Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 41

Останимо верни Јехови током „велике невоље“

Останимо верни Јехови током „велике невоље“

Волите Јехову, сви који сте му верни. Јехова чува оне који су му верни (ПС. 31:23)

ПЕСМА 129 Истрајаћемо све до краја

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. (а) Шта ће народи ускоро прогласити? (б) На која питања треба одговорити?

ЗАМИСЛИ да су народи управо прогласили проречени „мир и сигурност“. Можда се хвале да свет никада раније није био тако безбедан. Желе да мислимо да је ситуација у свету под контролом. Међутим, они никако неће моћи да утичу на оно што ће уследити. Због чега? Према библијском пророчанству „тада ће их изненада задесити уништење [...] и неће умаћи“ (1. Сол. 5:3).

2 Постоје важна питања на која треба одговорити: Шта ће се догађати током „велике невоље“? Шта ће Јехова тада очекивати од нас? И како се можемо сада припремити како бисмо током велике невоље остали верни Јехови? (Мат. 24:21).

ШТА ЋЕ СЕ ДОГАЂАТИ ТОКОМ „ВЕЛИКЕ НЕВОЉЕ“?

3. Према Откривењу 17:5, 15-18, како ће Бог уништити „Вавилон Велики“?

3 Прочитати Откривење 17:5, 15-18. Биће уништен „Вавилон Велики“! Као што је раније било споменуто, народи неће моћи да утичу на оно што ће се тада догодити. Зашто? Зато што ће им Бог ставити у срце „да изврше његову замисао“. На шта се односи та замисао? На уништење свих лажних религија, укључујући и оне које тврде да су хришћанске. Бог ће своју замисао ставити у срца „десет рогова“, који представљају све политичке силе које пружају подршку „скерлетној звери“, то јест Уједињеним нацијама (Откр. 17:3, 11-13; 18:8). Када се те политичке силе буду окренуле против лажне религије, почеће „велика невоља“. Биће то изненадни и застрашујући догађај који ће утицати на цео свет.

4. (а) Како ће народи можда покушати да оправдају напад на лажне религије? (б) Шта ће вероватно урадити они који су некада припадали тим религијама?

4 Не знамо како ће народи оправдати напад на Вавилон Велики. Можда ће рећи да су религије препрека миру у свету и да се стално мешају у политику. Или ће можда рећи да су верске организације нагомилале превелико богатство (Откр. 18:3, 7). Разумно је закључити да тај напад неће значити да ће бити уништени сви који припадају тим религијама. Изгледа да ће се народи решити верских организација. Када њих више не буде, људи који су им некада припадали увидеће да су их њихове верске вође изневериле и вероватно ће покушати да се дистанцирају од тих организација.

5. Шта је Јехова обећао о великој невољи и зашто?

5 Библија не каже колико дуго ће трајати уништавање Вавилона Великог, али знамо да ће трајати релативно кратко (Откр. 18:10, 21). Јехова је обећао да ће скратити те дане како би изабрани и права религија опстали (Мар. 13:19, 20). Али шта ће Јехова очекивати од нас у периоду између почетка велике невоље и Армагедона?

НАСТАВИ ДА СЛУЖИШ ПРАВОМ БОГУ

6. Зашто није довољно само прекинути везе с лажном религијом?

6 Као што је споменуто у претходном чланку, Јехова од својих слугу очекује да се одвоје од Вавилона Великог. Међутим, то значи више од тога да само прекинемо везе с лажном религијом. Морамо пружити безусловну подршку правој религији, то јест служити искључиво Јехови. Погледајмо два начина на која то можемо чинити.

Никада не пропуштајмо своје састанке, чак ни у тешким временима (Видети 7. одломак) *

7. (а) Како се можемо чврсто држати Јеховиних праведних моралних мерила? (б) Како Јеврејима 10:24, 25 истичу зашто је посебно сада важно да се састајемо?

7 Као прво, морамо се чврсто држати Јеховиних праведних моралних мерила. Не смемо прихватити систем вредности који има овај свет. На пример, не одобравамо никакав облик сексуалног неморала, укључујући и истополне бракове и хомосексуалност (Мат. 19:4, 5; Римљ. 1:26, 27). Као друго, морамо наставити да служимо Јехови са својим суверницима. То радимо на било ком месту, било у Дворанама Краљевства или, када је то неопходно, у приватним домовима или чак тајно. Шта год да се деси, не смемо престати да се састајемо како бисмо заједно славили Јехову. У ствари, морамо се састајати „тим више што [видимо] да се приближава дан“. (Прочитати Јеврејима 10:24, 25.)

8. Како ће се наша порука вероватно променити у будућности?

