Пређи на садржај

Пређи на садржај

46. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Јехова нам помаже да будемо радосни упркос невољама

Јехова нам помаже да будемо радосни упркос невољама

Јехова стрпљиво чека да вам покаже милост, он ће вам се смиловати (ИС. 30:18)

ПЕСМА 3 Јехова нам улива наду и снагу

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1-2. (а) Која питања ћемо осмотрити? (б) Како знамо да Јехова жарко жели да нам помогне?

 ЈЕХОВА нам помаже да се изборимо с проблемима и да му радосно служимо. Из овог чланка ћемо сазнати шта он чини за нас и шта ми треба да радимо да бисмо у потпуности прихватили његову помоћ. Али пре тога ћемо одговорити на питање: Како знамо да Јехова заиста жели да нам помогне?

2 Да бисмо добили одговор на то питање, погледајмо шта је апостол Павле написао у својој посланици Јеврејима. Запази коју је реч користио: „Јехова је мој помоћник, нећу се бојати. Шта ми може човек?“ (Јевр. 13:6). Према једном библијском лексикону, у овом стиху се реч „помоћник“ односи на човека који трчи да помогне некоме ко дозива у помоћ. Замисли Јехову како жури да помогне некоме у невољи. Нема сумње да се слажеш да тај опис истиче његову жарку жељу да буде наш Помоћник. Кад је Јехова уз нас и помаже нам, можемо бити радосни упркос кушњама и проблемима.

3. На које начине нам Јехова помаже да будемо радосни упркос проблемима?

3 Како нам Јехова помаже да будемо радосни упркос тешкоћама? Хајде да потражимо одговор у књизи пророка Исаије. Због чега баш у њој? Многа пророчанства која је Исаија записао могу се применити и на Божје слуге данас. Осим тога, овај пророк описује Јехову изразима које је лако разумети. Узмимо за пример 30. поглавље његове књиге. У њему Исаија сликовитим језиком описује како нам Јехова помаже као свом народу: (1) пажљиво слуша наше молитве и одговара на њих, (2) води нас и поучава и (3) даје нам многе добре ствари већ сада, а то ће чинити и у будућности. У наставку ћемо поближе осмотрити сваки од ових начина.

ЈЕХОВА НАС СЛУША

4. (а) Како је Јехова описао Јудејце у Исаијино доба и шта је дозволио да им се деси? (б) Коју је наду Јехова дао својим верним слугама? (Исаија 30:18, 19).

4 У уводним речима 30. поглавља Исаије, Јехова описује Израелце као тврдоглаве синове, који „додају грех на грех“. У наставку се каже да су они „бунтован народ [...] синови који не желе да слушају Јеховин закон“ (Ис. 30:1, 9). Пошто су били бунтовни и непослушни, Исаија је прорекао да ће Јехова дозволити да доживе тешку невољу (Ис. 30:5, 17; Јер. 25:8-11). То се и десило кад их је вавилонска војска одвела у заточеништво. Међутим, међу народом је било и неких верних Божјих слугу, за које је Исаија имао поруку наде. Рекао им је да ће их Јехова једног дана вратити у њихову постојбину. (Прочитати Исаију 30:18, 19.) Тако је и било. Јехова је окончао њихово заточеништво. Али то се није десило одмах. Речи „Јехова стрпљиво чека да вам покаже милост“ указивале су на то да ће проћи неко време пре него што те верне Божје слуге буду избављене. У складу с тим, Израелци су провели 70 година у изгнанству у Вавилону пре него што су се неки од њих вратили у Јерусалим (Ис. 10:21; Јер. 29:10). Кад су се поново нашли у својој земљи, њихову тугу је заменила велика радост.

5. У шта нас уверава Исаија 30:19?

5 И ми можемо наћи утеху у речима: „Он ће ти се сигурно смиловати кад чује твој вапај“ (Ис. 30:19). Исаија нас уверава да ће нас Јехова пажљиво слушати кад га молимо за помоћ и да ће брзо одговорити на наше молитве. Пророк даље каже да ће нас Јехова услишити чим чује наш вапај. Те утешне речи нас подсећају на то да наш небески Отац жарко жели да помогне онима који га моле за помоћ. То сазнање нам помаже да будемо радосни упркос проблемима.

6. Како се из Исаијиних речи види да Јехова слуша молитве сваког свог слуге?

6 Шта нам овај стих још открива о нашим молитвама? Јехова пажљиво слуша молитве сваког од нас. Како то знамо? У првом делу 30. поглавља Исаије, Јехова се обраћа целом народу. Међутим, у 19. стиху се користи заменица у једнини и ту је порука упућена појединцима. Исаија пише: „Он ће ти се сигурно смиловати“, „услишиће те“. Јехова је брижан Отац и он свом обесхрабреном сину или ћерки не каже: „Треба да будеш јак као твој брат или сестра.“ Он брине о сваком од нас и важно му је оно што желимо да му кажемо (Пс. 116:1; Ис. 57:15).

