Пређи на садржај

Пређи на садржај

48. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Уздај се у Јехову у тешким временима

Уздај се у Јехову у тешким временима

„Будите јаки [...] Јер ја сам с вама“, говори Јехова над војскама (АГ. 2:4)

ПЕСМА 118 „Дај нам више вере“

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1-2. (а) По чему је наша ситуација слична оној у којој су се нашли Јудејци који су се вратили у Јерусалим? (б) Наведи шта се дешавало након што су се Јудејци вратили из изгнанства. (Видети оквир „ У данима Агеја, Захарије и Јездре“.)

 ДА ЛИ понекад бринеш због будућности? Можда си остао без посла и питаш се како ћеш збринути породицу. Можда се због нестабилне политичке ситуације, прогонства или противљења бринеш за безбедност своје породице. Да ли се управо суочаваш с неком од ових тешкоћа? Ако је тако, охрабрићеш се док будемо осматрали како је Јехова помагао древним Израелцима кад су их задесили слични проблеми.

2 Јудејцима који су читав живот провели у Вавилону била је потребна јака вера да оставе све те удобности и да отпутују у земљу о којој већина њих није знала готово ништа. Када су стигли тамо, убрзо су се суочили с нестабилном економском и политичком ситуацијом, као и с противљењем. Изградња Јеховиног храма је била потиснута у други план. Зато је око 520. пре н. е. Јехова послао два пророка, Агеја и Захарију, да распламсају ревност народа (Аг. 1:1; Зах. 1:1). Као што ћемо видети, њихова служба је уродила плодом. Међутим, после скоро 50 година, повратницима из изгнанства је поново требало охрабрење. Тада је Јездра, вешт преписивач Мојсијевог закона, дошао из Вавилона у Јерусалим да их подстакне да службу Богу ставе на прво место у животу (Језд. 7:1, 6).

3. Која питања ћемо осмотрити у овом чланку? (Пословице 22:19).

3 Агејева и Захаријина пророчанства су помогла Божјем народу у прошлости да се упркос противљењу узда у Јехову. Она могу ојачати и наше поуздање у то да ће Јехова бити уз нас када се нађемо у тешким околностима. (Прочитати Пословице 22:19.) Док будемо осматрали Божју поруку коју су преносили Агеј и Захарија, као и Јездрин пример, добићемо одговоре на следећа питања: Како су животни проблеми утицали на повратнике из изгнанства? Зашто треба да будемо усредсређени на Јеховину вољу када се нађемо у тешкоћама? Како у тешким временима можемо ојачати поуздање у Јехову?

КАКО СУ ЖИВОТНИ ПРОБЛЕМИ УТИЦАЛИ НА ПОВРАТНИКЕ ИЗ ИЗГНАНСТВА

4-5. Шта је можда био разлог што су Јудејци изгубили одушевљење за градњу храма?

4 Повратнике из изгнанства чекао је огроман посао када су стигли у Јерусалим. За кратко време су изградили Јеховин олтар и положили темељ храма (Језд. 3:1-3, 10). Али њихово првобитно одушевљење је због проблема убрзо спласнуло. Поред изградње храма, требало је да саграде и своје куће, засаде њиве и прехране породице (Језд. 2:68, 70). Осим тога, непријатељи су им се противили и сковали су заверу да зауставе изградњу храма (Језд. 4:1-5).

5 На повратнике из изгнанства утицала је и нестабилна економска и политичка ситуација. Њихова земља је била део Персијског царства. Након смрти краља Кира 530. пре н. е., његов наследник Камбиз кренуо је у војни поход на Египат. Могуће је да су на путу до Египта његови војници пролазили кроз подручје на ком су живели Израелци и да су тражили храну, воду и смештај, што је народу створило додатне тешкоће. Почетак владавине Камбизовог наследника Дарија I обележиле су побуне и политичка нестабилност. Нема сумње да су се у таквим околностима многи повратници из изгнанства бринули да ли ће успети да прехране своје породице. Због свих тешкоћа с којима су се борили, неки од њих су сматрали да није право време да се гради Јеховин храм (Аг. 1:2).

