Пређи на садржај

Пређи на садржај

47. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Колико ће твоја вера бити јака?

Колико ће твоја вера бити јака?

Нека вам срце не буде узнемирено. Верујте у Бога и верујте у мене (ЈОВ. 14:1)

ПЕСМА 119 Морамо имати јаку веру

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Која питања нам понекад пролазе кроз мисли?

ДА ЛИ си понекад забринут кад размишљаш о предстојећим догађајима – о уништењу лажне религије, нападу Гога од Магога и Армагедону? Да ли се питаш: „Хоћу ли успети да у свему останем веран Јехови кад наступе ти застрашујући догађаји?“ Ако су ти таква питања пролазила кроз мисли, значиће ти осматрање Исусових речи из стиха на ком се темељи овај чланак. Исус је рекао својим ученицима: „Нека вам срце не буде узнемирено. Верујте у Бога и верујте у мене“ (Јов. 14:1). Снажна вера ће нам помоћи да се храбро суочимо с будућим догађајима.

2. Како можемо ојачати своју веру и шта ћемо осмотрити у овом чланку?

2 Да бисмо знали како да ојачамо своју веру, добро је да размишљамо о томе како сада реагујемо кад се нађемо у некој кушњи. Наша реакција у таквим ситуацијама открива где су нам слабе тачке. Сваки пут када се изборимо с неком кушњом, наша вера је јача и то нас припрема за будуће кушње. У овом чланку осмотрићемо четири ситуације које су откриле да је Исусовим ученицима било потребно више вере. Затим ћемо видети како се ми можемо изборити са сличним проблемима и како ће нас то припремити за оно што предстоји.

ВЕРА ДА ЋЕМО ИМАТИ СВЕ ШТО НАМ ЈЕ НЕОПХОДНО ЗА ЖИВОТ

Можда ћемо се суочити с финансијским проблемима, али вера ће нам помоћи да се усредсредимо на служење Јехови (Видети одломке 3-6)

3. Шта из Исусових речи које су забележене у Матеју 6:30, 33 учимо о вери?

3 Сасвим је природно што неко ко је муж и отац жели да својој породици обезбеди храну, одећу и место за живот. Пошто живимо у тешким временима, то није увек лако. Нека наша браћа и сестре су остали без посла и, колико год се трудили, не успевају да нађу други. Неки су морали да одбију посао због ког би кршили библијска начела. Кад нам се тако нешто деси, важно је да имамо јаку веру да ће нам Јехова помоћи да својој породици обезбедимо све што је неопходно. Исус је то истакао у својој Проповеди на гори. (Прочитати Матеја 6:30, 33.) Ако смо потпуно уверени да нас Јехова никада неће напустити, моћи ћемо да се посветимо духовним стварима које су важније од свега. Кад видимо како нам Јехова помаже да имамо оно што нам је потребно, он ће нам постати још стварнији, а наша вера ће бити јача.

4-5. Шта је једној породици помогло да се избори с бригом како да састави крај с крајем?

4 Погледајмо како је Јехова помогао породици Кастро из Венецуеле кад су се нашли у тешкој материјалној ситуацији. Они су зарађивали за живот обрађујући своју земљу. Али онда им је једна наоружана банда отела имање и натерала их да оду одатле. Отац, који се зове Мигел *, каже: „Сада углавном зависимо од онога што посејемо на малој њиви коју смо узели у закуп. Сваког јутра молим Јехову да нам пружи оно што нам је неопходно за тај дан.“ Овој породици живот није нимало лак. Али они редовно присуствују састанцима и учествују у служби проповедања, с пуним поуздањем у то да ће Јехова бринути о њима. Потпуно су посвећени служењу Јехови и он брине за њихове потребе.

