Пређи на садржај

Пређи на садржај

45. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Показујте једни другима верну љубав

Показујте једни другима верну љубав

Показујте једни другима верну љубав и милосрђе (ЗАХ. 7:9)

ПЕСМА 107 Божји пут је љубав

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Зашто је добро да показујемо верну љубав једни другима?

ИМАМО много разлога да једни другима показујемо верну љубав. Који су неки од њих? Одговор налазимо у следећим стиховима: „Нека те не напуштају верна љубав и верност [...] Тада ћеш и код Бога и код људи стећи наклоност и бити на гласу као разборит човек.“ „Човек који показује верну љубав чини себи добро.“ „Ко тежи за праведношћу и верном љубављу, наћи ће живот“ (Посл. 3:3, фусн., 4; 11:17, фусн.; 21:21).

2 У овим пословицама су наведена три разлога зашто треба да показујемо верну љубав. Као прво, они који показују верну љубав драгоцени су Јехови. Као друго, кад показујемо верну љубав, то је добро и за нас. На пример, можемо склопити пријатељства која ће трајати у сву вечност. Као треће, онима који показују верну љубав Јехова ће у будућности дати многе благослове, укључујући и вечни живот. Добро је да послушамо Јеховин савет: „Показујте једни другима верну љубав и милосрђе!“ (Зах. 7:9).

3. На која питања ћемо добити одговор у овом чланку?

3 У овом чланку ћемо добити одговоре на четири питања: Коме све треба да показујемо верну љубав? Шта из књиге о Рути учимо о верној љубави? Како можемо показивати верну љубав? Зашто је то добро за нас?

КОМЕ СВЕ ТРЕБА ДА ПОКАЗУЈЕМО ВЕРНУ ЉУБАВ?

4. Шта значи угледати се на Јехову када је у питању верна љубав? (Мар. 10:29, 30).

4 Као што смо видели у претходном чланку, Јеховина верна љубав – која подразумева снажну, постојану приврженост – резервисана је за оне који га воле и који му служе (Дан. 9:4). Ми желимо да се угледамо „на Бога, као његова вољена деца“ (Еф. 5:1). Према томе, желимо да будемо веома привржени нашој браћи и сестрама и да наша љубав према њима буде постојана. (Прочитати Марка 10:29, 30.)

5-6. Шта неки људи подразумевају под верношћу? Наведи пример.

5 Што боље разумемо шта је верна љубав, то ћемо боље разумети и како да је покажемо својој браћи и сестрама. Хајде да упоредимо верну љубав са оним што се понекад подразумева под верношћу. Послужићемо се једним примером.

 6 За некога ко већ дуги низ година ради у истој фирми могло би се рећи да је веран и поуздан радник. Међутим, током свих тих година, он можда никада није срео власнике. Можда се не слаже у свему с политиком фирме. Али срећан је што има посао и редовну плату. Остаће ту све до пензије, уколико не добије понуду за неки бољи посао. Па ипак, то не значи да он воли ту фирму.

7-8. (а) Шта покреће некога да показује верну љубав? (б) Шта учимо из Књиге о Рути?

7 Да ли видиш разлику између верне љубави и онога што осећа радник који је описан у  шестом одломку? Разлика је у мотиву. Радник је остао у фирми јер му је потребан новац. Али шта је Божје слуге одувек мотивисало да показују верну љубав? Библија нам открива да они то нису чинили из осећаја обавезе или зато што су желели нешто заузврат већ због тога што их је срце покретало на то. Размислимо о Давиду. Срце га је подстицало да показује верну љубав свом пријатељу Јонатану иако је знао да његов отац жели да га убије. Годинама након Јонатанове смрти Давид је наставио да показује верну љубав Јонатановом сину Мефивостеју (1. Сам. 20:9, 14, 15; 2. Сам. 4:4; 8:15; 9:1, 6, 7).

8 О верној љубави можемо доста тога научити из Књиге о Рути. Шта о тој особини учимо од људи који се спомињу у овој књизи и како то можемо применити у својој скупштини? *

ШТА ИЗ КЊИГЕ О РУТИ УЧИМО О ВЕРНОЈ ЉУБАВИ?

9. Зашто је Нојемина закључила да се Јехова окренуо против ње?

9 У Књизи о Рути говори се о Нојемини, њеној снахи Рути и о Возу, који је био рођак Нојемининог мужа. Када је у Израелу завладала глад, Нојемина, њен муж и двојица синова преселили су се у Моав. Тамо је њен муж умро. Синови су се оженили, али нажалост, касније су и они умрли (Рута 1:3-5; 2:1). Те трагедије су Нојемину довеле до очаја. Била је толико сломљена да је дошла до закључка да се сам Јехова окренуо против ње. Она је своја осећања изразила следећим речима: „Јеховина рука [се] подигла на мене“, „Свемоћни [ми је] загорчао живот“. Такође је рекла: „Јехова [се] окренуо против мене“, „Свемоћни [ми је] нанео невољу“ (Рута 1:13, 20, 21).

