Пређи на садржај

Пређи на садржај

18. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Да ли ћеш се поколебати у вери?

Да ли ћеш се поколебати у вери?

Срећан је онај ко се због мене не поколеба у вери (МАТ. 11:6)

ПЕСМА 54 „То је пут“

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта те је вероватно изненадило када си почео да говориш другима о ономе што си сазнао из Библије?

ДА ЛИ се сећаш тренутка када си схватио да си пронашао истину? Библијска учења су ти била потпуно јасна и логична и поверовао си у њих. Мислио си да ће се она свима допасти. Био си сигуран да ће им библијска истина помоћи да имају бољи живот и да стекну дивну наду за будућност (Пс. 119:105). Зато си свим пријатељима и рођацима одушевљено причао о ономе што си сазнао. Али шта се онда десило? На твоје изненађење, многи нису хтели да те слушају.

2-3. Шта је већина Исусових савременика мислила о њему и његовој поруци?

2 Не треба да нас изненади што људи не прихватају оно што проповедамо. Већина људи није прихватила ни Исуса, иако је чинио чуда, што је био доказ да га је Бог послао. На пример, Исусови противници нису могли да порекну да је ускрснуо Лазара. Па ипак, свештенички поглавари нису веровали да је Исус Месија. Чак су хтели да убију и њега и Лазара! (Јов. 11:47, 48, 53; 12:9-11).

3 Исус је знао да већина људи неће поверовати да је он Месија (Јов. 5:39-44). Ученицима Јована Крститеља је рекао: „Срећан је онај ко се због мене не поколеба у вери“ (Мат. 11:2, 3, 6). Зашто је толико људи одбацило Исуса?

4. Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

4 У овом и следећем чланку осмотрићемо више разлога због којих многи у првом веку нису поверовали у Исуса. Такође ћемо видети зашто многи данас одбацују нашу поруку. И што је најважније, видећемо како ће нам чврста вера у Исуса помоћи да га и даље следимо.

(1) ИСУСОВО ПОРЕКЛО

Многи су одбацили Исуса због његовог порекла. Како би се из истог разлога неки данас могли поколебати у вери? (Видети 5. одломак) *

5. Због чега су неки сматрали да Исус није проречени Месија?

5 Многи су одбацили Исуса због његовог порекла. Они нису порицали да је Исус изванредан учитељ и да чини чуда. Али он је за њих био само син обичног тесара. Осим тога, био је из Назарета, града који многима није био ни од каквог значаја. Чак је и Натанаило, који је постао Исусов ученик, најпре рекао: „Може ли ишта добро доћи из Назарета?“ (Јов. 1:46). Можда Натанаило није волео тај град или је имао на уму пророчанство из Михеја 5:2, да ће се Месија родити у Витлејему, а не у Назарету.

6. На основу чега су Исусови савременици могли да препознају да је он Месија?

6 Шта каже Свето писмо? Исаија је прорекао да се Исусови противници неће „бавити појединостима о [Месијином] пореклу“ (Ис. 53:8). Многе од тих појединости су биле проречене. Да су ти људи испитали чињенице, видели би да је он рођен у Витлејему и да је потомак краља Давида (Лука 2:4-7). Дакле, Исус се родио у граду који је био проречен у Михеју 5:2. У чему је онда био проблем? Људи су пребрзо доносили закључке. Нису узели у обзир све чињенице и због тога су одбацили Исуса.

7. Зашто многи имају лоше мишљење о Јеховиним сведоцима?

7 Да ли је то и данас проблем? Јесте. Већина оних који данас служе Јехови нису богати или утицајни. Зато многи мисле да су они „необразовани и обични људи“ (Дела 4:13). Неки мисле да Јеховини сведоци немају право да поучавају друге о Библији јер нису завршили теолошке школе. Други тврде да су америчка вера, иако у Сједињеним Државама живи заправо мање од 15 посто Јеховиних сведока. Неки су чули да Сведоци не верују у Исуса. Деценијама се прича да су они секташи, шпијуни и фанатици. Многи не желе да постану Јеховини сведоци јер слушају такве приче, а немају све чињенице или не желе да их прихвате.

8. Према Делима апостолским 17:11, како неко данас може да препозна ко су праве Божје слуге?

8 Како људи могу сазнати истину о Јеховиним сведоцима? Треба да испитају чињенице. Управо то је урадио и јеванђелиста Лука. Он се трудио да пажљиво испита „све од почетка“ (Лука 1:1-4). Желео је да се читаоци увере у поузданост онога што су чули о Исусу. Јудејци из древног града Верије имали су исти став као Лука. Када су први пут чули добру вест о Исусу, истраживали су хебрејски део Светог писма како би се уверили да је то истина. (Прочитати Дела апостолска 17:11.) И данас људи треба да испитају чињенице. Оно што чују од Божјих слугу треба да упореде са оним што стоји у Светом писму. Такође треба да се упознају са активностима Јеховиног народа у савремено доба. Ако све то темељно истраже, неће бити заслепљени предрасудама нити ће поверовати у непроверене приче.

