Пређи на садржај

Пређи на садржај

46. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Нововенчани парови, посветите се служењу Јехови

Нововенчани парови, посветите се служењу Јехови

Јехова је моја снага, у њега се моје срце узда (ПС. 28:7)

ПЕСМА 131 „Што је Бог саставио“

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. (а) Зашто нововенчани брачни парови треба да се уздају у Јехову? (Псалам 37:3, 4). (б) О чему ће бити речи у овом чланку?

ДА ЛИ си се недавно венчао или намераваш да ускоро ступиш у брак? Нема сумње да се радујеш што ћеш провести живот са особом коју неизмерно волиш. Наравно, брак носи са собом неке изазове. Мораћете да донесете и неке важне одлуке. Колико ћете бити срећни у годинама које долазе у великој мери ће зависити од тога како решавате проблеме и какве одлуке доносите. Ако се будете ослањали на Јехову, доносићете мудре одлуке, имаћете добар брак и бићете срећнији. Насупрот томе, ако не будете узимали у обзир Божје савете, то ће вероватно водити до напетости у браку и нарушиће вашу срећу. (Прочитати Псалам 37:3, 4.)

2 Премда је овај чланак упућен нововенчаним паровима, у њему се разматрају проблеми на које могу наићи сви брачни парови. Видећемо шта можемо научити од неких верних мушкараца и жена о којима се говори у Библији. Из њиховог примера ћемо извући важне поуке које можемо применити на разним подручјима живота, укључујући и брак. Размотрићемо и пример неких брачних парова из савременог доба.

ПРИТИСЦИ С КОЈИМА СЕ СУОЧАВАЈУ НОВОВЕНЧАНИ ПАРОВИ

Какве одлуке могу спречити нововенчане парове да учине више за Јехову? (Видети 3. и 4. одломак)

3-4. С каквим притисцима се суочавају неки који су тек ступили у брак?

3 Дешава се да нововенчани пар буде под притиском да живи по неким општеприхваћеним стандардима. Примера ради, можда породица очекује од њих да што пре имају децу. Добронамерни пријатељи и рођаци би их могли подстицати да купе кућу и лепо је опреме.

4 Под таквим утицајем могло би се десити да пар донесе одлуке због којих ће упасти у велике дугове. Да би отплатили те дугове, обоје би морали много да раде. Због посла би могли занемарити лично и породично проучавање и службу проповедања. Да би зарадили додатан новац или задржали посао, можда ће радити прековремено и због тога неће стизати на састанке. Због свега тога би пропустили многе лепе прилике да учине више у служби за Јехову.

5. Шта си научио од Клауса и Марисе?

5 Многобројни примери потврђују да срећа не зависи од материјалних ствари. Погледајмо како су то схватили Клаус и Мариса *. Након венчања, обоје су радили пуно радно време да би могли да приуште себи многе ствари. Међутим, дубоко у себи нису били задовољни. Клаус каже: „У материјалном погледу смо имали и више него што нам је било потребно, али нисмо имали никакве духовне циљеве. Морам признати да нам је живот био компликован и стресан.“ Можда си се и ти разочарао јер ти материјалне ствари нису пружиле истинско задовољство. Али немој се обесхрабрити због тога. Добар пример других може ти помоћи да нешто промениш. Хајде да најпре видимо шта мужеви могу научити од краља Јосафата.

УЗДАЈ СЕ У ЈЕХОВУ ПОПУТ КРАЉА ЈОСАФАТА

6. У складу са саветом из Пословица 3:5, 6, шта је краљ Јосафат урадио кад се суочио са озбиљним проблемом?

6 Мужеви, вама је поверена важна одговорност да бринете за породицу. Да ли вас брине како ћете испунити ту одговорност? Ако је тако, значиће вам пример краља Јосафата. Он је имао одговорност да брине о добробити целог народа. Како је успео у томе? Урадио је све што је могао да би заштитио свој народ. Утврдио је Јудине градове и сакупио велику војску која је бројала више од 1 160 000 војника (2. Лет. 17:12-19). Касније се суочио са озбиљним проблемом. Велика војска коју су чинили Амонци, Моавци и људи из сирских брда спремала се да нападне њега, његову породицу и његов народ (2. Лет. 20:1, 2). Шта је Јосафат тада урадио? Молио је Јехову за помоћ и снагу. То је било у складу с мудрим саветом који се налази у Пословицама 3:5, 6. (Прочитати.) Јосафатова понизна молитва која је забележена у 2. Летописа 20:5-12 показује колико се поуздао у свог небеског Оца. Како је Јехова одговорио на Јосафатову молитву?

7. Како је Јехова одговорио на Јосафатову молитву?

