Пређи на садржај

Пређи на садржај

Супарнички краљеви у време краја

Супарнички краљеви у време краја

Пророчанства која се спомињу у овом оквиру описују догађаје који се преклапају. Њихово испуњење представља доказ да живимо у „време краја“ (Дан. 12:4).

  • Стихови: Откр. 11:7; 12:13, 17; 13:1-8, 12

    Пророчанство: „Звер“ влада над људима хиљадама година. У време краја, њена седма глава је рањена. Касније је та рана зацелила и „сва је земља“ почела да следи звер. Сатана користи ту звер да „ратује с остатком [жениног] потомства“.

    Испуњење: Након Потопа, појавиле су се власти које су се противиле Јехови. Вековима касније, током Првог светског рата, Британско царство је знатно ослабило. Опоравило се када се удружило са Сједињеним Државама. Сатана нарочито у време краја користи цео свој политички систем да прогони Божји народ.

  • Стихови: Дан. 11:25-45

    Пророчанство: Супарништво краља севера и краља југа.

    Испуњење: Немачка и Англо-Америка се боре за превласт. Совјетски Савез и његови савезници постају краљ севера 1945. Совјетски Савез се распада 1991. и с временом улогу краља севера преузимају Русија и њени савезници.

  • Стихови: Ис. 61:1; Мал. 3:1; Лука 4:18

    Пророчанство: Јехова шаље „свог гласника“, који ће „рашчистити пут“ пре него што Месијанско Краљевство буде успостављено. Тај „гласник“ почиње да објављује „добру вест кроткима“.

    Испуњење: Од 1870, Чарлс Расел и његови сарадници марљиво су трагали за библијском истином. Године 1881, схватили су колико је важно да Божје слуге проповедају. Објавили су чланке као што су „Тражи се 1 000 проповедника“ и „Помазани да проповедамо“.

  • Стихови: Мат. 13:24-30, 36-43

    Пророчанство: На њиви с пшеницом непријатељ сеје кукољ. Кукољ расте и с временом се од њега не види пшеница. У време жетве, кукољ се одваја од пшенице.

    Испуњење: Почев од 1870, разлика између правих и лажних хришћана постаје све уочљивија. Током времена краја, прави хришћани се сакупљају и одвајају од лажних.

  • Стихови: Дан. 2:31-33, 41-43

    Пророчанство: Стопала од гвожђа и глине на кипу направљеном од различитих метала.

    Испуњење: Глина представља обичан народ који се буни против власти на подручју којим владају Велика Британија и Сједињене Државе. То онемогућава овој светској сили да буде јака попут гвожђа.

  • Стихови: Мат. 13:30; 24:14, 45; 28:19, 20

    Пророчанство: „Пшеница“ је сакупљена у „житницу“ и „верни и разборити роб“ је постављен над „слугама“. „Добра вест о краљевству“ почиње да се проповеда „по целом свету“.

    Испуњење: Верни роб је 1919. постављен да брине о Божјем народу. Од тада су Истраживачи Библије проповедали у још већој мери. Данас Јеховини сведоци проповедају у преко 200 земаља и територија и објављују библијску литературу на преко 1 000 језика.

  • Стихови: Дан. 12:11; Откр. 13:11, 14, 15

    Пророчанство: Звер с два рога говори људима да направе „лик звери“ са седам глава. Дворогој звери дато је да „удахне живот лику звери“.

    Испуњење: На подстицај Велике Британије и Сједињених Држава, основано је Друштво народа. Друге државе су се придружиле тој организацији. С временом се и краљ севера прикључио – али само од 1926. до 1933. Људи су веровали да ће Друштво народа донети мир у свету, што може само Божје Краљевство. Данас то верују за Уједињене нације (УН).

  • Стихови: Дан. 8:23, 24

    Пророчанство: Краљ окрутног лица „пустошиће на зачуђујућ начин“.

    Испуњење: Англоамеричка светска сила је нанела много патње људима. Примера ради, током Другог светског рата, Сједињене Државе бациле су две атомске бомбе на непријатеља ове двојне силе. То је изазвало страховито разарање какво историја није забележила.

  • Стихови: Дан. 11:31; Откр. 17:3, 7-11

    Пророчанство: „Скерлетна звер“ са десет рогова излази из бездана и постаје осми краљ. У књизи пророка Данила тај краљ се назива „гадост која пустоши“.

    Испуњење: Друштво народа је престало да постоји током Другог светског рата. Након рата су основане УН. Тој организацији, као и Друштву народа пре ње, одаје се част која припада Божјем Краљевству. УН ће напасти религију.

  • Стихови: 1. Сол. 5:3; Откр. 17:16

    Пророчанство: Народи проглашавају „мир и сигурност“, а „десет рогова“ и „звер“ нападају „блудницу“ и уништавају је. Након тога, народи су уништени.

    Испуњење: Народи ће тврдити да су остварили мир и сигурност. Затим ће државе чланице УН уништити све организације које припадају лажној религији. Тиме ће почети велика невоља. Она ће се завршити потпуним уништењем остатка Сатаниног света у Армагедону.

  • Стихови: Језек. 38:11, 14-17; Мат. 24:31

    Пророчанство: Гог напада земљу Божјег народа. Потом анђели сакупљају Божје изабране.

    Испуњење: Краљ севера и остале државе напашће Божји народ. У неком тренутку након почетка овог напада, преостали помазаници биће сакупљени на небо.

  • Стихови: Језек. 38:18-23; Дан. 2:34, 35, 44, 45; Откр. 6:2; 16:14, 16; 17:14; 19:20

    Пророчанство: Јахач на белом коњу креће у коначну победу тако што уништава Гога и његову војску. „Звер“ је бачена у огњено језеро, а велики кип је смрвљен.

    Испуњење: Исус ће као Краљ Божјег Краљевства притећи у помоћ Божјем народу. Заједно са својих 144 000 сувладара и војском анђела уништиће коалицију народа, цео Сатанин политички систем.