Пређи на садржај

Пређи на садржај

19ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Оне који воле Јехову ништа не може спречити да му служе

Оне који воле Јехову ништа не може спречити да му служе

Велик мир имају они који воле твој закон, ништа их не може навести да се спотакну (ПС. 119:165)

ПЕСМА 122 Будимо постојани, непоколебљиви!

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Шта је рекао један писац и шта ћемо осмотрити у овом чланку?

МИЛИОНИ људи данас тврде да верују у Исуса, али не живе по његовим учењима (2. Тим. 4:3, 4). То је једног писца навело да каже: „Ако би се данас појавио неко попут Исуса и говорио оно што је Исус говорио, да ли бисмо га одбацили као и пре 2 000 година? Одговор је: Да, одбацили бисмо га.“

2 Многи у првом веку су слушали Исусове поуке и видели његова чуда, али нису поверовали у њега. Зашто? У претходном чланку смо осмотрили четири разлога због којих га нису прихватили. Осмотримо сада још четири разлога. Тако ћемо разумети зашто данас многи одбацују Исусове следбенике и како да савладамо све што би нас могло спречити да служимо Јехови.

(1) ИСУС ЈЕ БИО НЕПРИСТРАСТАН

Многи су одбацили Исуса због тога што је проводио време с људима које су други називали грешницима. Како би се из истих разлога неки данас могли поколебати у вери? (Видети 3. одломак) *

3. Због чега су неки одбацили Исуса?

3 Док је био на земљи, Исус је проводио време с различитим људима. Ишао је у госте код богатих и утицајних, али је доста времена проводио и са сиромашнима и потлаченима. Такође је саосећао са онима које су други називали грешницима. Неки поносни људи су га одбацили због тога. Они су питали његове ученике: „Зашто једете и пијете с порезницима и грешницима?“ Исус је на то одговорио: „Не треба лекар здравима, него болеснима. Нисам дошао да на покајање позовем праведнике, него грешнике“ (Лука 5:29-32).

4. С обзиром на Исаијино пророчанство, шта Јудејце није требало да изненади у вези с Месијом?

4 Шта каже Свето писмо? Вековима пре него што је Месија дошао, Исаија је прорекао да га свет неће прихватити. У том пророчанству је писало: „Људи су га презирали и избегавали [...] Његово лице као да је било скривено од нас. Био је презрен и сматрали смо га безвредним“ (Ис. 53:3). Пошто је било проречено да ће људи избегавати Месију, Јудејце није требало да изненади што Исус није прихваћен.

5. Какво мишљење многи данас имају о Исусовим следбеницима?

5 Да ли је то и данас проблем? Јесте. Многи свештеници радо прихватају оне који су утицајни, богати или мудри по људским мерилима. Њима не смета то што морал и начин живота већине тих људи није у складу с Божјим мерилима. Међутим, те исте верске вође с презиром гледају на Јеховине ревне, морално чисте слуге јер нису угледне у очима овог света. Као што је Павле рекао, Бог је изабрао оне које свет „сматра безначајним“ (1. Кор. 1:26-29). Али Јехови су све његове слуге и те како драгоцене.

6. Шта је Исус рекао у Матеју 11:25, 26 и како се можемо угледати на њега?

6 Шта ће нам помоћи да се не поколебамо у вери? (Прочитати Матеја 11:25, 26.) Не дозволи да на тебе утиче мишљење које овај свет има о Божјем народу. Задржи на уму да Јехова прихвата само понизне људе (Пс. 138:6). Размишљај и о томе шта све он постиже преко оних које овај свет не сматра мудрим или умним.

(2) ИСУС ЈЕ РАЗОТКРИО ПОГРЕШНА УЧЕЊА

7. Зашто је Исус назвао фарисеје лицемерима и како су они реаговали на то?

7 Исус је храбро разоткрио да су многи обичаји којих су се људи држали били погрешни. На пример, осудио је лицемерство фарисеја којима је обредно прање руку било важније од бриге о родитељима (Мат. 15:1-11). Могуће је да су се Исусови ученици изненадили због његових речи, па су га питали: „Знаш ли да су се фарисеји увредили кад су чули шта си рекао?“ Он им је одговорио: „Свака садница коју није засадио мој небески Отац ишчупаће се с кореном. Пустите их. Они су слепе вође. А кад слеп води слепог, обојица ће упасти у јаму“ (Мат. 15:12-14). Он није престао да говори истину иако је тиме навукао на себе гнев верских вођа.

8. Како је Исус показао да Бог не одобрава сва веровања?

8 Исус је разоткрио и погрешна верска учења. Он није говорио да Бог одобрава сва веровања. Напротив, рекао је да ће многи бити на пространом путу који води у уништење, док ће мало њих ићи тесним путем који води у живот (Мат. 7:13, 14). Објаснио је да ће неки тврдити да служе Богу, али заправо му неће служити. Своје ученике је упозорио: „Чувајте се лажних пророка који долазе к вама у овчијем руну, а изнутра су грабљиви вукови. Препознаћете их по њиховим плодовима“ (Мат. 7:15-20).

