Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 47

Вредне поуке из Левитске

Вредне поуке из Левитске

Све је Писмо надахнуто од Бога и корисно (2. ТИМ. 3:16)

ПЕСМА 98 Свето писмо је надахнуто од Бога

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Зашто данашње хришћане треба да занима Левитска?

АПОСТОЛ Павле је подсетио свог младог сарадника Тимотеја: „Све је Писмо надахнуто од Бога и корисно“ (2. Тим. 3:16). То се односи и на Левитску. Како ти гледаш на ту библијску књигу? Неки можда сматрају да она садржи списак правила која данас не важе, али прави хришћани се не слажу с тим.

2 Левитска је написана пре око 3 500 година, али Јехова се побринуо да она буде сачувана „нама за поуку“ (Римљ. 15:4). Пошто нам Левитска открива како Јехова размишља, треба да се потрудимо да је проучимо. У ствари, из те надахнуте књиге можемо извући многе поуке. Погледајмо четири такве поуке.

КАКО СТИЧЕМО ЈЕХОВИНО ОДОБРАВАЊЕ

3. Зашто су се сваке године на Дан очишћења приносиле жртве?

3 Прва поука: Да би Јехова прихватио наше жртве, морамо имати његово одобравање. Сваке године на Дан очишћења, израелски народ се окупљао и приносио животињске жртве. Те жртве су их подсећале да им је било потребно очишћење греха. Али пре него што је првосвештеник тог дана у Светињу над светињама унео крв жртвованих животиња, морао је да уради нешто што је било много важније од опроштења греха народа.

(Видети 4. одломак) *

4. Према Левитској 16:12, 13, шта је првосвештеник радио када је на Дан очишћења први пут улазио у Светињу над светињама? (Видети слику на насловној страни.)

4 Прочитати Левитску 16:12, 13. Замисли како је изгледао Дан очишћења: Првосвештеник улази у свети шатор. Ово је први пут да тог дана улази у Светињу над светињама, а ући ће још два пута. У једној руци држи посуду у којој се налазе две шаке мирисног када, а у другој златну кадионицу пуну жара. Застаје пред завесом на улазу у Светињу над светињама. С дубоким поштовањем улази унутра и стаје пред ковчег савеза. Симболично говорећи, он се налази пред самим Јеховом. Сада свештеник пажљиво сипа свети кад на жар и соба се испуњава пријатним мирисом. * Касније ће поново ући у Светињу над светињама с крвљу жртава за грех. Вредно је запазити да кад приноси пре него што принесе крв жртава за грех.

5. Коју поуку извлачимо из тога што је на Дан очишћења приношен кад?

5 Коју поуку извлачимо из тога што је на Дан очишћења приношен кад? Библија каже да су молитве Јеховиних верних слугу попут када (Пс. 141:2; Откр. 5:8). Сетимо се да је првосвештеник с дубоким поштовањем доносио кад пред Јехову. Слично томе, када се молимо Јехови, чинимо то с дубоким поштовањем. Изузетно ценимо то што нам Створитељ целог свемира дозвољава да му се обратимо и да будемо блиски с њим као што је дете блиско са својим оцем (Јак. 4:8). Он на нас гледа као на своје пријатеље (Пс. 25:14). Толико ценимо ту част да никада не желимо да га разочарамо.

6. Шта учимо из тога што је првосвештеник приносио кад пре него што је приносио жртве?

6 Сетимо се да је првосвештеник морао да принесе кад пре него што принесе жртве. Тако је могао бити сигуран да ће Бог прихватити жртве које је приносио. Шта учимо из тога? Пре него што је принео свој живот као жртву, Исус је морао чинити нешто што је важније од тога да донесе спасење човечанству. Шта је то било? Он је у свему морао да буде веран и послушан Јехови да би он прихватио његову жртву. Тако је Исус доказао да је живети по Јеховиним мерилима исправан начин живота. Потврдио је да Јехова има право да влада јер је његов начин владања праведан.

7. Зашто је Јехова био потпуно задовољан Исусовим животом на земљи?

7 Током свог живота на земљи, Исус је у свему био послушан Јеховиним праведним мерилима. Никакве кушње, чак ни чињеница да ће умрети болном смрћу, нису ослабиле његову жељу да брани Јеховино право да влада (Фил. 2:8). Када је био у кушњи, Исус се молио „са силним вапајима и сузама“ (Јевр. 5:7). Његове усрдне молитве показале су да је веран Јехови и да по сваку цену жели да му буде послушан. Јехови су Исусове молитве биле попут када пријатног мириса. Исус је својим начином живота у свему угодио Јехови и потврдио његово право да влада.

