Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 43

Будимо одани искључиво Јехови

Будимо одани искључиво Јехови

Јехова је Бог који захтева да се оданост исказује искључиво њему (НАУМ 1:2)

ПЕСМА 51 Предани смо Богу

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Зашто Јехова заслужује нашу искључиву оданост?

ЈЕХОВА заслужује нашу искључиву оданост зато што нас је створио и дао нам живот (Откр. 4:11). Међутим, постоји једна опасност. Иако волимо и поштујемо Јехову, може се десити да нам неке друге ствари постану толико важне да више нисмо одани само њему. Зато треба да разумемо шта може довести до тога. Али погледајмо најпре шта значи бити одан искључиво Јехови.

2. Према Изласку 34:14, шта подразумева искључива оданост Јехови?

2 Према Библији, оданост Богу подразумева дубоку љубав према њему. Ако смо одани искључиво Јехови, онда ћемо обожавати само њега. Нећемо дозволити да ико или ишта заузме његово место у нашем срцу. (Прочитати Излазак 34:14.)

3. Зашто имамо добре разлоге да будемо одани Јехови?

3 Имамо добре разлоге да будемо одани Јехови. Наша оданост се заснива на чињеницама које смо сазнали о њему. Дивимо му се због његових лепих особина. Знамо шта воли, а шта мрзи и усвојили смо његова мерила. Разумемо шта намерава с људима и желимо да будемо део тога. Почаствовани смо што нам је пружио прилику да будемо његови пријатељи (Пс. 25:14). Сваки детаљ који сазнамо о свом Створитељу све више нас приближава њему (Јак. 4:8).

4. (а) Како Сатана покушава да умањи нашу љубав према Јехови? (б) О чему ће бити речи у овом чланку?

4 Ђаво управља овим светом и преко њега тако утиче на људе да им удовољавање нормалним жељама постаје најбитније у животу и да немају воље да се боре са слабостима (Еф. 2:1-3; 1. Јов. 5:19). Његов циљ је да заволимо и неке друге ствари да не бисмо били одани искључиво Јехови. Погледајмо два начина на која би му то у извесној мери могло поћи за руком. Као прво, покушава да нас наведе да тежимо за богатством и као друго, жели да нас наведе да бирамо лошу забаву.

ЧУВАЈМО СЕ ЉУБАВИ ПРЕМА НОВЦУ

5. Зашто се морамо чувати љубави према новцу?

5 Сви ми желимо да имамо довољно хране, прикладну одећу и пристојно место за живот. Међутим, морамо пазити да се у нама не развије љубав према новцу. Данас су многи „похлепни за новцем“ и оним што се њиме може купити (2. Тим. 3:2). Исус је знао да његови следбеници могу доћи у искушење да постану такви. „Нико не може робовати двојици господара“, рекао је Исус, „јер или ће једног мрзети, а другог волети, или ће једном бити привржен, а другога презирати. Не можете робовати Богу и богатству“ (Мат. 6:24). Онај ко служи Јехови и у исто време троши много времена и снаге покушавајући да стекне богатство, на неки начин служи двојици господара. Није одан искључиво Јехови.

Шта су неки Лаодичани мислили о себи . . . а шта су о њима мислили Јехова и Исус (Видети 6. одломак)

6. Шта можемо научити из онога што је Исус рекао скупштини у Лаодикији?

6 Пред крај првог века, браћа и сестре у скупштини у Лаодикији су се хвалили: „Богат сам и стекао сам богатство и ништа ми више не треба.“ Али Јехова и Исус су видели право стање и зато је Исус у наставку рекао: „А не знаш да си јадан и бедан и сиромашан и слеп и го.“ Исус их је укорио, али не зато што су били богати већ зато што је љубав према новцу угрожавала њихово пријатељство с Јеховом (Откр. 3:14-17). Ако приметимо да се у нашем срцу развија љубав према новцу, морамо одмах нешто предузети да бисмо се исправили (1. Тим. 6:7, 8). Ако то не учинимо, наше срце ће бити подељено и Јехова неће прихватити нашу службу. Он тражи да се „оданост исказује искључиво њему“ (Пон. зак. 4:24). Како би се онда могло десити да нам новац постане толико важан?

7-9. Шта можемо научити из Дејвидовог искуства?