6. Према Захарији 4:6, 7, с којим су се још потешкоћама Јудејци суочили и како их је Захарија охрабрио?

6 Прочитати Захарију 4:6, 7. Осим економских проблема и политичке нестабилности, Јудејци су се суочили и с противљењем. Њихови непријатељи су 522. пре н. е. успели да издејствују званичну забрану обнове Јеховиног храма. Али Захарија је уверио народ да ће Јехова помоћу свог моћног духа уклонити сваку препреку пред њима. Краљ Дарије је 520. пре н. е. дозволио да се радови на храму наставе и чак је обезбедио материјална средства за то. Такође је свим намесницима с тог подручја наредио да не ометају рад на Божјем дому (Језд. 6:1, 6-10).

7. Како је Јехова благословио Јудејце кад су се посветили градњи храма?

 7 Јехова је преко Агеја и Захарије обећао Јудејцима да ће им пружити подршку уколико се посвете градњи храма (Аг. 1:8, 13, 14; Зах. 1:3, 16). Ти пророци су их охрабрили и они су наставили с градњом 520. пре н. е. Завршили су радове за мање од пет година. Због тога што су упркос тешкоћама његову вољу ставили на прво место, Јехова их је благословио не само у материјалном већ и у духовном погледу. Захваљујући томе, радосно су му служили (Језд. 6:14-16, 22).

НЕКА ТИ БОЖЈА ВОЉА БУДЕ НА ПРВОМ МЕСТУ

8. Како нам речи из Агеја 2:4 помажу да се усредсредимо на Божју вољу? (Видети и фусноту.)

8 Будући да се велика невоља ближи, разумемо да је сада важније него икада да будемо послушни заповести да проповедамо добру вест (Мар. 13:10). Међутим, можда нам уопште није лако да се усредсредимо на нашу службу ако имамо финансијске проблеме или наилазимо на противљење. Како да нам Краљевство и даље буде на првом месту? Треба да задржимо на уму да је „Јехова над војскама“ b на нашој страни. Он ће бити уз нас ако нам је његова воља најважнија. Зато немамо чега да се плашимо. (Прочитати Агеја 2:4.)

9-10. Како се један брачни пар уверио у истинитост Исусових речи из Матеја 6:33?

9 Погледајмо шта се десило Олегу и Ирини, брачном пару пионира. c Они су се преселили на друго подручје да би помагали једној скупштини. Али онда су остали без извора прихода јер је у њиховој земљи наступила економска криза. Око годину дана нису имали сталан посао, али увек су осећали Јеховину љубав и подршку. Повремено су им помагали браћа и сестре. Како су пребродили тај тежак период? Олег, који је у почетку био утучен, каже: „Трудили смо се да што више времена проводимо у служби и то нам је помогло да размишљамо о ономе што је најважније у животу.“ Док су тражили посао, све време су били заокупљени службом.

10 Кад су се једног дана вратили кући из службе, сазнали су да је њихов добар пријатељ путовао око 160 километара да би им донео две кесе намирница. Олег каже: „Тог дана смо се још једном уверили у то колико Јехова и браћа брину о нама. Сигурни смо да Јехова никада не заборавља своје слуге, чак и када њихова ситуација делује безнадежно“ (Мат. 6:33).

11. Шта можемо очекивати ако нам је Јеховина воља на првом месту?

11 Јехова жели да се посветимо стварању ученика и да тако спасавамо животе. Као што смо видели у  7. одломку, Агеј је подстакао Јеховин народ да поново почне да гради храм. Јехова је обећао да ће их благосиљати ако то буду радили (Аг. 2:18, 19). Можемо бити сигурни да ће благосиљати и нас ако нам задатак који нам је поверио буде на првом месту.

КАКО ДА ОЈАЧАМО ПОУЗДАЊЕ У ЈЕХОВУ

12. Зашто је Јездри и његовим сапутницима била потребна снажна вера?

