Пређи на садржај

Пређи на садржај

45. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 138 Лепота седе косе

Учи из опроштајних речи Божјих слугу

Учи из опроштајних речи Божјих слугу

Зар нема мудрости међу старцима и зар дуг живот не доноси разборитост? (ЈОВ 12:12)

СРЖ

Послушност Јехови Богу је кључ за срећан живот сада и за вечни живот у будућности.

1. Зашто је добро да учимо од старијих?

 СВИМА нам је потребна помоћ када доносимо важне животне одлуке. Можемо је добити од старешина и других зрелих хришћана. Ако су доста старији од нас, не треба одмах да одбацимо њихов савет мислећи да они не разумеју с каквим се проблемима суочавају млађи од њих. Јехова жели да учимо од старијих. Они су имали више времена него ми да стекну искуство, разборитост и мудрост (Јов 12:12).

2. О чему ће бити речи у овом чланку?

2 Јехова је у библијска времена преко својих старијих слугу храбрио и водио свој народ. На пример, размислимо о Мојсију, Давиду и апостолу Јовану. Живели су у различито доба и имали су потпуно другачије околности. Пред крај свог живота, млађима су дали неке мудре савете. Сви они су нагласили колико је важно бити послушан Богу. Јехова се побринуо да се њихове речи сачувају до дан-данас. Било да смо стари или млади, сви можемо нешто научити из њихових савета (Римљ. 15:4; 2. Тим. 3:16). У овом чланку ћемо осмотрити опроштајне речи ове тројице Божјих слугу, као и поуке које можемо извући из онога што су рекли.

„ДАЋЕ ВАМ ДА ДУГО ЖИВИТЕ“

3. На које начине је Мојсије служио Богу и свом народу?

3 Мојсије је био свим срцем одан Јехови. Био је пророк, судија, заповедник и историчар. Имао је богато животно искуство. Извео је израелски народ из ропства у Египту и својим очима је видео многа Јеховина чуда. Јехова га је надахнуо да напише првих пет књига Библије, 90. и могуће 91. псалам. По свему судећи, он је написао и Књигу о Јову.

4. Кога је Мојсије охрабрио и зашто?

4 Кратко пре своје смрти, када је имао 120 година, Мојсије је окупио израелски народ како би их подсетио на све оно што су видели и доживели. Неки Израелци су у младости својим очима видели многе знаке и чуда које је Јехова учинио и видели су како је казнио Египћане (Изл. 7:3, 4). Пред њима је раздвојио воде Црвеног мора и они су прошли по сувом. Затим су видели како је уништио фараонову војску (Изл. 14:29-31). Док су били у пустињи, Јехова је бринуо о њима и штитио их (Пон. зак. 8:3, 4). Сада када су стајали на прагу Обећане земље, Мојсије је искористио последњу прилику да их охрабри. a

5. Према Поновљеним законима 30:19, 20, шта је Мојсије рекао Израелцима?

5 Шта је Мојсије рекао? (Прочитати Поновљене законе 30:19, 20.) Пред израелским народом стајала је предивна будућност. Уз Јеховин благослов, могли су дуго да живе у земљи коју им је обећао. А она је стварно била прелепа и плодна! Описујући ту земљу, Мојсије је рекао: „У [њој] су велики и лепи градови које нисте градили, куће пуне свакојаких добара за која нисте радили, бунари које нисте копали, виногради и маслињаци које нисте садили“ (Пон. зак. 6:10, 11).

6. Зашто је Јехова дозволио другим народима да покоре Израелце?

6 Осим савета, Мојсије је Израелцима дао и једно упозорење. Да би дуго живели у тој прелепој земљи, требало је да се држе Јеховиних заповести. Мојсије их је подстакао да „изаберу живот“ тако што ће слушати Јехову и остати блиски с њим. Међутим, Израелци су одбацили Јехову. Зато је с временом он дозволио Асирцима, а касније и Вавилонцима, да их покоре и одведу у изгнанство (2. Краљ. 17:6-8, 13, 14; 2. Лет. 36:15-17, 20).

7. Шта учимо из Мојсијевих опроштајних речи? (Видети и слику.)

7 Шта учимо из тога? Послушност значи живот. Попут Израелаца који су били на прагу Обећане земље, ми смо надомак Божјег новог света, у ком ћемо видети како земља постепено постаје рај (Ис. 35:1; Лука 23:43). Више неће бити Ђавола и демона (Откр. 20:2, 3). Неће постојати религије које шире лажи о Јехови (Откр. 17:16). Неће бити ни људских власти које тлаче народ (Откр. 19:19, 20). У рају неће бити места за бунтовнике (Пс. 37:10, 11). Сви ће бити послушни Јеховиним праведним законима, који јачају јединство и мир. Захваљујући томе, међу њима ће владати љубав и поверење (Ис. 11:9). Пред нама је стварно предивна будућност! Штавише, ако смо послушни Јехови, живећемо у рају на земљи не само неколико стотина година већ у сву вечност (Пс. 37:29; Јов. 3:16).

