Пређи на садржај

Пређи на садржај

46. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 49 Обрадујмо Јеховино срце

Браћо, можете ли бити слуге помоћници?

Браћо, можете ли бити слуге помоћници?

Више усрећује давање него примање (ДЕЛА 20:35)

СРЖ

Подстицај за крштену браћу да раде на томе да постану слуге помоћници.

1. Какав став је апостол Павле имао према слугама помоћницима?

 СЛУГЕ помоћници обављају важан посао у скупштинама. И апостол Павле је ценио те верне људе. То се види на основу тога како је почео Посланицу Филипљанима. У њој се није обратио само старешинама већ и слугама помоћницима (Фил. 1:1).

2. Шта је брат Луис рекао о томе што служи као слуга помоћник?

2 Многа браћа, било да су млађа или старија, срећна су што служе као слуге помоћници. На пример, наш брат Деван је имао 18 година кад је наименован за слугу помоћника, а брат Луис нешто више од 50 година. Брат Луис је рекао нешто с чим би се сложиле многе слуге помоћници: „За мене је велика част што на овакав начин могу да служим својој браћи и сестрама, поготово кад размишљам о свој љубави коју су показали према мени.“

3. Која ћемо питања размотрити?

3 Ако си крштен али још увек ниси слуга помоћник, да ли би себи могао поставити тај циљ? Шта би требало да те на то мотивише? И које библијске услове треба да испуниш да би постао слуга помоћник? У овом чланку ћемо добити одговоре на та питања. Али хајде најпре да видимо која је улога слугу помоћника у скупштини.

КОЈА ЈЕ УЛОГА СЛУГУ ПОМОЋНИКА?

4. Која је улога слугу помоћника? (Видети и слику.)

4 Слуге помоћници су крштена браћа наименована светим духом која помажу старешинама тако што обављају многе послове у скупштини. Неки се брину за то да објавитељи имају довољно подручја и литературе за проповедање. Неки имају задужења око чишћења и одржавања Дворане Краљевства. На састанцима су у помоћној служби и рукују аудио-видео опремом. Иако је већина тога што раде техничке природе, они су пре свега људи који воле Јехову и живе у складу с његовим праведним мерилима. Осим тога, много воле своју браћу и сестре (Мат. 22:37-39). Али шта неки брат треба да ради да би постао слуга помоћник?

По угледу на Исуса, слуге помоћници радо служе другима (Видети 4. одломак)


5. Шта брат који жели да постане слуга помоћник треба да ради?

5 У Библији је наведено које услове неко треба да испуни да би био слуга помоћник (1. Тим. 3:8-10, 12, 13). Добро је да проучиш те библијске услове и да затим даш све од себе да их испуниш. Али најпре треба да провериш из којих мотива то желиш.

ЗАШТО ЖЕЛИШ ДА БУДЕШ СЛУГА ПОМОЋНИК?

6. Из којих мотива треба да служиш браћи и сестрама? (Матеј 20:28; видети и слику).

6 Наш највећи узор, Исус Христ, увек је био мотивисан љубављу – љубављу према свом Оцу и према људима. Та љубав га је подстицала да буде вредан и да ради чак и послове који се сматрају нижима. (Прочитати Матеја 20:28; Јов. 13:5, 14, 15.) Ако је и твој мотив љубав, Јехова ће те благословити и помоћи ће ти да оствариш свој циљ и испуниш услове за слугу помоћника (1. Кор. 16:14; 1. Петр. 5:5).

Исус је својим примером апостолима показао да треба да понизно служе другима, а не да буду частољубиви (Видети 6. одломак)


7. Зашто је амбиција погрешан мотив?

7 У данашњем свету, људи се често диве онима који се истичу. Али међу Јеховиним народом није тако. Брат који је мотивисан љубављу као што је то Исус био, не жели да влада над другима нити да му се људи диве. Ако би тако амбициозна особа била наименована у скупштини, вероватно не би била спремна да обавља неке послове који се сматрају нижима, а који су неопходни да би се збринуле Јеховине драгоцене овчице. Можда би таква особа сматрала да јој је то испод части (Јов. 10:12). Јехова неће благословити труд некога ко је поносан и амбициозан (1. Кор. 10:24, 33; 13:4, 5).

8. Који је савет Исус дао апостолима?

