Пређи на садржај

Пређи на садржај

47. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 103 Пастири су дар од Бога

Браћо, можете ли бити старешине?

Браћо, можете ли бити старешине?

Ако неко жели да служи као надгледник, он жели хвале вредну службу (1. ТИМ. 3:1)

СРЖ

Неки од библијских услова које брат мора испуњавати да би био старешина.

1-2. Шта све обухвата хвале вредна служба старешина?

 АКО си већ неко време слуга помоћник, вероватно си на добром путу да испуниш услове за старешину. Да ли желиш ту „хвале вредну службу“? (1. Тим. 3:1).

2 Шта све ради један старешина? Он предводи у проповедању, иде у пастирске посете, поучава скупштину и даје јој добар пример речима и делима. Библија с добрим разлогом каже да су старешине људи које смо добили „на дар“ (Еф. 4:8).

3. Како неки брат може испунити услове за старешину? (1. Тимотеју 3:1-7; Титу 1:5-9).

3 Како можеш испунити услове за старешину? То није исто као да тражиш посао. Да би добио неки посао, често је довољно да поседујеш вештине које послодавац тражи. Али да би био наименован за старешину, није довољно да само будеш вешт у проповедању и поучавању. Треба да испуниш услове наведене у 1. Тимотеју 3:1-7 и Титу 1:5-9. (Прочитати.) У овом чланку ћемо говорити о некима од тих услова. Говорићемо о томе како брат може бити на добром гласу и у скупштини и ван ње, како може бити добар пример као поглавар породице и шта му може помоћи да спремно служи браћи и сестрама у скупштини.

НА ДОБРОМ ГЛАСУ

4. Шта значи бити човек коме нема шта да се приговори?

4 Да би постао старешина, треба да будеш човек коме нема шта да се приговори, то јест да будеш на добром гласу у скупштини. Осим тога, треба да будеш на добром гласу и међу људима изван скупштине. Неки се можда неће слагати с твојим веровањима, али никада не треба да имају повода да доводе у питање твоје поштење и искреност (Дан. 6:4, 5). Питај се: „Да ли сам на добром гласу и у скупштини и ван ње?“

5. Како можеш показати да волиш оно што је добро?

5 Ако волиш оно што је добро, онда тражиш добро у другима и похваљујеш их за добре ствари које раде. То такође значи да ти је драго кад можеш да учиниш нешто добро за друге, па чак и више од оног што се од тебе очекује (1. Сол. 2:8). Зашто је толико важно да старешине имају ту особину? Зато што много свог времена проводе у пастирским посетама и у обављању разних задатака (1. Петр. 5:1-3). Али срећа која проистиче из њихове службе далеко надмашује сваку жртву коју поднесу (Дела 20:35).

6. Шта значи бити гостољубив? (Јеврејима 13:2, 16; видети и слику).

6 Види се да си гостољубив када чиниш добро и онима који нису међу твојим најближим пријатељима (1. Петр. 4:9). У једној књизи се за гостољубивог човека каже: „Врата његовог дома, то јест његовог срца, морају бити отворена за непознате.“ Питај се: „Да ли би други рекли да сам гостољубив?“ (Прочитати Јеврејима 13:2, 16.) Гостољубив човек дели оно што има са гостима, међу којима су и они који немају много у материјалном погледу и они који се много залажу у служби, као што су покрајински надгледници и говорници из других скупштина (Пост. 18:2-8; Посл. 3:27; Лука 14:13, 14; Дела 16:15; Римљ. 12:13).

Гостољубив брачни пар прима на преноћиште путујућег надгледника и његову супругу (Видети 6. одломак)


7. Како старешина показује да није похлепан за новцем?

7 Не сме да буде похлепан за новцем. То значи да ниси преокупиран материјалним стварима. Било да си богат или сиромашан, Краљевство ти је на првом месту у животу (Мат. 6:33). Своје време, снагу и средства користиш у служби Јехови, за своју породицу и за скупштину (Мат. 6:24; 1. Јов. 2:15-17). Питај се: „Како гледам на новац? Да ли сам задовољан кад имам оно што ми је неопходно? Или само мислим како да дођем до још новца или неких ствари?“ (1. Тим. 6:6, 17-19).

