Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Купуј истину и немој да је продајеш“

„Купуј истину и немој да је продајеш“

Купуј истину и немој да је продајеш — тако и мудрост, поуку и разборитост (ПОСЛ. 23:23)

ПЕСМЕ: 94, 96

1, 2. (а) Шта је највредније што имамо? (б) Које истине су нам драгоцене и зашто? (Видети слике на почетку чланка.)

ШТА је највредније што имаш? Да ли би био спреман да то замениш за нешто што има мању вредност? Јеховиним преданим слугама није тешко да одговоре на та два питања. Нама је наш однос с Јеховом нешто најдрагоценије што имамо и то не бисмо ни за шта мењали. Драгоцена нам је и библијска истина, јер смо захваљујући њој развили близак однос с нашим небеским Оцем (Кол. 1:9, 10).

2 Размисли накратко чему нас је све наш Величанствени Учитељ поучио путем своје Речи, Библије. Открио нам је колико је његово име значајно, као и своје дивне особине. Исто тако, показао је да нас толико воли да је био спреман да да̂ свог Сина, Исуса, као откупну жртву за нас, а то је заиста непроцењив дар. Путем своје Речи нам је помогао да сазнамо за Месијанско Краљевство. Дао нам је наду у лепшу будућност — помазаници се могу надати животу на небу, а „друге овце“ животу на рајској земљи (Јов. 10:16). Јехова нас уједно поучава како треба да живимо. Нама су те истине изузетно вредне јер нам помажу да се зближимо са својим Створитељем, а и дају смисао нашем животу.

3. Да ли Јехова од нас тражи новац у замену за истину?

3 Јехова је великодушан Бог. Толико је великодушан да је дао свог вољеног Сина за нас. Када види да неко трага за истином, он му помаже да успе у тој потрази. Он нам никада не би тражио да новцем платимо истину коју нам открива. Заправо, кад је човек по имену Симон понудио апостолу Петру новац у замену за моћ да преноси свети дух, Петар га је прекорио рекавши: „Нека твоје сребро пропадне заједно с тобом, јер си мислио да новцем стекнеш Божји дар!“ (Дела 8:18-20). Али шта онда значе речи: „Купуј истину“?

ШТА ЗНАЧИ „КУПИТИ“ ИСТИНУ?

4. Шта ћемо у овом чланку сазнати о истини?

4 Прочитати Пословице 23:23Потребно је да уложимо труд да бисмо сазнали истину из Божје Речи. Морамо бити спремни на све жртве које су потребне да бисмо дошли до ње. Као што је записано у књизи Пословица, када једном „купимо“ истину, то јест сазнамо шта је истина, не смемо је „продавати“, то јест допустити да останемо без ње. Размотримо сада шта значи „купити“ истину и коју цену ћемо можда морати да платимо за њу. То ће продубити наше цењење за истину и ојачати нашу одлучност да је никада не „продамо“. Као што ћемо видети, истина је вредна сваке жртве.

5, 6. (а) Како можемо купити истину без новца? Објасни то помоћу примера. (б) Како нам истина користи?

5 Чак и за нешто што је бесплатно морамо платити одређену цену. Хебрејска реч која је у Пословицама 23:23 преведена са „купуј“ може значити и „добавити, стећи“. Обе речи указују на то да човек мора уложити труд или се одрећи нечега у замену за нешто што сматра вредним. Прикажимо то једним примером. Замислимо да на некој пијаци продавац нуди бесплатне банане. Да ли ће се те банане неким чудом појавити на нашем столу? Неће. Морамо да одемо на пијацу и донесемо их кући. Да ли су онда те банане бесплатне? Јесу, али морамо уложити труд и одвојити време да бисмо дошли до њих. Слично томе, није нам потребан новац да бисмо купили истину, али морамо уложити труд да бисмо дошли до ње.

6 Прочитати Исаију 55:1-3Јеховине речи које је записао Исаија помажу нам да још боље разумемо шта значи купити истину. У тим библијским стиховима Јехова упоређује своје речи с водом, млеком и вином. Попут хладне, бистре воде, Божје речи истине пружају нам право освежење. Исто тако, попут млека које нам даје снагу и помаже детету да добро напредује, Јеховине поуке нас јачају и помажу нам да духовно напредујемо. Али у ком смислу су Јеховине речи налик вину? У Библији се вино повезује с весељем (Пс. 104:15). Стога, кад нам Јехова каже да „узмемо вина“, то јест да купимо вино, он нам тиме гарантује да ћемо бити радосни ако будемо поступали по његовим речима (Пс. 19:8). Јехова нам је на предиван начин предочио колико је вредно и корисно сазнати истину и живети по њој! Труд који улажемо у то заправо је цена коју плаћамо. У наставку ћемо размотрити пет ствари које можда морамо платити да бисмо купили истину.

ЧЕГА СИ СЕ ОДРЕКАО ДА БИ КУПИО ИСТИНУ?

7, 8. (а) Зашто је потребно време да бисмо купили истину? (б) Шта је једна девојка била спремна да жртвује и до чега је то довело?

