Пређи на садржај

Пређи на садржај

46. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Буди храбар – Јехова је твој помоћник

Буди храбар – Јехова је твој помоћник

Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити (ЈЕВР. 13:5)

ПЕСМА 55 Не плашите се!

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта ће нас утешити када смо усамљени или савладани проблемима? (Псалам 118:5-7).

ДА ЛИ си икада осећао да си потпуно сам, да нема никога да ти помогне да се избориш са оним што те мучи? То није необично – тако су се осећале и неке Јеховине слуге у прошлости (1. Краљ. 19:14). Ако ти се то икада деси, сети се Јеховиног обећања: „Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити.“ Зато с потпуним поуздањем можемо рећи: „Јехова је мој помоћник, нећу се бојати“ (Јевр. 13:5, 6). Апостол Павле је написао ове речи хришћанима у Јудеји отприлике 61. године. Његове речи нас подсећају на оно што је забележено у Псалму 118:5-7. (Прочитати.)

2. Шта ћемо осмотрити у овом чланку и зашто?

2 Попут псалмисте, Павле је знао да може рачунати на Јеховину помоћ, јер му је Јехова помогао у многим ситуацијама. Примера ради, више од две године пре него што је написао посланицу Јеврејима, Павле је преживео страховиту олују током једног путовања бродом (Дела 27:4, 15, 20). У годинама пре тог путовања, као и током њега, Јехова је помагао Павлу на различите начине. У овом чланку ћемо осмотрити како му је Јехова помагао преко Исуса и анђела, преко представника власти и преко суверника. Размишљање о тим догађајима из Павловог живота ојачаће наше поуздање у Божје обећање да ће и наше молитве за помоћ бити услишене.

ПОМОЋ ИСУСА И АНЂЕЛА

3. Шта се Павле можда питао и зашто?

3 Павлу је била потребна помоћ. Отприлике 56. године, руља га је одвукла из храма у Јерусалиму с намером да га убије. Сутрадан, кад је изведен пред Синедрион, његови непријатељи га умало нису растргли (Дела 21:30-32; 22:30; 23:6-10). Можда се Павле тада питао: „Колико дуго ћу моћи да издржим све ово?“

4. Како је Јехова помогао Павлу преко Исуса?

4 Како је Павле добио помоћ? Наредне ноћи, Павлу се појавио Господ Исус и рекао му: „Буди храбар! Јер као што си у Јерусалиму темељно сведочио о мени, тако треба да сведочиш и у Риму“ (Дела 23:11). То охрабрење је дошло у прави час! Исус је похвалио Павла за то што је темељно сведочио у Јерусалиму. Затим му је рекао да ће безбедно стићи до Рима, где ће наставити да сведочи. Након што је чуо то обећање, Павле се сигурно осећао спокојно, попут детета у очевом наручју.

За време снажне олује на мору, анђео уверава Павла да ће сви на броду преживети то опасно путовање (Видети 5. одломак)

5. Како је Јехова помогао Павлу преко анђела? (Видети слику на насловној страни.)

5 С којим се још тешкоћама Павле суочио? Око две године након онога што се десило у Јерусалиму, Павле је био на броду који је пловио за Италију. Током тог путовања, брод је захватила олуја, која је била толико снажна да су посада и путници мислили да ће изгинути. Али Павле није био уплашен. Рекао је својим сапутницима: „Бог ком припадам и ком служим ове ноћи ми је послао анђела. Он ми је рекао: ’Не бој се, Павле. Треба да станеш пред цара, а Бог ће сачувати и тебе и оне који путују с тобом.‘“ Јехова је послао анђела да понови Павлу оно што му је раније рекао преко Исуса. Као што је Јехова обећао, Павле је стигао до Рима (Дела 27:20-25; 28:16).

6. Које Исусово обећање нас јача и зашто?

6 Како ми добијамо помоћ? Исус ће помагати и нама, као што је помагао Павлу. На пример, он је свим својим следбеницима обећао: „Ја сам с вама у све дане до свршетка овог поретка“ (Мат. 28:20). Зашто су ове Исусове речи охрабрујуће за нас? Зато што нам је неким данима посебно тешко. Примера ради, кад изгубимо вољену особу, бол који осећамо не траје само неколико дана већ годинама. Другима су дани тешки јер морају да се боре с проблемима које носи старост. Неки се боре с депресијом и туга их понекад потпуно савлада. Упркос свему, налазимо снагу да идемо даље јер знамо да је Исус с нама „у све дане“ нашег живота, па и онда кад нам је најтеже (Мат. 11:28-30).

Анђели нам помажу и воде нас док проповедамо (Видети 7. одломак)

7. Према Откривењу 14:6, како нам Јехова помаже?

