Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико цениш Јеховину Реч?

Колико цениш Јеховину Реч?

Кад сте примили Божју реч, нисте је прихватили као људску реч, него као Божју (1. СОЛ. 2:13)

ПЕСМЕ: 114, 113

1-3. (а) Какав проблем је можда настао између Еводије и Синтихије? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Како се такви проблеми могу избећи?

ЈЕХОВИНЕ слуге веома цене његову Реч, Библију. У њој налазимо савете који нам помажу да избегнемо проблеме и исправимо себе кад у нечему погрешимо. Како реагујемо на такве савете? Осмотримо пример Еводије и Синтихије, две помазане хришћанке из првог века. Међу њима је настао озбиљан проблем, али нам Библија не говори о чему се радило. Замислимо да се можда десило овако нешто.

2 Еводија је позвала неку браћу и сестре код себе на дружење. Међутим, није позвала Синтихију. Али она је чула да им је било веома лепо. Можда је размишљала: „Не могу да верујем да ме Еводија није позвала! Мислила сам да смо најбоље пријатељице.“ То је доживела као издају. Почела је да мисли како је Еводија не воли и како је избегава. Зато је и она позвала код себе ту исту браћу и сестре, али не и Еводију. Настао је проблем који је претио да наруши мир целе скупштине. Библија каже да им је Павле љубазно дао савет да буду сложне. Оне су то највероватније послушале и наставиле да срећно служе Јехови (Фил. 4:2, 3).

3 Нешто слично се може десити и данас у скупштинама Јеховиног народа. Али ако примењујемо савете из Божје Речи, можемо решити проблеме попут овог или их чак избећи. Ако живимо по смерницама из Јеховине Речи, показаћемо да је заиста ценимо (Пс. 27:11).

БОЖЈА РЕЧ НАС УЧИ ДА КОНТРОЛИШЕМО ОСЕЋАЊА

4, 5. Који библијски савети нам помажу да контролишемо своја осећања?

4 Није лако држати осећања под контролом, посебно кад нам се чини да нас неко омаловажава или да је неправедан према нама. Још је теже ако се то дешава због нашег порекла, боје коже или изгледа. Замислимо тек да се према нама тако понашају неки брат или сестра! Да ли нам Божја Реч може помоћи да се изборимо с тако ружним поступањем?

5 Јехова добро познаје људску природу. Он запажа и наша осећања и поступке. На пример, када смо под емоционалним притиском, наше мисли могу водити до речи и поступака због којих се касније можемо кајати. Зато је мудро да примењујемо библијске савете о томе како да контролишемо своју нарав и да се не вређамо брзо. (Прочитати Пословице 16:32 и Проповедника 7:9.) Нема сумње да сви треба да радимо на томе да будемо мање осетљиви и да више опраштамо. Јехова и Исус на опраштање гледају веома озбиљно. Зато је Исус рекао да ако не опростимо другима, Јехова неће опростити нама (Мат. 6:14, 15). Да ли увиђаш да треба да се побољшаш када је реч о опраштању и контролисању осећања?

6. Зашто не смемо дозволити да постанемо огорчени?

6 Ако не успевамо да контролишемо осећања, могли бисмо постати огорчени и чак почети да мрзимо оног ко нас је повредио. Тада другима неће бити пријатно у нашем друштву, јер ћемо ширити негативан утицај. Чак и ако покушавамо да сакријемо шта осећамо, други ће то ипак приметити и држати се подаље (Посл. 26:24-26). Зато ће старешине покушати да нам помогну да увидимо да у Божјем народу нема места за огорченост и мржњу (Лев. 19:17, 18; Римљ. 3:11-18). Како ћемо реаговати на такве савете?

НЕ ЗАБОРАВИМО ДА НАС ЈЕХОВА ВОДИ

7, 8. (а) Како Јехова води свој народ? (б) Које су неке смернице које нам пружа Божја Реч и зашто треба да их слушамо?

7 Јехова води оне који су део његове земаљске организације и поучава их. Како? Он је поставио Христа да буде „поглавар скупштини“, а Христ је опуномоћио „верног и разборитог роба“ да поучава Божји народ (Мат. 24:45-47; Еф. 5:23). Овај роб, попут водећег тела из првог века, прихвата Библију као Божју надахнуту Реч и веома је цени. (Прочитати 1. Солуњанима 2:13.) Које су неке корисне смернице које нам пружа Библија?