8 Понекад су и Исусови најближи сарадници желели задужења из погрешних мотива. Ево како је то било са двојицом апостола – Јаковом и Јованом. Они су питали Исуса да им да истакнута места у свом Краљевству. Он их није похвалио за то што су били амбициозни, већ је свој дванаесторици апостола рекао: „Ко хоће да буде велик међу вама, нека вам буде слуга, и ко хоће да буде први међу вама, нека буде свима роб“ (Мар. 10:35-37, 43, 44). Браћа која из исправних мотива желе задужења – желе да служе другима – биће прави благослов за скупштину (1. Сол. 2:8).

КАКО ДА РАСПЛАМСАШ У СЕБИ ЖЕЉУ ДА СЛУЖИШ СВОЈОЈ БРАЋИ?

9. Шта ти може дати воље да служиш другима?

9 Сигурно волиш Јехову и желиш да служиш другима. Али можда немаш воље да се латиш додатног посла који раде слуге помоћници. Како да распламсаш у себи жељу да служиш другима? Размисли о томе колико је лепо учинити нешто за браћу и сестре. Исус је рекао: „Више усрећује давање него примање“ (Дела 20:35). Он је живео по томе. Био је срећан што може да служи другима, а то можеш и ти.

10. По чему се видело да је Исус радо служио другима? (Марко 6:31-34).

10 Размотримо пример из ког се види да је Исусу служење другима било извор радости. (Прочитати Марка 6:31-34.) Једном приликом су он и апостоли били уморни и запутили су се на неко мирно место да се одморе. Али мноштво људи је стигло тамо пре њих јер су хтели да чују Исуса. Могао их је одбити. На крају крајева, он и његови сарадници „нису имали времена ни да једу“. Или је пак могао с њима поделити пар мисли и отпустити их. Али он се водио љубављу и зато је почео „да их поучава много чему“. Наставио је да их поучава иако је „дан поодмакао“ (Мар. 6:35). То није урадио зато што је морао, већ зато што се „сажалио на њих“. Желео је да их поучава зато што их је волео. Исусу је служење другима био извор велике радости.

11. Шта је Исус конкретно урадио за окупљено мноштво? (Видети и слику.)

11 Исус није служио окупљеном мноштву само тиме што их је поучавао већ и тиме што се побринуо за њих у физичком погледу (Мар. 6:41). Чудом је обезбедио храну и дао је ученицима да је поделе народу. На тај начин је показао ученицима како да служе другима. То је била прилика и да им покаже да је јако важно радити нешто конкретно за друге, а то је управо оно што слуге помоћници раде. Можемо само замислити колико су апостоли били срећни што су сарађивали са Исусом и делили храну све док „сви [нису] јели и наситили се“! (Мар. 6:42). И то није био једини пут да је више мислио на друге него на себе. Цео свој живот је посветио служењу људима (Мат. 4:23; 8:16). Исус је налазио велику радост и задовољство у томе што је поучавао људе и бринуо о њима. Сигурно ћеш и ти бити срећан ако будеш спреман да несебично служиш другима као слуга помоћник.

Ако волиш Јехову и желиш да служиш браћи и сестрама, бићеш спреман да у скупштини радиш све што треба (Видети 11. одломак) a


12. Зашто нико од нас не треба да мисли да нема шта да пружи скупштини?

12 Можда мислиш да немаш неких посебних способности. Али немој се обесхрабрити. Сигурно имаш неке добре особине и вештине због којих ћеш бити користан у скупштини. Размишљај о ономе што је Павле записао у 1. Коринћанима 12:12-30, а затим се моли Јехови да ти помогне да разумеш како се то односи на тебе. Према ономе што је Павле рекао, и ти, као и сваки други Јеховин слуга, имаш важну улогу у скупштини. Ако тренутно не испуњаваш услове за слугу помоћника, немој одустати. Ради оно што можеш за Јехову и своју браћу. Буди уверен да ће старешине размишљати о томе који би задатак могли да ти повере у складу са твојим особинама и вештинама (Римљ. 12:4-8).

13. Шта можемо рећи за већину услова за наименовање?

13 Ево још једног разлога зашто можеш испунити услове за слугу помоћника. Већина тих услова важи за све Јеховине слуге. Сви ми треба да се трудимо да будемо блиски с Јеховом, великодушни и у свему примерни. Шта конкретно један брат треба да ради да би испунио услове за слугу помоћника?

КАКО ДА ИСПУНИШ УСЛОВЕ

14. Шта значи бити достојан поштовања? (1. Тимотеју 3:8-10, 12).

14 Погледајмо сада неке од услова наведених у 1. Тимотеју 3:8-10, 12. (Прочитати.) Слуга помоћник мора бити достојан поштовања. Тај израз се може превести и као „озбиљан“. То не значи да не смеш да се смејеш и шалиш (Проп. 3:1, 4). То значи да своје одговорности треба да схватиш озбиљно. Ако си познат као неко на кога се човек може ослонити, стећи ћеш поштовање скупштине.

