Пређи на садржај

Пређи на садржај

48. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Буди трезвен кад наиђу испити вере

Буди трезвен кад наиђу испити вере

Буди трезвен у свему (2. ТИМ. 4:5)

ПЕСМА 123 Верно се подложимо теократском реду

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. Шта значи бити трезвен? (2. Тимотеју 4:5).

 КАДА се деси нешто што нас узнемири, наша верност Јехови и његовој организацији може бити на испиту. Шта је важно да тада радимо? Морамо остати трезвени и будни, непоколебљиви у вери. (Прочитати 2. Тимотеју 4:5.) Бити трезвен значи бити присебан, разуман и на ствари гледати из Јеховиног угла. Ако имамо такав став, нашим мислима и поступцима неће управљати емоције.

2. О чему ће бити речи у овом чланку?

2 У претходном чланку смо говорили о потешкоћама с којима се суочавамо због Сатане и његовог света. У овом чланку ћемо осмотрити три проблема који се могу јавити унутар скупштине и испитати нашу оданост Јехови: (1) када сматрамо да се неко лоше понео према нама, (2) када добијемо озбиљан савет или неку дисциплинску меру и (3) када нам је тешко да прихватимо неку промену у организацији. Када се тако нешто деси, шта ће нам помоћи да останемо трезвени и одани Јехови и његовој организацији?

КАД СМАТРАМО ДА СЕ НЕКО ЛОШЕ ПОНЕО ПРЕМА НАМА

3. Како бисмо могли да реагујемо ако мислимо да се неко из скупштине лоше понео према нама?

3 Да ли се икада неко из скупштине, можда чак старешина, лоше понео према теби? Тај брат вероватно није намеравао да те повреди (Римљ. 3:23; Јак. 3:2). Па ипак, можда си био узнемирен због онога што је урадио. Вероватно си толико размишљао о томе да ниси могао да спаваш. Могуће је и да си се питао: „Ако један брат може овако да се понаша, да ли је ово заиста Божја организација?“ Сатана жели да управо то помислимо (2. Кор. 2:11). Такво негативно размишљање би нас могло одвојити од Јехове и његове организације. Како да останемо трезвени и да се не препустимо негативним мислима ако сматрамо да се неко из скупштине лоше понео према нама?

4. Како је Јосиф успео да остане сталожен кад је доживљавао неправду и шта учимо од њега? (Постанак 50:19-21).

4 Немој бити огорчен. Кад је Јосиф био млад, његова старија браћа су се лоше опходила према њему. Мрзели су га, а неки од њих су чак желели да га убију (Пост. 37:4, 18-22). Касније су га продали као роба. Због тога је Јосиф око 13 година доживљавао тешке кушње. Могао је да посумња у то да га Јехова воли и да се пита да ли га је оставио кад му је најпотребнији. Али он није био огорчен већ је остао сталожен и разборит. Кад је имао прилику да се освети својој браћи, није то учинио, већ је показао да их воли и опростио им је (Пост. 45:4, 5). Поступио је тако јер је размишљао трезвено. Није се усредсредио на своје проблеме већ је имао у виду Јеховину намеру. (Прочитати Постанак 50:19-21.) Шта можеш научити из тога? Ако се и према теби неко лоше понео, немој се љутити на Јехову или се питати да ли те је оставио. Размишљај о томе како ти он помаже да се избориш с том кушњом. Осим тога, ако се неко према теби лоше опходи, имај на уму да „љубав покрива мноштво греха“ и опрости му (1. Петр. 4:8).

5. Како је Микејас успео да остане трезвен кад су се други лоше понели према њему?