8 Она нас подстиче да редовно идемо на састанке (Јевр. 10:24, 25). Такође нас подстиче да се сви држимо истих библијских учења (1. Кор. 1:10). Она нам говори да Краљевство треба да нам буде на првом месту у животу (Мат. 6:33). У њој се налазе смернице како да проповедамо од куће до куће, на јавним местима и где год има људи (Мат. 28:19, 20; Дела 5:42; 17:17; 20:20). Надаље, она налаже старешинама да пазе да организација буде чиста (1. Кор. 5:1-5, 13; 1. Тим. 5:19-21). Јехова очекује од свих који припадају његовој организацији да буду чисти, и у физичком и у духовном погледу (2. Кор. 7:1).

9. Који је једини начин да разумемо Божју Реч?

9 Неки мисле да могу сами да разумеју Божју Реч. Међутим, Исус је одредио „верног и разборитог роба“ да помаже људима да разумеју библијска учења. Од 1919, Исус Христ преко тог роба помаже својим следбеницима да разумеју Божју Реч. Када смо послушни њеним смерницама, у скупштинама владају чистоћа, мир и јединство. Зато је добро да се питамо: „Да ли сам веран Исусу и да ли следим вођство верног и разборитог роба?“

ЈЕХОВИНЕ КОЧИЈЕ СЕ БРЗО КРЕЋУ

10. Како је небески део Јеховине организације описан у Језекиљевој књизи?

10 Из Библије сазнајемо да су и Јеховине слуге на небу организоване. На пример, Језекиљ је у визији видео Јехову како управља небеским делом своје организације, који је представљен кочијама (Језек. 1:4-28). Брзо кретање тих небеских кочија утиче и на земаљски део Јеховине организације. Присетимо се само многих промена у организацији у протеклих десет година. Задржимо на уму да иза свих њих стоји Јехова. Ускоро ће Христ и анђели уништити овај зли поредак. Више нико неће бацати љагу на Јеховино име, нити ће доводити у питање његово право да буде Врховни Владар.

Веома ценимо све оне који напорно раде на грађевинским пројектима (Видети 11. одломак)

11, 12. Шта постиже Јеховина организација у последњим данима?

11 Размислимо о свему што земаљски део Божје организације постиже у последњим данима. Грађевински пројекти. Стотине радника је вредно радило на изградњи нашег новог главног седишта у Ворвику. Поред тога, хиљаде волонтера напорно ради на изградњи нових Дворана Краљевства и подружница. За њих је задужен Међународни центар за пројектовање и градњу. Без сумње смо веома захвални тим самопожртвованим волонтерима! Јехова благосиља објавитеље Краљевства широм света који верно финансијски подупиру такве пројекте (Лука 21:1-4).

12 Образовање. У нашој организацији постоје бројне школе (Ис. 2:2, 3). То су Школа за пионире, Школа за објавитеље Краљевства, Библијска школа Галад, Школа за нове чланове бетелске породице, Школа за покрајинске надгледнике и њихове супруге, Школа за скупштинске старешине, Семинар за наименовану браћу и Школа за чланове Одбора подружнице и њихове супруге. Јехова заиста ужива у томе да поучава свој народ! О Библији се много може научити и на нашем веб-сајту, jw.org, на ком се могу наћи публикације на стотинама језика. На њему се налази материјал намењен посебно деци и породицама, као и најновије вести. Да ли користиш наш веб-сајт у служби проповедања и у породичном проучавању?

БУДИМО ВЕРНИ ЈЕХОВИ И ПОДУПРИМО ЊЕГОВУ ОРГАНИЗАЦИЈУ

13. Коју одговорност имамо као Божје слуге?

13 Заиста је велика част бити део Јеховине организације! Будући да знамо шта он очекује од нас и како можемо да му угодимо, имамо одговорност да му будемо послушни и да чинимо оно што је исправно. Док овај свет пропада све више у моралном погледу, морамо бити одлучни да мрзимо „оно што је зло“ и тако опонашамо Јехову (Пс. 97:10). Не желимо да будемо попут безбожних људи који „за зло кажу да је добро, а за добро кажу да је зло“ (Ис. 5:20). Пошто желимо да угодимо Јехови, трудимо се да будемо чисти у физичком, моралном и духовном погледу (1. Кор. 6:9-11). Будући да га волимо и уздамо се у њега, одлучни смо да му будемо верни. То показујемо тако што смо послушни смерницама записаним у његовој Речи — било да смо код куће, у скупштини, на послу или у школи — где год да се налазимо (Посл. 15:3). Осмотримо сада још неке начине како можемо показати да смо верни Богу.

14. Како родитељи показују да су верни Богу?