Шта значе Исаијине речи: „Не дајте [Јехови] мира“? (Видети 7. одломак)

7. Како су Исаија и Исус истакли да треба да будемо истрајни у молитви?

7 Када се молимо Јехови и кажемо му шта нас мучи, он нам понекад најпре помаже тако што нам даје снагу. Ако кушња с којом се боримо траје дуже него што смо мислили, можда треба више пута да молимо Јехову за снагу да издржимо. Он нас позива да то радимо, што се види из Исаијиних речи: „Не дајте [Јехови] мира“ (Ис. 62:7). Шта оне значе? Треба да будемо толико упорни у својим молитвама као да не дамо Јехови да предахне. Исаијине речи нас подсећају на закључак Исусовог поређења о молитви забележен у Луки 11:8-10, 13. Ту нас Исус подстиче да будемо упорни и да се увек изнова молимо за свети дух. Осим тога, можемо се усрдно молити Јехови да нам помогне да доносимо добре одлуке.

ЈЕХОВА НАС ВОДИ И ПОУЧАВА

8. Како су се речи из Исаије 30:20, 21 испуниле у древно доба?

8 Прочитати Исаију 30:20, 21. Током вавилонске опсаде која је трајала годину и по дана, за народ у Јерусалиму невоља је постала део свакодневице, нешто уобичајено као хлеб и вода. Али према 20. и 21. стиху, Јехова је обећао Јудејцима да ће их избавити ако се покају и промене се. Исаија каже да је Јехова „Величанствени Учитељ“, чиме указује на то да ће он поучавати народ како да му служи у складу с његовом вољом. Те речи су се испуниле кад су Јудејци били пуштени из заточеништва. Јехова је био њихов Величанствени Учитељ и уз његово вођство народ је поново почео да му служи на исправан начин. Срећни смо због тога што је Јехова и наш Величанствени Учитељ.

9. Како нас Јехова поучава?

9 Исаија наставља са сликовитим изражавањем и описује нас као ученике које Јехова поучава на два начина. Као прво, пророк каже: „Својим очима ћеш гледати свог Величанственог Учитеља.“ У овом поређењу, Учитељ стоји испред својих ученика. За нас је част што нас Јехова поучава. Он то чини путем своје организације и веома смо захвални што нам она даје добре савете и јасна упутства. На скупштинским састанцима и конгресима, путем публикација, програма у делу JW Broadcasting® и на друге начине добијамо поуку која нам помаже да се у овим тешким временима носимо с проблемима не губећи радост.

10. На који начин ми чујемо „иза себе“ Божји глас?

10 Исаија указује и на други начин на који нас Јехова поучава. Он каже: „Иза себе ћете чути глас.“ Пророк овде описује Јехову као пажљивог учитеља који иде иза својих ученика и говори им којим путем да иду. Како ми чујемо „иза себе“ Божји глас? Божје надахнуте речи су записане у Библији у древно доба, у време које је далеко иза нас. Према томе, кад читамо Библију, то је као да иза себе чујемо Божји глас (Ис. 51:4).

11. Шта треба да радимо да не бисмо изгубили радост и зашто?

11 Шта треба да радимо да би нам вођство које Јехова пружа путем своје Речи и организације користило у што већој мери? Запази да Исаија указује на две ствари. Он најпре каже: „То је пут“, а затим: „Идите њим“ (Ис. 30:21). Није довољно само да знамо за „пут“ већ треба и да „[идемо] њим“. Ми учимо шта је Јеховина воља из његове Речи, коју разумемо захваљујући објашњењима његове организације. Такође учимо како да примењујемо поуке које добијамо. Да бисмо радосно истрајали у својој служби, морамо предузети оба корака. Само тада можемо бити сигурни да ће нас Јехова благословити.

ЈЕХОВА НАМ ДАЈЕ ДОБРЕ СТВАРИ

12. Према Исаији 30:23-26, шта ће Јехова учинити за свој народ?

12 Прочитати Исаију 30:23-26. Како се ово пророчанство испунило на Јудејцима који су се вратили у израелску земљу након заточеништва у Вавилону? Јехова им је дао мноштво добрих ствари – побринуо се и за њихове физичке и за духовне потребе. Имали су хране у изобиљу. Што је још важније, дао им је и обиље духовне хране како би могли да буду блиски с њим и да му поново служе на исправан начин. Благословио их је као никад до тада. Као што се види из 26. стиха, обасјао их је светлошћу, то јест помогао им је да разумеју његову Реч (Ис. 60:2). Све што је учинио за њих улило им је снагу и они су наставили да му служе пуни „радости у срцу“ (Ис. 65:14).

13. Како се пророчанство о обнови праве религије испуњава у наше време?

13 Да ли се ово пророчанство о обнови праве религије испуњава и данас? Свакако. У ком смислу? Од 1919. милиони људи су се ослободили ропства Вавилону Великом, који представља све религије које Бог не одобрава. Јехова их је одвео на место далеко боље од израелске Обећане земље – у духовни рај (Ис. 51:3; 66:8) Шта тај рај представља?

