Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли је Мардохеј постојао?

ЈУДЕЈАЦ МАРДОХЕЈ је имао важну улогу у догађајима који су описани у библијској књизи о Јестири. Он је био јудејски изгнаник који је служио на персијском двору. Било је то почетком петог века пре н. е., „у време [краља] Асвира“. (Сматра се да је то био Ксеркс I.) Мардохеј је разоткрио заверу коју су неки дворани сковали да би убили краља. Краљ му је из захвалности јавно одао почаст. Касније, након смрти Амана, који је био непријатељ Мардохеју и другим Јудејцима, краљ је поставио Мардохеја за управитеља целог царства. Тај положај је омогућио Мардохеју да изда писану наредбу која је спасла Јудејце у Персијском царству од геноцида (Јест. 1:1; 2:5, 21-23; 8:1, 2; 9:16).

Неки историчари с почетка 20. века тврдили су да је Књига о Јестири само измишљотина и да Мардохеј никада није постојао. Међутим, археолози су 1941. пронашли могуће доказе да је оно што Библија каже о Мардохеју тачно. Шта су они пронашли?

Приликом ископавања, открили су таблице с текстом на персијском клинастом писму у ком се спомиње човек по имену Мардука. (На српском Мардохеј.) Он је био високи дворски службеник, могуће ризничар у граду Сусану. У вези с тим таблицама, Артур Унгнад, стручњак за историју Оријента, написао је да је то „једино ванбиблијско указивање на Мардохеја“ до тада.

Од Унгнадовог извештаја, изучаваоци су превели на хиљаде персијских записа на клинастом писму. Међу тим записима су и плочице из Персепоља, које су пронађене у рушевинама некадашње ризнице у близини градских зидина. Те плочице датирају из доба владавине Ксеркса I. Написане су на еламском језику и садрже неколико имена која се могу наћи и у Књизи о Јестири. a

Име Мардохеј (Мардука) на персијском клинастом писму

На неколико плочица из Персепоља спомиње се име Мардука. Он је био краљевски писар у палати у Сусану током владавине Ксеркса I. На другој плочици се за Мардуку каже да је преводилац. Та појединост се добро уклапа у библијски опис Мардохеја. Он је био службеник на двору краља Асвира (Ксеркса I) и говорио је најмање два језика. Мардохеј је обично седео код краљевих врата у палати у Сусану (Јест. 2:19, 21; 3:3). Та врата су била импозантно здање и ту су радили многи дворски службеници.

Постоји велика сличност између Мардука који се спомиње на тим плочицама и Мардохеја из Библије. Живели су у исто време, на истом месту и обојица су служила на двору. Све те чињенице указују на то да су Мардука и Мардохеј заправо иста особа.

a Професор Едвин Јамаучи је 1992. написао чланак у ком је објавио десет имена која се налазе и на плочицама из Персепоља и у Књизи о Јестири.