Пређи на садржај

Пређи на садржај

44. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Колико теби значи Јеховина верна љубав?

Колико теби значи Јеховина верна љубав?

Јеховина верна љубав траје вечно (ПС. 136:1)

ПЕСМА 108 Божја љубав

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. На шта нас Јехова подстиче?

ЈЕХОВИ је верна љубав веома важна (Ос. 6:6). Он жели да и ми тако гледамо на њу. Преко пророка Михеја подстиче нас да волимо верну љубав (Мих. 6:8, фусн.). Али да бисмо развили такво гледиште, пре свега треба да знамо шта је верна љубав.

2. Шта је верна љубав?

2 Шта је верна љубав? Тај израз се у издању превода Нови свет на српском појављује више од 200 пута. Према Речнику појмова који се налази у том преводу, то је „љубав која подразумева потпуну преданост, верност, приврженост и оданост. Њоме се често описује Божја љубав према људима, али и љубав коју људи показују једни другима“. Јехова је оличење верне љубави. У овом чланку биће речи о томе како је он показује људима. Из следећег чланка ћемо сазнати како по узору на Јехову можемо показивати верну љубав једни другима.

ЈЕХОВА ЈЕ „ПУН ВЕРНЕ ЉУБАВИ“

3. Шта је Јехова рекао Мојсију о себи?

3 Недуго након што су Израелци изашли из Египта, Јехова је открио Мојсију нешто више о себи и о свом имену. Рекао је: „Јехова, Јехова, Бог милосрдан и самилостан, стрпљив, пун верне љубави и истине, који показује верну љубав хиљадама, опрашта преступе, кривицу и грехе“ (Изл. 34:6, 7). Овим прелепим речима открио је нешто посебно о својој верној љубави.

4-5. (а) Како је Јехова описао себе? (б) Која питања ћемо сада осмотрити?

4 Јехова је за себе рекао да је „пун верне љубави“. Такав опис се налази на још седам места у Библији (Бр. 14:18; Нем. 9:17; Пс. 86:5; 103:8; 145:8; Јоило 2:13; Јона 4:2). Сваки пут се односи само на Јехову, никада на људе. Очигледно је да Јехова жели да истакне ту своју особину. Она му је веома важна. * Јеховина верна љубав је толико дирнула краља Давида да је рекао: „Јехова, твоја верна љубав досеже до неба [...] Како је драгоцена твоја верна љубав, Боже! У сени твојих крила људи налазе уточиште“ (Пс. 36:5, 7). Вреди размислити о томе да ли и ми дубоко ценимо Јеховину верну љубав.

5 Да бисмо још боље разумели шта се подразумева под верном љубављу, осмотрићемо два питања: Коме Јехова показује верну љубав? Колико свима нама значи његова верна љубав?

КОМЕ ЈЕХОВА ПОКАЗУЈЕ ВЕРНУ ЉУБАВ?

6. Коме Јехова показује верну љубав?

6 У Библији се спомиње да људи воле многе ствари, као што су земљорадња, вино и уље, опомене, знање, мудрост – да наведемо само неке од њих (2. Лет. 26:10; Посл. 12:1; 21:17; 29:3). Међутим, верна љубав се никада не везује за ствари или појмове, већ искључиво за људе. Али Јехова своју верну љубав не показује свакоме. Она је резервисана само за оне који су блиски с њим. Наш Бог је веран својим пријатељима. Пружио им је дивну наду за будућност и увек ће бити уз њих.

Јехова даје обиље добрих ствари свим људима, чак и онима који му не служе (Видети 7. одломак) *

7. По чему се види да Јехова воли све људе?

7 Јехова показује љубав свим људима. Исус је рекао Никодиму: „Бог је толико волео свет [све људе] да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко верује у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јов. 3:1, 16; Мат. 5:44, 45).

Из онога што су рекли краљ Давид и пророк Данило сазнајемо да Јехова показује верну љубав онима који га познају, имају страхопоштовање према њему, воле га и држе се његових заповести (Видети 8. и 9. одломак)

8-9. (а) Зашто Јехова показује верну љубав својим слугама? (б) Шта ћемо осмотрити у наставку?

8 Као што је већ речено, Јехова своју верну љубав показује само онима који су му блиски. То се види из онога што су рекли краљ Давид и пророк Данило. Давид је рекао: „Нека твоја верна љубав увек буде на онима који те познају.“ „Јеховина верна љубав заувек ће пратити оне који га се боје.“ А Данило је рекао: „О, Јехова, прави Боже, ти [...] показујеш верну љубав онима који те воле и који се држе твојих заповести“ (Пс. 36:10; 103:17; Дан. 9:4). Из њихових речи се види да Јехова показује верну љубав својим слугама због тога што га познају, имају страхопоштовање према њему, воле га и држе се његових заповести. Јеховина верна љубав је резервисана само за оне који му служе онако како он то жели.

