Пређи на садржај

Пређи на садржај

Људи треба да чују упозорење да се приближава олуја Божјег гнева!

Божје пресуде – да ли нас Бог на време упозорава?

Божје пресуде – да ли нас Бог на време упозорава?

АНАЛИЗИРАЈУЋИ радарски снимак, један метеоролог запажа да се опасна олуја брзо приближава густо насељеном подручју. Пошто је забринут за људе, неуморно их упозорава пре него што буде прекасно.

На сличан начин, Јехова данас упозорава становнике земље на „олују“ која је много опаснија од било које олује на коју би нас могла упозорити временска прогноза. Како он то ради? И зашто можемо бити сигурни да пружа људима довољно времена да послушају упозорење? Да бисмо добили одговоре на ова питања, размотримо прво нека упозорења која је Јехова давао у прошлости.

КОЛИКО УНАПРЕД ЈЕ БОГ ПРУЖАО УПОЗОРЕЊА

Јехова је у библијска времена упозоравао на разне „олује“, то јест пресуде, које ће извршити над онима који се оглушују о његове заповести (Посл. 10:25; Јер. 30:23). Сваки пут је упозоравао непослушне људе довољно унапред и јасно им говорио шта код себе треба да промене (2. Краљ. 17:12-15; Нем. 9:29, 30). Да би их подстакао на то, често им је преко својих верних слугу на земљи објављивао своје пресуде и помагао им да разумеју колико је важно да брзо реагују (Ам. 3:7).

Ноје је био један од људи преко којих је Бог објављивао своје пресуде. Он је годинама неустрашиво упозоравао неморалне и насилне људе свог времена на предстојећи Потоп (Пост. 6:9-13, 17). Исто тако, рекао им је шта треба да ураде како би их Бог поштедео. Ноје је толико проповедао да се на њега указује као на „проповедника праведности“ (2. Петр. 2:5).

Упркос свим његовим настојањима, људи тог времена се нису обазирали на поруку од Бога. Показали су да уопште немају вере. Зато су изгубили живот када је „дошао потоп и све их однео“ (Мат. 24:39; Јевр. 11:7). Нико од њих није могао да каже да их Бог није упозорио.

У другим ситуацијама, Јехова је упозоравао појединце непосредно пре него што би извршио пресуду. Међутим, он им је и тада пружао довољно времена да нешто предузму. Примера ради, када је Египћанима нанео десет невоља, пре сваке их је упозорио шта ће им се десити. Тако је пре седме невоље послао Мојсија и Арона да упозоре фараона и његове слуге да ће на њих пустити разоран град. Будући да је намеравао да то учини наредног дана, да ли им је дао довољно времена да нађу склониште и избегну олују? Библија каже: „Све фараонове слуге које су се уплашиле Јеховине речи склониле су своје слуге и своју стоку у куће, а они који нису узели к срцу Јеховину реч и нису се обазирали на њу оставили су своје слуге и своју стоку у пољу“ (Изл. 9:18-21). Јасно је да је Јеховино упозорење било правовремено, тако да они који су брзо реаговали нису претрпели толико велике последице као остали.

Фараон и његове слуге су исто тако били упозорени и пре десете невоље. Међутим, безумно су игнорисали упозорење (Изл. 4:22, 23). Зато су њихови првенци помрли. Каква трагедија! (Изл. 11:4-10; 12:29). Да ли су могли нешто да предузму док није било прекасно? Могли су! Мојсије је одмах упозорио Израелце на десету невољу и рекао им је како да сачувају своје породице (Изл. 12:21-28). Колико људи је послушало ово упозорење? Према неким проценама, три милиона људи, укључујући и Израелце и „мешовито мноштво“ неизраелаца и Египћана, било је поштеђено и изашло је из Египта (Изл. 12:38, фусн.).

Из ових примера видимо да је Јехова увек људима давао довољно времена да послушају његова упозорења (Пон. зак. 32:4). Шта га је покретало да тако поступа? Апостол Петар је објаснио да Јехова „не жели да ико пропадне, већ да сви дођу до покајања“ (2. Петр. 3:9). Бог је бринуо за људе. Он је желео да се покају и промене пре него што изврши пресуду (Ис. 48:17, 18; Римљ. 2:4).

ПОСЛУШАТИ БОЖЈЕ УПОЗОРЕЊЕ ДАНАС

И данас сви људи морају послушати важно упозорење које се објављује на целој планети. Док је био на земљи, Исус је рекао да ће овај свет бити уништен током „велике невоље“ (Мат. 24:21). Говорећи о извршењу те пресуде, дао је детаљно пророчанство у ком је описао шта његови следбеници могу очекивати да ће видети и доживети како се то време буде приближавало. Исус је том приликом описао шта ће се у наше време дешавати широм света (Мат. 24:3-12; Лука 21:10-13).

У складу с тим пророчанством, Јехова данас позива свакога да изабере да му служи и да га слуша. Он жели да послушни људи већ данас имају смисаон живот, као и да у будућности уживају у благословима у праведном новом свету (2. Петр. 3:13). Јехова жели да помогне људима да верују његовим обећањима. То ради тако што им пружа прилику да чују поруку која ће им спасти живот. Та порука је „добра вест о краљевству“ и Исус је рекао да ће се она проповедати „по целом свету за сведочанство свим народима“ (Мат. 24:14). Бог се побринуо за то да његове верне слуге на организован начин објављују то „сведочанство“, то јест проповедају његову поруку, у отприлике 240 земаља и територија. Јехова жели да што више људи послуша упозорење и избегне предстојећи „дан олује“ (Соф. 1:14, 15; 2:2, 3).

Дакле, није питање да ли Јехова даје људима довољно времена да послушају његова упозорења. Чињенице показују да он то увек ради. Заправо, главно питање је: Да ли ће људи послушати Божје упозорење док још имају времена за то? Као Божји гласници, наставимо да помажемо што већем броју људи да преживе крај овог света.