12 Јездра се 468. пре н. е. запутио из Вавилона у Јерусалим с другом групом Јудејаца. Да би кренули на то путовање, њему и његовим сапутницима је била потребна снажна вера. Путеви нису баш били безбедни, а они су са собом носили велику количину злата и сребра које је краљ поклонио за храм. Зато се лако могло десити да их нападну разбојници (Језд. 7:12-16; 8:31). Поред тога, убрзо су схватили да ни Јерусалим није безбедан. У граду је било мало становника, а његове зидине и врата су били разваљени. Како нам Јездрин пример може помоћи да ојачамо поуздање у Јехову?

13. Како је Јездра ојачао своје поуздање у Јехову? (Видети и фусноту.)

13 Јездра је видео како је Јехова помагао свом народу у тешким временима. Годинама раније, 484. пре н. е., Јездра је вероватно живео у Вавилону када је краљ Асвир издао наредбу да се побију сви Јудејци у Персијском царству (Јест. 3:7, 13-15). Јездрин живот је био у опасности! Када су чули за ту наредбу, Јудејци „у свим покрајинама“ постили су и плакали, а нема сумње и да су молили Јехову за помоћ (Јест. 4:3). Замислимо само како су се Јездра и његови сународници осећали када се ситуација неочекивано преокренула и када су били побијени они који су сковали ту гнусну заверу! (Јест. 9:1, 2). Могуће је да је оно што је доживео током тих тешких времена припремило Јездру за будуће проблеме и ојачало његово поуздање у то да Јехова може да заштити свој народ. d

14. Шта је једна сестра разумела након што је видела како јој Јехова помаже у тешкој ситуацији?

14 Када пролазимо кроз тежак период и осећамо како Јехова брине о нама, наше поуздање у њега постаје још јаче. У то се уверила и Анастасија, која живи у Источној Европи. На послу је била под великим притиском да погази своју неутралност и зато је дала отказ. „Први пут у животу сам остала без новца“, каже она и додаје: „Молила сам се Јехови за помоћ и видела сам како брине о мени. Уколико се поново деси да останем без посла, нећу се плашити. Ако мој небески Отац брине о мени данас, бринуће и сутра.“

15. Шта је помогло Јездри да сачува своје поуздање у Јехову? (Јездра 7:27, 28).

15 Јездра је видео како му Јехова помаже. Нема сумње да је Јездра сачувао поуздање у Јехову јер је размишљао о временима када му је он притекао у помоћ. Зато је и рекао: „Мој Бог Јехова био [је] уз мене.“ (Прочитати Јездру 7:27, 28.) Јездра је још неколико пута у својој књизи рекао нешто слично (Језд. 7:6, 9; 8:18, 22, 31).

У којим ситуацијама бисмо могли јасније да видимо како нам Бог помаже? (Видети 16. одломак) e

16. У којим ситуацијама бисмо могли да видимо како нам Јехова помаже? (Видети и слику.)

16 Јехова нам може помоћи кад имамо неки проблем. Примера ради, када тражимо од послодавца слободне дане да бисмо присуствовали конгресу или га питамо за распоред смена који ће нам омогућити да будемо на свим састанцима, пружа нам се прилика да видимо како нам Јехова помаже. Исход би могао бити много бољи него што мислимо. На тај начин, наше поуздање у Јехову постаје још јаче.

Јездра плаче и моли се код храма, потресен због греха свог народа. И окупљени народ плаче. Сеханија теши Јездру и каже му: „Још има наде за Израел [. . .] ми ћемо бити уз тебе“ (Језд. 10:2, 4; видети 17. одломак)

17. Како је Јездрина понизност дошла до изражаја током тешког периода? (Видети слику на насловној страни.)

17 Јездра се понизно молио Јехови за помоћ. Када је осећао да му је превише тога на плећима, Јездра се понизно молио Јехови (Језд. 8:21-23; 9:3-5). То је снажно утицало на његове сународнике, тако да су се они угледали на њега и подржали га (Језд. 10:1-4). Када се бринемо да ли ћемо моћи да обезбедимо својој породици све што јој треба и да ли ће она бити безбедна, морамо се с поуздањем обратити Јехови у молитви.

