Пређи на садржај

Пређи на садржај

45. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Јехова нам помаже да извршимо своју службу

Јехова нам помаже да извршимо своју службу

Знаће да је пророк био међу њима (ЈЕЗЕК. 2:5)

ПЕСМА 67 „Проповедај Реч“

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. Шта можемо очекивати и у шта можемо бити сигурни?

 ДОК обављамо своју службу, можемо очекивати да ће нам се неки људи противити. Врло је могуће да ће тога у будућности бити све више (Дан. 11:44; 2. Тим. 3:12; Откр. 16:21). Међутим, можемо бити сигурни да ће Јехова бити уз нас. Зашто то кажемо? Он је увек помагао својим слугама да изврше своје задатке, без обзира на то колико су они били тешки. То потврђују догађаји из живота пророка Језекиља, који је проповедао јудејским изгнаницима у Вавилону. У наставку ћемо размотрити неке од њих.

2. Како је Јехова описао људе којима је Језекиљ проповедао и шта ћемо осмотрити у овом чланку? (Језекиљ 2:3-6).

2 Каквим људима је Језекиљ проповедао? Јехова је за њих рекао да су „бунтовни“ и „окорелог срца“. Они су задавали бол као трње и били су опасни као шкорпије. Уопште нас не чуди што је Јехова више пута рекао свом пророку: „Не бој их се.“ (Прочитати Језекиља 2:3-6.) Како је Језекиљ успео да проповеда таквим људима? Помогле су му три ствари: (1) Јехова га је послао, (2) Јеховин дух му је давао снагу и (3) Јеховине речи су му јачале веру. Како су те ствари помогле Језекиљу и како помажу нама данас?

ЈЕХОВА ЈЕ ПОСЛАО ЈЕЗЕКИЉА

3. Које речи су ојачале Језекиља и како га је Јехова уверио у своју подршку?

3 Јехова је рекао Језекиљу: „Шаљем те“ (Језек. 2:3, 4). Те речи су сигурно ојачале овог пророка. У ком смислу? Нема сумње да се сетио да је Јехова користио сличне речи када је Мојсију и Исаији поверио задатак да пророкују у његово име (Изл. 3:10; Ис. 6:8). Језекиљ је знао и како је Јехова тој двојици пророка помагао да савладају препреке. Према томе, када му је Јехова два пута рекао: „Шаљем те“, он је имао снажне разлоге да се узда у његову подршку. Надаље, Језекиљ на више места у својој књизи каже: „Дошла ми је Јеховина реч“ и такође: „Опет ми је дошла Јеховина реч“ (Језек. 3:16; 6:1). Нема сумње да је он био уверен да га Јехова шаље. Поред тога, вероватно му је његов отац, који је био свештеник, причао како је Јехова током читаве израелске историје уверавао своје пророке да имају његову подршку. Примера ради, Јехова је Исаку, Јакову и Јеремији рекао: „Ја сам с тобом“ (Пост. 26:24; 28:15; Јер. 1:8).

4. Које утешне речи су вероватно улиле снагу Језекиљу?

4 Како ће већина Израелаца реаговати на Језекиљево проповедање? Јехова му је рекао: „Израелци неће хтети да те слушају, јер не желе мене да слушају“ (Језек. 3:7). Тиме што ће одбацити Језекиља, народ ће заправо одбацити самог Јехову. Језекиљ је из тих речи разумео да то што га људи не слушају не значи да је подбацио као пророк. Јехова га је уверио и у то да ће људи знати да је „пророк био међу њима“ када се обистине осуде које је објављивао (Језек. 2:5; 33:33). Нема сумње да су му те утешне речи улиле снагу која му је била потребна да испуни свој задатак.

ЈЕХОВА ШАЉЕ И НАС

Као Језекиљ, и ми наилазимо на равнодушност и противљење, али знамо да је Јехова уз нас (Видети 5. и 6. одломак)

5. Према Исаији 44:8, шта нам даје снагу?