15. Шта значи не бити дволичан и не тежити похлепно за непоштеним добитком?

15 Не смеју да буду дволични. То значи да треба да будеш искрен и поштен, да се држиш своје речи и да се не претвараш да си нешто што ниси (Посл. 3:32). Не смеју да похлепно теже за непоштеним добитком. То значи да си поштен у послу и у свему што има везе са новцем. То такође значи да нећеш искоришћавати сувернике и зарађивати на њима.

16. (а) Шта значи да брат не сме да пије много вина? (б) Шта значи да има чисту савест?

16 Не смеју да пију много вина. То значи да не треба да претерујеш у пићу нити да будеш познат по томе да волиш да попијеш. Треба да имају чисту савест. То значи да живиш у складу са Јеховиним мерилима. Премда ниси савршен, имаш унутрашњи мир који проистиче из доброг односа с Богом.

17. Како брат може показати да је прикладан да служи као слуга помоћник? (1. Тимотеју 3:10; видети и слику).

17 Треба да буду искушани да би се видело да ли су прикладни за ту службу. То значи да још пре именовања треба да докажеш да ти се могу поверити одговорности. Дакле, када ти старешине дају неки задатак, обави га онако како су ти оне то рекле и како организације налаже. Провери да ли си разумео шта се од тебе очекује и до када имаш рок да то завршиш. Када своје задатке обављаш савесно, други у скупштини ће то приметити и биће им драго што напредујеш. Старешине, обучавајте крштену браћу. (Прочитати 1. Тимотеју 3:10.) Да ли у вашој скупштини има крштене браће узраста од око 10 до 15 година? Да ли редовно проучавају Библију? Да ли редовно коментаришу на састанцима и учествују у служби проповедања? Поверите им задатке који одговарају њиховом узрасту и околностима. Тако ћете ту младу браћу „искушати“ да бисте видели да ли су „прикладни за ту службу“. Када буду у каснијим тинејџерским годинама, вероватно ће већ испуњавати услове за слуге помоћнике.

Старешине поверавају крштеној браћи разне задатке да би видели да ли су прикладни да буду слуге помоћници (Видети 17. одломак)


18. Шта значи да се неком брату нема шта приговорити?

18 Нема шта да им се приговори. То значи да те нико не може с правом оптужити да чиниш неки озбиљан грех. Наравно, може се десити да неки хришћанин буде лажно оптужен. То се дешавало и Исусу, а он је прорекао да ће исто бити и са његовим следбеницима (Јов. 15:20). Али ако попут Исуса поступаш честито, бићеш на добром гласу у скупштини (Мат. 11:19).

19. Шта се подразумева под тим да слуге помоћници треба да имају само једну жену?

19 Треба да имају само једну жену. Ако си ожењен, треба да се држиш Јеховиног првобитног мерила за брак. Он је намеравао да брак буде заједница једног човека и једне жене (Мат. 19:3-9). Мушкарац који је прави хришћанин не сме починити полни неморал (Јевр. 13:4). И не само то. Мораш бити веран својој жени, што значи да никада нећеш поклањати непримерену пажњу другим женама (Јов 31:1).

20. Шта значи добро предводити своју породицу?

20 Треба да добро предводе своју децу и своју породицу. Ако имаш породицу, мораш озбиљно схватити одговорност коју имаш као њен поглавар. Редовно проучавај са женом и децом. Иди у службу са сваким чланом своје породице што чешће можеш. Помажи деци да развију лични однос с Јеховом (Еф. 6:4). Човек који се добро брине о својој породици показује да се може добро бринути и о скупштини. (Упоредити с 1. Тимотеју 3:5.)

21. Шта можеш урадити ако још ниси слуга помоћник?

21 Браћо, ако још нисте слуге помоћници, молимо вас, пажљиво проучите овај чланак и молите се Јехови у вези с тим. Размотрите услове за слуге помоћнике и дајте све од себе да их испуните. Размишљајте о томе колико волите Јехову и браћу и сестре, и зашто желите да им служите (1. Петр. 4:8, 10). То ће вам донети много задовољства и Јехова ће наградити ваш труд да постанете слуге помоћници (Фил. 2:13).

ПЕСМА 17 „Хоћу“

a ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: На слици лево, Исус понизно служи својим ученицима. На слици десно, слуга помоћник гура старијег брата у колицима.