Пређи на садржај

Пређи на садржај

42. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Библијски курсеви који воде до крштења – други део

Библијски курсеви који воде до крштења – други део

Пази како живиш и како поучаваш (1. ТИМ. 4:16)

ПЕСМА 77 Светлост у мрачном свету

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Зашто се може рећи да стварање ученика спасава животе?

СТВАРАЊЕ ученика спасава животе! Зашто се то може рећи? Према Матеју 28:19, 20, Исус је својим ученицима заповедио: „Идите и стварајте ученике [...] крстећи их.“ Колико је крштење важно? Оно је неопходно за спасење. Особа која жели да се крсти мора веровати да је спасење могуће само захваљујући Исусовој жртвеној смрти и ускрсењу. Зато је апостол Петар рекао својим суверницима: „Крштење [...] сада спасава и вас на темељу ускрсења Исуса Христа“ (1. Петр. 3:21). Према томе, када се нови ученик крсти, он се може надати вечном животу.

2. Према 2. Тимотеју 4:1, 2, какви учитељи треба да будемо?

2 Да бисмо стварали ученике, важно је да будемо вешти у поучавању. (Прочитати 2. Тимотеју 4:1, 2.) Исус нам је заповедио: „Идите и стварајте ученике [...] учећи их.“ Апостол Павле је рекао Тимотеју: „Добро пази како [...] поучаваш. Истрај у томе, јер чинећи то спашћеш и себе и оне који те слушају“ (1. Тим. 4:16). То исто важи и за нас. Пошто је поучавање повезано са стварањем ученика, желимо да будемо што бољи учитељи.

3. Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

3 Широм света, Јеховине слуге поучавају милионе људи истини из Библије. Али као што је речено у претходном чланку, желимо да помогнемо што већем броју њих да се крсте и постану ученици Исуса Христа. У овом чланку ћемо осмотрити још пет ствари које сваки учитељ треба да уради како би особи с којом проучава помогао да напредује до крштења.

ПУСТИ ДА БИБЛИЈА ПОУЧАВА

Замоли некога ко има искуства у поучавању да ти помогне да делотворније користиш Библију на курсевима (Видети одломке 4-6) *

4. На шта треба да пазимо док водимо библијски курс и зашто? (Видети и фусноту.)

4 Ми волимо Божју Реч и оно што преносимо другима. Зато би се могло десити да надугачко причамо о томе. Међутим, било да се ради о Разматрању Стражарске куле, Скупштинском разматрању Библије или библијском курсу, водитељ не треба превише да прича. Да би Библија била у првом плану, учитељ не треба да објашњава све што зна о неком библијском стиху или некој теми (Јов. 16:12). * Размисли о томе колико си знао о Библији у време свог крштења, а колико знаш данас. Вероватно си тада разумео само основна библијска учења (Јевр. 6:1). Биле су потребне године да би научио оно што сада знаш. Зато немој покушавати да све то знање одједном пренесеш некоме ко је тек почео да проучава.

5. (а) Према 1. Солуњанима 2:13, шта нам је циљ кад некога поучавамо? (б) Како можемо подстаћи ученика да својим речима објасни оно што учи?

5 Циљ нам је да особа која проучава разуме да оно што учи потиче из Божје надахнуте Речи. (Прочитати 1. Солуњанима 2:13.) Како то можемо постићи? Подстакни ученика да својим речима објасни оно што учи. Немој сваки пут ти објашњавати библијске стихове него некад замоли и њега да то уради. Помози му да разуме како може да примени начела из Божје Речи. Постављај му питања која ће га водити до исправног закључка и подстаћи да каже шта мисли о стиховима које чита (Лука 10:25-28). На пример, питај га: „Шта ти овај стих открива о некој од Јеховиних особина?“ „Како ти ово што си сада сазнао може користити?“ „Шта мислиш о овоме што си управо научио?“ (Посл. 20:5). Није најважније колико ученик зна, већ колико воли и примењује оно што зна.

6. Зашто би било добро да позовемо на курс некога ко има искуства у поучавању?

6 Да ли на библијске курсеве водиш објавитеље који су искусни у поучавању? Ако то радиш, питај их шта мисле о томе како водиш курс и да ли добро користиш Библију у поучавању. Ако желиш да будеш бољи учитељ, мораш бити понизан. (Упоредити с Делима апостолским 18:24-26.) Након курса, питај искусног објавитеља да ли му се чини да ученик разуме оно што сте осматрали. Осим тога, могао би да замолиш тог објавитеља да уместо тебе води курс ако ћеш бити одсутан недељу или више дана. Тако ће се курс редовно одржавати, што ће помоћи ученику да разуме колико је проучавање Библије важно. Немој никад мислити да је то „твој“ курс и да нико други не може да га води. На крају крајева, сви желимо оно што је најбоље за ученика – да што боље упозна истину.