7 Јехова се обратио Јосафату преко Левита по имену Јазило. Рекао је: „Заузмите своја места, мирно стојте и гледајте како ће вас Јехова спасти“ (2. Лет. 20:13-17). То је било нешто сасвим другачије од уобичајене војне стратегије. Али то упутство није дошло од човека, већ од Јехове. С пуним поуздањем у Јехову, Јосафат га је послушао. Када су он и народ изашли у сусрет непријатељу, на челу његове војске нису били најбољи ратници, већ ненаоружани људи који су хвалили Јехову песмом. Јехова је одржао обећање које је дао Јосафату и поразио је непријатељску војску (2. Лет. 20:18-23).

Да би посветили живот служењу Јехови, брачни парови треба да се моле и проучавају његову Реч (Видети 8. и 10. одломак)

8. Шта мужеви могу научити од краља Јосафата?

8 Мужеви могу пуно тога научити од Јосафата. Као поглавар, ти имаш одговорност да бринеш о добробити чланова своје породице и зато улажеш велики труд да их заштитиш и обезбедиш им све што им је потребно. Кад се појаве неки проблеми, можда мислиш да сам можеш да их решиш. Али попут Јосафата, немој се ослањати на своју снагу и способности. Моли се Јехови за помоћ и вођство, и насамо и са својом женом. Проучавај Библију и библијске публикације и примењуј савете које нађеш у њима. Другима се можда неће свиђати одлуке које тако донесеш и можда ће ти чак говорити да неразумно поступаш. Можда ће ти рећи да ћеш најбоље збринути своју породицу ако зарадиш што више новца. Али сети се Јосафата. Он се уздао у Јехову и то се видело по његовим поступцима. Јехова није напустио тог верног човека, а неће напустити ни тебе (Пс. 37:28; Јевр. 13:5). Шта ће још помоћи брачним паровима да имају срећан и испуњен живот?

УГЛЕДАЈТЕ СЕ НА ПРОРОКА ИСАИЈУ И ЊЕГОВУ ЖЕНУ

9. Какав пример су нам пружили пророк Исаија и његова жена?

9 Пророку Исаији и његовој жени је служење Јехови било најважније у животу. Врло је могуће да је и Исаијина жена пророковала у Јеховино име јер се у Библији назива пророчицом (Ис. 8:1-4). Очигледно је да је њима двома служба Јехови била важнија од свега. Они су одличан пример за брачне парове у наше време.

10. Како ће проучавање библијских пророчанстава утицати на брачне парове?

10 Како се брачни парови могу угледати на Исаију и његову жену? Тако што дају све од себе у служењу Јехови. Своје поуздање у Јехову ојачаће тако што проучавају библијска пророчанства и размишљају о њиховом испуњењу * (Титу 1:2). Могли би размишљати о томе како могу учествовати у испуњењу неких пророчанстава. Примера ради, могу дати свој допринос испуњењу Исусовог пророчанства о проповедању добре вести по целом свету пре него што дође крај (Мат. 24:14). Што је јаче њихово уверење да се библијска пророчанства увек испуњавају, то ће бити јача и њихова решеност да служе Јехови свом својом снагом.

УЧИТЕ ОД ПРИСКИЛЕ И АКИЛЕ

11. По чему се види да је Прискили и Акили Краљевство било на првом месту?

11 Млади брачни парови могу много научити од Прискиле и Акиле који су живели у Риму. Они су чули добру вест о Исусу и постали су хришћани. Нема сумње да су били задовољни својим животом. А онда је дошло до неочекиваног преокрета. Цар Клаудије је наредио да сви Јудејци напусте Рим. Размисли шта је то значило за Акилу и Прискилу. Морали су да напусте свој дом и да крену у непознато, да нађу ново место за живот и да тамо изнова започну свој посао. Да ли ће та велика промена потиснути Краљевство у други план? Вероватно знаш одговор на то питање. Кад су се доселили у Коринт, Акила и Прискила су почели да помажу тамошњој скупштини и да са апостолом Павлом јачају браћу. Касније су се селили и у друге градове у којима је било потребно више проповедника (Дела 18:18-21; Римљ. 16:3-5). Живот им је стварно био срећан и испуњен!

12. Зашто брачни парови треба да постављају духовне циљеве?

12 И у наше време брачни парови се могу угледати на Прискилу и Акилу тако што ће стављати Краљевство на прво место. Најбоље је да о својим духовним циљевима разговарају пре него што ступе у брак. Ако заједно постављају циљеве и раде на томе да их остваре, имаће више прилика да виде како им Јехова својим духом помаже и води их (Проп. 4:9, 12). Погледајмо шта су рекли Расел и Елизабет. Расел каже: „Током забављања смо разговарали о томе које циљеве желимо да остваримо.“ Елизабет каже: „Желели смо да имамо јасне циљеве како се не би десило да донесемо одлуке које ће нас спречити да остваримо те циљеве.“ Расел и Елизабет су се касније преселили у Микронезију да би служили тамо где је потребно више објавитеља.

Да би посветили живот служењу Јехови, брачни парови треба да постављају духовне циљеве (Видети 13. одломак)

13. Према Псалму 28:7, како ће поуздање у Јехову утицати на наш живот?