7 Божја Реч нас уверава да нам Јехова помаже преко својих анђела (Јевр. 1:7, 14). На пример, анђели нам помажу и воде нас док проповедамо добру вест о Краљевству „свим народима, племенима [и] језицима“ (Мат. 24:13, 14; прочитати Откривење 14:6).

ПОМОЋ ПРЕДСТАВНИКА ВЛАСТИ

8. Како је Јехова помогао Павлу преко једног војног заповедника?

8 Како је Павле добио помоћ? Док је Павле био у Јерусалиму, 56. године, Исус га је уверио да ће стићи до Рима. Међутим, тада су неки Јудејци сковали заверу да нападну Павла из заседе и убију га. Када је римски војни заповедник Клаудије Лисија сазнао за то, одлучио је да избави Павла. У пратњи великог броја војника брзо га је послао из Јерусалима у Цезареју, путем који је био дуг око 105 километара. Тамо је намесник Феликс наредио да Павла „чувају у Иродовој палати“. Ту је био ван домашаја својих непријатеља (Дела 23:12-35).

9. Како је намесник Фест помогао Павлу?

9 Две године након тога, Павле је и даље био у затвору у Цезареји. На Феликсово место намесника дошао је Фест. Јудејци су молили Феста да пошаље Павла у Јерусалим да би му се тамо судило, али он је то одбио. Вероватно је сазнао да су Јудејци „припремали заседу да на путу убију Павла“ (Дела 24:27–25:5).

10. Како је намесник Фест реаговао на то што се Павле призвао на цара?

10 Касније је Павлово суђење одржано у Цезареји. Пошто је Фест „желео да угоди Јудејцима“, питао је Павла: „Хоћеш ли да идеш у Јерусалим да ти се тамо преда мном суди?“ Павле је знао да би га у Јерусалиму Јудејци вероватно убили. Такође је знао шта би могао да уради да би се спасао, стигао у Рим и наставио своју службу. Рекао је: „Призивам се на цара!“ Након што је разговарао са својим саветницима, Фест је рекао Павлу: „Призвао си се на цара, пред цара ћеш и ићи.“ Фестова повољна одлука је избавила Павла од његових непријатеља. С временом ће стићи до Рима – далеко од Јудејаца који су желели да га убију (Дела 25:6-12).

11. О којим Исаијиним речима је Павле можда размишљао?

11 Док је чекао да крене на путовање у Италију, могуће је да је Павле размишљао о упозорењу које је пророк Исаија под надахнућем упутио Јеховиним противницима: „Договарајте се, али договор ће вам пропасти! Реците било шта, али то се неће остварити, јер је Бог с нама!“ (Ис. 8:10). Павле је знао да ће му Бог помоћи и то му је сигурно дало снагу да се суочи с будућим кушњама.

Као што је чинио у прошлости, Јехова може подстаћи представнике власти да заштите његове слуге (Видети 12. одломак)

12. Како је Јулије поступао с Павлом и шта је Павле вероватно препознао у томе?

12 Павле је кренуо у Италију 58. године. Пошто је био затвореник, за њега је био задужен римски војни заповедник Јулије. Од тада па надаље, Јулије је могао да Павлу загорча или олакша живот. Шта ће урадити? Кад су сутрадан стигли у једну луку, „Јулије је с Павлом поступао човечно и допустио му је да посети своје пријатеље“. Касније му је чак спасао живот. Како? У једној ситуацији, војници су хтели да побију све затворенике на броду, али Јулије их је спречио. Зашто је тако поступио? Он је „решио да спасе Павла“. У поступцима тог добронамерног заповедника Павле је сигурно препознао Јеховину руку (Дела 27:1-3, 42-44).

(Видети 13. одломак)

13. Како Јехова може да утиче на представнике власти?

13 Како ми добијамо помоћ? Кад је то у складу с његовом намером, Јехова може да путем свог моћног светог духа подстакне представнике власти да ураде оно што он жели. Краљ Соломон је написао: „Краљево срце је као поток у Јеховиној руци, усмерава га куд год жели“ (Посл. 21:1). Шта значи ова пословица? Људи могу да помоћу канала усмере неки водени ток тамо где желе. Слично томе, Јехова може да помоћу свог светог духа усмери мисли владара у складу са својом намером. Кад се то деси, представници власти су покренути да доносе одлуке у корист Божјег народа. (Упоредити с Јездром 7:21, 25, 26.)

14. У складу с Делима апостолским 12:5, за кога бисмо могли да се молимо?