18. Шта ће нам помоћи да имамо више поуздања у Јехову?

18 Наше поуздање у Јехову ће бити још јаче ако му се понизно молимо и ако прихватимо помоћ браће и сестара. Ерика, мајка троје деце, увек је веровала да ће Јехова бити уз њу, иако је доживела велике трагедије. У кратком периоду, изгубила је свог вољеног мужа и њихово нерођено дете. Када се осврне на прошлост, она каже: „Не можеш унапред знати како ће ти Јехова помоћи. Помоћ може да дође на сасвим неочекиване начине. Схватила сам да је Јехова на многе моје молитве одговорио преко нечега што су моји пријатељи рекли или урадили. Ако кажем пријатељима са чим се борим, лакше им је да ми помогну.“

УЗДАЈ СЕ У ЈЕХОВУ ДО САМОГ КРАЈА

19-20. Шта учимо од Јудејаца који нису могли да се врате у Јерусалим?

19 Нешто веома вредно можемо научити и од Јудејаца који нису могли да се врате у Јерусалим. Неки од њих су били стари или болесни, а некима породична ситуација није дозвољавала да се врате. Па ипак, они су били срећни што су могли да подупиру оне који су се вратили тако што су им давали средства за изградњу храма (Језд. 1:5, 6). Изгледа да су они који су остали у Вавилону слали дарове за Јерусалим и након што је прошло 19 година од повратка прве групе изгнаника (Зах. 6:10).

20 Чак и ако не можемо да урадимо за Јехову све што бисмо желели, можемо бити сигурни да он цени све што од срца чинимо за њега. Како то знамо? Јехова је рекао Захарији да узме злато и сребро које су послали изгнаници из Вавилона и да од њега направи круну (Зах. 6:11). Та „раскошна круна“ би служила као спомен на њихове великодушне прилоге (Зах. 6:14, фусн.). Можемо бити сигурни да Јехова никада неће заборавити све што свесрдно чинимо за њега током тешких времена (Јевр. 6:10).

21. Шта ће нам помоћи да сачувамо поуздање у Јехову, без обзира на то шта будућност носи?

21 Нема сумње да ћемо у последњим данима и даље имати проблеме, а у будућности ствари могу постати још горе (2. Тим. 3:1, 13). Међутим, не треба да будемо претерано забринути. Сетимо се шта је Јехова рекао свом народу преко пророка Агеја: „Ја сам с вама [. . .] Не бојте се!“ (Аг. 2:4, 5). И ми можемо бити уверени да ће Јехова бити с нама, докле год дајемо све од себе да чинимо оно што је њему по вољи. Ако примењујемо оно што смо научили из Агејевог и Захаријиног пророчанства и угледамо се на Јездру, сачуваћемо поуздање у Јехову, без обзира на то шта нас чека у будућности.

ПЕСМА 122 Будимо постојани, непоколебљиви!

a Сврха овог чланка је да ојача наше поуздање у Јехову када се суочавамо с финансијским проблемима, нестабилном политичком ситуацијом или противљењем.

b Израз „Јехова над војскама“ појављује се 14 пута у Агејевој књизи. Он је подсећао Јудејце, а подсећа и нас, да Јехова има неограничену моћ и да предводи огромну војску духовних створења (Пс. 103:20, 21).

c Нека имена су промењена.

d Будући да је био вешт преписивач Мојсијевог закона, Јездра је развио снажно поуздање у Јеховина пророчанства и пре путовања за Јерусалим (2. Лет. 36:22, 23; Језд. 7:6, 9, 10; Јер. 29:14).

e ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Брат пита шефа за слободне дане да би присуствовао конгресу, али шеф одбија његову молбу. Брат се припрема да поново разговара са шефом и моли се Јехови за помоћ и вођство. Показује шефу позивницу за конгрес и објашњава му колико је библијска поука вредна. То оставља добар утисак на шефа и он одобрава брату слободне дане.