8. Како се можемо угледати на Исуса?

8 На Исуса се можемо угледати тако што ћемо се трудити да у свему будемо послушни Јеховиним мерилима и законима. Када се нађемо у кушњама, усрдно се молимо Јехови за помоћ јер желимо да му угодимо. На тај начин показујемо да сматрамо да он има право да буде Врховни Владар. Свесни смо да Јехова неће прихватити наше молитве уколико радимо нешто што он осуђује. Међутим, ако живимо по његовим мерилима, можемо бити уверени да ће му наше молитве бити попут када пријатног мириса. Будимо сигурни да је наш небески Отац задовољан када види да смо му у свему послушни (Посл. 27:11).

ЗАХВАЛНОСТ И ЉУБАВ НАС ПОКРЕЋУ ДА СЛУЖИМО ЈЕХОВИ

(Видети 9. одломак) *

9. Зашто су се приносиле жртве заједништва?

9 Друга поука: Јехови служимо јер смо му захвални. Ту поуку ћемо разумети ако научимо нешто о жртвама заједништва које су приносили Израелци. * Из Левитске сазнајемо да је један Израелац могао принети жртву заједништва „као израз захвалности“ (Лев. 7:11-13, 16-18). Ту жртву није приносио зато што је морао, него зато што је желео. Према томе, радило се о добровољној жртви коју неко приноси јер воли свог Бога Јехову. Онај ко је приносио жртву, његова породица и свештеници јели су месо жртвоване животиње. Али неки делови жртве приношени су искључиво Јехови. Који су то били делови?

(Видети 10. одломак) *

10. Која сличност постоји између жртава заједништва, описаних у Левитској 3:6, 12, 14-16, и Исусове службе?

10 Трећа поука: Јехови дајемо најбоље јер га волимо. Јехова је сало сматрао најбољим делом жртве. Осим тога, за њега су нарочиту вредност имали бубрези и јетра. (Прочитати Левитску 3:6, 12, 14-16.) Зато је Јехови било посебно драго када би неки Израелац добровољно одлучио да му принесе сало и одређене делове животиње. Израелац који је приносио ту жртву показивао је да жели да Богу да оно најбоље што има. Слично томе, Исус је радо дао Јехови своје најбоље тако што му је из љубави служио целом душом (Јов. 14:31). Са задовољством је радио оно што се допада Јехови. Волео је Божји закон (Пс. 40:8). Јехова је био веома задовољан што му Исус драговољно служи!

Љубав према Јехови нас покреће да му дамо своје најбоље (Видети 11. и 12. одломак) *

11. По чему је наша служба слична жртвама заједништва и зашто је то утешно?

11 Наша служба Јехови је попут тих жртва заједништва јер је то начин на који му показујемо захвалност. Јехови дајемо најбоље и то зато што га волимо. Он је сигурно задовољан када види да му милиони људи служе зато што га воле и зато што воле његове законе. Веома је утешно знати да Јехова види и цени не само оно што радимо већ и мотиве који нас на то наводе. На пример, ако си зашао у године и више не можеш да радиш све оно што би волео, буди уверен да те Јехова разуме. Можда мислиш да имаш мало да понудиш, али Јехова види љубав која те наводи да радиш све што можеш. Он је задовољан када му дајеш најбоље што имаш.

12. Како је Јехова гледао на жртве заједништва и како нас то храбри?

12 Чему нас уче жртве заједништва? Док је ватра спаљивала најбоље делове жртве, дим се подизао и Јехова је био задовољан. Према томе, буди уверен да је Јехова задовољан када му спремно служиш целом душом (Кол. 3:23). Размишљај о томе. Он на оно што чиниш у служби, било то много или мало, гледа као на благо које ће чувати и ценити заувек (Мат. 6:20; Јевр. 6:10).

ЈЕХОВА БЛАГОСИЉА СВОЈУ ОРГАНИЗАЦИЈУ

13. Према Левитској 9:23, 24, како је Јехова показао да одобрава свештенство?

13 Четврта поука: Јехова благосиља земаљски део своје организације. Погледајмо шта се догодило 1512. пре н. е., када је свети шатор подигнут у подножју горе Синај (Изл. 40:17). Мојсије је извршио обред увођења Арона и његових синова у свештеничку службу. Израелски народ се окупио да би видео како свештеници први пут приносе животињске жртве (Лев. 9:1-5). Како је Јехова показао да одобрава тек помазано свештенство? Док су Арон и Мојсије благосиљали народ, Јехова је послао ватру с неба да спали остатке жртве на олтару. (Прочитати Левитску 9:23, 24.)