8. По чему се види да си умерен у свему и да си у стању да се савладаш?

8 Ако си умерен у свему и у стању да се савладаш, то значи да си разборит на свим подручјима живота. То подразумева да не претерујеш када је реч о јелу, пићу, изгледу и рекреацији. Не робујеш трендовима које намеће овај свет (Лука 21:34; Јак. 4:4). Будући да си разуман, остајеш смирен чак и када те други изнервирају. Ниси пијаница нити си на гласу као неко ко воли да попије. Питај се: „Да ли својим начином живота показујем да сам умерен у свему и да сам у стању да се савладам?“

9. Шта значи бити разборит и уредно живети?

9 Ако си разборит, пажљиво процењујеш ствари на темељу библијских начела. Дубоко размишљаш о тим начелима и то ти помаже да исправно сагледаш ту ствар и донесеш добру одлуку. Не доносиш пребрзо закључке већ водиш рачуна да имаш све потребне чињенице (Посл. 18:13). Зато доносиш добре одлуке које су Јехови по вољи. Ако уредно живиш, организован си и тачан. Познат си по поузданости и по томе што следиш упутства. Због тога си на добром гласу. У наставку ћемо говорити о особинама које старешина треба да има да би био добар пример као поглавар породице.

УЗОРАН ПОГЛАВАР ПОРОДИЦЕ

10. Шта значи добро предводити своју породицу?

10 Ако си ожењен и желиш да служиш као старешина, и твоја породица мора бити на добром гласу. Према томе, од тебе се очекује да добро предводиш своју породицу. Треба да будеш на гласу као брижан и одговоран поглавар породице. То између осталог значи да редовно проучаваш са својом породицом, да идете на састанке и да учествујете у служби проповедања. Зашто је то толико важно? Апостол Павле је поставио логично питање: „Ако неко не зна да предводи своју породицу, како ће се бринути за Божју скупштину?“ (1. Тим. 3:5).

11-12. Како понашање деце утиче на то да ли ће њихов отац бити наименован за старешину? (Видети и слику.)

11 Ако имаш малолетну децу, она треба да буду послушна и пуна поштовања. Треба да их васпитаваш и поучаваш с љубављу. Наравно, нормално је да су деца живахна, да се смеју и играју се. Али пошто их добро васпитаваш, биће и послушна, поштоваће друге и лепо ће се понашати. Поред тога, треба да се максимално потрудиш да деци помогнеш да се зближе с Јеховом, да се држе библијских начела и да се једног дана крсте.

12 Коме су деца верници и нису на гласу као распуштена или бунтовна. Како ће се на оца одразити ако дете које је крштено или напредује ка крштењу почини озбиљан грех? Ако је отац занемарио да га васпитава и поучава, вероватно није подобан за старешину. (Видети Стражарску кулу од 15. октобра 1996, стр. 21, одл. 6-7.)

Очеви треба да уче своју децу да раде нешто за Јехову и за браћу и сестре (Видети 11. одломак)


БРИГА О СКУПШТИНИ

13. Како можеш показати да си разуман и да ниси самовољан?

13 Браћа која имају лепе хришћанске особине право су благо за скупштину. Разуман човек унапређује мир. Ако желиш да будеш на гласу као разуман човек, слушај шта други имају да кажу и потруди се да разумеш њихово гледиште. На пример, да ли би на састанку старешина подржао одлуку већине уколико није у супротности са библијским законима и начелима? Ако ниси самовољан, онда то значи да не инсистираш на томе да се ствари обаве онако како ти мислиш да треба. Ти цениш туђе мишљење (Пост. 13:8, 9; Посл. 15:22). Ниси свадљив ни раздражљив. То значи да нећеш ниподаштавати друге нити се свађати са њима, већ ћеш бити благ и тактичан. Будући да си мирољубив човек, у напетим ситуацијама ћеш се потрудити да сачуваш или обновиш мир (Јак. 3:17, 18). Својим љубазним речима можеш смекшати друге, чак и оне који нам се жестоко противе (Суд. 8:1-3; Посл. 20:3; 25:15; Мат. 5:23, 24).