ПОУЧАВАЈ СА ОДУШЕВЉЕЊЕМ И УВЕРЉИВО

Да би ученик разумео како да примени библијска начела, испричај му искуства неке браће и сестара (Видети одломке 7-9) *

7. Шта ће ученику помоћи да заволи оно што учи?

7 Ученик треба да види да волиш оно чему га поучаваш и да си уверен да је то истина (1. Сол. 1:5). Већа је вероватноћа да ће и он тада заволети оно што учи. Можда би могао да му испричаш како ти је Библија променила живот набоље. Тако ће разумети да Библија садржи корисне савете који и њему могу помоћи.

8. Шта би још могао да осмотриш са учеником током библијског курса?

8 Током библијског курса, испричај ученику искуство некога ко је имао проблеме сличне његовим, али је успео да их савлада. Могао би да доведеш на курс некога из скупштине чије искуство би користило ученику. Уз то, могао би да нађеш и неко охрабрујуће искуство на сајту jw.org у рубрици „Библија мења животе“. * Такви чланци и кратки филмови ће помоћи ученику да види колико је мудро да примењује библијска начела у свом животу.

9. Како можеш подстаћи ученика да рођацима и пријатељима прича о ономе што учи?

9 Ако је особа која проучава Библију у браку, да ли и њен брачни друг проучава? Ако то није случај, позови га да се придружи. Подстакни ученика да рођацима и пријатељима прича о ономе што учи (Јов. 1:40-45). Како би то могао да урадиш? Могао би да га питаш: „Како би ово објаснио некоме из твоје породице?“ или „Који стих би користио да то објасниш неком пријатељу?“ На тај начин, ти га припремаш да и он буде учитељ. Кад испуни услове, може почети да иде у службу као некрштени објавитељ. Осим тога, могао би да га питаш да ли познаје некога ко би желео да проучава Библију. Ако те упути на некога, одмах ступи у контакт с том особом и понуди јој библијски курс. Покажи јој кратак филм Како изгледа проучавање Светог писма? *

ПОДСТАКНИ УЧЕНИКА ДА ПРОНАЂЕ ПРИЈАТЕЉЕ У СКУПШТИНИ

Подстакни ученика да нађе пријатеље у скупштини (Видети 10. и 11. одломак) *

10. Према 1. Солуњанима 2:7, 8, како се учитељи могу угледати на Павла?

10 Они који воде библијске курсеве треба да покажу да им је искрено стало до особа с којима проучавају. У њима треба да виде своју будућу браћу и сестре. (Прочитати 1. Солуњанима 2:7, 8.) Ученицима није лако да се мењају и да прекину нека дотадашња пријатељства. Треба да им помогнемо да нађу праве пријатеље у скупштини. Буди пријатељ особи с којом проучаваш. Немој проводити време с њом само током библијског курса већ и у другим приликама. Телефонски позив, порука или кратка посета показаће јој да ти је заиста стало до ње.

11. Шта они с којима проучавамо треба да нађу у скупштини и зашто?

11 Једна афричка изрека каже: „Потребно је читаво село да се одгаји дете.“ Ми бисмо могли рећи: „Потребна је цела скупштина да би неко постао Христов ученик.“ Због тога искусни учитељи упознају ученике с браћом и сестрама који би могли позитивно утицати на њих. Особе које проучавају уживаће у дружењу с Божјом народом, где могу добити духовну и емоционалну подршку. Желимо да сваки ученик осећа да припада скупштини, да је део наше духовне породице, као и да заволи наше хришћанско братство. Тада ће му бити лакше да престане да се дружи с људима који му не помажу да се приближи Јехови (Посл. 13:20). Ако га некадашњи пријатељи одбаце, знаће да може да нађе праве пријатеље у Јеховиној организацији (Мар. 10:29, 30; 1. Петр. 4:4).

НАГЛАШАВАЈ КОЛИКО СУ ПРЕДАЊЕ И КРШТЕЊЕ ВАЖНИ

Корак по корак, неко ко искрено жели да служи Богу оствариће циљ да се крсти! (Видети 12. и 13. одломак)

12. Зашто са учеником треба да разговарамо о предању и крштењу?

12 Немој се устручавати да ученику говориш о предању и крштењу. На крају крајева, док водимо библијски курс, циљ нам је да помогнемо особи да напредује до крштења. После неколико месеци редовног проучавања Библије, а нарочито након што почне да долази на састанке, ученик треба да разуме да је сврха библијског курса да и он једног дана почне да служи Јехови.