14. Зашто је за нас значајно што је Јехова показао да одобрава Арона и његове синове као свештенике?

14 Чега је била доказ ватра с неба? Јехова је показао да у потпуности подржава Арона и његове синове као свештенике. Када су Израелци видели очигледан доказ да Јехова прихвата свештенике, имали су добар разлог да им у свему пруже подршку. Зашто је то значајно за нас? Свештенство у Израелу је било само предслика много важнијег свештенства. Христ, узвишенији првосвештеник, има краљевско свештенство које чине 144 000 оних који ће заједно с њим служити на небу (Јевр. 4:14; 8:3-5; 10:1).

Јехова благосиља и води своју организацију. Ми јој пружамо безусловну подршку (Видети одломке 15-17) *

15-16. Како је Јехова показао да одобрава „верног и разборитог роба“?

15 Исус је 1919. поставио малу групу помазане браће да служи као „верни и разборити роб“. Тај роб предводи у служби проповедања и Христовим следбеницима даје „храну у право време“ (Мат. 24:45). Да ли видимо јасне доказе да Бог одобрава верног и разборитог роба?

16 Сатана и његов свет чине све да зауставе верног и разборитог роба. Без Јеховине подршке, тај роб не би могао да испуни свој задатак. Упркос светским ратовима, непрестаном прогонству, светским економским кризама и неправди, верни и разборити роб и даље обезбеђује духовну храну Христовим следбеницима на земљи. Размислимо само о обиљу духовне хране која је данас доступна бесплатно на преко 900 језика! То је необорив доказ Божје подршке. Још један доказ Јеховиног благослова јесте служба проповедања. Добра вест се заиста проповеда „по целом свету“ (Мат. 24:14). Нема сумње да Јехова води и обилно благосиља своју организацију.

17. Како можемо показати да подржавамо Јеховину организацију?

17 Добро је да се питамо: „Да ли сам захвалан што припадам земаљском делу Јеховине организације?“ Јехова је у време Мојсија и Арона јасно показао да одобрава помазано свештенство тиме што је послао ватру с неба. Слично томе, и нама је пружио чврсте доказе да води своју организацију. Заиста имамо много тога за шта треба да будемо захвални (1. Сол. 5:18, 19). Како можемо показати да подржавамо Јеховину организацију? Тако што се држимо библијских смерница које добијамо путем публикација, састанака, већих скупова и конгреса. Осим тога, то можемо показати тако што учествујемо у служби проповедања и поучавања највише што можемо (1. Кор. 15:58).

18. Шта си одлучан да радиш?

18 Потрудимо се да применимо поуке које смо извукли из библијске књиге Левитске. Приносимо Јехови жртве које су му угодне. Служимо му из захвалности. Наставимо да му дајемо своје најбоље јер га волимо. И од свег срца подржимо организацију коју он данас благосиља. Тако ћемо показати Јехови да ценимо част да му служимо као његови Сведоци.

ПЕСМА 96 Божја Реч је благо

^ одл. 5 Библијска књига Левитска садржи законе које је Јехова дао древном Израелу. За нас као хришћане ти закони не важе, али нам ипак могу користити. У овом чланку ћемо анализирати вредне поуке које можемо извући из Левитске.

^ одл. 4 Кад који се приносио у светом шатору сматран је светим и у древном Израелу се користио искључиво у обожавању Јехове (Изл. 30:34-38). Не постоје записи који показују да су хришћани у првом веку користили кад у религиозне сврхе.

^ одл. 9 Видети Insight on the Scriptures, 2. том, страна 526 и Стражарску кулу од 15. јануара 2012, страна 19, одломак 11.

^ одл. 54 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: На Дан очишћења, израелски првосвештеник је улазио у Светињу над светињама с кадионицом пуном жара и кадом који је просторију испуњавао пријатним мирисом. Касније је поново улазио у Светињу над светињама с крвљу жртава за грех.

^ одл. 56 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Израелац свештенику предаје овцу за жртву заједништва којом жели да изрази захвалност коју његова породица осећа према Јехови.

^ одл. 58 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Током своје службе на земљи, Исус је показао да воли Јехову тако што се држао његових заповести и тако што је помагао својим следбеницима да чине то исто.

^ одл. 60 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Старија сестра, упркос здравственим проблемима, даје Јехови своје најбоље тако што сведочи путем писама.

^ одл. 62 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: У фебруару 2019, брат Герит Лош, члан Водећег тела, пред захвалном и радосном публиком објавио је излажење ревидираног библијског превода Нови свет на немачком. Данас објавитељи у Немачкој попут ове две сестре радо користе нову Библију у служби проповедања.