Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 48

Доврши оно што си започео

Доврши оно што си започео

То дело и довршите (2. КОР. 8:11)

ПЕСМА 35 Просудимо шта је најважније

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта нам Јехова дозвољава?

ЈЕХОВА нам свима дозвољава да бирамо како ћемо живети. Он нас учи да доносимо добре одлуке, а када донесемо одлуке које су му угодне, помаже нам да их спроведемо у дело (Пс. 119:173). Што више будемо примењивали мудре савете из Божје Речи, то ћемо доносити боље одлуке (Јевр. 5:14).

2. Шта нам може тешко пасти након доношења неке одлуке?

2 Међутим, чак и када донесемо добру одлуку, можда нам је тешко да довршимо оно што смо започели. Погледајмо неке примере: Млади брат је одлучио да прочита целу Библију. Неколико недеља му је добро ишло, али онда је из неког разлога престао да је редовно чита. Сестра је одлучила да постане стални пионир, али никако да попуни молбу. Старешинство скупштине је донело једногласну одлуку да ће чешће ићи у пастирске посете, али чак ни после неколико месеци ту одлуку нису спровели у дело. Иако су различите, ове ситуације имају нешто заједничко. Нико није до краја спровео одлуку у дело. У првом веку су хришћани из Коринта имали сличан проблем. Погледајмо шта можемо научити од њих.

3. Шта су Коринћани одлучили, али шта се десило?

3 Око 55. године, хришћани у Коринту су донели једну добру одлуку. Сазнали су да су браћа у Јерусалиму и Јудеји у тешкој финансијској ситуацији и да су неке скупштине сакупљале новац како би им помогле. Подстакнути добротом и великодушношћу, Коринћани су одлучили да и они помогну и питали су апостола Павла како да то учине. Он им је послао смернице и одредио Тита да им помогне у сакупљању прилога (1. Кор. 16:1; 2. Кор. 8:6). Међутим, неколико месеци касније, Павле је сазнао да Коринћани нису ништа предузели у том погледу. Због тога њихов прилог вероватно не би био спреман на време и не би био послат у Јерусалим с прилозима других скупштина (2. Кор. 9:4, 5).

4. Према 2. Коринћанима 8:7, 10, 11, на шта је Павле подстакао Коринћане?

4 Коринћани су донели добру одлуку и Павле их је похвалио за јаку веру и искрену жељу да помогну. Али морао је и да их подстакне да доврше оно што су започели. (Прочитати 2. Коринћанима 8:7, 10, 11.) Оно што се њима догодило показује да чак и верним Божјим слугама може бити тешко да добру одлуку спроведу у дело.

5. На која питања ћемо добити одговор?

5 Као и Коринћанима, и нама може бити тешко да одлуке спроведемо у дело. Зашто? Зато што смо несавршени и просто одуговлачимо. Или зато што због непредвиђених околности можда више не можемо да урадимо оно што смо одлучили (Проп. 9:11; Римљ. 7:18). Како можемо преиспитати одлуку коју смо донели и проценити да ли треба да је променимо? И како можемо довршити оно што смо започели?

ПРЕ ДОНОШЕЊА ОДЛУКЕ

6. Када је можда потребно променити неку одлуку?

6 Неке важне одлуке никада нећемо променити. На пример, држимо се одлуке да служимо Јехови и да будемо верни свом брачном другу (Мат. 16:24; 19:6). Међутим, неке друге је можда потребно променити. Зашто? Зато што се околности мењају. Шта нам може помоћи да доносимо најбоље могуће одлуке?

7. За шта треба да се молимо и зашто?

7 Моли се за мудрост. Јехова је надахнуо Јакова да напише: „Ако неком од вас недостаје мудрости, нека тражи од Бога, јер он великодушно даје свима“ (Јак. 1:5). Свакоме од нас у неким аспектима живота „недостаје мудрости“. Зато треба да се ослонимо на Јехову када доносимо, али и када преиспитујемо одлуке. Тада ће нам Јехова помоћи да поступимо мудро.

8. Шта треба да урадимо пре него што донесемо неку одлуку?

8 Темељно проучавај. Тражи савете у Божјој Речи, читај публикације које издаје Јеховина организација и разговарај с људима у које имаш поверења (Посл. 20:18). То је веома важно када одлучујемо да променимо посао, да се преселимо или када бирамо одговарајуће школовање како бисмо се издржавали у служби.

9. Зашто је добро да будемо искрени према себи?

9 Преиспитај своје мотиве. Јехови је важно зашто нешто радимо (Посл. 16:2). Он жели да увек будемо искрени. Зато када одлучујемо о нечему, треба да будемо искрени према себи и другима у вези с нашим мотивима. Ако нисмо у потпуности искрени, вероватно ће нам бити тешко да се држимо онога што смо одлучили. На пример, млади брат је можда одлучио да постане стални пионир. Међутим, након неког времена, тешко му је да испуни захтев у сатима и служба му не доноси радост. Можда је мислио да је постао пионир зато што пре свега жели да угоди Јехови. Да ли је, међутим, могуће да је то у ствари урадио да би угодио родитељима или неком другом?

10. Шта је потребно за промене?

10 Замислимо једног човека који проучава Библију и одлучи да престане да пуши. У почетку се бори и издржи недељу или две, али затим поклекне и запали цигарету. Међутим, на крају ипак успе! Љубав према Јехови и жеља да му угоди помогле су му да се ослободи те лоше навике (Кол. 1:10; 3:23).