(2) ИСУС ЈЕ ОДБИО ДА ЧИНИ ЧУДА ДА БИ ДОКАЗАО ДА ЈЕ МЕСИЈА

Многи су одбацили Исуса због тога што је одбио да чини чуда. Како би се из истог разлога неки данас могли поколебати у вери? (Видети 9. и 10. одломак) *

9. Шта се десило када је Исус одбио да покаже знак с неба?

9 У Исусово време, некима нису била довољна његова изузетна учења. Желели су више од тога. Тражили су да им покаже „знак с неба“ којим би доказао да је Месија (Мат. 16:1). Могуће је да су то тражили зато што су погрешно разумели оно што пише у Данилу 7:13, 14. Међутим, још није било време да се то пророчанство испуни. Исусова учења су била довољан доказ да је он Месија. Па ипак, кад је одбио да им покаже знак који су тражили, они су га одбацили (Мат. 16:4).

10. Како је Исус испунио оно што је Исаија написао о Месији?

10 Шта каже Свето писмо? Пророк Исаија је о Месији написао: „Неће викати нити подизати глас, његов глас се неће чути по улицама“ (Ис. 42:1, 2). Током своје службе, Исус није скретао пажњу на себе. Није градио импозантне храмове, није носио посебну свештеничку одећу, нити је захтевао да га ословљавају звучним верским титулама. Када су му судили, одбио је да учини чудо којим би задивио краља Ирода, иако му је живот био у опасности (Лука 23:8-11). Исус јесте чинио чуда, али најважније му је било да проповеда добру вест. Својим ученицима је рекао: „Јер сам зато дошао“ (Мар. 1:38).

11. Шта многе спречава да прихвате нас и нашу поруку?

11 Да ли је то и данас проблем? Јесте. Данас су многи импресионирани великим црквама с непроцењивим уметничким делима, свештенством са звучним титулама и церемонијама чије је нехришћанско порекло и значење већина заборавила. Али шта они који присуствују верским службама науче о Богу и ономе што ће он учинити за људе? С друге стране, они који долазе на наше састанке уче о Јеховиним мерилима и о томе како он жели да поступамо. Наше дворане су чисте и функционалне, али нису раскошне. Они који предводе не носе неку специфичну одећу нити имају посебне титуле. Наша учења и веровања се темеље на Божјој Речи. Па ипак, многи одбацују нашу поруку зато што немамо посебне церемоније или обичаје, а наша учења не одговарају ономе што желе да чују.

12. Према Јеврејима 11:1, 6, на чему треба да се заснива наша вера?

12 Шта ће нам помоћи да се не поколебамо у вери? Апостол Павле је хришћанима који су живели у Риму рекао: „Вера се стиче слушањем поруке, а порука се шири кад се говори о Христу“ (Римљ. 10:17). Према томе, веру градимо тако што проучавамо Свето писмо, а не тако што учествујемо у небиблијским церемонијама, колико год оне изгледале лепо или занимљиво. Морамо изградити снажну веру тако што ћемо добро упознати Писмо, јер „без вере није могуће угодити Богу“. (Прочитати Јеврејима 11:1, 6.) Зато нам није потребан неки спектакуларан знак с неба као потврда да смо пронашли истину. Довољно је да пажљиво проучавамо Библију и то ће нам помоћи да одагнамо сваку сумњу.

(3) ИСУС СЕ НИЈЕ ДРЖАО МНОГИХ ЈЕВРЕЈСКИХ ОБИЧАЈА

Многи су одбацили Исуса због тога што се није држао неких њихових обичаја. Како би се из истог разлога неки данас могли поколебати у вери? (Видети 13. одломак) *

13. Због чега су многи одбацили Исуса?

13 Ученици Јована Крститеља су се питали зашто Исусови ученици не посте. Исус им је објаснио да немају разлога да посте док је он жив (Мат. 9:14-17). И поред тога, фарисеји и други противници су осуђивали Исуса јер није следио њихове обичаје и предања. Љутили су се што је лечио болесне на сабат (Мар. 3:1-6; Јов. 9:16). Иако су поносно говорили да поштују закон о сабату, није им био никакав проблем да дозволе људима да тргују у храму. Били су бесни када их је Исус осудио због тога (Мат. 21:12, 13, 15). А људи у синагоги у Назарету разбеснели су се кад им је навео један пример из израелске историје којим је разоткрио да су себични и да немају веру (Лука 4:16, 25-30). Многи су одбацили Исуса зато што није поступао онако како су они очекивали (Мат. 11:16-19).

14. Зашто је Исус био против обичаја који нису у складу с Писмом?

