Пређи на садржај

Пређи на садржај

20. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Задржи позитиван став у служби

Задржи позитиван став у служби

Сеј своје семе и вредно ради својом руком (ПРОП. 11:6)

ПЕСМА 70 Тражимо достојне

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

После Исусовог одласка на небо, његови ученици ревно проповедају у Јерусалиму и околини (Видети 1. одломак)

1. Какав став је Исус имао у служби и како је то утицало на његове ученике? (Видети слику на насловној страни.)

СВЕ време док је био на земљи, Исус је имао позитиван став у служби и желео је да и његови ученици сачувају такав став (Јов. 4:35, 36). Док је Исус био с њима, они су одушевљено проповедали (Лука 10:1, 5-11, 17). Међутим, након што је он ухапшен и убијен, изгубили су жељу да проповедају (Јов. 16:32). Кад је ускрснуо, Исус их је подстакао да се посвете служби. После његовог одласка на небо, они су толико ревно проповедали да су им њихови непријатељи рекли: „Ви сте напунили Јерусалим својим учењем“ (Дела 5:28).

2. По чему се види да Јехова благосиља проповедање?

2 Исус је пружао вођство првим хришћанима док су проповедали, а Јехова је благословио њихов труд. Многи људи су прихватили добру вест. На пример, на Педесетницу 33. године крстило се око 3 000 људи (Дела 2:41). Број нових ученика је био све већи (Дела 6:7). Међутим, Исус је прорекао да ће у последњим данима још више људи прихватити добру вест (Јов. 14:12; Дела 1:8).

3-4. На које препреке наилазе неки објавитељи и о чему ће бити речи у овом чланку?

3 Сви се трудимо да останемо позитивни у служби. У неким земљама је то лако јер многи желе да проучавају Библију. Неки од њих морају да чекају на ред док неко од Сведока не буде слободан да проучава с њима! Али објавитељима у другим земљама је теже, јер су људи ретко код куће или нису заинтересовани за Библију.

4 Ако је то случај и на твом подручју, у овом чланку ћеш наћи корисне предлоге за службу. Видећемо шта неки раде да би дошли до више људи. А видећемо и зашто можемо бити радосни без обзира на то како људи реагују.

ОСТАНИ ПОЗИТИВАН КАД ЈЕ ТЕШКО ДОЋИ ДО ЉУДИ

5. С којим препрекама се суочавају многи Сведоци?

5 Многим Сведоцима је све теже да у служби од врата до врата разговарају с неким. Неки од њих живе на подручју где има много обезбеђених зграда или стамбених насеља затвореног типа. Тамо можда има чувара који никоме не дозвољавају да уђе уколико га није позвао неко од станара. Други могу несметано проповедати од врата до врата, али ретко кога нађу код куће. Има и оних који проповедају на подручјима на којима живи мало људи. Они понекад прелазе велике раздаљине да би дошли до само једне куће, а онда тамо никог не нађу. Ако и ми наилазимо на сличне препреке, немојмо одустати. Како их можемо савладати и доћи до више људи?

6. По чему су објавитељи слични рибарима?

6 Исус је објавитеље добре вести упоредио с рибарима (Мар. 1:17). Понекад прођу дани, а да рибари ништа не улове. Али они не одустају, већ мењају време, место или начин на који лове. Нешто слично и ми можемо урадити када је реч о нашој служби. Осмотрићемо неколико предлога.

Кад проповедаш на подручју где су људи ретко код куће, пробај да дођеш до њих у друго време, на другом месту или на други начин (Видети одломке 7-10) *

7. Шта можемо постићи ако проповедамо у различито време?

7 Потражи људе у друго време. Наћи ћемо више људи ако проповедамо у време кад је већа вероватноћа да су код куће. Пре или касније свако се врати кући. Многа браћа и сестре иду у службу поподне или предвече јер тада нађу више људи. Осим тога, многи су тада опуштенији и спремнији за разговор. Могао би да пробаш и оно што ради Дејвид, који служи као старешина. Након што са својим сарадником неко време проповеда од куће до куће, поново се врати тамо где никога нису нашли. Он каже: „Изненадим се колико људи пронађем код куће кад им други пут дођем на врата.“ *

Кад проповедаш на подручју где су људи ретко код куће, пробај да дођеш до њих у друго време (Видети 7. и 8. одломак)

8. Како се Проповедник 11:6 може применити на нашу службу?

