Пређи на садржај

Пређи на садржај

47. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Не дозволи да те ишта растави од Јехове

Не дозволи да те ишта растави од Јехове

Ја се у тебе уздам, Јехова (ПС. 31:14)

ПЕСМА 122 Будимо постојани, непоколебљиви!

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. Како знамо да Јехова жели да будемо блиски с њим?

 ЈЕХОВА нас позива да му се приближимо (Јак. 4:8). Он жели да буде наш Бог, Отац и Пријатељ. Одговара на наше молитве и помаже нам током тешких времена. Поучава нас и штити преко своје организације. Али шта ми морамо радити да бисмо се приближили њему?

2. Како се можемо приближити Јехови?

2 Јехови се можемо приближити тако што му се молимо, читамо његову Реч и размишљамо о ономе што смо прочитали. Док то радимо, наша љубав и захвалност према њему све више расту. То нас подстиче да му будемо послушни и да га хвалимо, што он и те како заслужује (Откр. 4:11). Што боље упознамо Јехову, више ћемо му веровати, а ојачаћемо и поверење у организацију преко које нам он помаже.

3. Како Ђаво покушава да нас раздвоји од Јехове и његове организације и шта ће нам помоћи да се одупремо његовим нападима? (Псалам 31:13, 14).

3 Међутим, Ђаво покушава да нас раздвоји од Јехове, нарочито када се суочавамо с потешкоћама. Како он то ради? Мало-помало, он покушава да поткопа наше поверење у Јехову и његову организацију. Али ми му се можемо одупрети. Ако изградимо јаку веру и чврсто поверење у Јехову, нико неће моћи да нас одвоји од њега и његове организације. (Прочитати Псалам 31:13, 14.)

4. Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

4 У овом чланку ћемо осмотрити три начина на која Сатана и овај свет покушавају да уздрмају наше поверење у Јехову и његову организацију. Како би нас те замке могле одвојити од Јехове? Шта можемо урадити да не бисмо поклекли под Сатаниним нападима?

КАД СЕ БОРИМО С ПРОБЛЕМИМА

5. Како потешкоће могу ослабити наше поуздање у Јехову и његову организацију?

5 Понекад нас задесе проблеми, као што су противљење породице или губитак посла. Како би такве потешкоће могле ослабити наше поуздање у Јеховину организацију и удаљити нас од њега? Када се дуже време боримо с проблемима, могли бисмо клонути духом и мислити да нема наде за нас. Сатана користи такве прилике да би нас навео да посумњамо у то да нас Јехова воли. Он жели да мислимо да су Јехова и његова организација одговорни за наше проблеме. Нешто слично догодило се и неким Израелцима у Египту. Они су испрва веровали да је Јехова послао Мојсија и Арона да их избаве из ропства (Изл. 4:29-31). Али касније, када им је фараон загорчао живот, кривили су њих двојицу за то и рекли су им: „Фараон и његове слуге замрзели [су нас] због вас. Дали сте им мач у руке да нас побију“ (Изл. 5:19-21). Кривицу за своје проблеме пребацивали су на верне Божје слуге. То је стварно жалосно! Ако и ти већ дуже време доживљаваш тешкоће, како можеш сачувати поуздање у Јехову и његову организацију?

6. Како нам пример пророка Авакума помаже да изађемо на крај с проблемима? (Авакум 3:17-19).

6 Реци Јехови како се осећаш и уздај се у њега. Пророк Авакум је наилазио на многе тешкоће. Изгледа да је у једном периоду почео да сумња у то да је Јехови стало до њега. Зато му је у молитви рекао све што га је мучило. Питао га је: „Јехова, докле ћу вапити, а да ти не чујеш? [...] Зашто допушташ да људи угњетавају једни друге?“ (Авак. 1:2, 3). Јехова је одговорио на молитву свог верног слуге (Авак. 2:2, 3). Након што је дубоко размишљао о томе како је Јехова избављао свој народ из невоља, Авакум је поново био радостан. Био је уверен да он брине о њему и да ће му помоћи да издржи сваку кушњу. (Прочитати Авакума 3:17-19.) Шта можеш научити из његовог примера? Кад пролазиш кроз тежак период, моли се Јехови и реци му како се осећаш. Размишљај о томе како ти је помагао у прошлости. Ако то будеш радио, још више ћеш се уздати у њега и бићеш сигуран да ће ти дати снагу да издржиш. Када видиш како ти помаже, твоја вера у њега биће још јача.

7. У шта је један рођак покушао да убеди Ширли и шта јој је помогло да сачува веру у Јехову?