14 Шта каже Свето писмо? Јехова је преко пророка Исаије рекао: „Овај народ ми одаје част својим речима и слави ме својим уснама, али срце му је далеко од мене. Боје ме се само због људских заповести којима су поучени“ (Ис. 29:13). Исус је с правом рекао да је погрешно држати се обичаја који нису у складу с Писмом. Они којима су људска правила и обичаји били важнији од Писма одбацили су Јехову и Месију ког је послао.

15. Зашто многи не воле Јеховине сведоке?

15 Да ли је то и данас проблем? Јесте. Многи се љуте што Јеховини сведоци не учествују с њима у небиблијским прославама, као што су рођендани и Божић. Другима смета што Сведоци не учествују у патриотским прославама или што се не држе погребних обичаја који нису у складу с Божјом Речју. Сви они можда искрено верују да се Богу допада оно што раде. Али све док људске обичаје стављају испред јасних библијских учења, неће му угодити (Мар. 7:7-9).

16. Шта треба да радимо, а шта да одбацимо? (Псалам 119:97, 113, 163-165).

16 Шта ће нам помоћи да се не поколебамо у вери? Важно је да заволимо Јеховине законе и његова начела. (Прочитати Псалам 119:97, 113, 163-165.) Ако волимо Јехову, одбацићемо сваки обичај који он не одобрава. Нећемо ничему дозволити да се испречи између нас и Јехове.

(4) ИСУС СЕ НИЈЕ ЗАЛАГАО ЗА ПРОМЕНУ ВЛАСТИ

Многи су одбацили Исуса због тога што се није мешао у политику. Како би се из истог разлога неки данас могли поколебати у вери? (Видети 17. одломак) *

17. Због каквих очекивања су многи одбацили Исуса?

17 Неки Исусови савременици су желели да се промени власт. Очекивали су да ће их Месија ослободити римског тлачења. Али када су покушали да поставе Исуса за краља, он је то одбио (Јов. 6:14, 15). С друге стране, свештеници и други су се прибојавали да ће Исус покушати да промени власт. То би изазвало гнев Римљана, који би верским вођама одузели моћ и утицај који су имали. Многи Јевреји су због својих политичких интереса одбацили Исуса.

18. Која пророчанства о Месији многи нису узели у обзир?

18 Шта каже Свето писмо? Иако су многа пророчанства говорила о томе да ће Месија на крају поразити своје непријатеље, друга су указивала на то да ће најпре морати да умре за наше грехе (Ис. 53:9, 12). Зашто су онда многи имали погрешна очекивања? Нису узели у обзир она пророчанства из којих се видело да њихови проблеми неће одмах бити решени (Јов. 6:26, 27).

19. Због којих уврежених гледишта многи не желе да нас саслушају?

19 Да ли је то и данас проблем? Јесте. Многима данас смета што се не мешамо у политику. Они сматрају да треба да гласамо на изборима. Међутим, ако бисмо гласали за неког човека, одбацили бисмо Јехову (1. Сам. 8:4-7). Неки сматрају да треба да се бавимо хуманитарним радом или да градимо школе и болнице. Не желе да нас саслушају зато што смо усредсређени на проповедање, а не на решавање актуелних проблема у свету.

20. У складу са оним што је Исус рекао у Матеју 7:21-23, шта треба да нам буде најважније?

20 Шта ће нам помоћи да се не поколебамо у вери? (Прочитати Матеја 7:21-23.) Треба да се усредсредимо на задатак који нам је Исус поверио (Мат. 28:19, 20). Морамо пазити да се не заокупимо решавањем друштвених и политичких проблема. Ми волимо људе и жао нам је што им је тешко, али највише ћемо им помоћи ако их поучавамо о Божјем Краљевству и помажемо им да постану Јеховини пријатељи.

21. Шта никада не треба да дозволимо?

21 У овом чланку смо осмотрили четири разлога због којих су многи одбацили Исуса у првом веку и због којих неки данас одбацују Исусове следбенике. Али то нису једини разлози. У следећем чланку ћемо осмотрити још четири. Не дозволимо да нас ишта поколеба у вери и спречи да следимо Христа!

ПЕСМА 56 Живи с истином

^ одл. 5 Иако је Исус био највећи Учитељ који је икада живео, већина његових савременика га је одбацила. Зашто? У овом чланку ћемо осмотрити четири разлога. Такође ћемо видети зашто многи данас не прихватају Исусовe правe следбеникe. Што је још важније, видећемо како ће нам чврста вера у Исуса помоћи да га следимо. Овај и следећи чланак ће бити посебно корисни онима који су повезани с Јеховиним сведоцима, али их нешто спречава да постану Сведоци.

^ одл. 60 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Филип позива Натанаила да упозна Исуса.

^ одл. 62 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Исус проповеда добру вест.

^ одл. 64 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Исус пред противницима лечи човека са одузетом руком.

^ одл. 66 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Исус сам одлази на гору.