Пређи на садржај

Пређи на садржај

Говоримо истину

Говоримо истину

Говорите истину један другоме (ЗАХ. 8:16)

ПЕСМЕ: 56, 124

1, 2. Шта је човечанству нанело највећу штету и ко је крив за то?

НЕКИ од изума који су знатно олакшали живот човеку јесу телефон, сијалица, аутомобил и фрижидер. Али неки други изуми, као што су барут, нагазне мине, цигарете и атомска бомба, учинили су живот опасним. Међутим, постоји нешто што је настало много пре свих ових изума, што је човечанству нанело више штете него било шта друго. Шта је то? То је лаж. Лагање је кад кажемо нешто а знамо да то није истина с циљем да некога обманемо. Ко је да тако кажемо „изумео“ лаж? Исус Христ је открио да је „Ђаво [...] отац лажи“. (Прочитати Јована 8:44.) Када је Ђаво изустио прву лаж?

2 То се десило пре више хиљада година у еденском врту. Први људски пар, Адам и Ева, живели су у рају који је Створитељ начинио за њих. А онда је Ђаво ступио на сцену. Знао је да је Бог заповедио људима да не једу „с дрвета спознања добра и зла“ јер ће у супротном умрети. Али Сатана је, користећи се змијом, рекао Еви: „Не, сигурно нећете умрети [прва изречена лаж]. Јер Бог зна да ће вам се оног дана када га будете јели отворити очи и да ћете постати као Бог, и знаћете шта је добро, а шта зло“ (Пост. 2:15-17; 3:1-5).

3. Зашто је Сатанина лаж била злобна и какве су њене последице?

3 Сатана је био злобан када је слагао Еву јер је знао да ће она умрети ако му поверује и поједе забрањени плод. Управо то се и десило. Ева и Адам су прекршили Јеховину заповест и касније су умрли (Пост. 3:6; 5:5). И не само то. Због њиховог греха се „смрт проширила на све људе“. Заправо, „смрт је [...] краљевала и над онима који нису починили грех сличан преступу какав је починио Адам“ (Римљ. 5:12, 14). Уместо да људи уживају у савршеном и вечном животу, као што је то Бог желео, њихов животни век је „седамдесет година, а код снажнијих осамдесет“ и често „само невољу и патњу“ доноси (Пс. 90:10). Каква штета! И све то због Сатанине лажи.

4. (а) На која питања је важно да знамо одговор? (б) Према Псалму 15:1, 2, какве особе Јехова прихвата за пријатеље?

4 У Јовану 8:44, Исус је о Сатани рекао да „није остао постојан у истини, јер у њему нема истине“. Сатана се није променио. Он својим лажима и даље „заводи цео свет“ (Откр. 12:9). Не желимо да нас Сатана заведе и одвоји нас од Јехове, као што је то било са Адамом и Евом. Зато је важно да знамо одговоре на следећа питања: Како Сатана обмањује људе? Зашто људи обично лажу? Шта се подразумева под тим да увек говоримо истину? (Прочитати Псалам 15:1, 2.)

КАКО САТАНА ОБМАЊУЈЕ ЉУДЕ?

5. Како Сатана данас обмањује људе?

5 Апостол Павле је рекао да нам Сатанине „намере нису непознате“, што значи да не морамо пасти као Сатанине жртве (2. Кор. 2:11). Знамо да Сатана држи у власти цео свет, што подразумева лажну религију, политику и трговачки свет (1. Јов. 5:19). Зато нисмо изненађени што Сатана и демони утичу на људе на високим положајима да говоре лажи (1. Тим. 4:1, 2). То важи и за оне који путем реклама обмањују људе продајући им штетне производе или им на неки други начин на превару узимају новац.

6, 7. (а) Зашто су нарочито опасне лажи које долазе од верских вођа? (б) Које лажи си ти чуо од верских вођа?

6 Нарочито су опасне лажи које долазе од верских вођа. Зашто? Они који верују у њихова лажна учења и чине оно што Бог мрзи могу изгубити могућност да живе вечно (Ос. 4:9). Исус је знао да су верске вође његовог времена криве за такву врсту обмане. То им је и у лице рекао. „Тешко вама, писмозналци и фарисеји, лицемери, јер обилазите море и копно да бисте једног човека обратили на своју веру, а кад га обратите, чините га таквим да заслужује гехену [вечно уништење] двапут више него ви“ (Мат. 23:15). Исус их је веома оштро осудио. Заиста су показали да су попут свог оца, Ђавола, који је „убица људи“ (Јов. 8:44).