5 Погледајмо шта се десило Микејасу b, старешини из Јужне Америке. Њему је једно време било тешко јер су неке старешине биле грубе према њему. Он је рекао: „Никада нисам био под толиким стресом. Чак су ми се јавили неки страхови. Почео сам да патим од несанице и осећао сам се толико беспомоћно да сам понекад плакао.“ Упркос томе, Микејас је остао трезвен и трудио се да контролише своја осећања. Често се молио Јехови за свети дух и снагу да издржи. Такође је у нашим публикацијама тражио савете које би могао да примени у тој ситуацији. Шта можеш научити из тога? Ако сматраш да се неки брат или сестра лоше опходи с тобом, буди прибран и не дозволи да негативна осећања узму маха. Можда у животу те особе постоје неке околности које теби нису познате и које су је навеле да поступа или говори на такав начин. Зато моли Јехову да ти помогне да ситуацију видиш из њеног угла. Можда ћеш тако схватити да твој суверник није намеравао да те повреди и моћи ћеш да му опростиш (Посл. 19:11). Имај на уму да је Јехова свестан кроз шта пролазиш и да ће ти дати снагу да издржиш (2. Лет. 16:9; Проп. 5:8).

КАД ДОБИЈЕМО ОЗБИЉАН САВЕТ ИЛИ ДИСЦИПЛИНСКУ МЕРУ

6. Зашто је важно да на Јеховине опомене гледамо као на израз његове љубави? (Јеврејима 12:5, 6, 11).

6 Није увек лако прихватити озбиљан савет и то може бити веома болно. Али ако се усредсредимо само на своја осећања, могли бисмо почети да мислимо да су браћа била престрога и да нисмо заслужили ту дисциплинску меру. Због тога бисмо могли изгубити из вида нешто веома важно – да је исправка израз Јеховине љубави према нама. (Прочитати Јеврејима 12:5, 6, 11.) Ако дозволимо емоцијама да нас контролишу, дајемо Сатани могућност да их искористи против нас. Он жели да одбацимо те опомене и, што је још горе, да се удаљимо од Јехове и његове организације. Како можеш остати трезвен уколико си добио озбиљан савет или дисциплинску меру?

Петар је понизно прихватио савет и исправку и зато је могао више да уради за Јехову (Видети 7. одломак)

7. (а) Као што је приказано на слици, која задужења је Петар добио након што је прихватио опомену? (б) Шта учимо од Петра?

7 Прихвати опомену и исправи оно у чему грешиш. Исус је више пута прекорио Петра пред другим апостолима (Мар. 8:33; Лука 22:31-34). Петру је сигурно било непријатно због тога. Али остао је одан Исусов следбеник. Прихватио је опомену и учио је из својих грешака. Касније га је Јехова наградио за његову верност и поверио му важне одговорности у скупштини (Јов. 21:15-17; Дела 10:24-33; 1. Петр. 1:1). Шта учимо од Петра? Када не размишљамо само о томе колико нам је тешко, већ прихватимо опомену и исправимо оно у чему грешимо, чинимо добро и себи и другима. Захваљујући томе, моћи ћемо још више да урадимо за Јехову и нашу браћу.

8-9. Како се Бернардо осећао након једне дисциплинске мере и шта му је помогло да промени свој став?

8 Погледајмо шта се десило Бернарду из Мозамбика. Он је изгубио наименовање у скупштини и више није могао да служи као старешина. Како је у почетку реаговао на то? Бернардо каже: „Био сам огорчен због те дисциплинске мере.“ Бринуло га је шта ће други у скупштини мислити о њему. Он признаје: „Требало ми је неколико месеци да почнем исправно да гледам на ту ситуацију и да обновим поверење у Јехову и његову организацију.“ Шта му је помогло да промени свој став?

9 Бернардо је почео другачије да размишља. Он објашњава: „Док сам служио као старешина, користио сам Јеврејима 12:7 како бих помогао другима да исправно гледају на Јеховине опомене. Сада сам се питао: ’Ко треба да примени савет из тог стиха?‘ Све Јеховине слуге – укључујући и мене.“ Након тога је направио још неке кораке како би обновио поверење у Јехову и његову организацију. Више времена је посвећивао читању Библије и размишљању о ономе што је прочитао. Иако се и даље бринуо око тога како браћа и сестре гледају на њега, сарађивао је с њима у служби и коментарисао је на састанцима. С временом је поново почео да служи као старешина. Уколико си и ти као Бернардо морао да прихватиш неку дисциплинску меру, труди се да не будеш усредсређен на своја осећања већ прихвати савет и промени оно што је потребно (Посл. 8:33; 22:4). c Ако тако радиш, можеш бити сигуран да ће те Јехова наградити зато што си веран њему и његовој организацији.