10. Како је Јехова реаговао на Нојеминине речи пуне горчине?

10 Како је Јехова реаговао на Нојеминине речи пуне горчине? Није јој то узео за зло, већ је саосећао с њом. Он разуме да „угњетавање може навести мудрог човека да поступа сулудо“ (Проп. 7:7). Али Нојемини је била потребна помоћ да види да је Јехова уз њу. Како јој је Јехова помогао? (1. Сам. 2:8). Подстакао је Руту да јој покаже верну љубав. Рутина љубав и брига помогле су Нојемини да поврати емоционалну стабилност и да осети да је Јехова воли. Шта учимо од Руте?

11. Зашто многа браћа и сестре радо помажу онима који су због нечега сломљени?

11 Верна љубав нас покреће да помажемо онима који су због нечега сломљени. Попут Руте, која је била уз Нојемину, многа драга браћа и сестре радо помажу онима који су утучени или сломљени. Они воле своју браћу и сестре и спремни су да ураде све што је у њиховој моћи да би им помогли (Посл. 12:25; 24:10). Тако поступају у складу с речима апостола Павла: „Уз то вас подстичемо, браћо, да [...] тешите потиштене, помажете слабима и будете стрпљиви са свима“ (1. Сол. 5:14).

Саосећајно слушај оне који су обесхрабрени (Видети 12. одломак)

12. Који је обично најбољи начин да помогнемо некоме ко је обесхрабрен?

12 Ако желимо да помогнемо некоме ко је обесхрабрен, обично је најбоље да га пажљиво слушамо и уверимо га да га волимо. Јехови су све његове слуге драгоцене и зато наш труд да некоме помогнемо неће проћи незапажено код њега (Пс. 41:1). У Пословицама 19:17 пише: „Ко се смилује сиромашном, Јехови позајмљује, и Он ће му узвратити за његова дела.“

Рута остаје уз своју свекрву Нојемину, а Орфа се враћа у Моав. Рута говори Нојемини: „Куда ти идеш, ићи ћу и ја“ (Видети 13. одломак)

13. Коју одлуку је Рута донела и зашто је то показатељ верне љубави? (Видети слику на насловној страни.)

13 Боље ћемо разумети шта верна љубав значи ако размишљамо о томе шта је Нојемина доживела након смрти мужа и синова. Кад је чула да је „Јехова обратио пажњу на свој народ и дао му храну“, одлучила је да се врати кући (Рута 1:6). Обе снахе су пошле с њом. Нојемина их је успут три пута наговарала да се врате у Моав. Да ли су је послушале? У Библији пише: „Орфа [је] пољубила своју свекрву и отишла, а Рута је остала с њом“ (Рута 1:7-14). Орфа је једноставно послушала Нојемину и вратила се. Међутим, Рута то није урадила. И она је могла да оде, али одлучила је да остане уз своју свекрву којој је била потребна помоћ (Рута 1:16, 17). Није то урадила зато што је морала него зато што је желела. Био је то израз праве верне љубави. Шта учимо од Руте?

14. (а) Шта многа браћа и сестре чине? (б) Према Јеврејима 13:16, како Јехова гледа на жртве које чинимо за друге?

14 Верна љубав нас покреће да чинимо и више од онога што се од нас очекује. Данас, као и у прошлости, многа наша браћа и сестре показују верну љубав суверницима, па чак и онима које не познају лично. На пример, кад сазнају да се негде догодила природна катастрофа, одмах питају како би могли да помогну. Ако је неко у скупштини у оскудици, труде се да сазнају шта му је потребно и да му пруже конкретну помоћ. Спремни су да учине и више него што се очекује од њих. То нас подсећа на хришћане из Македоније, који су давали „преко својих могућности“ да би помогли браћи у оскудици (2. Кор. 8:3). Јехова сигурно цени такву верну љубав! (Прочитати Јеврејима 13:16.)

КАКО МОЖЕМО ПОКАЗИВАТИ ВЕРНУ ЉУБАВ?

15-16. Како знамо да Рута није лако одустајала?

15 Библијска прича о Рути и Нојемини садржи многе вредне поуке за нас. Хајде да осмотримо неке од њих.

16 Немој лако одустајати. Када је Рута рекла Нојемини да ће остати уз њу, Нојемина ју је у почетку одговарала од тога. Али Рута није одустала. Шта се на крају десило? „Кад је Нојемина видела да је Рута чврсто одлучила да иде с њом, више је није наговарала да се врати“ (Рута 1:15-18).

17. Шта ће нам помоћи да не одустанемо лако од наших суверника?

17 Поука за нас. Потребно је пуно стрпљења да би се помогло неком ко је депресиван, али не треба да одустанемо. Сестра којој је тешко можда у почетку одбија нашу помоћ. * Али верна љубав ће нас покренути да будемо ту за њу (Гал. 6:2). Надамо се да ће с временом у нама видети искреног пријатеља и прихватити нашу помоћ.

18. Шта је Рути вероватно тешко пало?