14. Зашто треба да прође извесно време да би неко постао старешина и како он може доказати да је веран?

14 Човек који је недавно постао верник не може одмах постати старешина. Иако не мора да прође много година од твог крштења, да би постао старешина, ипак ти треба времена да сазриш у духовном погледу. Пре него што будеш наименован, треба да покажеш да си попут Исуса понизан и спреман да чекаш на Јехову када је реч о задужењима (Мат. 20:23; Фил. 2:5-8). Показаћеш да си веран ако се чврсто држиш Јехове и његових праведних мерила и ако поступаш у складу са упутствима која долазе преко његове организације (1. Тим. 4:15).

15. Да ли старешина мора да буде изврстан говорник? Објасни.

15 Библија јасно каже да надгледник мора бити способан да поучава. Да ли то значи да мораш бити изврстан говорник? Не значи. Иако можда нису најбољи говорници, многе старешине су врло веште у служби проповедања и на пастирским посетама. (Упоредити с 1. Коринћанима 12:28, 29 и Ефешанима 4:11.) Па ипак, треба да се трудиш да напредујеш као учитељ. Како то можеш?

16. Како можеш постати још бољи учитељ? (Видети и слику.)

16 Треба да се чврсто држи истините речи. Да би твоја поука деловала на друге, треба да је засниваш на Божјој Речи, било да поучаваш са бине било да некоме дајеш савет. У томе ће ти помоћи марљиво истраживање Библије и библијских публикација (Посл. 15:28; 16:23). Док проучаваш, обрати пажњу на то како се у нашим публикацијама објашњава односно примењује неки стих. А затим, када поучаваш, труди се да људима допреш до срца. У поучавању можеш напредовати и ако питаш искусне старешине за мишљење и савет (1. Тим. 5:17). Старешина треба да храбри браћу и сестре, али и да их, кад затреба, посаветује, па и укори. У сваком случају, увек мора да буде благ. Ако си љубазан, брижан и оно што кажеш засниваш на Божјој Речи, бићеш добар учитељ зато што ћеш се угледати на Великог Учитеља, Исуса (Мат. 11:28-30; 2. Тим. 2:24).

Слуга помоћник учи од искусног старешине како да се служи Библијом. Такође, пред огледалом вежба говор који ће изнети пред скупштином (Видети 16. одломак)


НЕМОЈ ОДУСТАТИ

17. (а) Шта може мотивисати слуге помоћнике да и даље раде на томе да постану старешине? (б) Шта старешине треба да имају на уму када процењују да ли неког брата могу препоручити за старешину? (Видети оквир „ Будите разумни када процењујете слуге помоћнике“.)

17 Кад виде које све услове треба испунити, неке слуге помоћници можда мисле да они никад не би могли бити старешине. Али немој заборавити да ни Јехова ни његова организација од тебе не очекују савршенство (1. Петр. 2:21). А Јеховин моћни свети дух помоћи ће ти да испуниш те услове (Фил. 2:13). Да ли постоји нешто на чему би посебно хтео да радиш? Моли се Јехови у вези с тим. Истражи ту тему, а затим замоли неког старешину да ти да конкретне предлоге како би на том пољу могао да се поправиш.

18. Шта слуге помоћници и даље треба да раде?

18 Браћо, па и ви који већ служите као старешине, и даље се трудите да развијате особине о којима смо говорили у овом чланку (Фил. 3:16). Да ли си слуга помоћник? Само напред! Моли се Јехови да те обучава и да те обликује како би још боље служио њему и браћи и сестрама у скупштини (Ис. 64:8). Јехова ће те богато наградити што се трудиш да испуниш услове за старешину.

ПЕСМА 101 Сарађујмо у јединству