Многи су одбацили Исуса због тога што је разоткрио погрешна учења и обичаје. Како би се из истих разлога неки данас могли поколебати у вери? (Видети 9. одломак) *

9. Која погрешна учења је Исус разоткрио?

9 Шта каже Свето писмо? У једном пророчанству о Месији било је написано: „Ревност за твој дом гори у мени“ (Пс. 69:9; Јов. 2:14-17). Та ревност је покренула Исуса да разоткрије погрешна веровања и обичаје. На пример, фарисеји су веровали у бесмртност душе. Исус је говорио да мртви спавају (Јов. 11:11). Садукеји су тврдили да нема ускрсења. Исус је ускрснуо свог пријатеља Лазара (Јов. 11:43, 44; Дела 23:8). Фарисеји су све приписивали судбини и Богу. Исус је говорио да људи имају слободу избора и да сами одлучују да ли ће служити Богу (Мат. 11:28).

10. Зашто се многима не свиђају наша учења?

10 Да ли је то и данас проблем? Јесте. Многима смета што помоћу Библије разоткривамо погрешна веровања. Свештеници поучавају вернике да Бог кажњава зле у паклу. Они користе то лажно учење да би задржали утицај над њима. Али они који служе Јехови, Богу љубави, помажу људима да увиде да је то учење погрешно. Верске вође такође тврде да је душа бесмртна. Ми показујемо да то учење, којим се обезвређује ускрсење, не потиче из Библије. Многе религије заступају веровање да је Бог све унапред одредио. Ми говоримо да човек има слободну вољу и да сам бира да ли ће служити Богу. Како верске вође реагују на све то? Често су бесни на нас!

11. Према Исусовим речима из Јована 8:45-47, шта Бог очекује од својих слугу?

11 Шта ће нам помоћи да се не поколебамо у вери? Ако волимо истину, морамо прихватити оно што Бог говори. (Прочитати Јована 8:45-47.) За разлику од Сатане Ђавола, ми смо постојани у истини. Никада не одступамо од својих веровања (Јов. 8:44). Бог својим слугама заповеда: „Мрзите зло, чврсто се држите онога што је добро.“ Исус је управо тако поступао (Римљ. 12:9; Јевр. 1:9).

(3) ИСУС ЈЕ БИО ПРОГОЊЕН

Многи су одбацили Исуса због тога што је умро на стубу. Како би се из истих разлога неки данас могли поколебати у вери? (Видети 12. одломак) *

12. Због чега многи Јудејци нису прихватили да је Исус Месија?

12 Због чега су још Јудејци одбацили Исуса? Павле је рекао: „Ми проповедамо Христа прибијеног на стуб, који је Јудејцима камен спотицања“ (1. Кор. 1:23). Зашто је то Јудејцима био толики проблем? Исус је био погубљен на стубу као злочинац и грешник и зато нису могли да прихвате да је он Месија (Пон. зак. 21:22, 23).

13. У шта нису веровали они који су одбацили Исуса?

13 Јудејци који су одбацили Исуса нису веровали да је он био невин, да је био лажно оптужен и неправедно осуђен. Исусове судије су изврнуле правду. Јудејски врховни суд се на брзину окупио, а само суђење је било незаконито (Лука 22:54; Јов. 18:24). Уместо да непристрасно размотре доказе, судије су тражиле „неку лажну оптужбу против Исуса, да би могли да га погубе“. Кад је тај план пропао, првосвештеник је покушао да наведе Исуса да каже нешто на основу чега би могли да га осуде. То је било у потпуној супротности са свим законима (Мат. 26:59; Мар. 14:55-64). Касније, кад је Исус био ускрснут, те неправедне судије су дале „много сребрника“ римским војницима који су чували његов гроб да прошире лаж да су његови ученици украли његово тело (Мат. 28:11-15).

14. Шта је у Писму проречено о Месији?

14 Шта каже Свето писмо? Иако многи Јудејци у Исусово време нису очекивали да ће Месија умрети, запази шта је проречено у Писму: „Сам себе [је] предао смрти и био је убројан међу преступнике. Понео је грехе многих и заузимао се за преступнике“ (Ис. 53:12). Према томе, Јудејци нису имали разлога да одбаце Исуса кад је био погубљен као грешник.

15. Због чега неки имају лоше мишљење о Јеховиним сведоцима?

