Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 42

Шта ће Јехова учинити да постанеш?

Шта ће Јехова учинити да постанеш?

Бог делује у вама да бисте и желели и поступали (ФИЛ. 2:13)

ПЕСМА 104 Божји дар светог духа

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта Јехова може учинити да би остварио своју намеру?

ЈЕХОВА може постати шта год је потребно да би испунио своју намеру. На пример, постао је Учитељ, Утешитељ, Проповедник, што су само неке од његових многобројних улога (Ис. 48:17; 2. Кор. 7:6; Гал. 3:8). Међутим, он често остварује своје намере преко људи (Мат. 24:14; 28:19, 20; 2. Кор. 1:3, 4). Јехова свакоме од нас може дати неопходну мудрост и снагу да постане шта год је потребно да би учинио оно што он жели. Све је то обухваћено оним што према мишљењу многих стручњака Јеховино име значи.

2. (а) Зашто понекад мислимо да Јехова нема никакве користи од нас? (б) Шта ћемо размотрити у овом чланку?

2 Сви ми желимо да Јехови будемо од користи, али неки од нас се можда питају јесу ли такви. Зашто? Зато што их године, околности или способности ограничавају у ономе што могу учинити. С друге стране, неки су сасвим задовољни оним што већ раде и не виде потребу да даље напредују. У овом чланку ћемо видети како Јехова може покренути свакога од нас да учини оно што он жели. Затим ћемо размотрити како је Јехова код неких библијских личности, и мушкараца и жена, пробудио жељу да нешто учине и дао им снагу за то. На крају ћемо видети како се и ми можемо ставити Јехови на располагање.

КАКО НАС ЈЕХОВА ПОКРЕЋЕ

3. Према Филипљанима 2:13, како Јехова може у нама пробудити жељу да нешто урадимо?

3 Прочитати Филипљанима 2:13. * Јехова у нама може пробудити жељу да нешто урадимо. Како? На пример, можда смо чули да је некоме у скупштини потребна помоћ или да нешто друго треба да се уради. Или су старешине прочитале писмо подружнице у коме се каже да је потребна помоћ ван нашег скупштинског подручја. У таквим ситуацијама се можда питамо како бисмо могли да помогнемо. Или смо можда добили неки тежак задатак и питамо се да ли ћемо моћи да га добро урадимо. Можда након што смо прочитали нешто из Божје Речи размишљамо како то можемо искористити да помогнемо другима. Јехова нас ни на шта не присиљава. Али када види да размишљамо шта бисмо још могли да урадимо, може у нама пробудити жељу да то спроведемо у дело.

4. Како нам Јехова може дати снагу да нешто урадимо?

4 Јехова нам може дати и снагу да нешто урадимо (Ис. 40:29). Он нам својим светим духом може помоћи да још боље искористимо своје таленте (Изл. 35:30-35). Преко своје организације учи нас како да обављамо неке послове. Ако ниси сигуран како нешто треба да се уради, тражи помоћ. Немој се устручавати да од свог небеског Оца тражиш додатну снагу (2. Кор. 4:7; Лука 11:13). У Библији имамо много примера и мушкараца и жена код којих је Јехова пробудио жељу да нешто ураде и дао им снагу да то спроведу у дело. Док будемо разматрали неке од тих примера, размишљај како би се и ти на сличан начин могао ставити Јехови на располагање.

КАКО ЈЕ ЈЕХОВА ПОМОГАО НЕКИМ МУШКАРЦИМА

5. Када и на који начин је Јехова од Мојсија учинио избавитеља израелског народа и шта учимо из тога?

5 Јехова је учинио да Мојсије постане избавитељ израелског народа. Али када је то учинио? Да ли онда када је Мојсије сматрао да је довољно добар будући да је био „поучен свој египатској мудрости“? (Дела 7:22-25). Не, то је учинио тек када је од Мојсија направио понизног и благог човека (Дела 7:30, 34-36). Јехова је Мојсију улио потребну храброст да би могао да се обрати моћном владару Египта (Изл. 9:13-19). Шта на основу тога можемо научити? Јехови су корисни они који имају добре особине и који се ослањају на њега (Фил. 4:13).

6. Шта учимо из тога како је Јехова преко Варзелаја помогао краљу Давиду?

6 Вековима касније, Јехова је преко Варзелаја помогао краљу Давиду. Док је бежао од свог сина Авесалома, Давид је, као и народ који је био с њим, „огладнео, уморио се и ожеднео“. Варзелај, који је у то време већ био стар, заједно с другима је ризиковао живот да би помогао Давиду и његовим људима. Није мислио да због своје старости више није користан Јехови, већ је великодушно донео оно што је имао како би помогао Божјим слугама у невољи (2. Сам. 17:27-29). Коју поуку из тога можемо извући? Без обзира на то колико имамо година, Јехова преко нас може помоћи својим слугама у невољи, било да живе у нашој средини или у неким другим земљама (Посл. 3:27, 28; 19:17). Чак и ако им не можемо директно помоћи, можемо дати прилог за међународно дело проповедања тако да се из прикупљених средстава може пружити помоћ онима којима је то потребно (2. Кор. 8:14, 15; 9:11).