7 Време. То је цена коју морају да плате сви који желе да купе истину. Потребно је да одвојимо време како бисмо саслушали вест о Краљевству, читали Библију и библијску литературу, проучавали Библију, припремали се за скупштинске састанке и били на њима. Да бисмо то могли, морамо да искупљујемо време од мање важних активности. (Прочитати Ефешанима 5:15, 16 и фусноту за 16. стих.) Колико времена је потребно да бисмо добро разумели основна библијска учења? То зависи од наших околности. Наравно, нема краја ономе што можемо научити о Јеховиној мудрости, делима и начину размишљања (Римљ. 11:33). У првом издању Стражарске куле истина је била упоређена са „крхким цветом“. Тамо је стајало: „Немој се задовољити једним цветом истине. Када би један био довољан, не би их било више. Зато тражи даље, како би их скупио што више.“ Добро је да се питамо: Колико је велик мој „букет“? Колико сам научио о Јехови? Чак и када будемо вечно живели, увек ћемо нешто ново моћи да научимо о Јехови. Међутим, важно је да сада мудро користимо време које нам тренутно стоји на располагању да бисмо што боље разумели истину. Погледајмо како је то учинила једна млада жена.

8 Марико * из Јапана се преселила у Њујорк да би се тамо школовала. У то време је била следбеник једног верског покрета који је основан у Јапану пред крај 1950-их. Једног дана, на врата јој је дошла једна пионирка. Када је почела да упознаје библијску истину, Марико је била толико радосна да је замолила ту пионирку да двапут седмично проучава Библију с њом. Иако је имала много обавеза око учења и посао са скраћеним радним временом, Марико је одмах почела да иде на скупштинске састанке. Осим тога, престала је да троши време на неке друштвене активности како би имала више времена да учи о Јехови. Пошто је била спремна да се одрекне неких ствари, веома је брзо духовно напредовала и крстила се у року од годину дана. Шест месеци касније, 2006. године, започела је с пионирском службом и још увек је пионир.

9, 10. (а) Како истина утиче на наш став према материјалним стварима? (б) Чега се одрекла једна млада сестра и како она гледа на то?

9 Материјалне погодности. Да бисмо купили истину, можда ћемо морати да се одрекнемо добро плаћеног посла или успешне каријере. Када је Исус позвао Петра и Андрију, који су били рибари, да постану „рибари људи“, они су оставили своје мреже (Мат. 4:18-20). Наравно, већина оних који данас упознају истину не могу једноставно да дају отказ на послу. Библија каже да смо дужни да се бринемо о материјалним потребама своје породице (1. Тим. 5:8). Међутим, они који упознају истину често морају да промене свој став према материјалним стварима и да промене своје приоритете. Исус је јасно указао на то када је рекао: „Не скупљајте више себи благо на земљи [...] него скупљајте себи благо на небу“ (Мат. 6:19, 20). Погледајмо како је у томе успела наша сестра Марија.

10 Марија је од малих ногу играла голф и стварно је уживала у томе. У средњој школи је постала толико добра у голфу да је добила стипендију једног универзитета. Голф је био њен живот. Циљ јој је био да се професионално бави тим спортом и заради пуно новца. А онда је почела да проучава Библију и заволела је истину коју је постепено откривала из ње. Почела је да живи по ономе што је учила и била је веома задовољна променама које је начинила. Она каже: „Што сам више усклађивала своје ставове и начин живота с библијским начелима, то сам била срећнија.“ Међутим, увидела је да би јој било тешко да гради свој однос с Јеховом и да се истовремено усредсреди на спортску каријеру (Мат. 6:24). Зато се одрекла свог животног циља да постане професионални играч голфа и прилике да стекне богатство и славу. Захваљујући томе што је купила истину сада служи као пионир и води, како сама каже, „најсрећнији и најсмисаонији живот“.

11. Како би истина могла да утиче на наше односе с другима?

11 Односи с другима. Када почнемо да живимо по библијској истини, то би могло да утиче на наше односе с пријатељима и члановима породице. Зашто? Исус се овако молио за своје следбенике: „Посвети их истином. Твоја реч је истина“ (Јов. 17:17). Глагол „посветити“ може значити и „одвојити“. Када прихватимо истину, ми се, такорећи, одвајамо од овог света јер се више не уклапамо у његов калуп. Наше вредности су се промениле, због чега људи почињу другачије да гледају на нас. Ми живимо по мерилима која се налазе у Божјој Речи. Иако се и даље трудимо да будемо у добрим односима с другима, неки наши пријатељи и блиски чланови породице се можда дистанцирају од нас или се чак противе нашим новим уверењима. То нас нимало не чуди. Исус је рекао: „Заиста, човеку ће непријатељи бити његови укућани“ (Мат. 10:36). Међутим, он је обећао и да ће благослови које добијемо далеко надмашити оно чега смо се одрекли ради истине. (Прочитати Марка 10:28-30.)

12. Коју цену је један Јеврејин био спреман да плати ради истине?