5 Сазнање да нас Јехова шаље и нама улива снагу. Он нас назива својим сведоцима (Ис. 43:10). То је заиста велика част! Баш као што је храбрио Језекиља, он храбри и нас и каже нам: „Не бојте се.“ Зашто немамо разлога да се плашимо оних који нас прогоне? Попут Језекиља, Јехова шаље и нас и у свему нас подржава. (Прочитати Исаију 44:8.)

6. (а) Према Исаији 43:2, зашто можемо бити сигурни да ће нам Јехова помагати? (б) Шта нас теши и улива нам снагу?

6 Јехова обећава да ће нам помагати. На пример, пре него што је рекао Израелцима: „Ви сте моји сведоци“, дао им је следеће обећање: „Кад пођеш преко вода, ја ћу бити с тобом. Кад пођеш преко река, оне те неће потопити. Кад пођеш кроз ватру, нећеш изгорети, нити ће те пламен ухватити“ (Ис. 43:2). Док проповедамо, понекад наилазимо на толико препрека да их можемо упоредити с набујалом реком или се суочавамо с кушњама које су толико тешке да их можемо упоредити с ватром. Упркос свему, уз Јеховину помоћ ми и даље проповедамо (Ис. 41:13). Као у Језекиљево време, већина људи данас не жели да нас слуша. Али ми имамо на уму да то што нас одбијају не значи да не обављамо добро своју службу. Сазнање да је Јехова задовољан нама све док истрајно објављујемо његову поруку теши нас и улива нам снагу. Апостол Павле је написао да ће свако „добити награду према свом труду“ (1. Кор. 3:8; 4:1, 2). Једна дугогодишња пионирка каже: „Срећна сам што Јехова награђује наш труд.“

ЈЕХОВИН ДУХ ЈЕ ДАВАО СНАГУ ЈЕЗЕКИЉУ

У једној визији, Језекиљ види Јеховине небеске кочије, што јача његово уверење да ће му Јехова помоћи да изврши своју службу (Видети 7. одломак)

7. Како се Језекиљ вероватно осећао када је размишљао о визији коју је видео? (Видети слику на насловној страни.)

7 Језекиљ се уверио у то колико је Божји свети дух моћан. У визији је видео како тај дух делује на моћна духовна створења и на огромне точкове небеске кочије (Језек. 1:20, 21). Како је то утицало на њега? Записао је шта се десило: „Када сам то видео, пао сам лицем до земље.“ Био је толико обузет страхопоштовањем да је пао на земљу (Језек. 1:28). Кад год се касније сетио те величанствене визије, охрабрио се и уверио у то да уз Божји свети дух може испунити своју службу.

8-9. (а) Шта је Јехова заповедио Језекиљу? (б) Како је Јехова додатно ојачао Језекиља да проповеда тврдоглавим људима на свом подручју?

8 Јехова је заповедио Језекиљу: „Сине човечји, устани да разговарам с тобом.“ Та заповест и Божји дух дали су Језекиљу снагу која му је била потребна да се подигне са земље. Језекиљ је написао: „Дух је ушао у мене и подигао ме на ноге“ (Језек. 2:1, 2). Касније и током читаве његове службе, овог пророка је водила Божја „рука“, то јест Божји свети дух (Језек. 3:22; 8:1; 33:22; 37:1; 40:1). Божји дух га је ојачао како би могао да проповеда народу који је био тврдоглав и „окорелог срца“ (Језек. 3:7). Јехова је рекао Језекиљу: „Учинићу да будеш непопустљив и чврст као и они. Учинићу да ти чело буде тврдо попут дијаманта, тврђе од кремена. Не бој их се и не плаши се њиховог лица“ (Језек. 3:8, 9). На неки начин, Јехова је рекао Језекиљу: „Немој се обесхрабрити због тога што је народ тврдоглав. Ја ћу те ојачати.“

9 Након тога, Божји дух је у визији подигао Језекиља и однео га на подручје на ком ће проповедати. „На мене је снажно деловала Јеховина сила“, написао је Језекиљ. Овом пророку је било потребно седам дана да у потпуности разуме и усвоји поруку коју је требало да објави народу, тако да је могао да говори са уверењем (Језек. 3:14, 15). Јехова му је затим рекао да иде у долину где је „дух ушао у [њега]“ (Језек. 3:23, 24). Језекиљ је био спреман да започне са својом службом.