7. Коју част је Јехова указао Симеону и зашто је то за нас охрабрујуће?

7 Јехова је обећао Симеону, једном старијем човеку који је живео у Јерусалиму, да неће умрети док не види Месију. То обећање је Симеону много значило, јер је већ годинама чекао Месију. Због своје вере и истрајности био је награђен. Једног дана, „понесен духом“, отишао је у храм, где је видео Исуса кога су родитељи донели. Јехова га је надахнуо да изрекне пророчанство о том детету које ће постати Христ (Лука 2:25-35). Иако је Симеон вероватно умро пре него што је Исус започео са својом службом, био је захвалан што му је Јехова указао такву част, а у будућности га очекују још многи благослови. Тај човек који је верно служио Јехови, у новом свету ће имати прилику да види какве ће све благослове Исусова власт донети читавом човечанству (Пост. 22:18). И ми треба да будемо захвални за све што нам Јехова омогући да учинимо за њега.

8. Како попут Варнаве можемо бити корисни Јехови?

8 У првом веку н. е., један добар човек који се звао Јосиф ставио се Јехови на располагање (Дела 4:36, 37). Вероватно зато што је Јосиф изузетно добро умео да утеши друге, апостоли су га прозвали Варнава, што значи „син утехе“. На пример, када је Савле постао хришћанин, многа браћа су га се плашила јер је било познато да је прогонио оне који су веровали у Исуса. Али Варнава се заузео за Савла и он му је сигурно био много захвалан због тога (Дела 9:21, 26-28). Након неког времена, старешине у Јерусалиму су желеле да охрабре браћу која су живела далеко у Сиријској Антиохији. Кога су послали? Варнаву! То је био добар избор. Библија каже да их је Варнава све „храбрио да одлучним срцем остану верни Господу“ (Дела 11:22-24). Слично томе, Јехова и нама може помоћи да утешимо нашу браћу и сестре. На пример, преко нас може утешити оне који су некога изгубили. Или нас може подстаћи да посетимо или позовемо некога ко је болестан или потиштен. Да ли ћеш се и ти попут Варнаве ставити Јехови на располагање? (1. Сол. 5:14).

9. Како је Јехова помогао Василију да постане добар духовни пастир и шта учимо из тога?

9 Јехова је помогао једном брату који се зове Василиј да постане добар духовни пастир. Он је наименован за старешину када је имао 26 година. Плашио се да нема довољно искуства да у духовном погледу помаже браћи и сестрама, нарочито онима који су имали озбиљних проблема. Али много тога је научио од искусних старешина и на Семинару за наименовану браћу. Вредно је радио на себи. На пример, направио је списак неких мањих циљева. Са сваким оствареним циљем, његови страхови су бивали све мањи. Он сада каже: „Оно што ме је некада плашило данас ме радује. Много сам срећан кад ми Јехова помогне да нађем прави стих којим могу утешити неког брата или сестру у скупштини.“ Браћо, ако се попут Василија ставите Јехови на располагање, он ће вам помоћи да преузмете и веће одговорности у скупштини.

КАКО ЈЕ ЈЕХОВА ПОМОГАО НЕКИМ ЖЕНАМА

10. Шта је Авигеја урадила и шта из тога можемо научити?

10 Давид је са својим људима бежао од краља Саула и требала му је помоћ. Зато је послао своје људе да од богатог Израелца Навала траже да им да нешто хране што је имао код себе. Давид је био слободан да тако нешто тражи зато што је штитио Навалова стада у пустињи. Али Навал је био себичан и ништа није хтео да му да. Давид се разгневио и намеравао је да убије и Навала и све мушкарце у његовом дому (1. Сам. 25:3-13, 22). Међутим, Навал је имао жену која није била само лепа него и паметна. Поступила је веома храбро када је пала на колена пред Давидом и молила га да не навуче на себе кривицу за крв због освете. Тактично му је рекла да препусти ствари Јехови. Њена понизност и разборитост оставиле су дубок утисак на Давида. С правом је закључио да ју је Јехова послао (1. Сам. 25:23-28, 32-34). Авигеја је имала особине које су се допадале Јехови и због којих је могао да делује преко ње. Слично томе, када се хришћанке труде да буду тактичне и разборите, Јехова преко њих јача њихове породице и друге у скупштини (Посл. 24:3; Титу 2:3-5).

11. Шта су Салумове кћери радиле и ко се данас с њима може упоредити?