9 Пре него што смо почели да служимо Јехови, могли смо да осетимо љубав коју он показује свим људима (Пс. 104:14). Међутим, сада као његове слуге осећамо и његову верну љубав. Можемо бити сигурни да његова верна љубав према нама „неће нестати“ (Ис. 54:10). У то се уверио и краљ Давид, који је написао: „Јехова [ће] исказати част ономе ко му је веран“ (Пс. 4:3). Како можемо продубити цењење за Јеховину љубав? Псалмиста је написао: „Мудри ће размислити о свему томе, дубоко ће размишљати о делима која Јехова чини због своје верне љубави“ (Пс. 107:43). Имајући на уму ове надахнуте речи, осмотримо три начина на која нам Јехова показује верну љубав и како то утиче на наш живот.

КАКО ЈЕХОВИНА ВЕРНА ЉУБАВ УТИЧЕ НА НАС?

Јехова пружа још више својим верним слугама (Видети одломке 10–16) *

10. Како на нас утиче сазнање да Јеховина верна љубав траје вечно? (Псалам 31:7).

10 Божја верна љубав траје вечно. Ова важна одлика верне љубави споменута је 26 пута у 136. псалму. У првом стиху читамо: „Захваљујте Јехови, јер је добар, његова верна љубав траје вечно“ (Пс. 136:1). Израз „његова верна љубав траје вечно“ понавља се као рефрен у целом псалму, од првог до 26. стиха. Док читамо овај псалам, нема сумње да на нас дубоко утиче то што нам Јехова непрестано показује своју верну љубав на толико много начина. Речи „његова верна љубав траје вечно“ уверавају нас да Бог никада неће престати да воли свој народ. Дивно је знати да Јехова не одустаје брзо од својих слугу. Због своје верне љубави, он им је привржен и увек је уз њих, нарочито када им је тешко. Како то утиче на нас? Сазнање да је Јехова увек уз нас даје нам радост и снагу које су нам потребне да изађемо на крај с проблемима и да наставимо да му служимо. (Прочитати Псалам 31:7.)

11. Према Псалму 86:5, због чега је Јехова спреман да нам опрости грехе?

11 Због своје верне љубави Јехова је спреман да опрости. Кад Јехова види да се неко каје за своје грехе и више их не понавља, верна љубав га покреће да му опрости. Псалмиста Давид је о Јехови написао: „Не поступа с нама по нашим гресима нити нам враћа по нашим преступима“ (Пс. 103:8-11). Давид је из личног искуства знао колико је грижа савести тежак терет. Али такође се уверио у то да је Јехова „спреман да опрости“. Због чега Јехова опрашта? Одговор налазимо у Псалму 86:5. (Прочитати.) Баш као што је Давид рекао, Јехова је пун верне љубави и зато је спреман да опрости свима који га моле за то.

12-13. Шта ће нам помоћи ако нас оптерећује кривица због грешака које смо направили?

12 Кад починимо грех, сасвим је нормално, чак добро, да жалимо због тога. То нас може покренути да се покајемо и предузмемо кораке да исправимо своје грешке. Међутим, неке Божје слуге не престаје да мучи осећај кривице иако су се покајали. Срце их осуђује и мисле да им Јехова никада неће опростити. Ако се и ти бориш с таквим осећањима, добро је да размишљаш о Божјој верној љубави и о томе да он жели да ти опрости.

13 Како то утиче на нас? Иако смо несавршени и грешимо, можемо чисте савести, радосно служити Јехови. То је могуће, јер нас „крв његовог Сина Исуса чисти [...] од сваког греха“ (1. Јов. 1:7). Кад ти је тешко због грешака које си направио, сети се да Јехова стварно жели да ти опрости. Запази како је Давид повезао Божју верну љубав и његову спремност да опрости. Он је написао: „Колико је небо високо изнад земље, толико је велика његова верна љубав према онима који га се боје. Колико је исток далеко од запада, толико он удаљује наше преступе од нас“ (Пс. 103:11, 12). Јехова заиста великодушно опрашта (Ис. 55:7).

14. Према Давидовим речима, како нас Јеховина верна љубав штити?

14 Божја верна љубав нас штити у духовном погледу. Давид је у молитви рекао Јехови: „Ти си мој заклон, ти ћеш ме чувати од невоље. Окружићеш ме радосним поклицима због мог спасења [...] Човека који се узда у Јехову штити његова верна љубав“ (Пс. 32:7, 10). У библијско доба градови су били окружени зидинама које су их штитиле од непријатеља. Попут тих зидина, Јеховина верна љубав нас штити од свега што би могло нарушити наше пријатељство с њим. Осим тога, Библија каже да нас Јехова привлачи својом верном љубављу (Јер. 31:3).

