Пређи на садржај

Пређи на садржај

44. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 33 Баци своје бреме на Јехову

Не дозволи да те неправда удаљи од Јехове

Не дозволи да те неправда удаљи од Јехове

Не дај да те победи зло, него увек побеђуј зло добрим (РИМЉ. 12:21)

СРЖ

Како да подносимо неправду и да не урадимо нешто чиме бисмо само погоршали ситуацију.

1-2. Ко би нам могао нанети неправду? Објасни.

 ИСУС је испричао поређење о удовици која је од једног судије тражила правду. Нема сумње да су се многи Исусови ученици могли поистоветити с том женом зато што је у то доба обичан народ често био жртва неправде (Лука 18:1-5). Та прича је веома важна и за нас зато што смо и ми у неком периоду живота вероватно доживели неку неправду.

2 У данашњем свету, многи су пуни предрасуда, малтретирају друге или с висине гледају на њих. Зато нисмо изненађени када доживимо неправду (Проп. 5:8). Међутим, неправда нас може много заболети ако је доживимо од брата или сестре. Па ипак, то се дешава. Наравно, за разлику од оних који нам се противе, наши суверници немају намеру да нас повреде. Они су само несавршени људи. Исус је доживљавао неправду због противника и можемо много научити из тога како је реаговао на то. Ако смо стрпљиви када нам противници наносе неправду, колико више стрпљења треба да покажемо према својим суверницима! Како Јехова гледа на неправде које доживљавамо, било у скупштини, било ван ње? Да ли су му наша осећања важна?

3. Како знамо да је Јехови важно како други поступају с нама?

3 Јехови је много стало до тога како други поступају с нама јер он „воли правду“ (Пс. 37:28). Исус нас уверава да ће се Јехова побринути да „брзо [добијемо] правду“ кад за то дође време (Лука 18:7, 8). Он ће ускоро отклонити сву неправду, као и патњу коју смо због ње доживели (Пс. 72:1, 2).

4. Како нам Јехова помаже да лакше поднесемо неправду?

4 Док чекамо свет у ком ће владати праведност, Јехова нам помаже да подносимо неправду (2. Петр. 3:13). Поучава нас да реагујемо на прави начин и не урадимо нешто чиме бисмо још више закомпликовали ситуацију. На примеру свог Сина показао нам је како да се поставимо када доживљавамо неправду. Осим тога, у Библији нам даје савете који нам помажу да лакше пребродимо такве периоде.

ПАЗИ НА СВОЈА ОСЕЋАЊА

5. Зашто морамо пазити на своја осећања кад доживимо неправду?

5 Можемо бити дубоко повређени и узнемирени због неке неправде (Проп. 7:7). Верне Божје слуге попут Јова и Авакума бориле су се са сличним осећањима (Јов 6:2, 3; Авак. 1:1-3). Иако су таква осећања сасвим природна, морамо пазити на то како реагујемо да не бисмо учинили нешто непромишљено.

6. Шта учимо из Авесаломовог примера? (Видети и слику.)

6 Када неко нанесе неправду нама или некоме кога волимо, наша прва помисао би могла бити да узмемо ствари у своје руке. Међутим, на тај начин бисмо само могли да створимо још више проблема. То се види из примера Давидовог сина Авесалома. Он је био ван себе од беса када је његову сестру Тамару силовао њихов полубрат Амнон. Према Мојсијевом закону, Амнон је заслужио да буде погубљен због тога што је урадио (Лев. 20:17). Премда је сасвим разумљиво што је Авесалом био бесан, он није имао право да лично пресуди Амнону (2. Сам. 13:20-23, 28, 29).

Када је његова сестра Тамара доживела неправду, Авесалом је дао одушка свом бесу (Видети 6. одломак)


7. Како се псалмиста једно време осећао због неправде коју је видео око себе?

7 Кад нам се чини да неправедне људе не стиже заслужена казна, могли бисмо се питати да ли се исплати чинити добро. Погледајмо како се псалмиста осећао док је посматрао како зли угњетавају добре људе и како им наизглед у животу све иде добро. Он је рекао: „Ето какви су зли, све им иде од руке“ (Пс. 73:12). Толико га је узнемиравала неправда коју је видео око себе да је чак почео да се пита вреди ли служити Јехови. Зато је и рекао: „Кад сам покушао да све то разумем, било је претешко за мене“ (Пс. 73:14, 16). Искрено је признао: „А моје ноге замало нису скренуле с правог пута, умало се нисам оклизнуо“ (Пс. 73:2). Нешто слично се догодило и брату ког ћемо звати Алберто.

