Пређи на садржај

Пређи на садржај

22. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Настави да идеш „Путем светости“

Настави да идеш „Путем светости“

Тамо ће бити широк пут, Пут светости (ИС. 35:8)

ПЕСМА 31 Ходимо с Богом

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1-2. Коју важну одлуку су Јудејци који су живели у Вавилону морали да донесу? (Јездра 1:2-4).

 БИЛА је то неочекивана објава! Након 70 година заточеништва у Вавилону, Јудејци су слободни и могу да се врате у своју домовину, Израел. (Прочитати Јездру 1:2-4.) Само је Јехова могао да учини тако нешто за њих. Зашто то можемо рећи? Знало се да Вавилонци обично не ослобађају своје заробљенике (Ис. 14:4, 17). Али Вавилон је био поражен и нови владар је рекао Јудејцима да могу да се врате кући. Због тога су сви Јудејци, а посебно поглавари породице, морали да одлуче да ли ће напустити Вавилон или ће остати у њему. Зашто то није била једноставна одлука?

2 Многима је због поодмаклих година било тешко да крену на тако дугачак пут. Осим тога, већина Јудејаца је била рођена у Вавилону и то је за њих био једини дом за који су знали. Израел је био само земља њихових праочева. По свему судећи, неки Јудејци су се веома добро снашли у Вавилону, па им је због тога било тешко да напусте удобан дом и посао и преселе се у непознату земљу.

3. Која награда је чекала верне Јудејце након повратка у Израел?

3 Верни Јудејци су знали да ће благослови које ће добити ако се врате у Израел надмашити сваку жртву коју би могли поднети. Највећа награда је била та што би могли поново да служе Богу на исправан начин. У Вавилону је било преко 50 паганских храмова, али није било ниједног који је био посвећен Јехови. Није постојао олтар на ком би Израелци приносили жртве прописане Мојсијевим законом, нити је било организовано свештенство које би то чинило. Такође, огромна већина људи у том граду служила је паганским боговима и нису марили за Јехову и његова мерила. Зато су десетине хиљада побожних Јудејаца биле спремне да се врате у своју земљу и обнове праву религију.

4. Шта је Јехова обећао да ће урадити за Јудејце који се врате у Израел?

4 Путовање од Вавилона до Израела није било нимало лако и могло је трајати око четири месеца. Али Јехова је обећао да ће уклонити сваку препреку која би могла спречити његове слуге да се врате у своју домовину. Исаија је написао: „Рашчистите пут Јехови! Направите нашем Богу раван пут кроз пустињу [...] Брежуљкаст крај нека постане раван, и нераван крај нека се претвори у равницу!“ (Ис. 40:3, 4). Замисли раван пут који води кроз пустињу. Било би право задовољство путовати њиме. Много је лакше и брже ићи правим и равним путем него ићи узбрдо и низбрдо преко брда, планина и долина.

5. Које симболично име је дато путу између Вавилона и Израела?

5 Данашњи путеви имају свој назив или су означени бројем. Симболичан пут о ком је писао Исаија такође има назив. О њему читамо: „Тамо ће бити широк пут који ће се звати Пут светости. Нико нечист неће туда пролазити“ (Ис. 35:8). Шта је ово обећање значило за Израелце? Шта значи за нас данас?

„ПУТ СВЕТОСТИ“ – НЕКАД И САД

6. Зашто је пут којим су Јудејци ишли назван светим?

6 „Пут светости“ – предивно име за један пут! Зашто је он тако назван? Зато што у обновљеној израелској нацији не би било места за оне који су нечисти, то јест за било ког Јудејца који је неморалан, идолопоклоник или чини друге озбиљне грехе. Јудејци који ће се вратити постаће „свет народ“ свом Богу (Пон. зак. 7:6). Међутим, то није значило да повратници из Вавилона нису морали ништа да мењају како би угодили Јехови.

7. Које промене су морали да начине неки Јудејци? Наведи пример.