7 Труди се да останеш близак с Јеховом. То је помогло и Ширли b с Папуе Нове Гвинеје када се суочила с неким потешкоћама. Њена породица је била сиромашна и понекад је једва имала шта да стави на сто. Један рођак је покушао да поткопа њено поуздање у Јехову. Рекао јој је: „Ти кажеш да ти Божји свети дух помаже, али где ти је та помоћ? И даље сте сиромашни. Само траћиш време на проповедање.“ Ширли признаје: „Питала сам се: ’Да ли је Јехови заиста стало до нас?‘ Одмах сам му у молитви рекла све што ме је мучило. Наставила сам да читам Библију и наше публикације, да идем у службу проповедања и на састанке.“ Врло брзо је увидела да Јехова брине о њеној породици. Они нису гладовали и били су срећни. Ширли каже: „Схватила сам да Јехова одговара на моје молитве“ (1. Тим. 6:6-8). Ако наставиш да читаш и проучаваш Библију, идеш у службу и на састанке, и ти ћеш остати уз Јехову упркос проблемима и сумњама.

КАДА БРАЋА КОЈА ПРЕДВОДЕ ДОЖИВЉАВАЈУ ПРОГОНСТВО

8. Са чим се суочавају браћа која предводе у Јеховиној организацији?

8 Наши непријатељи путем медија и друштвених мрежа шире лажи и дезинформације о браћи која предводе у Јеховиној организацији (Пс. 31:13). Неку нашу браћу хапсе и изводе на суд као криминалце. До сличне ситуације је дошло у првом веку, када је апостол Павле био ухапшен на основу лажних оптужби. Како су остала браћа реаговала на то?

9. Како су неки хришћани реаговали када је апостол Павле био затворен?

9 Неки хришћани су престали да пружају подршку Павлу након што је био затворен у Риму (2. Тим. 1:8, 15). Зашто су тако поступили? Да ли их је било срамота зато што су људи на Павла гледали као на криминалца? (2. Тим. 2:8, 9). Или су били заплашени и бојали су се да ће и они доживети прогонство? Шта год да је био разлог, замисли како се Павле осећао. Он је прошао кроз многе потешкоће и чак је ризиковао свој живот за њих (Дела 20:18-21; 2. Кор. 1:8). Ми нипошто не желимо да будемо попут оних који су напустили Павла када му је била потребна помоћ. Шта морамо задржати на уму када браћа која предводе доживљавају прогонство?

10. Шта треба да задржимо на уму када су браћа која предводе прогоњена?

10 Задржимо на уму зашто нас прогоне и ко стоји иза тога. У 2. Тимотеју 3:12 пише: „Сви који желе да живе одано Богу у јединству са Христом Исусом биће прогоњени.“ Зато не треба да будемо изненађени што се Сатана устремио на браћу која предводе. Он тиме покушава да нас застраши и да наведе ту браћу да престану да служе Јехови (1. Петр. 5:8).

Иако је Павле био у затвору, Онисифор се није плашио да му помаже. Наша браћа и сестре данас пружају подршку својим суверницима који су у затвору, као што се види на овом приказу стварног догађаја (Видети 11. и 12. одломак)

11. Шта учимо од Онисифора? (2. Тимотеју 1:16-18).

11 Настави да подупиреш браћу и буди уз њих. (Прочитати 2. Тимотеју 1:16-18.) Онисифор, хришћанин из првог века, реаговао је потпуно другачије када је Павле био затворен. „Није се стидео [Павлових] окова.“ Потрудио се да га нађе и затим се побринуо да има оно што му је потребно. Због тога је ризиковао и свој живот. Шта учимо из тога? Не смемо дозволити да нас страх од човека паралише и спречи да будемо уз браћу која су прогоњена. Дајмо све од себе да их бранимо и да им помажемо (Посл. 17:17). Њима су потребне наша љубав и подршка.

12. Шта учимо од браће и сестара у Русији?

12 Погледајмо како наша браћа и сестре у Русији пружају подршку својим драгим суверницима који су у затвору. Када неки од њих излазе пред суд, многа браћа и сестре дођу у судницу да их подрже. Шта можеш научити из тога? Немој се уплашити када видиш да одговорну браћу клевећу, хапсе или прогоне. Моли се за њих, помажи њиховој породици и покажи им да ти је стало до њих (Дела 12:5; 2. Кор. 1:10, 11).

КАДА НАС ИСМЕВАЈУ

13. Како би исмевање могло ослабити наше поуздање у Јехову и његову организацију?

13 Рођаци, колеге или школски другови нас можда исмевају због тога што проповедамо и живимо по Јеховиним високим моралним мерилима (1. Петр. 4:4). Можда кажу: „Добар си човек, али твоја вера те сувише ограничава и нема везе са реалношћу.“ Неки нас можда критикују због тога што прекидамо контакт са искљученима и кажу нам: „Причаш о љубави, а радиш тако нешто.“ Такви коментари би могли убацити црва сумње у наш ум. Могли бисмо почети да се питамо: „Да ли Јехова очекује превише од мене? Да ли ме његова организација превише ограничава?“ Ако доживљаваш нешто слично, како можеш остати близак с Јеховом и његовом организацијом?

