Пређи на садржај

Пређи на садржај

43. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Јехова води своју организацију

Јехова води своју организацију

Не војном силом ни снагом, већ мојим духом“, каже Јехова над војскама (ЗАХ. 4:6)

ПЕСМА 40 Коме припадамо?

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта крштени хришћани морају наставити да раде?

ДА ЛИ си се крстио? Ако јеси, то значи да си јавно изразио своју веру у Јехову и показао да желиш да служиш с његовом организацијом *. Наравно, и даље мораш јачати своју веру. Осим тога, важно је да јачаш и уверење да Јехова путем своје организације остварује своју намеру.

2-3. Шта о Јехови сазнајемо на основу тога како води своју организацију?

2 Из тога како Јехова данас води своју организацију види се какав је он Бог, која је његова намера и каква су његова мерила. Погледајмо три Јеховине особине које долазе до изражаја у његовој организацији.

3 Као прво, „Бог није пристрастан“ (Дела 10:34). Подстакнут љубављу, Јехова је дао свог Сина као „откупнину за све“ (1. Тим. 2:6; Јов. 3:16). Јеховин народ проповеда добру вест свима који желе да слушају и тако им Јехова даје прилику да добију благослове које омогућава откупнина. Као друго, Јехова је Бог реда и мира (1. Кор. 14:33, 40). Зато је разумно закључити да ће његов народ бити организован и мирољубив. Као треће, Јехова је „Величанствени Учитељ“ (Ис. 30:20, 21). Зато његова организација улаже велики труд у поучавање о Божјој Речи, како на скупштинским састанцима тако и у служби проповедања. Како су ове три Јеховине особине биле очигледне у хришћанској скупштини у првом веку? Како се оне виде у савремено доба? Како нам свети дух помаже да служимо с Јеховином организацијом?

БОГ НИЈЕ ПРИСТРАСТАН

4. Према Делима апостолским 1:8, шта је Исус заповедио својим следбеницима и коју су помоћ они добили?

4 У првом веку. Порука коју је Исус проповедао уливала је наду човечанству (Лука 4:43). Он је својим следбеницима заповедио да наставе оно што је започео и да сведоче „до свих крајева земље“. (Прочитати Дела апостолска 1:8.) Наравно, они то нису могли постићи својом снагом. Била им је потребна помоћ светог духа који им је Исус обећао (Јов. 14:26; Зах. 4:6).

5-6. Како је свети дух помогао Исусовим следбеницима?

5 Исусови следбеници су примили свети дух на Педесетницу 33. године. Захваљујући помоћи светог духа, одмах су почели да проповедају и за кратко време хиљаде људи је прихватило добру вест (Дела 2:41; 4:4). Када је почело прогонство, ученици нису подлегли страху, већ су се обратили Богу за помоћ. Молили су се: „Помози својим слугама да и даље са свом одважношћу објављују твоју реч.“ Затим су се испунили светим духом, па су наставили да „храбро објављују Божју реч“ (Дела 4:18-20, 29, 31).

6 Исусови ученици су се суочавали и с другим потешкоћама. На пример, било је мало примерака светих списа. Нису имали додатну литературу за проучавање као ми данас. Осим тога, морали су да проповедају људима који су говорили различите језике. Упркос свему томе, за само неколико деценија ревни Исусови ученици постигли су нешто што је изгледало немогуће – проповедали су добру вест „свим људима под небом“ (Кол. 1:6, 23).

7. Како су Јеховине слуге пре више од 100 година знале шта Бог очекује од њих и шта су урадиле?

7 У савремено доба. Јехова и данас води свој народ и даје му снагу. Он то првенствено чини путем своје надахнуте Речи. У њој читамо о Исусовој служби и заповести коју је дао својим следбеницима – да наставе оно што је он започео (Мат. 28:19, 20). Још у јулу 1881. у овом часопису је писало: „Нисмо позвани нити помазани да примимо част и гомиламо богатство, него да трошимо оно што имамо и бивамо трошени и да проповедамо добру вест.“ У брошурици Коме је поверено дело проповедања, која је објављена 1919, стајало је: „Изгледа да је то дело огромно, али оно је Господово и он ће нам дати снагу да га извршимо.“ Баш као први хришћани, ова браћа су храбро прионула на посао, уверена да ће им свети дух помоћи да проповедају свим људима.

Јеховина организација је увек користила најбоља средства за ширење добре вести (Видети 8. и 9. одломак)

8-9. Које методе је Јеховина организација користила да би ширила добру вест?