15. У ком смислу је Јеховина верна љубав попут уточишта и тврђаве?

15 Да би описао како Бог штити свој народ, Давид је користио још једно поређење. У молитви је рекао: „Ти си, Боже, моје сигурно уточиште, Бог који ми показује верну љубав.“ Другом приликом је написао о Јехови: „Он ми показује верну љубав, он је моја тврђава, моје сигурно уточиште и мој избавитељ, мој штит и мој заклон“ (Пс. 59:17; 144:2). Зашто је Давид упоредио Јеховину верну љубав са уточиштем и тврђавом? Све док верно служимо Јехови, он ће нам пружати оно што нам је потребно да бисмо сачували драгоцено пријатељство с њим, без обзира на то где се налазимо. О томе је говорио и писац 91. псалма: „Рећи ћу Јехови: ’Ти си моје уточиште и моја тврђава‘“ (Пс. 91:1-3, 9, 14). И Мојсије је користио поређење о уточишту (Пс. 90:1). Пред крај свог живота, написао је и ове дирљиве речи: „Бог је твој заклон од давнина, његове вечне руке те носе“ (Пон. зак. 33:27). Како нас Јеховине руке носе и шта нам то говори о њему?

16. Како нам Јехова помаже? (Псалам 136:23).

16 Кад је Јехова наше уточиште, осећамо се безбедно. Па ипак, може се десити да толико клонемо духом да нам се чини да немамо снаге да наставимо даље. Шта ће Јехова тада учинити за нас? (Прочитати Псалам 136:23.) Он ће нас нежно узети у наручје и помоћи нам да поново станемо на ноге (Пс. 28:9; 94:18). Како то утиче на нас? Размишљање о томе да се увек можемо ослонити на Јехову уверава нас у две ствари. Као прво, без обзира на то где се налазимо, увек ћемо имати сигурно уточиште. Као друго, нашем небеском Оцу је веома стало до нас.

ЈЕХОВИНА ВЕРНА ЉУБАВ НИКАДА НЕЋЕ ПРЕСТАТИ

17. У шта можемо бити сигурни? (Псалам 33:18-22).

17 Као што смо видели, кад нам је тешко, можемо бити сигурни да ће Јехова бити уз нас и помоћи нам да му останемо верни (2. Кор. 4:7-9). Пророк Јеремија је рекао: „Због Јеховине верне љубави нисмо изгинули, јер његовом милосрђу нема краја“ (Тужб. 3:22). Можемо бити уверени да Јехова никада неће престати да нам показује своју верну љубав. Псалмиста је написао: „Јеховине очи бдију над онима који га се боје, над онима који се уздају у његову верну љубав.“ (Прочитати Псалам 33:18-22.)

18-19. (а) Шта смо научили из овог чланка? (б) О чему ће бити речи у следећем чланку?

18 Шта смо научили осматрајући овај чланак? Пре него што смо почели да служимо Јехови, осећали смо љубав коју он показује свим људима, али сада као његове слуге осећамо и његову верну љубав. Покренут том љубављу, Јехова нас је такорећи узео у своје наручје. Он ће увек бити близу нас и испуниће обећања која нам је дао. Он жели да му заувек будемо пријатељи (Пс. 46:1, 2, 7). Према томе, с каквим год проблемима да се боримо, Јехова ће нам дати снагу која нам је потребна да бисмо му остали верни.

19 У овом чланку смо видели како Јехова показује верну љубав својим слугама. Он очекује да и ми показујемо верну љубав једни другима. Како то можемо радити? У следећем чланку, биће речи о тој важној теми.

ПЕСМА 136 Нек те Јехова награди

^ одл. 5 Шта је верна љубав? Коме све Јехова показује верну љубав и колико она њима значи? У овом чланку ћемо добити одговоре на та питања. Из следећег чланка ћемо сазнати још нешто о тој изванредној особини.

^ одл. 4 И други библијски стихови говоре о томе да је Божја верна љубав неизмерна. (Видети Немију 13:22, фусн.; Псалам 69:13; 106:7 и Тужбалице 3:32.)

^ одл. 54 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Јехова показује љубав свим људима, укључујући и своје слуге. На уметнутим сликама изнад групе људи приказани су неки изрази Божје љубави. Најважније је то што је дао свог Сина Исуса да умре за нас.

^ одл. 62 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Јехова показује посебну наклоност онима који му служе и верују у откупну жртву. Осим што осећају љубав коју он показује свим људима, Јеховине слуге осећају и његову верну љубав. Она долази до изражаја на различите начине, као што је приказано на уметнутим сликама.