5 Током читавог овог тешког периода Мигел и његова жена Хасинта труде се да у свему виде Јеховину руку. У неким ситуацијама Јехова им помаже преко браће и сестара који им обезбеде нешто што им треба или помогну Мигелу да нађе неки посао. У другим приликама, оно што им је било неопходно добили су у оквиру хуманитарне помоћи коју је обезбедила подружница. Јехова је увек био уз њих, што је ојачало веру целој породици. Након што је описала једну ситуацију у којој им је Јехова помогао, њихова најстарија ћерка Јоселин је рекла: „Стварно је дирљиво кад тако јасно видиш Јеховину руку. За мене, он је пријатељ у чије руке могу да ставим свој живот. Проблеми с којима се суочавамо као породица припремају нас за теже ствари у будућности.“

6. Како можеш ојачати своју веру када ти је тешко да зарадиш за живот?

6 Да ли се и ти бориш да саставиш крај с крајем? Ако је тако, сигурно пролазиш кроз тежак период. Али колико год да је тај период тежак, ти га можеш искористити да ојачаш своју веру. Уз молитву читај Исусове речи које су забележене у Матеју 6:25-34 и дубоко размишљај о њима. Размишљај и о савременим примерима који показују да Јехова брине за оне који су заокупљени служењем њему (1. Кор. 15:58). То ће ти ојачати уверење да ће твој небески Отац помоћи и теби, баш као што је помагао и другима у сличним околностима. Он зна шта ти је потребно и зна како да ти то обезбеди. Кад видиш Јеховину руку у свом животу, твоја вера ће бити јача и моћи ћеш да се суочиш с већим тешкоћама у будућности (Авак. 3:17, 18).

ВЕРА ДА ЋЕМО ИЗДРЖАТИ „СНАЖНУ ОЛУЈУ“

Јака вера нам помаже да пребродимо снажне олује, било дословне, било симболичне (Видети одломке 7-11)

7. Према Матеју 8:23-26, како је снажна олуја испитала веру Исусових ученика?

7 Једном приликом, док су Исус и његови ученици били у чамцу, изненада се подигла снажна олуја. Исус је то искористио да би им помогао да виде да треба да ојачају своју веру. (Прочитати Матеја 8:23-26.) Док је олуја беснела и таласи претили да потопе чамац, он је мирно спавао. Преплашени ученици су га пробудили и молили га да их спаси. Он их је тада благо прекорио: „Зашто сте се тако уплашили, маловерни?“ Требало је да разумеју да је Јехова савршено способан да заштити Исуса и све који су с њим. Шта учимо из тога? Јака вера ће нам помоћи да издржимо сваку олују, било да је она дословна, било да је фигуративна.

8-9. С каквим испитом вере се Анел суочила и шта јој је помогло?

8 Погледајмо како је Анел, неудатој сестри из Порторика, једна тешка кушња ојачала веру. Она се суочила с дословном олујом. Њени проблеми су почели 2017. када јој је ураган Марија уништио кућу. Због урагана је остала и без посла. „Током тог тешког периода много сам бринула“, признаје Анел. „Али научила сам да у молитви кажем Јехови све што ме мучи, да се уздам у њега и не дозволим да ме бриге паралишу.“

9 Анел је споменула још нешто што јој је помогло у том тешком периоду – послушност. Она каже: „Сачувала сам мир јер сам се држала свих смерница наше организације. Јехова ми је помагао преко браће и сестара. Они су ме храбрили и обезбеђивали оно што ми је било неопходно. Јехова ми је пружио много више него што бих икада тражила и то ми је много ојачало веру.“

10. Шта ће ти помоћи ако се суочиш са „снажном олујом“?

10 Да ли тренутно пролазиш кроз неку „снажну олују“? Можда трпиш последице неке природне катастрофе, а можда је реч о симболичној олуји, као што је озбиљан здравствени проблем због ког ти је много тешко и не знаш шта да радиш. Можда те понекад обузму бриге, али немој због њих престати да се уздаш у Јехову. Моли му се често и усрдно. Јачај своју веру тако што ћеш размишљати о томе како ти је Јехова у прошлости помагао (Пс. 77:11, 12). Можеш бити сигуран да те он никад неће напустити – ни сад ни у временима која предстоје.

11. Зашто треба да се држимо смерница које добијамо од одговорне браће?