7 Као што је поменуто раније, већина Јудејаца је била рођена у Вавилону и зато су вероватно попримили начин размишљања и систем вредности Вавилонаца. Деценијама након њиховог повратка у Израел, Јездра је сазнао да су се неки оженили паганкама (Изл. 34:15, 16; Језд. 9:1, 2). Нешто касније, намесник Немија је био запањен када је открио да деца рођена у Израелу не говоре хебрејски (Пон. зак. 6:6, 7; Нем. 13:23, 24). Како би она могла да заволе Јехову и да му служе ако не знају језик којим је написан већи део Божје Речи? (Језд. 10:3, 44). Јасно је да су ти Јудејци морали да начине велике промене, али било им је много лакше да то ураде јер су живели у земљи где је постепено обновљена права религија (Нем. 8:8, 9).

Милиони мушкараца, жена и деце су од 1919. напустили Вавилон Велики и почели да иду „Путем светости“ (Видети 8. одломак)

8. Зашто треба да нас занимају догађаји који су се десили у далекој прошлости? (Видети слику на насловној страни.)

8 Неко би могао да помисли: „Све је то веома занимљиво, али да ли оно што се у далекој прошлости дешавало Јудејцима има икакво значење за нас данас?“ И те како има, зато што ми данас у неком смислу идемо „Путем светости“. Без обзира на то да ли смо помазани хришћани или „друге овце“, важно је да останемо на том путу. Морамо верно служити Јехови сада и у будућности, када ће Божје Краљевство донети људима многе благослове (Јов. 10:16). b Милиони мушкараца, жена и деце су од 1919. напустили Вавилон Велики, то јест религије које Бог не одобрава, и почели путовање тим симболичним путем. Ти си вероватно међу њима. Иако је тај пут отворен пре око 100 година, радови на њему су почели много раније.

ПРИПРЕМАЊЕ ПУТА

9. Према Исаији 57:14, како је припреман „Пут светости“?

9 Јехова се побринуо да не буде препрека на путу којим су Јудејци ишли након што су напустили Вавилон. (Прочитати Исаију 57:14.) Шта је с „Путем светости“ у савремено доба? Вековима пре 1919. године, Јехова је уз помоћ неких људи који су га дубоко поштовали рашчистио пут из Вавилона Великог. (Упоредити са Исаијом 40:3.) Они су такорећи извели радове на путу како би омогућили људима жедним истине да изађу из лажне религије и уђу у духовни рај, где могу да служе Јехови на исправан начин. Хајде да видимо шта је било укључено у те „радове на путу“.

Током векова, људи који су дубоко поштовали Бога доприносили су томе да се рашчисти пут из Вавилона Великог (Видети 10. и 11. одломак)

10-11. Како се библијско знање ширило захваљујући штампању и превођењу? (Видети и слику.)

10 Штампање. Све до средине 15. века, преписивање је било једини начин умножавања Библије. То је изискивало много времена. Осим тога, било је тешко набавити Библију зато што их је било мало и биле су веома скупе. Али када је направљена штампарска машина, било је много лакше производити их и дистрибуисати у већем тиражу.

11 Превођење. Библија је вековима била доступна углавном на латинском језику, који су могли разумети само високообразовани људи. Међутим, када је штампање постало нешто уобичајено, људи који су дубоко поштовали Бога напорно су радили како би превели Библију на што више језика. Тако су читаоци могли да упореде оно чему их је учило свештенство са оним што стварно стоји у Библији.

Људи који су дубоко поштовали Бога допринели су томе да се рашчисти пут из Вавилона Великог (Видети одломке 12-14) c

12-13. Како су неки људи у 19. веку почели да разоткривају лажна верска учења? Наведи пример.

12 Алатке за проучавање Библије. Неки људи су темељно проучавали Библију и дошли до многих важних сазнања. Свештенству се није нимало допало када су почели да преносе другима оно што су сазнали. На пример, у 19. веку су многи од тих истраживача објављивали трактате у којима су разоткривали лажна учења цркава.