8. Како је неправда утицала на једног брата?

8 Нека браћа су неправедно оптужила Алберта да је украо новац који је припадао скупштини. Због тога је изгубио своја задужења, као и поштовање многе браће и сестара који су сазнали за то. Он прича: „Био сам огорчен, љут и разочаран.“ Та осећања су ослабила његов однос с Јеховом и чак је био неактиван пет година. Из његовог примера се види шта би се могло десити ако не бисмо контролисали своја осећања кад доживимо неправду.

ПОДНОСИ НЕПРАВДУ ПО УЗОРУ НА ИСУСА

9. Које је све неправде Исус доживео? (Видети и слику.)

9 Исус нам је најбољи пример у подношењу неправде. Многи људи су лоше поступали с њим, чак и неки чланови његове породице. Рођаци су за њега рекли да је сишао с ума, верске вође су га оптуживале да чини чуда уз помоћ демона, а римски војници су му се ругали, ударали га и на крају га убили (Мар. 3:21, 22; 14:55; 15:16-20, 35-37). Исус је подносио сву ту неправду и није узвраћао истом мером. Шта можемо научити из његовог примера?

Исус нам је пружио најбољи пример како реаговати на неправду (Видети 9. и 10. одломак)


10. Како је Исус реаговао на неправду? (1. Петрова 2:21-23).

10 Прочитати 1. Петрову 2:21-23. a Исус нас је својим примером на најбољи начин поучио како да реагујемо на неправду. Он је знао када треба да ћути, а када да говори (Мат. 26:62-64). Није реаговао на све лажи које су кружиле о њему (Мат. 11:19). Када је говорио, није вређао своје прогонитеље нити им је претио. Умео је да се савлада јер се „уздао у онога који праведно суди“. Знао је да Јехова види све неправде и уздао се у то да ће сваку од њих решити у право време.

11. Како можемо пазити на свој говор? (Видети и слике.)

11 Када неко с нама поступа неправедно, можемо се угледати на Исуса и пазити на то шта ћемо рећи. Неке неправде које доживљавамо су мање и можемо једноставно прећи преко њих. Могли бисмо одлучити да не кажемо ништа како не бисмо направили још већи проблем (Проп. 3:7; Јак. 1:19, 20). У неким другим ситуацијама бисмо могли одлучити да кажемо нешто како бисмо одбранили своја веровања или некога према коме се лоше поступа (Дела 6:1, 2). Ако одлучимо да нешто кажемо, потрудимо се да то буде мирно и с поштовањем (1. Петр. 3:15). b

Кад доживљавамо неправду, можемо се угледати на Исуса тако што ћемо пазити када и како ћемо нешто рећи (Видети 11. и 12. одломак)


12. По чему се види да се уздамо „у онога који праведно суди“?

12 Попут Исуса, и ми треба да се уздамо „у онога који праведно суди“. Када други имају погрешно мишљење о нама или се лоше опходе с нама, уздамо се у то да Јехова види све. Поуздање у њега нам помаже да поднесемо неправду јер знамо да ће он с временом све решити. Ако препустимо све у његове руке, нећемо гајити бес или огорченост у срцу. Те емоције нас могу навести да бурно реагујемо, могу нас лишити радости и нарушити наше пријатељство с Јеховом (Пс. 37:8).

13. Шта нам може помоћи да стрпљиво подносимо неправду?

13 Наравно, ми нисмо савршени и не полази нам увек за руком да поступимо попут Исуса. Понекад ћемо рећи или урадити нешто због чега ће нам касније бити жао (Јак. 3:2). Неке неправде нам могу оставити емоционалне и физичке ожиљке с којима је тешко живети. Ако се и ти тако осећаш, буди сигуран да Јехова зна кроз шта пролазиш. Исус, који је такође неправедно патио, разуме твоја осећања (Јевр. 4:15, 16). Осим што нам је дао Исусов савршен пример, Јехова нам пружа и савете који нам помажу да се изборимо с неправдом. Хајде да размотримо два библијска стиха из Посланице Римљанима која нам могу помоћи.