11 Шта ће ти још помоћи да издржиш кушње? Анел је споменула послушност. Имај поверења у оне у које Јехова и Исус имају поверења. Понекад ће одговорна браћа донети одлуку која ти у први мах делује чудно. Међутим, Јехова благосиља послушност. Из његове Речи и из искустава наше браће знамо да послушност спасава животе (Изл. 14:1-4; 2. Лет. 20:17). Размишљај о примерима који то потврђују. То ће ојачати твоју решеност да следиш смернице Јеховине организације како сада, тако и у будућности (Јевр. 13:17). Ако то будеш радио, нећеш имати разлога да се плашиш „снажне олује“ која тек предстоји (Посл. 3:25, фусн.).

ВЕРА НАМ ПОМАЖЕ КАД ДОЖИВЉАВАМО НЕПРАВДУ

Редовним и усрдним молитвама јачамо своју веру (Видети 12. одломак)

12. Према Луки 18:1-8, каква веза постоји између вере и подношења неправде?

12 Исус је знао да ће вера његових ученика бити на испиту кад се суоче с неправдом. Да би им помогао, испричао је поређење које је забележено у Лукином јеванђељу. У њему је реч о удовици која је упорно молила једног неправедног судију да јој помогне у њеном спору. Била је уверена да ће се њена упорност исплатити. Судија је на крају пристао да јој помогне. Шта учимо из тога? Јехова није неправедан. Зато је Исус рекао: „Зар се онда Бог неће побринути да правду добију његови изабрани, који му вапе дан и ноћ?“ (Прочитати Луку 18:1-8.) Затим је додао: „Кад Син човечји дође, хоће ли наћи такву веру на земљи?“ Ако имамо јаку веру попут те удовице, стрпљиво и истрајно ћемо подносити неправду. Бићемо сигурни да ће нам Јехова пре или касније помоћи. Важно је и да будемо свесни тога колику моћ има молитва. У неким ситуацијама наше молитве ће бити услишене на сасвим неочекиван начин.

13. Како је молитва помогла једној породици?

13 Погледајмо шта се десило нашој сестри Вероники, која живи у Демократској Републици Конго. Она, њен муж који није Сведок и њихова 15-годишња ћерка морали су да побегну из свог села када су у њиховој земљи избили грађански немири. Док су бежали, на путу су наишли на барикаду на којој су их војници зауставили и претили им да ће их убити. Вероника је почела да плаче, а њена ћерка је покушала да је умири тако што се наглас молила и понављала Јеховино име. Кад је завршила молитву, заповедник тих војника ју је питао: „Девојчице, ко те је научио да се молиш?“ Она је одговорила: „Мама ме је научила по узору на молитву која је записана у Библији, у Матеју 6:9-13.“ Заповедник јој је на то рекао: „Иди са својим родитељима у миру и нека вас ваш Бог Јехова штити.“

14. Шта може бити испит наше вере и шта ће нам помоћи да истрајемо?

14 Из таквих искустава учимо да никада не треба да потценимо моћ молитве. Али шта ако одговор на твоје молитве није тако брз или упечатљив? Попут удовице из Исусовог поређења, настави да се молиш са уверењем да те Јехова никада неће напустити и да ће с временом на неки начин одговорити на твоју молитву. Немој престати да се молиш за Јеховин свети дух (Фил. 4:13). Имај на уму да ће те Јехова у будућности толико богато благословити да ћеш заборавити све патње које сада доживљаваш. Док уз Јеховину помоћ верно истрајаваш у кушњама, твоја вера је све јача, а таква вера ће ти бити неопходна у данима који предстоје (1. Петр. 1:6, 7).

ВЕРА НАМ ПОМАЖЕ ДА САВЛАДАМО ПРЕПРЕКЕ

15. Према Матеју 17:19, 20, на коју су препреку наишли Исусови ученици?

15 Исус је рекао својим ученицима да ће им вера помоћи да савладају препреке. (Прочитати Матеја 17:19, 20.) Они су раније више пута успели да истерају демоне, али једном приликом то нису могли. У чему је био проблем? Исус им је рекао да им је потребно више вере. Објаснио им је да ће, ако буду имали довољно вере, моћи да савладају препреке које изгледају огромно попут планина. И ми бисмо се данас могли суочити с наизглед несавладивим препрекама.