12 Арон је одрастао у јеврејској породици и одмалена је веровао да се Божје име не сме изговарати. Ипак, он је жарко желео да сазна истину о Богу. Један Јеховин сведок му је објаснио да се Божје име може изговорити као „Јехова“ ако се између четири сугласника која сачињавају тетраграм уметну самогласници који су назначени ознакама у изворном тексту. Арон је био одушевљен када је то чуо. Сав узбуђен, отишао је у синагогу како би то дивно откриће поделио с рабинима. Мислио је да ће им бити драго да чују оно што је сазнао, али они су га пљунули и опходили су се према њему као према неком изгнанику. Ни чланови породице нису били одушевљени његовим „открићем“, па су у породици завладали напети односи. Али Арон се није уплашио, него је наставио да упознаје истину и постао је Јеховин сведок. Одважно је служио Јехови до краја живота. И ми, попут Арона, треба да прихватимо било коју промену у свом друштвеном статусу или губитак присних односа с породицом ако је то цена коју морамо платити да бисмо ходили у истини.

13, 14. Које промене у начину размишљања и поступања треба да начинимо да бисмо купили истину? Наведи пример.

13 Нечисте мисли и поступци. Да бисмо прихватили истину и живели по библијским моралним мерилима, морамо бити спремни да начинимо промене у свом начину размишљања и поступања. Запази шта је апостол Петар написао: „Као послушна деца, немојте дозволити да вас и даље обликују жеље које сте имали док сте били у незнању, него [...] будите и ви свети у свему што чините“ (1. Петр. 1:14, 15). За неморалне становнике Коринта купити истину је значило начинити драстичне промене у животу (1. Кор. 6:9-11). И данас многи чине велике промене када упознају истину. Петар је указао на то када је рекао: „Јер је доста што сте у прошлости вршили вољу људи из света кад сте живели у бесрамности, у пожудама, пијанчењу, разузданим гозбама, надметањима у пијењу и недопустивом идолопоклонству“ (1. Петр. 4:3).

14 Девин и Џасмин су годинама имали проблем са алкохолом. Девин је био искусан рачуновођа, али због зависности од алкохола није могао да задржи посао. Џасмин је била позната по свом агресивном и насилничком понашању. Када је једног дана пијана ишла улицом, наишла је на један брачни пар мисионара. Они су се понудили да је посете наредне седмице и да проучавају Библију с њом. Међутим, кад су дошли, и она и Девин су били пијани. Нису очекивали да ће мисионари стварно желети да дођу код њих. Али следећи пут, ситуација је била другачија. Од самог почетка, Џасмин и Девин су марљиво проучавали Библију и брзо су почели да примењују оно што су учили. За мање од три месеца су престали да пију алкохол, а касније су и озаконили своју везу. Многи из њиховог села уочили су огромне промене код Џасмин и Девина и то их је навело да и они почну да проучавају Библију.

15. Чега је људима понекад нарочито тешко да се одрекну ради истине и зашто?

15 Небиблијски обичаји и поступци. Некима је релативно лако да се одрекну небиблијских обичаја и поступака када сазнају да Јехова то не одобрава. Међутим, другима је то веома тешко. Они страхују од тога како ће реаговати чланови њихове породице, колеге на послу и блиски пријатељи. Односи с њима могу постати врло напети, посебно када су у питању обичаји у част умрлих чланова породице (Пон. зак. 14:1). Шта нам онда може помоћи да одбацимо небиблијске поступке? Можемо да се угледамо на оне који су то одважно учинили, на пример на прве хришћане из древног града Ефеса.

16. Шта су неки Ефешани били спремни да учине како би купили истину?

16 Многи становници Ефеса бавили су се врачањем. Међутим, неки од њих су се обратили на хришћанство и поднели су велике жртве како би купили истину. Библија каже: „Многи који су се бавили магијом сакупили су своје књиге и спалили их пред свима. Процењено је да су вределе педесет хиљада сребрника. Тако је Јеховина реч силно расла и бивала све јача“ (Дела 19:19, 20). Верни хришћани из Ефеса су били спремни да плате високу цену, али заузврат су добили непроцењиве благослове.

17. (а) Шта је можда укључено у цену коју треба да платимо за истину? (б) Која питања ћемо размотрити у следећем чланку?

17 Шта си ти жртвовао ради истине? Сви одвајамо време да бисмо још боље упознали истину. Неки су се одрекли одређених материјалних погодности и помирили се с тим да односи с неким људима више неће бити као некада. Многи су променили свој начин размишљања и понашања и одрекли су се небиблијских обичаја и поступака. Шта год да је била цена коју смо морали да платимо, уверени смо да је библијска истина вредна сваке жртве. Захваљујући њој смо добили оно највредније што имамо — близак однос с Јеховом. Када размишљамо о свим благословима које имамо захваљујући истини, тешко нам је да и замислимо да би неко желео да је прода. Међутим, како би се то ипак могло догодити и шта можемо учинити да бисмо избегли такву озбиљну грешку? Одговоре на та питања ћемо добити у следећем чланку.

^ одл. 8 Нека имена у овом чланку су промењена.