„ПРЕПУСТИТЕ БОГУ ДА ПОКАЖЕ СВОЈ ГНЕВ“

14. Шта значи препустити Богу да „покаже свој гнев“? (Римљанима 12:19).

14 Прочитати Римљанима 12:19. Апостол Павле је подстакао хришћане: „Препустите Богу да покаже свој гнев.“ На који начин то чинимо? Тако што препуштамо Јехови да оствари правду у време које он одреди и на његов начин. Након што је доживео неправду, наш брат Џон је рекао: „Морао сам да се опирем пориву да узмем ствари у своје руке и исправим неправду на свој начин. Речи из Римљанима 12:19 помогле су ми да будем стрпљив и уздам се у Јехову.“

15. Зашто је најбоље пустити да Јехова исправи неправду?

15 Много је боље да сачекамо да Јехова исправи неправду. Ако тако чинимо, можемо избећи много стреса и разочарања које често осећамо када сами покушавамо да решимо неки тежак проблем. Јехова нам нуди помоћ. Он заправо каже: „Препусти неправду мени. Ја ћу се побринути за њу.“ Ако верујемо у Јеховино обећање да ће судити онима који нам наносе неправду, нећемо и даље осећати љутњу зато што знамо да ће он исправити ствари на најбољи могући начин. То је оно што је помогло и Џону. Он је рекао: „Ако чекам да Јехова реши моје проблеме, све ће испасти много боље него када ја сам покушавам то да урадим.“

„УВЕК ПОБЕЂУЈ ЗЛО ДОБРИМ“

16-17. Како нам молитва помаже да „увек [побеђујемо] зло добрим“? (Римљанима 12:21).

16 Прочитати Римљанима 12:21. Павле је хришћанима дао још један савет: „Увек побеђуј зло добрим.“ Исус је у Проповеди на гори рекао: „Волите своје непријатеље и молите се за оне који вас прогоне“ (Мат. 5:44). Он је управо тако поступао. Вероватно смо размишљали о патњи коју је доживео када су га римски војници прибијали на стуб. Не можемо ни замислити бол који је осећао, као и понижење и неправду коју је подносио.

17 Исус није допустио да га та огромна неправда промени и савлада. Није тражио од Јехове да казни те војнике већ га је молио: „Оче, опрости им, јер не знају шта чине“ (Лука 23:34). Ако се молимо за оне који лоше поступају према нама, наша љутња неће дуго трајати и нећемо гајити озлојеђеност. То чак може променити наша осећања према њима.

18. Како је молитва помогла Алберту и Џону да се изборе с неправдом?

18 Молитва је помогла двојици браће коју смо споменули у овом чланку да се изборе с неправдом. Алберто каже: „Молио сам се за браћу која су се тако лоше понела према мени. Неколико пута сам молио Јехову да ми помогне да све то оставим иза себе.“ На сву срећу, Алберто поново верно служи Јехови. Џон каже: „Много пута сам се молио за брата који ме је повредио. Такве молитве су ми помогле да реалније гледам на њега и да га не осуђујем. Осим тога, помогле су ми да повратим унутрашњи мир.“

19. Шта морамо радити док траје овај зли свет? (1. Петрова 3:8, 9).

19 Не знамо какве ће нас још неправде задесити док живимо у овом злом свету. Шта год да се деси, увек се молимо Јехови за помоћ. Осим тога, кад подносимо неправду, угледајмо се на Исуса и наставимо да примењујемо библијска начела. Ако то будемо радили, можемо бити сигурни да ће нас Јехова благословити. (Прочитати 1. Петрову 3:8, 9.)

ПЕСМА 38 Бог ће те ојачати

a У другом и трећем поглављу своје прве посланице, апостол Петар је описао околности неких хришћана у првом веку. Било је браће која су доживљавала неправду због својих окрутних господара, као и сестара које су малтретирали мужеви који нису били у вери (1. Петр. 2:18-20; 3:1-6, 8, 9).

b На веб-сајту jw.org погледати видео Како љубав води до правог мира.