15 Да ли је то и данас проблем? И те како! Исус је био неправедно оптужен и осуђен, а то се дешава и Јеховиним сведоцима. Навешћемо неке примере. Током 1930-их и 1940-их, Јеховини сведоци у Сједињеним Државама су много пута морали да на суду бране своју слободу вероисповести. Неке судије су биле пуне предрасуда према нама. У Квибеку, у Канади, црква и држава су се удружиле да би зауставиле наше проповедање. Многи објавитељи су били затворени само зато што су разговарали с другима о Божјем Краљевству. У нацистичкој Немачкој, многа наша млада браћа су била погубљена због своје вере. А недавних година многа браћа у Русији су осуђена и затворена само зато што су разговарала о Библији, што је окарактерисано као „екстремистичка активност“. Чак је и Свето писмо – превод Нови свет на руском језику забрањено и проглашено „екстремистичким материјалом“ зато што се у њему налази име Јехова.

16. Као што се види у 1. Јовановој 4:1, зашто не треба да верујемо у лажи о Јеховином народу?

16 Шта ће нам помоћи да се не поколебамо у вери? Треба да испитамо чињенице. Исус је у Проповеди на гори упозорио своје слушаоце да ће неки говорити „свакакве злобне лажи“ о њима (Мат. 5:11). Те лажи потичу од Сатане. Он наводи противнике да шире клевете о онима који воле истину (Откр. 12:9, 10). Морамо одбацити те лажи. Никада не треба да дозволимо да нас оне заплаше или да нам поткопају веру. (Прочитати 1. Јованову 4:1.)

(4) ИСУС ЈЕ БИО ИЗДАТ И НАПУШТЕН

Многи су одбацили Исуса због тога што је био издат. Како би се из истих разлога неки данас могли поколебати у вери? (Видети 17. и 18. одломак) *

17. Како је на неке могло да утиче оно што се догодило пре Исусове смрти?

17 Исус је био убијен након што га је издао један од дванаесторице апостола. Други апостол га се три пута одрекао, а сви остали су га напустили током последње ноћи његовог живота на земљи (Мат. 26:14-16, 47, 56, 75). Њега то није изненадило. Чак је и прорекао да ће се то десити (Јов. 6:64; 13:21, 26, 38; 16:32). Неки који су то видели могли су да кажу: „Ако се Исусови апостоли тако понашају, не желим да имам ништа с њима!“

18. Која пророчанства су се испунила кратко пре Исусове смрти?

18 Шта каже Свето писмо? Јехова је вековима унапред открио у својој Речи да ће Месија бити издат за 30 сребрника (Зах. 11:12, 13). Издаће га један од блиских пријатеља (Пс. 41:9). Пророк Захарија је написао и ово: „Удари пастира и нека се овце разбеже“ (Зах. 13:7). Искрени људи не би одбацили Исуса због тога што је издат. Сасвим супротно, кад би видели да се ова пророчанства испуњавају на њему, вера би им била ојачана.

19. Чега су свесни људи који воле истину?

19 Да ли је то и данас проблем? Јесте. Неки Сведоци које су многи познавали напустили су истину, постали су отпадници и онда су покушали да друге одврате од истине. Они путем медија и интернета говоре лоше о Јеховиним сведоцима, износе полуистине или отворене лажи. Али људи који воле истину нису заведени тиме. Они знају да је у Библији проречено да ће се дешавати такве ствари (Мат. 24:24; 2. Петр. 2:18-22).

20. Шта треба да радимо да се не бисмо поколебали због оних који су напустили истину? (2. Тимотеју 4:4, 5).

20 Шта ће нам помоћи да се не поколебамо у вери? Треба и даље да јачамо своју веру тако што ћемо редовно проучавати, често се молити и бити ревни у служби коју нам је Јехова поверио. (Прочитати 2. Тимотеју 4:4, 5.) Ако имамо снажну веру, нећемо се уплашити кад чујемо нешто лоше о Јеховином народу (Ис. 28:16). Љубав према Јехови, његовој Речи и браћи и сестрама помоћи ће нам да се не поколебамо због оних који су напустили истину.

21. Иако већина људи одбацује нашу поруку, у шта можемо бити уверени?

21 У првом веку, многи су се поколебали у вери и одбацили су Исуса. Али било је и много оних који су га прихватили. На пример, бар један члан Синедриона, јеврејског врховног суда и чак „много свештеника“ (Дела 6:7; Мат. 27:57-60; Мар. 15:43). И данас су милиони људи одлучили да постану Исусови следбеници. Шта их је навело на то? Упознали су и заволели истину из Божје Речи. У њој пише: „Велик мир имају они који воле твој закон, ништа их не може навести да се спотакну“ (Пс. 119:165).

ПЕСМА 124 Будимо верни

^ одл. 5 У прошлом чланку смо осмотрили четири разлога због којих су људи одбацили Исуса у првом веку и због којих данас одбацују његове следбенике. У овом чланку ћемо осмотрити још четири разлога. Такође ћемо видети зашто људе који воле Јехову ништа неће спречити да му служе.

^ одл. 60 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Исус за столом с Матејем и порезницима.

^ одл. 62 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Исус истерује трговце из храма.

^ одл. 64 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Исус носи мученички стуб.

^ одл. 66 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Јуда издаје Исуса пољупцем.