Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли су у библијско доба бродови прављени од папируса?

Папирус

ПОЗНАТО је да се у древном Египту за писање најчешће користио папирус *. И Грци и Римљани су писали на њему. Али мање је познато да је коришћен и за градњу бродова.

Две макете бродова од папируса које су пронађене у египатској гробници

Пре више од 2 500 година, пророк Исаија је написао да народ који живи „на подручју етиопских река [...] шаље посланике морем, у бродовима од папирусове трске“. Касније је Јеремија прорекао да ће Међани и Персијанци напасти Вавилон и да ће спалити бродове од папирусове трске како би спречили Вавилонце да побегну (Ис. 18:1, 2; Јер. 51:32).

Библија је надахнута од Бога и зато они који је читају и проучавају нису изненађени што су археолози пронашли доказе да је у библијско доба папирус стварно коришћен за градњу бродова (2. Тим. 3:16). Откривене су многе појединости о изради бродова од папируса у Египту.

КАКО СУ ПРАВЉЕНИ БРОДОВИ ОД ПАПИРУСА?

У египатским гробницама су пронађени цртежи и рељефи на којима је приказано како људи секу папирус и праве бродове. Исечене стабљике су повезивали у снопове, а затим би више снопова чврсто спојили. Пошто су стабљике папируса троугластог облика, када се чврсто вежу, формирају јак, издржљив сноп. Према једној књизи о древном Египту, неки бродови од папируса су били дужи од 17 метара и на свакој страни су имали по 10 или 12 весала (A Companion to Ancient Egypt).

Египатски рељеф на ком је приказано како се прави брод од папируса

ЗАШТО СУ ГРАДИТЕЉИ БРОДОВА КОРИСТИЛИ ПАПИРУС?

У Египту је дуж обале Нила папирус растао на сваком кораку. Осим тога, било је лако направити бродове од њега. Чак и након што су бродови почели да се граде од дрвета, рибари и ловци су и даље користили сплавове и чамце од папируса.

Бродови од папируса су коришћени вековима. На основу записа грчког историчара Плутарха (око 46–120), знамо да су се сплавови од папируса користили чак и у првом и другом веку нове ере.

^ одл. 3 Папирус расте у мочварама и дуж обала мирних река. Стабљика може достићи висину до 5 метара и при дну имати пречник око 15 центиметара.