Чак и ако доживимо тешку трагедију, вера ће нам помоћи да будемо усредсређени на служење Јехови (Видети 16. одломак)

16. Како вера помаже Гејди да се бори с болом након трагедије коју је доживела?

16 Размисли о ономе што се десило Гејди, нашој сестри из Гватемале. Њен муж Еди био је убијен док су се враћали кући са скупштинског састанка. Како јој вера помаже да се бори с болом након такве трагедије? Она каже: „У молитви бацим своје бреме на Јехову и то ми улива мир. Видим како Јехова брине о мени преко моје породице и пријатеља у скупштини. Редовно идем на састанке и у службу, што ублажава мој бол и помаже ми да се концентришем на данашњи дан, не оптерећујући се бригом за сутра. Из овог искуства сам научила да ћу, шта год да се деси у будућности, моћи да издржим уз помоћ коју ми пружају Јехова, Исус и организација.“

17. Шта ће нам помоћи кад се суочимо с проблемима који су попут несавладивих планина?

17 Можда и ти патиш због смрти некога кога си волео. Читање библијских записа о ускрсењу ојачаће твоју веру да ћеш поново видети своје вољене. Да ли ти је тешко јер ти је члан породице искључен? Проучавање ће ти помоћи да се увериш да је та дисциплинска мера за његово добро. С каквим год проблемом да се бориш, гледај на то као на прилику да ојачаш своју веру. У молитви реци Јехови све што ти лежи на срцу. Немој се повлачити у себе, већ буди близак са својом браћом и сестрама (Посл. 18:1). Ради оно што ће ти помоћи да истрајеш, чак и ако то будеш радио са сузама (Пс. 126:5, 6). Редовно иди на састанке и у службу и свакодневно читај Библију. И увек имај у мислима предивне ствари које ће Јехова у будућности учинити за тебе. Кад видиш како ти Јехова помаже, твоја вера у њега биће још јача.

„ДАЈ НАМ ВИШЕ ВЕРЕ“

18. Шта да урадиш ако запазиш да ти вера није довољно јака?

18 Ако си пролазећи кроз кушње схватио да ти вера није довољно јака, немој бити обесхрабрен. Дај све од себе да ојачаш своју веру. У молитви тражи од Јехове исто што и Исусови апостоли, који су рекли: „Дај нам више вере“ (Лука 17:5). Такође, размишљај о браћи и сестрама о којима је било речи у овом чланку. Попут Мигела и Хасинте, памти све што је Јехова учинио за тебе. Попут Вероникине ћерке и Анел, усрдно се моли Јехови, нарочито када се суочаваш са озбиљним проблемима. И попут Гејди, имај на уму да ти Јехова пружа помоћ и преко породице и пријатеља. Кад видиш како ти Јехова помаже да савладаш тренутне кушње, нећеш нимало сумњати у то да ће ти помагати и у будућности, са чим год се будеш суочио.

19. (а) Какво је поверење Исус имао у своје ученике? (б) У шта ти можеш бити сигуран?

19 Исус је у неким ситуацијама указао својим ученицима да им је било потребно више вере. Али није нимало сумњао да ће они уз Јеховину помоћ издржати будуће кушње (Јов. 14:1; 16:33). Био је уверен да ће због своје јаке вере велико мноштво људи преживети предстојећу велику невољу (Откр. 7:9, 14). Да ли ћеш и ти бити међу њима? Бићеш, ако користиш сваку прилику да јачаш своју веру и уздаш се у Јеховину незаслужену доброту (Јевр. 10:39).

ПЕСМА 118 „Дај нам више вере“

^ одл. 5 Сви желимо да крај овог злог света што пре дође. Међутим, можда се понекад питамо да ли ће нам вера бити довољно јака да пребродимо тај период. У овом чланку видећемо са чим су се суочили апостоли и неки хришћани из нашег времена. Њихов пример садржи важне поуке које ће нам помоћи да ојачамо своју веру.

^ одл. 4 Нека имена су промењена.