13. Који кораци су неопходни да би неко остварио циљ да се крсти?

13 Корак по корак, неко ко искрено жели да служи Богу оствариће циљ да се крсти. Као прво, он упознаје Јехову и тако развија љубав и веру (Јов. 3:16; 17:3). Затим гради пријатељство с Јеховом и зближава се с браћом и сестрама у скупштини (Јевр. 10:24, 25; Јак. 4:8). С временом прекида с лошим навикама и каје се за своје грехе (Дела 3:19). У међувремену, вера га подстиче да другима говори о ономе што је научио (2. Кор. 4:13). Затим предаје свој живот Јехови и крштава се у знак предања (1. Петр. 3:21; 4:2). То је веома радостан дан за све! Док ученик предузима кораке ка свом циљу, срдачно га похваљуј и подстичи да и даље напредује.

ПРОЦЕНИ ДА ЛИ УЧЕНИК НАПРЕДУЈЕ

14. На основу чега можемо проценити да ли неко напредује?

14 Треба да будемо стрпљиви док помажемо ученику да напредује до предања и крштења. Али у једном тренутку морамо утврдити да ли он заиста жели да служи Јехови. Да ли се труди да буде послушан Исусовим заповестима? Или му је циљ само да стекне што више знања?

15. Шта су показатељи да ученик напредује?

15 Редовно анализирај напредак особе с којом проучаваш. На пример, да ли говори о томе шта осећа према Јехови? Да ли се моли Јехови? (Пс. 116:1, 2). Да ли воли да чита Библију? (Пс. 119:97). Да ли редовно долази на састанке? (Пс. 22:22). Да ли се мења? (Пс. 119:112). Да ли је породици и пријатељима почела да говори о ономе што учи? (Пс. 9:1). Што је најважније, да ли жели да постане Јеховин сведок? (Пс. 40:8). Ако не напредује ни на једном од ових подручја, тактично покушај да сазнаш шта је разлог, а затим љубазно али отворено поразговарај с њом о томе. *

16. На основу чега можемо проценити да ли треба прекинути курс?

16 С времена на време размисли треба ли да наставиш да проучаваш Библију с неким. Питај се: „Да ли је често неспреман за курс? Да ли се види да га састанци не занимају? Да ли још увек има лоше навике? Да ли и даље припада некој другој религији?“ Ако је одговор на ова питања потврдан, наставити курс с том особом било би исто као учити пливању некога ко не жели да се покваси! Ако особа не цени оно што учи и не жели да се мења, која је сврха проучавања с њом?

17. Према 1. Тимотеју 4:16, шта они који воде библијске курсеве треба да раде?

17 Озбиљно схватамо одговорност да стварамо ученике и желимо да помогнемо онима с којима проучавамо да напредују до крштења. Зато се трудимо да Библија буде у првом плану и да поучавамо са одушевљењем и уверљиво. Подстичемо ученике да пронађу пријатеље у скупштини. Истичемо колико су предање и крштење важни и с времена на време процењујемо учеников напредак. (Видети оквир „ Пет ствари које учитељ треба да ради“.) Радујемо се што можемо допринети томе да се људи спасу. Дајмо све од себе да помогнемо онима с којима проучавамо да напредују до крштења.

ПЕСМА 79 Поучимо их да буду непоколебљиви

^ одл. 5 Кад водимо библијске курсеве, имамо јединствену прилику да људима помогнемо да своје размишљање и поступке ускладе с Јеховиним мерилима. У овом чланку је додатно објашњено како можемо постати још бољи учитељи.

^ одл. 4 Видети чланак „Шта да избегавамо током библијског курса?“ у Радној свесци од септембра 2016.

^ одл. 8 Иди на О НАМА > ИЗ ЖИВОТА ЈЕХОВИНИХ СВЕДОКА.

^ одл. 9 У апликацији JW Library® иди на МУЛТИМЕДИЈА > САСТАНЦИ И СЛУЖБА ПРОПОВЕДАЊА > ПОМОЋ ЗА СЛУЖБУ ПРОПОВЕДАЊА.

^ одл. 15 Видети чланке „Љубав према Јехови води до крштења“ и „Да ли си спреман да се крстиш?“ у Стражарској кули од марта 2020.

^ одл. 77 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Након службе, старија сестра саветује млађу сестру да мање прича док води библијски курс.

^ одл. 79 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: На библијском курсу жена учи шта значи бити добра супруга. Касније прича свом мужу о томе.

^ одл. 81 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Иста жена је са мужем у гостима код породице коју је упознала у Дворани Краљевства.