8 Јеховина организација је увек користила најбоља средства за ширење добре вести. Међу њима су штампане публикације, „Фото-драма стварања“, фонографи, аутомобили са звучницима, радио-емисије, а у новије време и електронске публикације и интернет. Надаље, Божја организација данас преводи литературу на више језика него икада раније. Због чега се то чини? Циљ је да сви људи чују добру вест на свом језику. Јехова је непристрастан – он је прорекао да ће се добра вест проповедати „свим народима, племенима, језицима и народностима“ (Откр. 14:6, 7). Он жели да порука о Краљевству стигне до свих.

9 А како се проповеда онима до којих је тешко доћи, можда зато што живе у добро обезбеђеним стамбеним зградама? Да би се дошло до што већег броја људи, Јеховина организација је разматрала различите видове сведочења на јавним местима. На пример, Водеће тело је 2001. одобрило употребу колица и штандова с литературом, најпре у Француској, а касније и у другим земљама. Резултати су били одлични. У Сједињеним Државама је 2011. у једном од најпрометнијих делова Њујорка започео посебан програм за сведочење у метрополама. Током прве године, подељено је 102 129 књига и 68 911 часописа, а 4 701 особа је затражила библијски курс. Било је очигледно да Јехова својим духом подупире ове активности. Због тога је Водеће тело одобрило употребу штандова и колица с литературом у целом свету.

10. Шта можемо учинити да бисмо се побољшали у служби?

10 Шта можеш учинити. Труди се да примењујеш све поуке које нам Јехова пружа на састанцима. Редовно сарађуј са својом групом за службу проповедања. Браћа и сестре из твоје групе помоћи ће ти да се побољшаш у служби и охрабриће те својим примером. Настави да проповедаш упркос потешкоћама. Као што нас стих на ком се темељи овај чланак подсећа, све што постижемо у служби постижемо захваљујући помоћи светог духа, а не својом снагом (Зах. 4:6). Јехова ће наставити да нам даје снагу јер извршавамо задатак који нам је он поверио.

ЈЕХОВА ЈЕ БОГ РЕДА И МИРА

11. Како је водеће тело у првом веку сложно радило на томе да сачува ред и мир међу Божјим народом?

11 У првом веку. Водеће тело у Јерусалиму је сложно радило на томе да међу Божјим народом владају ред и мир (Дела 2:42). На пример, када се отприлике 49. године покренуло питање обрезања, водеће тело га је размотрило под вођством светог духа. Да је оно остало нерешено, скупштина би и даље била подељена и то би се негативно одразило на проповедање добре вести. Иако су апостоли и старешине били Јудејци, на њих нису утицали јудејска традиција нити они који су је снажно заступали. Браћа из водећег тела су проучавала Божју Реч и молила се за помоћ светог духа (Дела 15:1, 2, 5-20, 28). Какав је био исход? Јехова је благословио њихову одлуку, у скупштинама су владали мир и јединство и проповедање се несметано наставило (Дела 15:30, 31; 16:4, 5).

12. Шта показује да у Јеховиној организацији и данас владају ред и мир?

12 У савремено доба. Јеховина организација се труди да међу Јеховиним слугама владају ред и мир. Још 1895, у Сионској стражарској кули и гласнику Христове присутности од 15. новембра изашао је чланак под насловом „Пристојно и како је ред“. Он се темељио на 1. Коринћанима 14:40 и у њему је писало: „Апостоли су раној цркви имали доста тога да кажу о реду [...] Добро је и даље се верно држати онога што је ’некада написано [...] нама за поуку‘“ (Римљ. 15:4). У данашњој Јеховиној организацији ред и мир су подједнако важни као и у првој хришћанској скупштини. Примера ради, ако би требало да присуствујеш Разматрању Стражарске куле у другој скупштини, па чак и у другој земљи, знао би како ће то разматрање изгледати и који ће се чланак разматрати. Одмах би се осећао као код куће! Такво јединство је могуће само захваљујући деловању Божјег духа (Соф. 3:9, фусн.).

13. Имајући у виду Јаковљеву 3:17, шта треба да се питамо?