ЈЕХОВИН ДУХ ДАЈЕ СНАГУ И НАМА

Јехова је помагао Језекиљу да изврши своју службу. Како и нама данас помаже? (Видети 10. одломак)

10. Каква помоћ нам је потребна да бисмо проповедали и зашто?

10 Каква помоћ је нама потребна да бисмо проповедали? Размисли о ономе што се десило Језекиљу. Пре него што је почео да проповеда, Јеховин дух му је дао потребну снагу. Попут Језекиља, и ми проповедамо само захваљујући помоћи Божјег духа. Шта нас уверава у то? Сатана ратује против нас и циљ му је да заустави проповедање (Откр. 12:17). Гледано људским очима, немамо никакве шансе против њега. Али ми га побеђујемо тако што сведочимо (Откр. 12:9-11). У ком смислу? Кад проповедамо, показујемо да се не плашимо његових претњи. Сваки пут кад смо у служби, ми побеђујемо Сатану. Не престајемо да проповедамо упркос томе што се суочавамо с противљењем. Шта можемо закључити на основу тога? Јасно је да нам Јехова путем свог духа улива снагу и да имамо његову подршку (Мат. 5:10-12; 1. Петр. 4:14).

11. Како нам Божји дух може помоћи и шта треба да радимо да бисмо га добили?

11 Шта још учимо из тога што је Јехова, фигуративно говорећи, ојачао Језекиљево лице и чело? Божји дух нам може дати снагу да пребродимо сваку потешкоћу на коју наиђемо у служби проповедања (2. Кор. 4:7-9). Шта треба да радимо да бисмо били сигурни да и даље добијамо Божји дух? Треба да се усрдно молимо за њега и да будемо уверени да ће Јехова услишити наше молитве. Исус је рекао својим ученицима да моле, траже и куцају. Јехова ће одговорити на њихове молитве и даће свети дух „онима који га моле за то“ (Лука 11:9, 13; Дела 1:14; 2:4).

ЈЕХОВИНЕ РЕЧИ СУ ОЈАЧАЛЕ ЈЕЗЕКИЉЕВУ ВЕРУ

12. На основу Језекиља 2:9–3:3, одакле је дошао свитак и шта се налазило на њему?

12 Божји дух је Језекиљу дао храброст да проповеда. Али то није било све. Божје речи су ојачале његову веру. Језекиљ је у визији видео руку која држи свитак. (Прочитати Језекиља 2:9–3:3.) Одакле је тај свитак дошао? Шта се налазило на њему? Како је он ојачао Језекиља? Хајде да погледамо. Свитак је дошао од Божјег престола. Јехова га је вероватно послао Језекиљу преко једног од четворице анђела које је пророк видео у једној од претходних визија (Језек. 1:8; 10:7, 20). На том свитку су се налазиле Божје речи, то јест дуга порука осуде коју је Језекиљ требало да пренесе бунтовним изгнаницима (Језек. 2:7). Та порука је била исписана са обе стране свитка.

13. Шта је Јехова рекао Језекиљу и шта значи то што је свитак био сладак?