Ако смо послушни Јехови, живећемо у рају на земљи не само стотинама година већ у читаву вечност (Видети 7. одломак)


8. Како је обећање о вечном животу помогло једном дугогодишњем мисионару? (Јудина 20, 21).

8 Дубоко размишљање о вечном животу који је Јехова обећао помоћи ће нам да му будемо послушни без обзира на проблеме с којима бисмо се могли суочити. (Прочитати Јудину 20, 21.) То обећање нам може дати и снагу да се боримо с неким слабостима. Један мисионар који већ годинама служи у Африци борио се са грешним жељама које су се изнова враћале. Он је рекао: „Схватио сам да ћу изгубити прилику да живим вечно у рају ако нисам послушан Јехови. То ми је помогло да се борим са проблемом и да усрдно молим Јехову за помоћ. Захваљујући њему, успео сам да савладам искушење и да му служим чисте савести.“

БИЋЕШ „УСПЕШАН У СВЕМУ“

9. Кроз шта је све Давид прошао у животу?

9 Давид је остао упамћен као добар и веран краљ. Он је такође био музичар, песник, ратник и пророк. Прошао је кроз многе тешке периоде у животу. Неколико година је живео као бегунац јер је љубоморни краљ Саул желео да га убије. Након што је постао краљ, Давид је поново морао да бежи јер је његов син Авесалом покушао да му преотме престо. Упркос свим тешкоћама и својим грешкама, Давид је остао веран Богу до краја живота. Јехова га је описао као „човека по свом срцу“. Нема сумње да су Давидови мудри савети вредни наше пажње (Дела 13:22; 1. Краљ. 15:5).

10. Зашто је Давид дао савет свом сину и наследнику Соломону?

10 На пример, погледајмо који је савет Давид дао Соломону, свом сину који је наследио његов престо. Јехова је изабрао Соломона да сагради храм у ком ће његов народ моћи да му служи. То је био огроман посао и Соломону је била потребна Јеховина помоћ како би водио израелски народ (1. Лет. 22:5). Хајде да видимо шта је Давид рекао свом сину.

11. Према 1. Краљевима 2:2, 3, шта је Давид рекао Соломону и како знамо да је то био добар савет? (Видети и слику.)

11 Шта је Давид рекао? (Прочитати 1. Краљевима 2:2, 3.) Давид је рекао свом сину да ће бити успешан у свему што ради ако буде послушан Јехови. Дуги низ година, Соломону је прилично добро ишло (1. Лет. 29:23-25). Изградио је величанствени храм и написао је или допринео писању неколико библијских књига. Био је надалеко чувен по својој мудрости и богатству (1. Краљ. 4:34). Али као што је Давид објаснио, Соломонов успех је зависио од послушности Јехови Богу. Нажалост, кад је остарио, Соломон је почео да служи другим боговима. Због тога је изгубио Јеховину наклоност, а самим тим и мудрост, која му је била потребна да би добро и праведно владао (1. Краљ. 11:9, 10; 12:4).

Из онога што је Давид рекао Соломону видимо да ће нам Јехова давати мудрост да доносимо добре одлуке ако смо му послушни (Видети 11. и 12. одломак) b


12. Шта можемо научити из Давидових речи?

12 Шта учимо из тога? Послушност води до успеха (Пс. 1:1-3). Наравно, Јехова нам није обећао да ћемо бити богати или славни као Соломон. Али ако смо му послушни, даће нам мудрост која нам је потребна да доносимо добре одлуке (Посл. 2:6, 7; Јак. 1:5). Његова начела ће нас водити на разним животним пољима, као што су запослење, образовање, забава и новац. Његови мудри савети штитиће нас од свега што би нам могло нанети трајну штету (Посл. 2:10, 11). Захваљујући њима, имаћемо добре пријатеље и срећну породицу.

13. Како је Кармен пронашла пут до успеха у животу?

13 Кармен, која живи у Мозамбику, мислила је да је високо образовање кључ за успех. Зато је уписала студије архитектуре. „Волела сам оно што сам учила“, написала је она. „Али захтевало је много времена и снаге. Била сам на факултету од пола осам ујутру до шест увече. Једва сам успевала да дођем на састанке и почела сам да се удаљавам од Јехове. Дубоко у себи, схватила сам да покушавам да служим двојици господара“ (Мат. 6:24). Кармен се молила Јехови у вези с тим и истраживала је наше публикације. Рекла је: „Након што сам добила добре савете од старешина и моје мајке, одлучила сам да напустим факултет да бих пуновремено служила Јехови. То ми је помогло да донесем неке од најбољих одлука у животу и ни за чим не жалим.“

14. Шта је главна порука из Мојсијевих и Давидових речи?

14 Мојсије и Давид су волели Јехову и знали су колико је важно да му буду послушни. У својим опроштајним, речима подстакли су слушаоце да следе њихов пример тако што ће се чврсто држати Јехове Бога. Осим тога, упозорили су их да ће, ако окрену леђа Јехови, изгубити његову наклоност, као и награду коју им је обећао. Њихов савет је драгоцен и за нас данас. Вековима касније, још један Божји слуга је показао колико је важно остати веран Богу.