13 Шта можеш учинити. Јехова жели да његов народ одржи „јединство, које [има] захваљујући духу“ тако што чува мир који га повезује (Еф. 4:1-3). Према томе, питај се: „Да ли доприносим јединству и миру у скупштини? Да ли сам послушан онима који предводе? Да ли се браћа и сестре могу ослонити на мене, посебно ако имам одговорности у скупштини? Да ли сам тачан, спреман да помогнем и да служим?“ (Прочитати Јаковљеву 3:17.) Ако видиш да у нечему треба да се побољшаш, моли се за свети дух. Што више свети дух буде утицао на твоју личност и поступке, то ће те браћа и сестре у скупштини више волети и ценити.

ЈЕХОВА НАС ПОУЧАВА И ОПРЕМА ЗА СЛУЖБУ

14. Према Колошанима 1:9, 10, како је Јехова поучавао свој народ у првом веку?

14 У првом веку. Јехова воли да поучава свој народ (Пс. 32:8). Он жели да га његове слуге упознају, да га заволе, постану његова вољена деца и живе вечно. Све то не би било могуће без поуке коју им пружа (Јов. 17:3). Јехова је у првом веку свој народ поучавао преко хришћанске скупштине. (Прочитати Колошанима 1:9, 10.) Важну улогу у томе имао је свети дух, који је Исус обећао (Јов. 14:16). Захваљујући њему ученици су боље разумели Божју Реч и присетили се многих ствари које је Исус говорио и радио, што је касније забележено у јеванђељима. То знање је првим хришћанима ојачало веру и они су још више волели Бога, његовог Сина и једни друге.

15. Шта је за тебе доказ да се испуњава Јеховино пророчанство из Исаије 2:2, 3?

15 У савремено доба. Јехова је прорекао да ће се у „последњим данима“ људи из свих народа сакупљати на његову симболичну гору да их он поучава. (Прочитати Исаију 2:2, 3.) То пророчанство се испуњава пред нашим очима. Права религија се издиже далеко изнад свих других. Осим тога, Јехова нам припрема праву духовну гозбу (Ис. 25:6). Духовна храна коју нам он даје преко „верног и разборитог роба“ не само да је обилна већ је и изузетно разноврсна – од чланака и говора до анимација и кратких филмова (Мат. 24:45). Делимо осећања Јововог пријатеља Елијуја који је с правом рекао: „Има ли учитеља попут [Бога]?“ (Јов 36:22).

Увери се да си пронашао истину и живи по њој (Видети 16. одломак) *

16. Како можеш духовно напредовати?

16 Шта можеш учинити. Божји дух ће ти помоћи да примениш оно што си научио читајући и проучавајући Божју Реч. Моли се попут псалмисте који је рекао: „Јехова, поучи ме свом путу. Живећу по твојој истини. Дај ми неподељено срце да бих се бојао твог имена“ (Пс. 86:11). Настави да узимаш духовну храну коју Јехова обезбеђује преко своје Речи и своје организације. Наравно, није ти циљ само да стекнеш знање. Важно је да се увериш да си пронашао истину и да живиш по њој. Јеховин дух ће ти помоћи у томе. Осим тога, треба да храбриш браћу и сестре (Јевр. 10:24, 25). Они су твоја духовна породица. Моли се да ти Божји дух помогне да од срца коментаришеш на састанцима и да даш све од себе када имаш учешће у програму. На тај начин показаћеш Јехови и његовом Сину да волиш њихово драгоцено стадо (Јов. 21:15-17).

17. Како можеш показати да верно подупиреш Јеховину организацију?

17 Ускоро ће на земљи постојати само организација коју води Божји дух. Зато ревно сарађуј с Јеховином организацијом. Проповедај добру вест свима и тако покажи да си непристрастан попут Бога. Доприноси јединству у скупштини и тако покажи да попут њега волиш ред и мир. Слушај свог Величанственог Учитеља тако што ћеш у потпуности искористити обиље духовне хране коју ти он пружа. Кад дође крај Сатаниног света, ти се нећеш плашити. С пуно поуздања, стајаћеш међу онима који верно подупиру Јеховину организацију.

ПЕСМА 3 Јехова нам улива наду и снагу

^ одл. 5 Да ли си уверен да Јехова данас води своју организацију? У овом чланку ћемо видети како је Јехова водио хришћанску скупштину у првом веку и како води свој народ данас.

^ одл. 1 ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: Јеховина организација састоји се из небеског и земаљског дела. У овом чланку, реч „организација“ односи се на земаљски део.

^ одл. 52 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Након што је гледала кратке филмове и видела браћу и сестре који служе у земљама где је потребно више објавитеља, једна пионирка је пожелела да крене њиховим стопама. На крају је остварила свој циљ да служи у једној таквој земљи.