13 Попут Расела и Елизабет, многи парови су одлучили да воде једноставан живот како би што више времена посветили проповедању и поучавању. Духовни циљеви и рад на њиховом остварењу позитивно ће утицати на обоје. Видеће колико Јехова брине о њима, њихово поуздање у њега ће ојачати и биће истински срећни. (Прочитати Псалам 28:7.)

ПРИМЕР АПОСТОЛА ПЕТРА И ЊЕГОВЕ ЖЕНЕ

14. Како знамо да су се апостол Петар и његова жена уздали у обећање забележено у Матеју 6:25, 31-34?

14 Брачни парови могу много научити и од апостола Петра и његове жене. Око шест месеци до годину дана након првог сусрета са Исусом, Петар је морао да донесе важну одлуку. Он је зарађивао за живот бавећи се риболовом. Када га је Исус позвао да га прати на проповедничким путовањима, Петар је морао да размисли и о потребама своје жене (Лука 5:1-11). Донео је мудру одлуку да прихвати Исусов позив. По свему судећи, његова жена га је подржала у томе. Библија показује да је након Исусовог ускрсења и она понекад путовала с Петром (1. Кор. 9:5). Она је сигурно била добра супруга и зато је Петар с пуном слободом говора могао да у једној од својих посланица напише савет за мужеве и жене (1. Петр. 3:1-7). Очигледно је да су се и Петар и његова жена уздали у Јеховино обећање да ће бринути о њима ако им Краљевство буде на првом месту. (Прочитати Матеја 6:25, 31-34.)

15. Шта си научио из онога што су рекли Тијаго и Естер?

15 Ако сте већ неко време у браку, како бисте могли распламсати жељу да учините више у служби? У томе вам, између осталог, може помоћи пример других. Рецимо, могли бисте да читате чланке из серије „Они спремно служе“. Такви чланци су код Тијага и Естер из Бразила пробудили жељу да служе тамо где је већа потреба. Тијаго каже: „Док смо читали како је Јехова помагао тој браћи и сестрама, пожелели смо да и ми осетимо како нас води и брине о нама.“ Њих двоје су се преселили у Парагвај, где од 2014. служе на португалском говорном подручју. Естер каже: „Обома нам је један од омиљених стихова Ефешанима 3:20. Много пута смо се уверили колико су те речи истините.“ У посланици Ефешанима Павле је рекао да ће Јехова учинити за нас много више од онога за шта га молимо. Те речи су жива истина!

Да би посветили живот служењу Јехови, брачни парови треба да траже савет од искуснијих брачних парова (Видети 16. одломак)

16. Коме се млади парови могу обратити за савет кад размишљају о својим циљевима?

16 Млади брачни парови могу учити од других о томе како да се ослањају на Јехову. Неки парови су већ деценијама у пуновременој служби. Ако размишљате о томе које циљеве да поставите, можете се обратити њима за савет. То је још један показатељ да се уздате у Јехову (Посл. 22:17, 19). И старешине могу помоћи младим паровима да поставе и остваре неке духовне циљеве.

17. Шта су доживели Клаус и Мариса и шта учимо од њих?

17 Понекад желимо да учинимо више у неком виду службе, али можда Јехова сматра да смо потребнији негде другде. Осврнимо се на пример Клауса и Марисе које смо споменули на почетку. Након три године брака, одселили су се од куће да би радили као добровољци на изградњи подружнице у Финској. Међутим, сазнали су да неће моћи да остану на том пројекту дуже од шест месеци. У први мах су били разочарани. Али убрзо су били позвани на курс арапског језика и сада су срећни што могу да служе на том говорном подручју у једној другој земљи. Мариса за тај период каже: „Плашила нас је помисао да ћемо изаћи из зоне комфора. Морали смо потпуно да се уздамо у Јехову. Али видели смо да нам он увек помаже и то често на неочекиване начине. Након свега што смо доживели, моје поверење у Јехову је јаче.“ Као што овај пример показује, ако се потпуно уздаш у Јехову, он ће те увек наградити.

18. Шта ће брачним паровима помоћи да се уздају у Јехову?

18 Брак је дар од Јехове (Мат. 19:5, 6). Он жели да сви брачни парови уживају у том дару (Посл. 5:18). Млади брачни парови, добро је да размислите о томе чему ћете посветити свој живот. Да ли чините све што можете да бисте показали Јехови колико цените све што сте добили од њега? Молите се у вези с тим. Потражите у Божјој Речи начела која се односе на вашу ситуацију. Затим се потрудите да примените савете које вам Јехова даје. Ако вам Јехова увек буде на првом месту, можете бити сигурни да ћете имати срећан и испуњен живот!

ПЕСМА 132 Сада смо једно

^ одл. 5 Неке одлуке које доносимо утичу на то колико ћемо времена и снаге моћи да посветимо служењу Јехови. Они који су тек ступили у брак стоје пред важним одлукама које ће донекле одредити правац њиховог живота. Сврха овог чланка јесте да им помогне да доносе мудре одлуке и воде испуњен живот.

^ одл. 5 Нека имена су промењена.