11. Зашто су нам потребни конкретни циљеви?

11 Постави конкретне циљеве. Уколико себи поставиш конкретне циљеве, биће ти лакше да довршиш оно што си започео. На пример, можда си одлучио да чешће читаш Библију. Али ако ниси направио конкретан план, нећеш успети. * Или су старешине у скупштини одлучили да чешће иду у пастирске посете, али време пролази и они нису ништа постигли. Да би успели у ономе што су одлучили, могли би да се питају: „Да ли знамо коме би пастирска посета нарочито значила? Да ли смо одредили тачно време када ћемо некога посетити?“

12. Шта можда треба да урадимо и зашто?

12 Буди реалан. Нико од нас нема времена, средстава нити снаге да уради све што би волео. Зато буди реалан и разуман. Некада ћеш можда морати да промениш одлуку коју ниси у стању да спроведеш у дело (Проп. 3:6). Претпоставимо да си преиспитао неку одлуку, променио је и чини ти се да можеш да је спроведеш у дело. Следећих пет корака могу ти помоћи да довршиш оно што си започео.

СПРОВЕДИ ОДЛУКУ У ДЕЛО

13. Како можеш добити снагу која ти је потребна да урадиш оно што си одлучио?

13 Моли се за снагу да поступаш у складу са својом одлуком. Бог ти може дати снагу да урадиш оно што си одлучио (Фил. 2:13). Зато тражи од Јехове да ти својим светим духом да потребну снагу. Немој престати да се молиш чак и ако ти се чини да не добијаш одговор. Као што је Исус рекао: „Молите [за свети дух], и даће вам се“ (Лука 11:9, 13).

14. Како ти начело из Пословица 21:5 може помоћи да своју одлуку спроведеш у дело?

14 Направи план. (Прочитати Пословице 21:5, фусн.) Да би завршио било шта што си започео, мораш да направиш план. Затим је потребно да га се држиш. Слично томе, када одлучујеш о нечему, направи списак ствари које намераваш да урадиш како би остварио своју одлуку. Када неки велики посао поделиш на више мањих, имаћеш бољи преглед онога што још треба да урадиш. Павле је подстакао Коринћане да „сваког првог дана у недељи“ одвоје нешто новца на страну за прилог, а не да сакупљају прилоге кад он стигне (1. Кор. 16:2). Када велике послове поделиш на више мањих, нећеш имати осећај да ниси у стању да их обавиш.

15. Шта можеш урадити када направиш план?

15 Конкретан план који ставиш на папир може ти помоћи да одлуке претвориш у дела (1. Кор. 14:40). Примера ради, старешинство је добило упутство да одреди једног старешину који ће водити записник о одлукама које су донели, о томе ко је задужен за њих и о томе до када шта треба урадити. Већа је вероватноћа да ће старешине које се држе овог упутства спровести своје одлуке у дело (1. Кор. 9:26). Нешто слично би могао да урадиш када су у питању и приватне одлуке. На пример, могао би да припремиш списак ствари које треба да урадиш током дана и да одредиш којим редом ћеш их обављати. То ће ти помоћи да завршиш оно што си започео, али и да за мање времена урадиш више ствари.

16. Шта је неопходно да би се нека одлука спровела у дело и како Римљанима 12:11 то потврђује?

16 Уложи труд. Да би се држао плана и довршио оно што си започео, мораш уложити труд. (Прочитати Римљанима 12:11.) Павле је рекао Тимотеју да се посвети томе да постане бољи учитељ и да устраје у томе. Тај савет се подједнако односи и на друге духовне циљеве (1. Тим. 4:13, 16).

17. Како можемо применити Ефешанима 5:15, 16 када спроводимо одлуку у дело?

17 Мудро користи време. (Прочитати Ефешанима 5:15, 16.) Одреди када ћеш урадити оно што си одлучио и држи се тога. Немој чекати савршен тренутак јер он вероватно никада неће доћи (Проп. 11:4). Пази да ти мање важне ствари не краду време и одузимају снагу која ти је потребна за оно што је важније (Фил. 1:10). Ако је могуће, изабери време када те други вероватно неће ометати. Реци им да ти је потребан мир да би се концентрисао. Можда би могао да искључиш телефон и да касније провериш пошту и друштвене мреже. *

18-19. Шта ће ти помоћи да не одустанеш од добре одлуке кад наиђеш на потешкоће?

18 Усредсреди се на исход. Исход одлуке подсећа на одредиште неког путовања. Ако заиста желиш да стигнеш негде, наставићеш путовање чак иако мораш да идеш обилазницом јер је пут којим си кренуо затворен. Слично томе, ако смо усредсређени на исход неке одлуке, нећемо лако одустати кад наиђемо на потешкоће (Гал. 6:9).

19 Није лако доносити добре одлуке, а није лако ни спровести их у дело. Али уз Јеховину помоћ можеш стећи мудрост и скупити снагу да довршиш оно што си започео.

ПЕСМА 65 Напред!

^ одл. 5 Да ли се кајеш због неких одлука које си донео? Да ли ти је понекад тешко да добру одлуку спроведеш у дело? Овај чланак ће ти помоћи да исправно сагледаш ситуацију и довршиш оно што си започео.

^ одл. 11 Да би направио план за читање Библије, можеш искористити „Распоред за читање Библије“, који се може пронаћи на сајту jw.org®.

^ одл. 17 Више информација о томе како мудро користити време може се пронаћи у чланку „20 предлога како да боље искористите време“, у Пробудите се! од априла 2010.