КАДА НАМ ЈЕ ТЕШКО ДА ПРИХВАТИМО ПРОМЕНЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ

10. Која промена је испитала верност неких Израелаца?

10 Промене у организацији могу испитати нашу оданост Јехови. Ако нисмо довољно пажљиви, могли бисмо дозволити да нас то удаљи од Јехове. На пример, погледајмо како је једна промена након увођења Мојсијевог закона утицала на неке Израелце. Пре него што је тај закон уведен, поглавари породица су обављали дужност свештеника. Они су подизали олтаре и на њима приносили жртве у име своје породице (Пост. 8:20, 21; 12:7; 26:25; 35:1, 6, 7; Јов 1:5). Али када је Закон ступио на снагу, Јехова је ту дужност поверио свештеницима из Аронове лозе. Након те промене, поглавари породица који нису били Аронови потомци нису смели да обављају дужности свештеника. Ако би се неко од њих оглушио о ту забрану, био би погубљен (Лев. 17:3-6, 8, 9). d Да ли је та промена била један од разлога што су се Кореј, Датан, Авирон и 250 поглавара побунили против Мојсија и Арона? (Бр. 16:1-3). То не можемо рећи са сигурношћу. Било како било, Кореј и његове присталице нису остали одани Јехови. Шта можеш урадити ако ти је тешко да прихватиш неку промену у организацији?

Катови потомци су радо прихватили промену задужења и почели су да служе као певачи и вратари или да раде у складиштима (Видети 11. одломак)

11. Шта учимо од неких Левита из Катове породице?

11 Подржи све промене у организацији. Током путовања кроз пустињу, Катови потомци су имали посебно задужење. Сваки пут када су се Израелци премештали с једног места на друго, неки Катови потомци су носили ковчег савеза пред народом (Бр. 3:29, 31; 10:33; Ис. Нав. 3:2-4). То је била изузетна част! Међутим, ствари су се промениле након што су се Израелци населили у Обећаној земљи. Ковчег се ретко премештао. До времена Соломонове владавине, неки Катови потомци су добили друга задужења. Једни су били певачи, други вратари, а неки су радили у складиштима хране (1. Лет. 6:31-33; 26:1, 24). Нигде нема наговештаја да су се Катови потомци жалили на то или захтевали истакнутију улогу због тога што су у прошлости имали посебно задужење. Шта можеш научити из њиховог примера? Свим срцем подупири промене у Јеховиној организацији, укључујући и оне које се тичу твог задужења. Радосно обављај сваки задатак који ти је поверен. Имај на уму да твоја вредност не зависи од задужења које имаш. Јехови је твоја послушност далеко важнија од било код задужења (1. Сам. 15:22).

12. Како се Заина осећала када је морала да прекине с бетелском службом?

12 Погледајмо шта се догодило Заини с Блиског истока. Она је 23 године служила у Бетелу и много је волела своју службу. Онда је дошло до неочекиване промене – наименована је за специјалног пионира. Она каже: „То је за мене био прави шок. Осећала сам се бескорисно и стално сам се питала где сам погрешила.“ Нажалост, коментари неке браће и сестара из скупштине били су јој као со на рану. Неки су јој рекли: „Да си добро обављала своју службу, још увек би била у Бетелу.“ Заина је једно време била толико обесхрабрена да је плакала сваке ноћи. Али она каже: „Никада нисам дозволила себи да посумњам у Јеховину организацију и у његову љубав.“ Шта јој је помогло да трезвено размишља?