14 Одгајање деце. Родитељи који су верни Јехови одгајају децу у складу с оним што стоји у његовој Речи. Они не дозвољавају да на њих утиче култура у којој су одрасли. У њиховој породици нема места за дух света (Еф. 2:2). Примера ради, отац неће размишљати на следећи начин: „Код нас је обичај да мајке васпитавају децу.“ Библија је по том питању јасна: „Очеви [...] васпитавајте [децу] на Јеховин начин и помажите им да усвоје његов начин размишљања“ (Еф. 6:4). Родитељи који воле Јехову желе да им деца буду блиска с њим, као што је то био мали Самуило (1. Сам. 3:19).

15. Како показујемо да смо верни Богу кад доносимо важне одлуке?

15 Доношење одлука. Један начин да покажемо да смо верни Богу јесте да пре доношења важних одлука узмемо у обзир шта о теми која нас занима кажу Божја Реч и његова организација. Да бисмо показали колико је то важно, узмимо за пример осетљив проблем с којим се сусрећу многи родитељи. Међу неким имигрантима постоји обичај да своју децу шаљу кући рођацима да брину о њима како би они могли да остану у страној земљи и зарађују. Тачно је да је то лична одлука, али не треба да заборавимо да смо пред Богом одговорни за одлуке које доносимо. (Прочитати Римљанима 14:12.) Да ли би било мудро донети одлуку која се тиче наше породице и посла, а да пре тога не погледамо шта о томе каже Библија? Наравно да не би. Потребна нам је помоћ нашег небеског Оца, јер ми не можемо сами да управљамо својим корацима (Јер. 10:23).

16. Коју одлуку је једна мајка морала донети и шта јој је помогло у томе?

16 Након што се један брачни пар преселио у страну земљу, добили су сина и одлучили да га пошаљу у своју земљу да га одгајају баба и деда. Отприлике у то време, жена је почела да проучава Библију с Јеховиним сведоцима. Фино је напредовала и разумела је да је пред Богом одговорна да своје дете поучи о Јехови (Пс. 127:3; Посл. 22:6). Ова млада жена је Јехови у молитви рекла све што јој је било на срцу, на шта нас и Библија подстиче (Пс. 62:7, 8). Такође је отворено разговарала са сестром која је проучавала с њом, као и с другима из скупштине. Иако су рођаци и пријатељи вршили притисак на њу да пошаље дете баби и деди, она је закључила да то не би било исправно. На њеног мужа је велики утисак оставило то колико се скупштина бринула за њу и њихово дете. Зато је и он почео да проучава Библију и да долази на састанке. Ова мајка је без сумње била срећна што јој је Јехова услишио усрдне молитве.

17. Које смернице треба да следимо када проучавамо с неким?

17 Послушност смерницама. Важан начин на који показујемо да смо верни Богу јесте то што смо послушни смерницама које добијамо од његове организације. На пример, шта треба да радимо кад с неким почнемо да проучавамо књигу Шта Библија заиста научава? Након сваког проучавања треба да одвојимо неколико минута да бисмо особи помогли да се упозна с нашом организацијом. Можемо јој показати кратак филм Како изгледају састанци у Дворани Краљевства? или размотрити део из брошуре Ко данас врши Јеховину вољу? Након што завршимо с проучавањем књиге Шта Библија заиста научава?, можемо помоћи особи да се утврди у вери тако што ћемо проучавати књигу Одржите се у Божјој љубави“, иако се она већ крстила (Кол. 2:7). Да ли си послушан таквим смерницама које добијамо од Јеховине организације?

18, 19. Који су неки разлози због којих треба да будемо захвални Јехови?

18 Заиста имамо много разлога да будемо захвални Јехови! На пример, њему дугујемо живот (Дела 17:27, 28). Такође, он нам је дао непроцењив дар — своју Реч, Библију. Попут хришћана у Солуну из првог века, ми је веома ценимо јер је то порука од њега (1. Сол. 2:13).

19 Библија нам помаже да се приближимо нашем небеском Оцу, Јехови, а он се онда приближава нама (Јак. 4:8). Он нам је указао велику част тиме што нам је дозволио да будемо део његове организације. Ми то заиста ценимо! Потпуно се слажемо с речима псалмисте: „Захваљујте Јехови, јер је добар: јер вечна је љубав његова“ (Пс. 136:1). У 136. псалму се на 26 места налази израз „вечна је љубав његова“. Ако смо верни Јехови и слушамо смернице које нам пружа путем своје организације, он ће нам дати вечни живот и заувек ћемо осећати његову љубав.