7 Данас има много верских вођа, било да их људи зову пасторима, свештеницима, рабинима или их ословљавају неком другом титулом. Попут фарисеја, ни они не поучавају истини из Божје Речи, већ су је „заменили за лаж“ (Римљ. 1:18, 25). Заступају погрешна учења као што су учење о паклу, бесмртности душе, реинкарнацији, као и то да Бог нема ништа против хомосексуалности и истополних бракова.

8. Коју лаж ћемо од политичара ускоро чути и како треба да се тада поставимо?

8 Политичари такође обмањују људе. Једна од њихових највећих лажи тек треба да се чује, а то је да су постигли „мир и сигурност“. Али „тада ће их изненада задесити уништење“. Немојмо им дозволити да нас убеде да је овај свет сигуран. Ми добро знамо да „Јеховин дан долази баш као лопов у ноћи“ (1. Сол. 5:1-4).

ЗАШТО ЉУДИ ОБИЧНО ЛАЖУ?

9, 10. (а) Зашто људи лажу и до чега то води? (б) Шта треба да задржимо на уму?

9 Када се неки изум покаже успешним, почне се с његовом масовном производњом. Исто је било и са лажи. У данашњем друштву, лагање је уобичајено, и то не раде само утицајни људи. Као што се каже у чланку под насловом „Зашто лажемо“, који је објављен у часопису Национална географија, „лагање [је] постало познато као дубоко уврежена људска особина.“ Људи углавном прибегавају лажима да би се заштитили или да би се приказали у бољем светлу. Лажу да би прикрили своје пропусте и грешке или ради финансијске добити и неке друге личне користи. Чланак каже и то да има људи који „с лакоћом [лажу], на велико и мало, странце, сараднике, пријатеље и вољене“.

10 Шта је последица толиког лагања? Изгубљено поверење и нарушени међуљудски односи. Замисли колико је болно када жена превари свог мужа, који јој је веран, и слаже га да би то прикрила. Или када човек малтретира своју жену и децу, а пред другима се претвара да је узоран муж и отац. Али немојмо заборавити да такви лицемерни људи не могу ништа сакрити од Јехове јер је пред њим „све голо и откривено“ (Јевр. 4:13).

11. Шта учимо из лошег примера Ананије и Сапфире? (Видети слику на почетку чланка.)

11 Примера ради, Библија каже да је „Сатана навео“ један брачни пар у првом веку да слаже самог Бога. То су били Ананија и Сапфира. Они су у свом срцу наумили да преваре апостоле. Наиме, када су продали једно имање, само део новца су дали апостолима док су остатак потајно задржали. Желели су да се браћи и сестрама у скупштини представе дарежљивијима него што јесу. Али Јехова је видео шта су урадили и зато их је казнио (Дела 5:1-10).

12. Како ће завршити они који злобно и упорно лажу и зашто?

12 Шта Јехова мисли о лагању? Сатана, као и сви други који злобно и упорно лажу „завршиће у језеру које гори огњем“ (Откр. 20:10; 21:8; Пс. 5:6). Зашто? Зато што Јехова лажове ставља у исту категорију као и оне које назива „псима“, то јест оне који чине оно што је одвратно у његовим очима (Откр. 22:15).

13. Шта знамо о Јехови и на шта нас то мотивише?

13 Знамо да Јехова „није човек да лаже“. Заправо, „није могуће да Бог лаже“ (Бр. 23:19; Јевр. 6:18). „Јехова мрзи [...] лажљив језик“ (Посл. 6:16, 17). Да бисмо имали његово одобравање морамо живети у складу с његовим високим моралним мерилима. Зато не смемо лагати једни друге (Кол. 3:9).

МИ ГОВОРИМО ИСТИНУ

14. (а) По чему се разликујемо од припадника других религија? (б) Објасни начело из Луке 6:45.