18 Не узимај све к срцу. Када су се Нојемина и Рута вратиле у Витлејем, Нојемина је срела своје некадашње комшије. Рекла им је: „Све сам имала када сам отишла, а Јехова је учинио да се вратим празних руку“ (Рута 1:21). Замисли само како се Рута осећала када је то чула! Она је урадила све што је могла да би помогла Нојемини. Плакала је с њом, тешила ју је и данима је пешачила с њом. И поред свега тога, Нојемина каже: „Јехова је учинио да се вратим празних руку.“ Изгледало је да уопште не цени оно што је за њу урадила Рута, која је стајала поред ње. То мора да је заболело Руту! Али ипак је остала уз њу.

19. Шта ће нам помоћи да останемо уз некога коме је тешко?

19 Поука за нас. Упркос свем труду да помогнемо некој сестри, могло би се десити да она буде груба и каже нешто што ће нас повредити. Али добро је да не схватамо то превише озбиљно. Пошто разумемо да јој је тешко, желимо да будемо уз њу и молимо Јехову да нам помогне да пронађемо прави начин да је утешимо (Посл. 17:17).

Како би старешине могле да поступају по угледу на Воза? (Видети 20. и 21. одломак)

20. Шта је помогло Рути да смогне снаге да иде даље?

20 Охрабри оне којима је то потребно. Рута је показала Нојемини верну љубав, али сада је и њој било потребно охрабрење. Јехова јој је то охрабрење пружио преко Воза, који јој је рекао: „Нека те Јехова награди за твоја дела и нека ти потпуну плату да̂ Јехова, Израелов Бог, под чијим си крилима потражила уточиште.“ Те речи пуне топлине дубоко су дирнуле и утешиле Руту. Она је рекла Возу: „Својим речима [си] умирио своју слушкињу“ (Рута 2:12, 13). Возове речи су дошле у право време и дале су јој снагу да иде даље.

21. У складу са Исаијом 32:1, 2, шта старешине чине?

21 Поука за нас. И онима који много чине за друге понекад је потребно охрабрење. Као што је Воз похвалио Руту за доброту коју је показала, тако и старешине данас похваљују браћу и сестре који помажу другима. Искрена похвала упућена у правом тренутку даје браћи и сестрама снагу да иду даље. (Прочитати Исаију 32:1, 2.)

ЗАШТО ЈЕ ДОБРО ДА ПОКАЗУЈЕМО ВЕРНУ ЉУБАВ?

22-23. Шта је допринело томе да Нојемина промени свој став? (Псалам 136:23, 26).

22 Воз је био великодушан човек и побринуо се да Рута и Нојемина имају довољно хране (Рута 2:14-18). Како је његова великодушност утицала на Нојемину? Она је рекла: „Нека га благослови Јехова, који није ускратио своју верну љубав ни живима ни умрлима“ (Рута 2:20а). Нојеминин поглед на ствари се потпуно променио! Раније је у свом болу говорила: „Јехова [се] окренуо против мене“, а сада је пуна радости рекла да Јехова „није ускратио своју верну љубав“. Шта је допринело томе да Нојемина промени свој став?

23 Нојемина је коначно почела да примећује Јеховину руку у свом животу. Док је путовала у Јуду, Јехова јој је помагао преко Руте (Рута 1:16). Јеховину руку је видела и када се Воз, један од њихових „откупитеља“ великодушно побринуо да њих две имају све што им је потребно * (Рута 2:19, 20б). Сигурно је схватила да је Јехова никада није напустио, већ да је све време био уз њу! (Прочитати Псалам 136:23, 26.) Нема сумње да је била захвална Рути и Возу што су јој помагали. Рути и Возу је сигурно било драго што је Нојемина поново срећна.

24. Зашто желимо да и даље показујемо верну љубав суверницима?

24 Шта смо из Књиге о Рути научили о верној љубави? Захваљујући тој особини, не одустајемо лако од браће и сестара којима је тешко. Она нас покреће да се жртвујемо за друге. Старешине похваљују сувернике који се труде да показују верну љубав. Срећни смо када видимо да су се онима који су прошли кроз тежак период вратиле радост и снага (Дела 20:35). Изнад свега, жеља да угодимо Јехови, да будемо попут нашег Оца, који је „пун верне љубави“, покреће нас да и даље показујемо верну љубав (Изл. 34:6; Пс. 33:22).

ПЕСМА 130 Спремно опраштајмо

^ одл. 5 Јехова жели да показујемо верну љубав браћи и сестрама. Да бисмо боље разумели шта је верна љубав, размотрићемо како су је неке Божје слуге из прошлости показивале. У овом чланку ћемо видети шта можемо научити од Руте, Нојемине и Воза.

^ одл. 8 Да би ти овај чланак још више користио, подстичемо те да прочиташ 1. и 2. поглавље Књиге о Рути.

^ одл. 17 Пошто у чланку говоримо о Нојемини, овде се указује на сестре. Али иста начела се могу применити и на браћу.

^ одл. 23 Више информација о Возовој улози откупитеља може се наћи у чланку „Примери вере – ’изузетна жена‘“, у Стражарској кули од 1. октобра 2012.