11 Много векова касније, Салумове кћери су биле међу онима који су учествовали у обнови јерусалимских зидина (Нем. 2:20; 3:12). Иако је њихов отац био кнез, биле су спремне да се лате тешког и опасног посла (Нем. 4:15-18). Оне су биле сушта супротност угледним Текојанима, којима је било испод части да учествују у том послу (Нем. 3:5). Замисли само колико су Салумове кћери биле срећне када је посао био завршен за само 52 дана! (Нем. 6:15). И у данашње време сестре су срећне што могу учествовати у посебном виду свете службе, то јест на изградњи и одржавању објеката који су посвећени Јехови. Сав тај посао се успешно обавља захваљујући њиховој спретности, ентузијазму и верности.

12. На шта Јехова и нас може подстаћи као што је подстакао Тавиту?

12 Јехова је подстакао Тавиту да буде „богата добрим делима“ и да помаже сиромашнима, а нарочито удовицама (Дела 9:36). Пошто је била изузетно великодушна и добра, многи су били жалосни када је умрла. А онда се њихова жалост претворила у радост када ју је апостол Петар ускрснуо (Дела 9:39-41). Шта од ње можемо научити? Било да смо млади или стари, мушкарци или жене, сви ми можемо учинити нешто за нашу браћу и сестре (Јевр. 13:16).

13. Шта је једна стидљива сестра постигла захваљујући Јеховиној помоћи и шта је на крају рекла?

13 Једна стидљива сестра која се зове Рут желела је да постане мисионарка. Као девојчица је брзо ишла од куће до куће и остављала трактате. Рекла је да је заиста волела то да ради. Али било јој је тешко да на вратима разговара с другима о Божјем Краљевству. Упркос стидљивости, Рут је постала стални пионир када је имала 18 година. Библијску школу Галад је похађала 1946. и након тога је служила на Хавајима и у Јапану. Захваљујући томе што се ставила Јехови на располагање, доста је допринела ширењу добре вести у тим земљама. Након скоро 80 година проведених у служби, Рут је рекла: „Јехова ме је увек јачао. Он ми је помогао да савладам своју стидљивост. Чврсто верујем да свако од нас може бити од велике користи Јехови ако се узда у њега.“

СТАВИ СЕ ЈЕХОВИ НА РАСПОЛАГАЊЕ

14. Према Колошанима 1:29, шта треба да учинимо да бисмо Јехови били од користи?

14 Јехова је током историје помагао својим слугама да испуне многе улоге. Шта ће учинити да ти постанеш? Много зависи од тога колико си спреман да му се ставиш на располагање. (Прочитати Колошанима 1:29.) Ако то учиниш, Јехова од тебе може направити ревног проповедника, доброг учитеља, саосећајног тешитеља, вештог радника, доброг пријатеља или шта год је потребно да би постигао оно што жели.

15. Према 1. Тимотеју 4:12, 15, за шта млада браћа треба да усрдно моле Јехову?

15 А шта је с вама, младићима, који полако улазите у свет одраслих? Требају нам млади људи пуни снаге који су спремни да преузму одговорности као слуге помоћници. У многим скупштинама има више старешина него слугу помоћника. Да ли би неко од вас младих могао развити жељу да преузме додатне одговорности у скупштини? Нека браћа понекад кажу да су задовољни тиме што у скупштини служе као објавитељи. Ако се и ти тако осећаш, усрдно моли Јехову да ти помогне да развијеш жељу да постанеш слуга помоћник и да ти да снагу да у служби учиниш све што можеш (Проп. 12:1). Треба нам твоја помоћ! (Прочитати 1. Тимотеју 4:12, 15.)

16. За шта треба да молимо Јехову и зашто?

16 Јехова може учинити да постанеш шта год му је потребно да би постигао оно што жели. Зато га моли да у теби развије жељу да му служиш и затим га моли да ти да снаге за то. Било да си млад или стар, користи своје време, снагу и средства да сада искажеш част Јехови (Проп. 9:10). Никада немој дозволити да због страха или осећаја недораслости пропустиш драгоцене прилике да за Јехову учиниш нешто више. Велика је ствар дати чак и мали допринос томе да нашем небеском Оцу буде исказана част коју заслужује!

ПЕСМА 127 Каква особа треба да будем?

^ одл. 5 Да ли сматраш да је оно што чиниш за Јехову мало? Питаш ли се јеси ли му још увек користан? Или можда не видиш потребу да се ставиш на располагање и да му служиш како год он жели? У овом чланку ћемо видети како нам Јехова може дати и жељу и снагу да постанемо шта год је потребно да би се његова намера испунила.

^ одл. 3 Иако је апостол Павле ове речи упутио хришћанима у првом веку, оне се у суштини односе на све оне који служе Јехови.