14 По чему се прави хришћани, између осталог, разликују од припадника других религија? Ми говоримо истину. (Прочитати Захарију 8:16, 17.) Апостол Павле је рекао: „Него се у свему препоручујемо као Божје слуге [...] истинитим речима“ (2. Кор. 6:4, 7). Исус је рекао да човек говори „оно чега му је срце пуно“ (Лука 6:45). Дакле, када човек у срцу воли истину, он ће је и говорити. Говориће истину странцима, сарадницима, пријатељима и вољенима, било да је реч о ситницама или неким крупним стварима. Погледајмо сада неколико примера како можемо показати да се трудимо да будемо поштени у свему.

Да ли видиш у чему је проблем код ове младе сестре? (Видети 15. и 16. одломак)

15. (а) Зашто је лоше водити двоструки живот? (б) Шта може помоћи младима да одоле притиску вршњака? (Видети фусноту.)

15 Ако си млад, вероватно желиш да се уклопиш у друштво. Али немој због тога водити двоструки живот, као што то раде неки млади. У кругу породице и скупштине понашају се честито, али сасвим су другачији када су са младима из света или када користе друштвене мреже. Можда се непристојно изражавају и одевају, слушају деградирајућу музику, опијају се и користе дрогу, тајно се забављају или нешто још горе. Они заправо лажу своје родитеље, сувернике и Бога (Пс. 26:4, 5). Јехова зна када га неко „поштује уснама својим, али срце му је далеко од [њега]“ (Мар. 7:6). Колико је боље да послушамо следећи савет: „Нека срце твоје не завиди грешницима, него цео дан буди у страху од Јехове“ (Посл. 23:17). *

16. Како треба да одговоримо на питања у молби за пуновремену службу?

16 Можда би волео да служиш као општи пионир или у неком виду специјалне пуновремене службе, као што је бетелска. Док испуњаваш молбу, неопходно је да потпуно искрено одговориш на питања о свом здрављу, избору забаве и моралу (Јевр. 13:18). Да ли си радио нешто што Јехова мрзи или нешто што узнемирава твоју савест, а о томе ниси разговарао са старешинама? Ако је то случај, обрати им се за помоћ да би могао да служиш Богу чисте савести (Римљ. 9:1; Гал. 6:1).

17. Шта треба да радимо када нас противници испитују о нашој браћи?

17 Ако на пример власти у твојој земљи забране наше активности и од тебе траже информације о браћи, шта треба да радиш? Да ли мораш да им кажеш све што знаш? Како је Исус поступио кад га је римски намесник испитивао? У складу с библијским начелом да постоји „време кад се ћути и време кад се говори“, Исус у неким приликама није ништа одговорио! (Проп. 3:1, 7; Мат. 27:11-14). У таквој ситуацији морамо бити мудри и опрезни да не бисмо довели браћу у опасност (Посл. 10:19; 11:12).

Како ћеш знати када је време да ћутиш, а када да кажеш целу истину? (Видети 17. и 18. одломак)

18. Какву одговорност имамо ако нас старешине питају о нашој браћи?

18 Шта ако неко у скупштини почини озбиљан грех а ти знаш за то? Можда ће те старешине, које су одговорне да чувају моралну чистоћу скупштине, питати шта знаш о томе. Како ћеш поступити, нарочито ако се ради о твом пријатељу или рођаку? „Ко говори речи истините, говори оно што је праведно“ (Посл. 12:17; 21:28). Дакле, имаш одговорност да старешинама кажеш целу истину, без икаквог извртања. Они имају права да чују шта се тачно десило да би знали како да на најбољи начин помогну преступнику да поново стекне Божју наклоност (Јак. 5:14, 15).

19. О чему ћемо говорити у следећем чланку?

19 Псалмиста Давид се Јехови молио следећим речима: „Ти си срећан кад је истина дубоко у мени“ (Пс. 51:6). Давид је знао да истина долази из срца. Прави хришћани у сваком сегменту живота говоре истину. Још један начин на који можемо показати да се разликујемо од припадника других религија јесте тај да поучавамо људе библијској истини. О томе ћемо више говорити у следећем чланку.

^ одл. 15 Видети 15. поглавље, „Како се могу одупрети притиску школских другова?“ и 16. поглавље, „Зашто да признам да водим двоструки живот?“, у књизи Млади питају — практични одговори на њихова питања, 2. том.