14. Шта је духовни рај и ко данас живи у њему? (Видети „Објашњење израза“.)

14 Помазани хришћани живе у духовном рају од 1919. b С временом су у ту симболичну земљу дошли и они који се надају вечном животу на земљи, то јест „друге овце“. Јехова свима њима даје обиље добрих ствари (Јов. 10:16; Ис. 25:6; 65:13).

15. Где се налази духовни рај?

15 Где се налази та симболична земља, то јест духовни рај? Јеховине слуге живе у свим деловима наше планете. Према томе, и духовни рај постоји широм света. У којој год земљи да живимо, ми смо у том рају све док подупиремо праву религију.

Како свако од нас може допринети лепоти духовног раја? (Видети 16. и 17. одломак)

16. Како можемо остати усредсређени на лепоту нашег духовног раја?

16 Да бисмо остали у духовном рају, морамо бити и дубоко захвални за нашу међународну хришћанску скупштину. Како можемо показати ту захвалност? Тако што ћемо се усредсредити на лепе особине наше браће и сестара, а не на њихове мане (Јов. 17:20, 21). Зашто је то толико важно? Размисли о следећем поређењу. У неком прелепом парку или шуми очекивали бисмо да видимо разнолико дрвеће. Слично томе, духовни рај у нашим скупштинама красе различити људи, који би се могли упоредити с дрвећем (Ис. 44:4; 61:3). Важно је да се трудимо да видимо пре свега лепоту те „шуме“, а не мане на поједином „дрвећу“ које нам је најближе. Не смемо дозволити да нам наша несавршеност или несавршеност других скрене пажњу од лепоте нашег уједињеног међународног братства.

17. Како свако од нас може допринети јединству у скупштини?

17 Како сви ми можемо допринети јединству у скупштини? Тако што ћемо бити миротворци (Мат. 5:9; Римљ. 12:18). Сваки пут када предузмемо нешто да бисмо били у миру с другима, ми доприносимо лепоти нашег духовног раја. Свесни смо тога да је Јехова довео у духовни рај сваког нашег брата и сестру (Јов. 6:44). Замисли колико је он срећан кад види да дајемо све од себе да ојачамо мир и јединство међу његовим слугама, које он сматра благом! (Ис. 26:3; Аг. 2:7).

18. О чему треба често да размишљамо и зашто?

18 Као што смо видели, Јехова својим слугама даје обиље добрих ствари. Али и ми треба да учинимо свој део да би нам оне користиле. Док проучавамо Божју Реч и наше публикације, треба да дубоко размишљамо о ономе што учимо. Проучавање и дубоко размишљање ће нам помоћи да развијамо хришћанске особине, да показујемо „братску љубав“ и да „свим срцем [волимо] једни друге“ (Римљ. 12:10). Када размишљамо о свему што Јехова чини за нас, још смо му приврженији. Надаље, размишљање о његовим обећањима за будућност јача нашу наду да ћемо му служити у сву вечност. Све то ће нам помоћи да му сада још радосније служимо.

РЕШЕНИ ДА ИСТРАЈЕМО ДО КРАЈА

19. (а) Према Исаији 30:18, у шта можемо бити сигурни? (б) Шта ће нам помоћи да и даље радосно служимо Јехови?

19 Обећање „[Јехова] ће вам се смиловати“ испуниће се кад он оконча овај зли свет (Ис. 30:18). Уверени смо да наш „праведан Бог“ неће дозволити да Сатанин свет траје ни дан дуже него што правда налаже (Ис. 25:9). Уз Јехову, и ми стрпљиво чекамо да тај дан избављења дође. У међувремену, решени смо да се истрајно молимо, проучавамо Божју Реч и примењујемо њене поуке, као и да размишљамо о свему добром што нам је Јехова дао. Док то чинимо, он ће нам помагати да му радосно служимо упркос невољама.

ПЕСМА 142 Држимо се своје наде

a Како Јехова помаже својим слугама да буду радосни упркос животним проблемима? У овом чланку ћемо осмотрити три начина, на темељу онога што је записано у 30. поглављу књиге пророка Исаије. Док будемо разматрали то поглавље, подсетићемо се колико је важно да се молимо Јехови, проучавамо његову Реч и размишљамо о свим добрим стварима које нам он даје сада и које ће нам дати у будућности.

b ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: Израз „духовни рај“ се односи на јединство које имамо док сложно служимо Јехови. У духовном рају уживамо у обиљу здраве духовне хране, која није затрована верским лажима. Имамо и много посла док проповедамо добру вест о Божјем Краљевству, што нам причињава велико задовољство. Блиски смо с Јеховом и живимо у миру с нашом драгом браћом и сестрама, који нам помажу да се боримо са животним проблемима не губећи радост. У духовном рају се налазимо откако смо почели да служимо Јехови на исправан начин и бићемо у њему све док се трудимо да се што више угледамо на нашег небеског Оца.