„НЕМА ВЕЋЕ РАДОСТИ“

15. Шта је све апостол Јован видео током свог живота?

15 Јован је био близак пријатељ и апостол Исуса Христа (Мат. 10:2; Јов. 19:26). Пратио је Исуса током целе његове службе, видео је чуда која је он чинио и остао је уз њега у тешким тренуцима. Био је сведок његовог погубљења и видео га је након што је ускрснуо. Такође је видео како хришћанска скупштина у првом веку расте. На почетку је то била мала група Христових ученика а касније се добра вест „проповедала свим људима под небом“ (Кол. 1:23).

16. Кога је Јован све охрабрио својим посланицама?

16 Пред крај свог дугог живота, Јован је имао част да допринесе писању Божје надахнуте Речи. Он је забележио визију која улива страхопоштовање – „откривење Исуса Христа“ (Откр. 1:1). Написао је и једно од четири јеванђеља, као и три надахнуте посланице. Своју трећу посланицу је упутио Гају, верном хришћанину на ког је гледао као на своје духовно дете (3. Јов. 1). До тада је већ било много оних које је волео као своју духовну децу. Речи овог верног остарелог апостола храбриле су Исусове следбенике од првог века све до данас.

17. Према 3. Јовановој 4, шта доноси велику радост?

17 Шта је Јован написао? (Прочитати 3. Јованову 4.) У својој трећој посланици, Јован је рекао да је срећан што види да су његова браћа и сестре послушни Богу. У време када је записао те речи, појединци су почели да шире лажна учења и стварају поделе у скупштини. Међутим, други су наставили да „живе по истини“. Били су послушни Јехови и живели су „по његовим заповестима“ (2. Јов. 4, 6). Ти верни хришћани су тиме обрадовали не само Јована већ и Јехову (Посл. 27:11).

18. Шта учимо из Јованових речи?

18 Шта учимо из тога? Верност Јехови води до среће (1. Јов. 5:3). На пример, срећни смо зато што радујемо Јехову. Он је веома срећан када види да одолевамо искушењима и да смо послушни његовим заповестима (Посл. 23:15). Анђели на небу се такође радују (Лука 15:10). И нама је драго када видимо да су наша браћа и сестре верни Јехови упркос проблемима и искушењима (2. Сол. 1:4). Кад Сатанин свет буде уништен, бићемо пресрећни што смо остали верни Јехови.

19. Шта је Рејчел рекла о поучавању људи истини? (Видети и слику.)

19 Посебно смо радосни када људима преносимо добру вест. Рејчел, која живи у Доминиканској Републици, сматра да је поучавање других о нашем предивном Богу неизмерна част. Присећајући се оних којима је помогла да упознају Јехову, она каже: „Нема речи којима бих описала радост коју осећам када поучавам некога и видим како све више воли Јехову, узда се у њега и мења се да би му угодио. Та радост је вредна сваког труда и жртава које сам поднела.“

Радосни смо када помажемо другима да заволе Јехову и буду му послушни (Видети 19. одломак)


ИЗВУЦИ ПОУКУ ИЗ ОПРОШТАЈНИХ РЕЧИ ВЕРНИХ БОЖЈИХ СЛУГУ

20. Шта имамо заједничко с Мојсијем, Давидом и Јованом?

20 Мојсије, Давид и Јован живели су у далекој прошлости и у сасвим другачијим околностима од наших. Али имамо много тога заједничког с њима. Они су служили правом Богу, а то чинимо и ми. Попут њих, и ми се молимо Јехови, ослањамо се на њега и тражимо његово вођство. Баш као и ти верни људи, и ми смо сигурни да Јехова богато благосиља оне који су му послушни.

21. Како ће нас Јехова благословити ако поступамо по Мојсијевим, Давидовим и Јовановим саветима?

21 Према томе, поступајмо по саветима које су нам ти старији људи дали у својим опроштајним речима и будимо послушни Јеховиним заповестима. Тада ћемо имати прави успех у свему што радимо. Јехова ће нам дати да живимо дуго, заувек! (Пон. зак. 30:20). Имаћемо радост коју доноси сазнање да својим животом угађамо нашем вољеном небеском Оцу. Он ће испунити сва своја обећања и учиниће за нас неизмерно више од свега што можемо замислити (Еф. 3:20).

ПЕСМА 129 Истрајаћемо све до краја

a Многи Израелци који су видели Јеховина чуда код Црвеног мора нису доживели да уђу у Обећану земљу (Бр. 14:22, 23). Јехова је рекао да ће сви они од 20 година па навише који су пописани умрети у пустоши (Бр. 14:29). Међутим, Исус Навин, Халев, многи из млађег нараштаја, као и многи Левити, видели су испуњење Јеховиног обећања кад су прешли реку Јордан и ушли у Обећану земљу (Пон. зак. 1:24-40).

b ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Лево: Давид се опрашта од свог сина Соломона и даје му мудре савете. Десно: Браћа и сестре у Школи за пионире уживају у поуци коју добијају од Јехове.