7 Погледајмо, на пример, шта се десило Дејвиду, једном вредном старешини који живи у Сједињеним Државама. Он за себе каже да је био веома посвећен послу. Добио је унапређење у компанији за коју је радио и у својој земљи је био проглашен једним од најбољих у свом послу. „У то време сам сматрао да је то доказ Јеховиног благослова“, рекао је Дејвид. Али да ли је то био благослов?

8 Дејвид је почео да примећује да посао негативно утиче на његов однос с Јеховом. Он је рекао: „Ухватио сам себе како на скупштинским састанцима, па чак и у служби проповедања, размишљам о проблемима на послу. Добро сам зарађивао, али сам био под великим стресом и то се одразило на мој брак.“

9 Дејвид је схватио да мора да преиспита своје приоритете. Чврсто је решио да нешто промени. Хтео је да мање времена проводи на послу и изложио је свој план шефу. До чега је то довело? Добио је отказ! Шта је онда урадио? Одмах сутрадан је попунио молбу за сталног помоћног пионира. Дејвид и његова супруга су зарађивали за живот радећи на пословима чишћења. После неког времена почео је са сталном пионирском службом, а касније му се у томе придружила и супруга. Овај брачни пар је изабрао да ради посао који многи не желе да раде, али њима то није било важно. Иако су зарађивали десет пута мање него раније, сваког месеца су имали сасвим довољно да покрију трошкове. Желели су да им Јехова буде на првом месту и сами су се уверили колико он брине за своје слуге којима је најважније да му угоде (Мат. 6:31-33).

10. Како можемо чувати своје срце?

10 Било да у материјалном погледу имамо мало или много, морамо чувати своје срце. На који начин? Немојмо волети богатство. И немојмо дозволити да нам посао буде важнији од служења Јехови. Како можеш препознати да ли ти се тако нешто дешава? Могао би себи поставити следећа питања: „Да ли на састанцима или у служби често размишљам о послу? Да ли стално бринем о финансијској сигурности? Да ли су новац и материјалне ствари узрок проблема у мом браку? Да ли сам спреман да радим мање цењене послове да бих имао више времена да служим Јехови?“ (1. Тим. 6:9-12). Док размишљамо о овим питањима, немојмо заборавити да нас Јехова воли и да је онима који су му одани обећао: „Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити.“ Управо из тог разлога је апостол Павле написао: „Нека у вашем животу не буде љубави према новцу“ (Јевр. 13:5, 6).

ПАЖЉИВО БИРАЈ ЗАБАВУ

11. Како забава може утицати на човека?

11 Јехова жели да уживамо у животу и зато треба да нађемо времена да се разонодимо. У суштини, Божја Реч каже да „нема за човека ништа боље него да једе и да пије и да му душа ужива у добру од труда његовог“ (Проп. 2:24). Међутим, много тога што овај свет нуди на пољу забаве може лоше утицати на нас. Таква забава људима снижава морална мерила и подстиче их да толеришу, па чак и да воле, оно што Божја Реч осуђује.

У чијој кухињи се припрема оно што ти се сервира као забава? (Видети одломке 11-14) *

12. Према 1. Коринћанима 10:21, 22, зашто треба да пажљиво бирамо забаву?

12 Будући да желимо да будемо одани искључиво Јехови, не можемо јести са „стола Јеховиног“ и са „стола демонског“. (Прочитати 1. Коринћанима 10:21, 22.) Када нас неко позове на оброк, то је често знак пријатељства. Ако изаберемо забаву која промовише насиље, спиритизам, неморал или неке неисправне жеље, ми смо заправо гости на оброку који су припремили Божји непријатељи. Тиме себи наносимо штету и кваримо пријатељство с Јеховом.

13-14. Према Јаковљевој 1:14, 15, зашто не треба да потхрањујемо неисправне жеље? Наведи пример.

13 Погледајмо како се забава може упоредити са храном. Кад једемо, бирамо шта ћемо ставити у уста. Али када то прогутамо, активирају се аутоматски процеси захваљујући којима тело упија хранљиве материје. Добра исхрана доприноси нашем здрављу, док лоша исхрана води до болести. Последице се неће видети одмах, али ће после неког времена постати очигледне.