14 Шта ми можемо учинити? Можемо да се молимо „за краљеве и све који су на власти“ кад доносе одлуке које утичу на наш живот и службу (1. Тим. 2:1, 2; Нем. 1:11). Попут првих хришћана, и ми можемо да се усрдно молимо за нашу браћу и сестре који су у затвору. (Прочитати Дела апостолска 12:5; Јевр. 13:3.) Надаље, можемо да се молимо за затворске чуваре који су задужени за нашу браћу и сестре. Можемо молити Јехову да утиче на њих како би били попут Јулија и човечно поступали с нашим суверницима (Дела 27:3).

ПОМОЋ СУВЕРНИКА

15-16. Како је Јехова помогао Павлу преко Аристарха и Луке?

15 Како је Павле добио помоћ? Током путовања у Рим, Јехова је у више наврата помогао Павлу преко суверника. Погледајмо неке примере.

16 Два Павлова одана пријатеља, Аристарх и Лука, одлучили су да путују с њим у Рим. * Нема наговештаја да је њима двојици Исус обећао да ће безбедно стићи до Рима, али они су ипак кренули на то опасно путовање. Били су спремни да ризикују живот да би били с Павлом. Тек су касније, током тог тешког путовања, сазнали да ће преживети. Кад су се Аристарх и Лука укрцали на брод у Цезареји, Павле се сигурно од срца помолио Јехови и захвалио му за помоћ коју му је пружио преко те двојице храбрих суверника (Дела 27:1, 2, 20-25).

17. Како је Јехова преко суверника помогао Павлу?

17 Током путовања, суверници су више пута помогли Павлу. Примера ради, у луци Сидон Јулије је дозволио да Павле „посети своје пријатеље и да се они побрину за његове потребе“. Касније, кад су стигли у град Путеоли, Павле и његови сапутници су нашли браћу која су их молила да седам дана остану с њима. Док су им суверници у тим местима пружали гостопримство, Павле им је причао охрабрујуће приче из своје службе, што их је сигурно веома обрадовало. (Упоредити с Делима апостолским 15:2, 3.) Након што су се одморили и освежили, Павле и његови сапутници су наставили путовање (Дела 27:3; 28:13, 14).

Јехова нам помаже преко суверника, као што је помагао Павлу (Видети 18. одломак)

18. Зашто је Павле захвалио Богу и шта га је охрабрило?

18 Док је пешачио ка Риму, Павле је сигурно размишљао о ономе што је три године раније написао скупштини у том граду: „Већ много година чезнем да дођем код вас“ (Римљ. 15:23). Међутим, није се надао да ће доћи као затвореник. Сигурно му је много значило кад је видео да су му браћа из Рима пошла у сусрет да га поздраве! „Кад их је угледао, Павле је захвалио Богу и охрабрио се“ (Дела 28:15). Вреди запазити да је Павле захвалио Богу за то што су браћа била ту. Зашто? Он је и овог пута схватио да му Јехова помаже преко суверника.

(Видети 19. одломак)

19. Према 1. Петровој 4:10, како Јехова преко нас може помоћи некоме ко је у тешкој ситуацији?

19 Шта ми можемо учинити? Да ли неко од браће и сестара у твојој скупштини пролази кроз тежак период због болести или других озбиљних проблема? Можда му је неко умро. Ако сазнамо да је наш суверник у тешкој ситуацији, можемо молити Јехову да нам помогне да му кажемо нешто охрабрујуће или да урадимо нешто добро за њега. Наше речи и поступци могу бити управо оно што му је потребно. * (Прочитати 1. Петрову 4:10.) Тако ће они којима помогнемо бити потпуно уверени да се и на њих односи Јеховино обећање: „Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити.“ И ти би сигурно био срећан због тога.

20. Зашто с поуздањем можемо рећи: „Јехова је мој помоћник“?

20 Попут Павла и његових сарадника, и ми на свом путовању кроз живот наилазимо на жестоке олује. У исто време, свесни смо да је Јехова уз нас и то нам даје храброст. Он нам помаже преко Исуса и анђела. Поред тога, ако је то у складу с његовом вољом, Јехова нам може помоћи преко представника власти. И као што су се многи од нас уверили, Јехова путем светог духа подстиче своје слуге да помажу једни другима. Зато, као и Павле, с потпуним поуздањем можемо рећи: „Јехова је мој помоћник, нећу се бојати. Шта ми може човек?“ (Јевр. 13:6).

ПЕСМА 38 Бог ће те ојачати

^ одл. 5 У овом чланку ћемо осмотрити три начина на која је Јехова помогао апостолу Павлу у тешким ситуацијама. Размишљање о томе како је Јехова помагао својим слугама у прошлости ојачаће наше уверење да ће и нама помагати док се боримо с тешким животним проблемима.

^ одл. 16 Аристарх и Лука су и пре тога путовали с Павлом. Ти одани пријатељи су остали уз њега и док је био у затвору у Риму (Дела 16:10-12; 20:4; Кол. 4:10, 14).