8 Стих на ком се темељи овај чланак подсећа нас колико је важно да будемо истрајни у служби. (Прочитати Проповедника 11:6.) Дејвид није одустајао и после више покушаја успео је да нађе једног човека код куће. Тај човек је желео да разговара о Библији и рекао је: „Живим овде око осам година и никада ми Јеховини сведоци нису дошли на врата.“ Дејвид каже: „Многи људи које смо на крају нашли код куће желели су да разговарају с нама.“

Кад проповедаш на подручју где су људи ретко код куће, пробај да дођеш до њих на другом месту (Видети 9. одломак)

9. Шта неки Сведоци раде како би разговарали с људима до којих је тешко доћи?

9 Потражи људе на другом месту. Пошто је многе тешко наћи код куће, неки објавитељи покушавају да их пронађу на другом месту. На пример, сведоче на улици или с колицима и тако долазе до људи који живе у стамбеним зградама у којима није дозвољено сведочити од врата до врата. Тако могу да разговарају са онима до којих иначе не би могли да дођу. Такође, многи објавитељи су приметили да људи радије разговарају и прихватају литературу у парковима, на пијацама или на пословном подручју. Флоран, покрајински надгледник из Боливије, каже: „Сведочимо на пијацама и у продавницама од један до три поподне кад продавци имају мање посла. Имали смо много лепих разговора и чак смо започели библијске курсеве.“

Кад проповедаш на подручју где су људи ретко код куће, пробај да дођеш до њих на други начин (Видети 10. одломак)

10. Како би још могао доћи до људи?

10 Сведочи на други начин. Можда си више пута и у различито време покушавао да нађеш некога код куће, али ниси успео. Постоји ли још неки начин да дођеш до њега? Катарина каже: „Онима које не нађем код куће напишем писмо у ком објасним оно што сам лично хтела да им кажем.“ Шта можеш научити од ње? Испробај различите начине сведочења да би дошао до свакога на свом подручју.

ОСТАНИ ПОЗИТИВАН КАД СУ ЉУДИ НЕЗАИНТЕРЕСОВАНИ

11. Зашто неке не занима добра вест?

11 Неки не желе да разговарају с нама јер мисле да им нису потребни ни Бог, ни Библија. Они не верују у Бога зато што виде да у свету има много патње. Библија их не занима јер примећују лицемерство верских вођа које тврде да живе по њој. Други су заокупљени послом, породицом или проблемима и сматрају да им Библија не може помоћи. Како можемо сачувати радост кад проповедамо онима које не занима добра вест?

12. Зашто је добро да у служби поступамо у складу с Филипљанима 2:4?

12 Покажи да ти је стало до људи. Многи који су у почетку били незаинтересовани за добру вест касније су лепо реаговали јер су видели да нам је искрено стало до њих. (Прочитати Филипљанима 2:4.) Дејвид каже: „Ако неко каже да га не занима религија или Библија, вратим Библију или литературу у ташну и кажем: ’Ако могу да вас питам, да ли сте увек имали такво гледиште?‘“ Људи осете кад је неко стварно заинтересован за њих. Можда ће заборавити шта смо рекли, али ће вероватно запамтити како су се осећали током разговора с нама. Чак и ако станар уопште не жели да нас саслуша, својим пријатељским ставом и изразом лица можемо показати да нам је стало до њега.

13. Како свој увод можемо прилагодити различитим људима?

13 Како још можемо показати да нам је искрено стало до људи? Тако што ћемо свој увод прилагодити ономе што занима или брине станара. На пример, да ли по нечему видимо да има децу? Родитеље ће можда занимати библијски савети о томе како да добро васпитају децу и да имају срећну породицу. Да ли на вратима има више брава? Можда бисмо могли да разговарамо о томе колико су људи забринути због пораста криминала. Станар ће се можда обрадовати кад чује да ће тај проблем бити решен. О чему год да разговарамо, важно је да му помогнемо да разуме како му Библија може користити. Катарина каже: „Размишљам о томе колико је Библија мени помогла.“ Захваљујући томе, она говори са уверењем и људи то могу да осете.

14. Зашто је добро да сарађујемо с другима у служби? (Пословице 27:17).

14 Учи од других. У првом веку, Тимотеј је од Павла научио како да проповеда и поучава. Павле га је подстакао да оно што је научио од њега пренесе другима (1. Кор. 4:17). Попут Тимотеја, и ми можемо учити од искусних објавитеља. (Прочитати Пословице 27:17.) Узмимо за пример брата Шона. Он је неко време служио као пионир на сеоском подручју на ком је већина људи била задовољна својом религијом. Шта му је помогло да остане радостан? Он каже: „Кад год је било могуће, сарађивао сам с неким у служби. Док смо ишли до следеће куће, разговарали смо о томе како да још боље проповедамо. На пример, анализирали смо претходни разговор. Затим смо причали о томе како бисмо следећи пут могли да поступимо у сличној ситуацији.“

15. Зашто је важно да се пре службе молимо Јехови?