13 Хенри Гру је отприлике 1835. објавио трактат у ком је објаснио стање мртвих. У њему је на темељу Светог писма доказао да је бесмртност дар од Бога, а не нешто са чим се сви рађамо, као што је већина цркава тврдила. Свештеник Џорџ Сторс је 1837. пронашао примерак тог трактата док је путовао возом. Прочитао га је и био је уверен да је оно што у њему пише истина. Одлучио је да то подели с другима. Године 1842, одржао је серију говора с темом „Једно истраживање – да ли су зли бесмртни?“ Сазнања до којих је Џорџ Сторс дошао знатно су утицала на младог Чарлса Тејза Расела.

14. Како је брату Раселу и његовим сарадницима помогло оно што су други урадили пре њих? (Видети и слику.)

14 Оно што су њихови претходници урадили утрло је пут брату Раселу и његовим сарадницима. Кад су почели с проучавањем Светог писма, имали су на располагању библијске лексиконе, конкорданције и различите преводе Библије. Пуно су им значили и закључци до којих су дошли Хенри Гру, Џорџ Сторс и други. Брат Расел и његови сарадници су такође допринели „радовима на путу“ тиме што су објавили мноштво књига и трактата с библијским темама.

15. Шта се значајно десило 1919?

15 Вавилон Велики је 1919. изгубио контролу над Божјим народом. Те године је постављен „верни и разборити роб“ који је наставио да помаже људима да иду „Путем светости“ (Мат. 24:45-47). Између осталог, захваљујући верним „путарима“ из прошлости, многи који су почели да иду њиме сазнали су више о Јехови и његовој намери (Посл. 4:18). То им је помогло да ускладе свој живот с Јеховиним мерилима. Јехова није очекивао да његове слуге одједном промене све што је било погрешно већ их је постепено прочишћавао. (Видети оквир „ Јехова постепено прочишћава свој народ“.) Колико ћемо само бити срећни када будемо могли да потпуно угодимо Јехови! (Кол. 1:10).

„ПУТ СВЕТОСТИ“ ЈЕ ЈОШ ОТВОРЕН

16. Шта се од 1919. ради да би што више људи дошло на „Пут светости“? (Исаија 48:17; 60:17).

16 Сваком путу је потребно редовно одржавање. Од 1919, радови на „Путу светости“ непрестано трају како би се што већем броју људи омогућило да напусте Вавилон Велики. Верни и разборити роб, који је постављен у то време, латио се посла и 1921. издао књигу чија је сврха била да се људима помогне да упознају библијску истину. Била је то Харфа Божја, која је с временом одштампана у скоро шест милиона примерака на 36 језика. Многи су упознали истину захваљујући тој књизи. Недавно смо добили ново средство за вођење библијских курсева – књигу Буди срећан заувек! Током последњих дана, Јехова нам преко своје организације непрестано пружа духовну храну како би нам помогао да останемо на „Путу светости“. (Прочитати Исаију 48:17; 60:17.)

17-18. Куда води „Пут светости“?

17 Кад год неко почне да проучава Библију, може се рећи да је крочио на „Пут светости“. Неки иду тим путем веома кратко, а затим га напусте. Други су решени да иду њиме све док не стигну на своје одредиште. Које је то одредиште?

18 За оне који се надају животу на небу, „Пут светости“ води до Божјег раја који је на небу (Откр. 2:7). За оне који се надају животу на земљи тај пут води до савршенства, које ће добити на крају Христове хиљадугодишње владавине. Ако се и ти налазиш на том путу, не окрећи се и не силази с њега све док не стигнеш на своје одредиште. Желимо ти срећан пут!

ПЕСМА 24 Пођимо на Јеховину гору

a Јехова је пут којим су Израелци ишли из Вавилона у Израел назвао „Путем светости“. Да ли је он отворио сличан пут за свој народ у савремено доба? Јесте. Почев од 1919, милиони су изашли из Вавилона Великог и корачају „Путем светости“. Али да бисмо дошли до свог коначног одредишта, морамо остати на том путу.

c ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Брат Расел и његови сарадници проучавали су Библију користећи публикације које су тада имали.