8 Током велике невоље, вероватно ће се променити порука коју објављујемо. Сада проповедамо добру вест о Краљевству и трудимо се да стварамо ученике. Али тада ћемо вероватно преносити веома директну поруку коју Библија упоређује са градом (Откр. 16:21). Објављиваћемо да ће Сатанин свет врло брзо бити потпуно уништен. Када буде дошло време, знаћемо тачно како ће гласити наша порука и како ћемо је објављивати. Да ли ћемо користити исте методе проповедања које користимо већ више од сто година? Или ћемо користити неки другачији приступ? Мораћемо да сачекамо и видимо. У сваком случају, изгледа да ћемо имати част да храбро објављујемо Јеховину поруку осуде (Језек. 2:3-5).

9. Како ће народи вероватно реаговати на нашу поруку, али у шта смо уверени?

9 Врло је вероватно да ће наша порука навести народе да покушају да нас ућуткају једном за свагда. Као што нам је сада у служби потребна Јеховина помоћ и тада ће нам бити потребна. Можемо бити уверени да ће нам наш Бог дати снагу да учинимо оно што жели (Мих. 3:8).

БУДИ СПРЕМАН КАД ПОЧНЕ НАПАД НА БОЖЈИ НАРОД

10. Као што је проречено у Луки 21:25-28, како ће већина људи реаговати на оно што ће се догађати током велике невоље?

10 Прочитати Луку 21:25-28. Током велике невоље, људи ће бити шокирани док буду гледали како се распада све што су некада сматрали стабилним. Осетиће тескобу и бојаће се за свој живот током најгорег периода у људској историји (Соф. 1:14, 15). Тада чак ни Јеховиним слугама неће бити лако. Пошто и даље неће бити део света, суочаваће се са извесним потешкоћама. Можда неће имати све што им је неопходно за живот.

11. (а) Зашто ће народи усмерити сву пажњу на Јеховине сведоке? (б) Зашто не треба да се плашимо велике невоље?

11 У једном тренутку, народи чије су религије уништене осетиће мржњу према Јеховиним сведоцима јер ће се они и даље држати своје вере. Можемо само замислити каква ће се бура подићи, чак и на друштвеним мрежама. Народи и њихов владар Сатана мрзеће нас јер ћемо бити једина верска организација која је опстала. То ће значити да они нису остварили свој циљ да све религије збришу с лица земље. Зато ће сву своју пажњу усмерити на нас. Тада ће народи преузети улогу Гога из Магога *. Они ће се удружити и покренути свеопшти напад на Јеховин народ (Језек. 38:2, 14-16). Размишљање о тим догађајима би нас могло узнемирити јер не знамо све детаље. Међутим, једно је сигурно: Не треба да се плашимо велике невоље. Јехова ће нам дати смернице које ће нам спасти живот (Пс. 34:19). Усправићемо се и подигнути главу јер ћемо знати да се приближава наше избављење. *

12. Како нас „верни и разборити роб“ припрема за оно што нас очекује у будућности?

12 „Верни и разборити роб“ нас припрема како бисмо током велике невоље остали верни Јехови (Мат. 24:45). Он то ради на разне начине, али навешћемо само један пример. То су правовремене поуке са регионалних конгреса 2016–2018. На тим конгресима смо били охрабрени да развијамо и јачамо особине које су нам све потребније како се Јеховин дан приближава. Хајде да се укратко подсетимо тих особина.

НАСТАВИ ДА РАЗВИЈАШ ВЕРНОСТ, ИСТРАЈНОСТ И ХРАБРОСТ

Сада се припремимо да бисмо преживели „велику невољу“ (Видети одломке 13-16) *

13. Како можемо ојачати своју одлучност да будемо верни Јехови и зашто то морамо урадити сада?

13 Верност. Тема регионалног конгреса 2016. гласила је: „Останимо верни Јехови“. На том конгресу је било истакнуто да ћемо бити верни Јехови уколико негујемо блиско пријатељство с њим. Подсетили смо се да можемо бити блиски с Јеховом ако му се усрдно молимо и марљиво проучавамо његову Реч. Тако добијамо снагу да се изборимо и с веома озбиљним проблемима. Док се Сатанин свет ближи крају, можемо очекивати да ће наша верност Јехови и његовом Краљевству бити испитана у још већој мери. Људи ће нам се и даље ругати (2. Петр. 3:3, 4). То ће се посебно дешавати онда када нам је неутралност на испиту, а таквих ситуација ће бити све више и више. Морамо ојачати своју одлучност да будемо верни Јехови већ сада како бисмо му остали верни и током велике невоље.

14. (а) До какве ће промене доћи када се ради о браћи која предводе на земљи? (б) Зашто ће верност тада бити важна?

14 Током велике невоље доћи ће до промена и када се ради о браћи која предводе на земљи. Сви помазаници који се још буду налазили на земљи у једном тренутку ће бити сакупљени на небо како би учествовали у Армагедону (Мат. 24:31; Откр. 2:26, 27). То значи да Водеће тело више неће бити с нама на земљи. Међутим, велико мноштво ће и даље бити организовано. Предводиће их способна браћа из редова других оваца. Биће потребно да покажемо своју верност тако што ћемо пружати подршку тој браћи и следити смернице које ће им Бог дати. Наш живот ће зависити од тога!