15 Моли се Јехови. Пре службе, увек се обрати Јехови за помоћ. Без његовог моћног светог духа, нико од нас не би ништа постигао (Пс. 127:1; Лука 11:13). Док се молиш Јехови, реци му у чему конкретно желиш да ти помогне. На пример, моли га да те води до оних који су спремни да слушају и желе да уче о њему. Затим се потруди да свима сведочиш.

16. Зашто је лично проучавање важно за нашу службу?

16 Редовно проучавај. У Божјој Речи пише: „Уверите [се] шта је Божја воља – шта је добро, угодно и савршено“ (Римљ. 12:2). Снажно уверење да знамо истину о Богу доћи ће до изражаја кад сведочимо другима. Катарина каже: „Недавно сам схватила да треба да ојачам своје уверење у то да су основна библијска учења истинита. Зато сам темељно проучавала доказе да постоји Створитељ, да је Библија стварно Божја Реч и да Бог има своју организацију на земљи.“ Катарина каже да јој је лично проучавање ојачало веру и помогло да има више радости у служби.

ЗАШТО МОЖЕМО ИМАТИ ПОЗИТИВАН СТАВ

17. Зашто је Исус задржао позитиван став у служби?

17 Исус је задржао позитиван став и наставио је да проповеда иако неки нису желели да га слушају. Знао је колико је важно да сви упознају истину и желео је да што већем броју људи пренесе поруку о Краљевству. Био је свестан и тога да у почетку неки неће хтети да слушају, али ће касније прихватити истину. То се десило и у његовој породици. Током читаве Исусове службе, која је трајала три и по године, нико од његове браће није постао његов ученик (Јов. 7:5). Али постали су хришћани након што је он ускрснуо (Дела 1:14).

18. Због чега и даље проповедамо?

18 Ми не знамо ко ће све прихватити истину. Некима је потребно више времена за то. Чак и они који не желе да нас слушају виде наше лепо понашање и да нам је искрено стало до њих. Можда их то покрене да и они једног дана почну да служе Јехови (1. Петр. 2:12).

19. Према 1. Коринћанима 3:6, 7, шта треба да задржимо на уму?

19 Док садимо и заливамо семе истине, важно је да имамо на уму да Бог даје да оно расте. (Прочитати 1. Коринћанима 3:6, 7.) Гејтохун, наш брат из Етиопије, каже: „Више од 20 година сам био једини Сведок у свом крају. У међувремену се крстило још тринаесторо, укључујући моју жену и троје деце. Сада нас има 14 објавитеља, а на састанцима у просеку буде тридесет двоје.“ Гејтохун је срећан што је наставио да проповеда и стрпљиво чекао да Јехова привуче људе доброг срца у своју организацију (Јов. 6:44).

20. Зашто се служба проповедања може упоредити са акцијом спасавања?

20 Јехови је драгоцен живот сваког човека. Указао нам је част да сарађујемо с његовим Сином у сакупљању људи из свих народа пре него што дође крај овог злог света (Аг. 2:7). Служба проповедања се може упоредити са акцијом спасавања. Ми смо попут чланова спасилачког тима који спасава рударе заробљене у руднику. Посао свих чланова тима је важан, без обзира на то ко ће од њих пронаћи преживеле рударе. Исто важи за нашу службу. Не знамо колико ћемо још људи спасти из Сатаниног света. Али Јехова може користити сваког од нас да им помогне. Андреас из Боливије каже: „Свака особа која упозна истину и крсти се стиже до тог циља захваљујући сарадњи многих од нас.“ Задржимо и ми такав позитиван став према нашој служби. Тада ће нас Јехова благословити и служба ће нам доносити много радости.

ПЕСМА 66 Објавимо добру вест

^ одл. 5 Како можемо сачувати позитиван став у служби чак и кад људи нису код куће или нису заинтересовани за добру вест? У овом чланку ћемо наћи предлоге како да се прилагодимо различитим околностима и останемо радосни.

^ одл. 7 Док учествују у различитим видовима службе који су споменути у овом чланку, објавитељи треба да се придржавају закона о заштити података.

^ одл. 60 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА (одозго надоле): Муж и жена проповедају на подручју на ком је тешко наћи људе код куће. Једна особа је на послу, друга код лекара, а трећа у куповини. Прву особу су нашли код куће касније у току дана, с другом разговарају док проповедају испред болнице, а трећој сведоче путем телефона.