13. Шта је Заина радила да би се изборила с негативним осећањима?

13 Како је Заина успела да савлада негативна осећања? Читала је наше публикације, посебно чланке који су говорили о ономе кроз шта је пролазила. Много јој је помогао чланак „Можеш надвладати обесхрабрење!“ у Стражарској кули од 1. фебруара 2001. У њему се говори о томе да се библијски писац Марко борио са сличним осећањима након што је изгубио задужење које је волео. Заина каже: „Његов пример је био попут лека који ми је помогао да се опоравим од обесхрабрења.“ Осим тога, остала је блиска са својим пријатељима. Није се повукла у себе нити се препустила самосажаљењу. Разумела је да се одлуке у Јеховиној организацији доносе под вођством светог духа и да одговорна браћа искрено брину за њу. Али разумела је и да се приоритет даје задатку који је Јехова поверио својој организацији.

14. На коју промену се брат Владо тешко привикао и шта му је помогло?

14 Владо, 73-годишњи старешина из Словеније, није био задовољан када је његова скупштина спојена с другом скупштином, након чега је Дворана Краљевства у коју је ишао затворена. Он каже: „Нисам могао да разумем зашто више нећемо користити тако лепу дворану. Било ми је тешко јер смо је мало пре тога реновирали. Ја сам столар и направио сам неке нове ствари за нашу дворану. Такође, због спајања скупштина морали смо да се прилагодимо новим околностима, а нама старијима то није било лако.“ Шта му је помогло да подржи ту одлуку? Он објашњава: „За наше је добро када прихватамо промене које уводи Јеховина организација. Све то нас припрема за још веће промене у будућности.“ Да ли ти је тешко да прихватиш одлуке као што је одлука о спајању скупштина или о промени твог задужења? Јехова разуме како се осећаш и сигурно ће те благословити ако прихватиш такве промене и ако останеш веран њему и његовој организацији (Пс. 18:25).

БУДИ ТРЕЗВЕН У СВЕМУ

15. Како можемо остати разумни када се суочавамо с проблемима унутар скупштине?

15 Док се ближимо крају овог поретка, можемо очекивати да ћемо наићи на потешкоће унутар скупштине. Оне би могле испитати нашу оданост Јехови. Зато морамо остати разумни. Ако се неко у скупштини лоше понео према теби, пази да не постанеш огорчен. Ако си добио озбиљан савет или дисциплинску меру, немој мислити само на себе и своја осећања већ прихвати савет и промени све што је потребно. А када промене у Јеховиној организацији утичу на тебе лично, свим срцем их прихвати и буди послушан.

16. Како можеш сачувати поуздање у Јехову и његову организацију?

16 Испити вере не морају уздрмати твоје поуздање у Јехову и његову организацију. Да би остао одан Јехови, важно је да будеш присебан, разуман и да на ствари гледаш из његовог угла. Проучавај и размишљај о библијским личностима које су се успешно избориле са сличним проблемима. Моли се Јехови за помоћ. Немој се удаљити од скупштине. Ако будеш тако поступао, шта год да се деси, Сатана неће моћи да те одвоји од Јехове и његове организације (Јак. 4:7).

ПЕСМА 126 Бдимо, будимо непоколебљиви, јаки

a Наша оданост Јехови и његовој организацији је понекад на испиту, нарочито када се суочавамо с проблемима унутар скупштине. У овом чланку ће бити речи о три таква проблема и о томе шта можемо урадити како бисмо остали верни Јехови и његовој организацији.

b Нека имена су промењена.

c Још неки корисни савети налазе се у чланку „Можеш ли поново прихватити теократска задужења?“ у Стражарској кули од 15. августа 2009, стр. 30.

d Према Мојсијевом закону, поглавар породице који је желео да закоље неку домаћу животињу ради хране морао је да је доведе на улаз у Јеховино светилиште. То се није захтевало само од оних чија породица је живела далеко од светилишта (Пон. зак. 12:21).