14 Слично томе, када је реч о забави, ми можемо изабрати чиме ћемо пунити свој ум. Али након тога, забава коју смо изабрали утицаће на наше мисли и осећања. Добар избор забаве ће позитивно утицати на нас, док ће нам лош нашкодити. (Прочитати Јаковљеву 1:14, 15.) Последице лоше забаве можда се неће одмах видети, али ће на крају постати очигледне. Зато нас Библија упозорава: „Не заваравајте се: Бог се не може исмејавати. Јер шта човек посеје, то ће и пожњети. Ко сеје у своје тело, од тела ће пожњети пропаст“ (Гал. 6:7, 8). Веома је важно да одбацимо сваку врсту забаве у којој има онога што Јехова мрзи! (Пс. 97:10).

15. У ком дару од Јехове можемо уживати?

15 Многи Јеховини сведоци радо гледају телевизију JW Broadcasting®. Наша сестра Мерилин каже: „Ова телевизија ми помаже да позитивније гледам на ствари и не морам да пазим шта гледам. Када сам усамљена или обесхрабрена, много ми значи што могу да погледам неки охрабрујућ говор или Јутарњи библијски програм. Тако сам ближа Јехови и његовој организацији. Та телевизија ми је потпуно променила живот.“ Да ли и ти цениш тај дар од Јехове? Осим месечних емисија, на нашој телевизији има доста аудио и видео садржаја, као и охрабрујућих песама које можемо слушати у свако доба.

16-17. Зашто треба да пазимо колико времена трошимо на разоноду и како то можемо чинити?

16 Морамо пазити не само какву забаву бирамо већ и колико времена трошимо на њу. Ако нисмо опрезни, може се десити да више времена трошимо на забаву, него на служење Јехови. Многима је тешко да у том погледу буду уравнотежени. Осамнаестогодишња сестра Абигејл каже: „На крају напорног дана најлакше се опустим уз телевизор. Али ако не пазим, деси се да проведем сате пред екраном.“ Наш млади брат Самјуел каже: „Понекад сатима гледам видео-клипове на интернету. Желим да погледам само један, а онда док се окренем испадне да су у томе прошла три или четири сата.“

17 Како можемо бити уравнотежени када се ради о времену које трошимо на разоноду? Најпре треба да утврдимо колико времена заиста проводимо у некој врсти забаве. Зашто не бисмо током једне недеље водили евиденцију о томе? На пример, забележимо на календару колико смо сати потрошили на гледање телевизије, сурфовање по интернету и играње игрица на мобилним уређајима. Ако сматраш да ти је то одузело доста времена, покушај да направиш неки план. Прво испланирај време за важније ствари, а онда одреди колико ћеш времена потрошити на разоноду. Затим се моли Јехови да ти помогне да се држиш тог плана. Тако ћеш имати времена и снаге за лично проучавање Библије, породично проучавање, скупштинске састанке и службу проповедања. А онда ћеш без осећаја кривице уживати у разоноди.

ОСТАНИМО ОДАНИ ИСКЉУЧИВО ЈЕХОВИ

18-19. Како можемо доказати да смо одани искључиво Јехови?

18 Пишући о крају Сатаниног света и доласку новог, апостол Петар је у закључку рекао: „Вољени моји, будући да то очекујете, дајте све од себе да вас он нађе чисте, беспрекорне и у миру“ (2. Петр. 3:14). Када слушамо тај савет и дајемо све од себе да у моралном и духовном погледу останемо чисти, доказујемо да смо одани искључиво Јехови.

19 Сатана и његов свет ће и даље покушавати да нас наведу да променимо приоритете (Лука 4:13). Али упркос свим кушњама с којима се суочавамо, нећемо дозволити никоме и ничему да заузме Јеховино место у нашем срцу. Чврсто смо решили да дамо Јехови оно што само он заслужује – искључиву оданост!

ПЕСМА 30 Мој Отац, Бог, Пријатељ

^ одл. 5 Сви ми служимо Јехови, али да ли смо одани искључиво њему? Одлуке које доносимо откривају одговор на ово питање. У овом чланку ћемо видети како нам одлуке које доносимо на два подручја живота помажу да проценимо колико смо заиста одани Јехови.

^ одл. 53 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Сигурно не бисмо јели храну која је припремљена у прљавој кухињи. Зашто бисмо онда гледали нешто у чему има насиља, спиритизма или неморала?