15. Како можемо развијати истрајност и зашто је важно да то сада радимо?

15 Истрајност. Тема регионалног конгреса 2017. била је: „Не предај се!“ Тај конгрес нам је помогао да ојачамо нашу одлучност да истрајемо у кушњама. Сазнали смо да истрајност не зависи од повољних околности. Бићемо истрајни уколико се ослањамо на Јехову (Римљ. 12:12). Увек треба да имамо на уму Исусово обећање: „Ко истраје до краја, тај ће бити спасен“ (Мат. 24:13). То значи да треба да останемо верни Јехови без обзира на кушње које би нас могле задесити. Ако данас истрајавамо у кушњама, ојачаћемо своју веру пре него што избије велика невоља.

16. Шта нас чини храбрима и како данас можемо бити још храбрији?

16 Храброст. Тема регионалног конгреса 2018. гласила је: „Буди храбар!“ На том конгресу смо видели да храброст не зависи од наших способности. Као што је случај и са истрајношћу, права храброст је резултат ослањања на Јехову. Како се можемо ослањати на њега? Тако што сваког дана читамо његову Реч и размишљамо о томе како је избављао свој народ у прошлости (Пс. 68:20; 2. Петр. 2:9). Када нас народи буду напали током велике невоље, биће потребно да будемо храбри и да се поуздамо у Јехову као никада раније (Пс. 112:7, 8; Јевр. 13:6). Ако се већ данас ослањамо на Јехову, бићемо храбри када нас Гог нападне. *

РАДУЈ СЕ СВОМ ИЗБАВЉЕЊУ

Исус и његове небеске војске ускоро ће кренути у рат против Божјих непријатеља! (Видети 17. одломак)

17. Зашто не треба да се бојимо Армагедона? (Видети слику на насловној страни.)

17 Као што је било споменуто у претходном чланку, већини нас цео живот протиче у последњим данима. Међутим, ми се надамо да ћемо преживети велику невољу. Армагедон ће значити потпуни крај овог света, али ми немамо разлога за страх. Зашто? Зато што ће то бити Божји рат (Посл. 1:33; Језек. 38:18-20; Зах. 14:3). На Јеховин знак, Исус Христ ће повести небеске војске у рат. Уз њега ће бити ускрснули помазаници и миријаде анђела. Заједно ће се борити против Сатане, његових демона и њихових земаљских војски (Дан. 12:1; Откр. 6:2; 17:14).

18. (а) Шта је Јехова обећао? (б) Како те Откривење 7:9, 13-17 уверава да ћеш бити заштићен у будућности?

18 Јехова је обећао: „Никакво оружје начињено против тебе неће бити успешно“ (Ис. 54:17). „Велико мноштво“ Јеховиних верних слугу преживеће велику невољу! Они ће наставити да служе Јехови. (Прочитати Откривење 7:9, 13-17.) Библија нам даје много разлога да верујемо да ћемо бити заштићени у будућности! Знамо да „Јехова чува оне који су му верни“ (Пс. 31:23). Сви који воле и хвале Јехову биће пресрећни када он буде посветио своје име (Језек. 38:23).

19. Каква дивна будућност нас ускоро очекује?

19 Размисли о томе како би 2. Тимотеју 3:2-5 могла да гласи ако би описивала људе у новом свету где неће бити Сатане. (Видети оквир „ Какви ће људи тада бити“.) Брат Џорџ Гангас *, који је био члан Водећег тела, описао је то овако: „Свет ће бити диван када сви буду били браћа и сестре. Ускоро ћете имати ту част да живите у новом свету. Живећете док год Јехова буде живео. Живећемо вечно.“ Како је то само дивна нада!

ПЕСМА 122 Будимо постојани, непоколебљиви!

^ одл. 5 Знамо да ће човечанство ускоро задесити „велика невоља“. Шта ће то значити за нас? Шта ће Јехова тада очекивати од нас? Које особине сада треба да развијамо како бисмо му остали верни? Одговоре ћемо добити у овом чланку.

^ одл. 11 ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: Израз Гог из Магога (и краћи облик Гог) односи се на коалицију народа која ће током велике невоље напасти праву религију.

^ одл. 11 Додатне информације о догађајима који ће претходити Армагедону могу се наћи у 21. поглављу књиге Божје Краљевство влада! Додатне информације о нападу Гога из Магога и о томе како ће Јехова одбранити свој народ у Армагедону могу се наћи у Стражарској кули од 15. јула 2015, стране 14-19.

^ одл. 16 Регионални конгрес 2019, са темом „Љубав никада не престаје“, увериће нас да смо на сигурном јер имамо Јеховину заштиту (1. Кор. 13:8).

^ одл. 19 Видети чланак „’Дела његова иду за њим‘“, у Стражарској кули од 1. децембра 1994.

^ одл. 64 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Током велике невоље, мала група храбрих Сведока одржава састанак у шуми.

^ одл. 66 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Велико мноштво Јеховиних верних слугу преживеће велику невољу!