Јов није поверовао у лажи својих тобожњих пријатеља који су га исмевали. Био је чврсто решен да остане одан Јехови (Видети 14. одломак)

14. Шта треба да радимо када нас други исмевају зато што живимо по Јеховиним мерилима? (Псалам 119:50-52).

14 Држи се Јеховиних моралних мерила. Јов је поступао исправно упркос томе што су га други исмевали због тога. Један од његових такозваних пријатеља је чак покушавао да га убеди у то да Богу уопште није битно да ли он живи у складу с његовим мерилима (Јов 4:17, 18; 22:3). Али Јов није поверовао у такве лажи. Знао је да су Јеховина мерила исправна и био је решен да их се држи. Није допустио другима да га наведу да се одрекне своје оданости Богу (Јов 27:5, 6). Шта можеш научити из тога? Немој због ругања других почети да сумњаш у исправност Јеховиних мерила. Размишљај о свему што си доживео. Сигурно си се много пута уверио у то да је оно што Јехова тражи увек за твоје добро. Остани уз организацију која заступа његова мерила и тада те никакво ругање неће одвојити од њега. (Прочитати Псалам 119:50-52.)

15. Због чега је родбина исмевала Бриџет?

15 Погледајмо шта је доживела наша сестра Бриџет, која живи у Индији. Породица јој се ругала због њене вере. Кратко након што се крстила 1997, њен муж, који није био Сведок, остао је без посла. Зато је одлучио да се њих двоје и њихове три ћерке преселе код његових родитеља, који су живели у другом граду. Али Бриџет су чекали још већи проблеми. Пошто је њен муж био незапослен, морала је много да ради да би издржавала целу породицу. Осим тога, најближа скупштина је била удаљена око 350 километара. Нажалост, породица њеног мужа јој се противила због тога што служи Јехови. Ситуација је постала толико тешка да су поново морали да се селе. Затим су је задесиле неочекиване трагедије. Најпре јој је умро муж, а касније јој је једна ћерка умрла од рака кад је имала само 12 година. Да ствари буду горе, родбина је њу кривила за све то. Говорили су да се ништа од тога не би десило да она није постала Јеховин сведок. И поред свега, Бриџет се уздала у Јехову и остала је уз његову организацију.

16. Како је Јехова наградио Бриџет што је остала уз њега и његову организацију?

16 Будући да је Бриџет живела тако далеко од скупштине, покрајински надгледник ју је подстакао да проповеда на подручју на ком живи и да одржава састанке у својој кући. Она је испрва мислила да је то претешко за њу, али послушала је савет који јој је брат дао. Проповедала је добру вест другима, одржавала је састанке у својој кући и редовно је проучавала Библију са својим ћеркама. До чега је то довело? Водила је много библијских курсева и доста оних с којима је проучавала се крстило. Бриџет је 2005. почела да служи као стални пионир. Јехова ју је наградио што је остала уз њега и његову организацију. Њене ћерке верно служе Јехови, а у њеном крају сада постоје две скупштине. Бриџет је уверена да јој је Јехова дао снагу да издржи све потешкоће и исмевање породице.

ОСТАНИ ВЕРАН ЈЕХОВИ И ЊЕГОВОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ

17. Шта и даље треба да радимо?

17 Сатана жели да поверујемо у то да Јехова није уз нас кад пролазимо кроз тежак период и да ћемо због тога што смо део његове организације доживети још веће проблеме. Он жели да се уплашимо када видимо да су браћа која предводе оклеветана, прогоњена или затворена. Циљ му је да искористи ругање других како би поткопао наше поуздање у Јеховину организацију и нашу решеност да се држимо његових моралних мерила. Међутим, Сатанине сплетке нам нису непознате и он не може да нас превари (2. Кор. 2:11). Одбаци његове лажи и остани веран Јехови и његовој организацији. Увек имај на уму да те Јехова никада неће напустити (Пс. 28:7). Зато не дозволи да те ишта одвоји од њега! (Римљ. 8:35-39).

18. О чему ће бити речи у следећем чланку?

18 У овом чланку смо говорили о потешкоћама с којима се суочавамо због Сатане и овог света. Али наше поуздање у Јехову и његову организацију може бити на испиту и због проблема који се јављају унутар скупштине. Како можемо изаћи на крај с таквим тешкоћама? О томе ће бити речи у следећем чланку.

ПЕСМА 118 „Дај нам више вере“

a Да бисмо остали верни Јехови у овим последњим данима, морамо и даље веровати њему и његовој организацији. Када се нађемо у некој кушњи, Ђаво покушава да је искористи како би уништио то поверење. У овом чланку ћемо осмотрити три ствари које он користи да би остварио свој циљ. Видећемо и како се можемо одупрети његовим нападима.

b Нека имена су промењена.