13 Јехова је рекао свом пророку да „поједе свитак и да се засити њиме“. Језекиљ га је послушао и појео је цео свитак. Шта овај део визије значи? Било је важно да Језекиљ у потпуности усвоји поруку коју ће објављивати. Требало је да она постане део њега, да утиче на његова најдубља осећања. На његово изненађење, свитак је био „сладак као мед“ (Језек. 3:3). Због чега? За овог пророка је част да представља Јехову била слатко, пријатно искуство (Пс. 19:8-11). Био је захвалан Јехови што га је послао да пророкује у његово име.

14. Шта је помогло Језекиљу да буде спреман за свој задатак?

14 Касније је Јехова рекао Језекиљу: „Добро слушај све речи које ћу ти рећи и прими их к срцу“ (Језек. 3:10). Тиме му је Јехова заправо рекао да запамти речи из свитка и да дубоко размишља о њима. То је ојачало његову веру. Осим тога, у свитку се налазила снажна порука коју је требало да пренесе народу (Језек. 3:11). Пошто је потпуно разумео Божју поруку и уверио се у њу, Језекиљ је био спреман да почне да проповеда и да истраје у томе.

ЈЕХОВИНЕ РЕЧИ ЈАЧАЈУ И НАШУ ВЕРУ

15. Шта треба да примимо „к срцу“ да бисмо истрајали у својој служби?

15 Да бисмо истрајали у својој служби, и ми морамо јачати своју веру Божјим речима. Треба да примимо „к срцу“ све што нам Јехова говори. Он то данас чини путем своје писане Речи, Библије. Шта треба да радимо да би Божја Реч и даље утицала на наше мисли, осећања и мотиве?

16. Шта треба да радимо да би Божја Реч ушла дубоко у наше срце?

16 Као што дословна храна јача наше тело, тако и проучавање Божје Речи и размишљање о њој јача нашу веру. То је поука из визије о свитку. Јехова жели да усвојимо његову Реч. То чинимо путем молитве, читања и дубоког размишљања. Прво се молимо да нам срце буде спремно да усвоји Божје мисли. Затим читамо неки део из Библије, а онда застанемо да бисмо дубоко размислили о њему. До чега ће то довести? Што више размишљамо о Божјој Речи, то ће она дубље ући у наше срце.

17. Зашто је толико важно да дубоко размишљамо о ономе што читамо у Библији?

17 Зашто је толико важно да читамо Библију и дубоко размишљамо о њој? То нам сада даје снагу да проповедамо вест о Краљевству, а ојачаће нас и у блиској будућности када будемо објављивали снажну поруку осуде. Осим тога, кад размишљамо о Јеховиним дивним особинама, још више јачамо своје пријатељство с њим. Захваљујући томе, имамо унутрашњи мир и задовољство, за шта се може рећи да је „слађе од меда“ (Пс. 119:103).

МОТИВАЦИЈА ДА ИСТРАЈЕМО

18. Шта ће људи на нашем подручју морати да признају и зашто?

18 За разлику од Језекиља, ми нисмо пророци. Међутим, решени смо да и даље преносимо поруку коју је Јехова сачувао у својој Речи и то све док он не буде одлучио да више не треба да се проповеда. Када дође време суда, људи на нашем подручју неће моћи да кажу да нису били упозорени или да Бог није обратио пажњу на њих (Језек. 3:19; 18:23). Они ће морати да признају да је порука коју смо ми проповедали била од Бога.

19. Шта ће нам дати снагу да истрајемо у својој служби?

19 Шта ће нам дати снагу да извршимо своју службу? Исте три ствари које су ојачале Језекиља. Ми истрајно проповедамо зато што знамо да нас Јехова шаље, зато што нам његов свети дух даје снагу и зато што нам његова Реч јача веру. Јехова нам помаже и даје нам мотивацију да извршимо своју службу и да истрајемо „до краја“ (Мат. 24:13).

ПЕСМА 65 Напред!

a У овом чланку ћемо осмотрити три ствари које су помогле пророку Језекиљу да изврши свој задатак да проповеда. Видећемо како му је Јехова помагао и то ће нас још више уверити да ће и нама помагати у нашој служби.