Пређи на садржај

Пређи на садржај

41. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Библијски курсеви који воде до крштења – први део

Библијски курсеви који воде до крштења – први део

Очигледно је да сте ви Христово писмо које смо ми написали својом службом (2. КОР. 3:3)

ПЕСМА 78 Поучимо људе о Божјој речи

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

Цела скупштина је радосна кад се крсти нови ученик ког су сви заволели (Видети 1. одломак)

1. Како нам 2. Коринћанима 3:1-3 помаже да разумемо колика је част помоћи некоме да дође до крштења? (Видети слику на насловној страни.)

КАКО се осећаш кад се крсти неко ко проучава и долази на састанке у твојој скупштини? Сигурно си срећан због тога (Мат. 28:19). А ако си ти проучавао с њим, његово крштење ти је посебно радостан догађај! (1. Сол. 2:19, 20). Новокрштени ученици су права „писма препоруке“, не само за оне који су проучавали с њима већ и за целу скупштину. (Прочитати 2. Коринћанима 3:1-3.)

2. (а) Ком важном питању треба да посветимо пажњу и зашто? (б) Шта је библијски курс? (Видети фусноту.)

2 Лепо је видети да је у протекле четири године у целом свету сваког месеца вођено у просеку око 10 милиона библијских курсева *. У том истом периоду се сваке године у просеку крстило више од 280 000 људи, који су постали Јеховини сведоци и ученици Исуса Христа. Како милионима оних који још увек проучавају можемо помоћи да се крсте? Све док Јехова стрпљиво даје људима време и прилику да постану Христови ученици, желимо да учинимо све што можемо да бисмо им помогли да што брже напредују до крштења. Времена је све мање! (1. Кор. 7:29а; 1. Петр. 4:7).

3. Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

3 Будући да је стварање ученика изузетно важно, Водеће тело је замолило подружнице за предлоге како да се већем броју људи помогне да напредују до крштења. У овом и наредном чланку видећемо шта можемо научити од искусних пионира, мисионара и покрајинских надгледника (Посл. 11:14; 15:22). * Они су објаснили шта учитељи и ученици треба да раде да би библијски курс дао добре резултате. У овом чланку ћемо осмотрити пет ствари које сваки ученик треба да ради да би постепено напредовао до крштења.

ПРОУЧАВАЈТЕ СВАКЕ НЕДЕЉЕ

Питај ученика да ли бисте могли негде да седнете и наставите разговор о Библији (Видети одломке 4-6)

4. Чега треба да будемо свесни кад је реч о библијским курсевима на вратима?

4 Многа наша браћа и сестре воде библијске курсеве на вратима. Премда је то добар начин да се развије нечије занимање за Библију, ти разговори су обично кратки, а можда се и не одржавају сваке недеље. Да би код станара пробудили жељу да сазна још више о Библији, неки објавитељи затраже његов број телефона, а затим га између посета позову или му пошаљу поруку у којој спомену нешто из Библије. Можда то раде већ месецима, али нису успоставили делотворан библијски курс. Да ли ће неко напредовати до предања и крштења ако проучавању Божје Речи не посвећује више времена и труда? Вероватно неће.

5. Шта је Исус истакао у Луки 14:27-33 и како на темељу тог начела можемо помоћи онима које поучавамо?

5 Једном приликом, Исус је помоћу примера објаснио шта неко треба да ради да би постао његов ученик. Говорио је о човеку који жели да сагради кулу и о краљу који се спрема да крене у рат. Исус је рекао да градитељ најпре мора да „седне и прорачуна трошак“ и да краљ мора најпре да „седне и посаветује се“ како би видео да ли његова војска може да победи непријатеља. (Прочитати Луку 14:27-33.) Слично томе, човек који жели да постане Исусов ученик мора добро да размисли шта то подразумева. И данас је тако. Зато треба да помогнемо онима с којима проучавамо да увиде колико је важно да се библијски курс одржава сваке недеље. Како то можемо учинити?

6. Шта бисмо могли урадити да би они с којима проучавамо напредовали?

6 За почетак, продужи разговоре на вратима. Можда током сваке посете можеш осмотрити још један библијски стих. Кад се станар навикне на дуже разговоре, питај га да ли бисте могли сести негде да разговарате. Његов одговор ће показати колико му је проучавање Библије важно. Да би му помогао да брже напредује, с временом га можеш питати да ли би желео да проучава двапут недељно. Али проучавање једном или двапут недељно само је део пута ка крштењу.

ПРИПРЕМАЈ СЕ ЗА СВАКИ КУРС

Добро се припреми за сваки библијски курс и покажи ученику како да се припрема (Видети одломке 7-9)

7. Како се учитељ може добро припремити за сваки библијски курс?

7 Као учитељ, треба да се сваки пут добро припремиш за библијски курс. Најпре можеш прочитати материјал који ћете проучавати и стихове који су у њему наведени. Утврди шта су главне тачке. Размисли о наслову, поднасловима, питањима, стиховима испред којих пише „прочитати“ и сликама, као и о видео-материјалу који ти може помоћи да објасниш тему. Имајући у виду особу с којом проучаваш, размисли како да јој једноставно и јасно пренесеш информације да би их могла лако разумети и применити (Нем. 8:8; Посл. 15:28а).

8. Како Павлове речи из Колошанима 1:9, 10 показују да је важно да се молимо за оне с којима проучавамо?

8 Док се припремаш, моли се Јехови за особу која проучава. Моли га да ти помогне да запазиш њене потребе и да је поучаваш тако да јој допреш до срца. (Прочитати Колошанима 1:9, 10.) Покушај да предвидиш шта би јој могло бити тешко да разуме или да прихвати. Не заборави да ти је циљ да јој помогнеш да напредује до крштења.

9. Како можеш помоћи ученику да се припрема за курс? Објасни.

9 Надамо се да ће редовно проучавање Библије пробудити код ученика захвалност за све што су Јехова и Исус учинили и да ће желети да сазна више о томе (Мат. 5:3, 6). Да би му проучавање користило у пуној мери, ученик мора да поклони пажњу ономе што учи. Зато му објасни колико је важно да се унапред припрема за сваки курс тако што ће прочитати материјал и размишљати о томе како да га примени. Како му можеш помоћи да се припреми? Заједно припремите материјал који проучавате да би му показао како се то ради. * Објасни му како да нађе директне одговоре на питања и како ће му подвлачење кључних речи или израза помоћи да се присети одговора. Затим га замоли да одговори својим речима. Из тога ћеш видети да ли је разумео материјал. Осим тога, можеш га подстаћи да учини још нешто.

ПОУЧИ ГА ДА СВАКИ ДАН ПОСВЕТИ ВРЕМЕ ЈЕХОВИ

Поучи ученика да комуницира с Јеховом (Видети 10. и 11. одломак)

10. Зашто је важно да ученик сваког дана чита Библију и шта треба да ради како би му то у потпуности користило?

10 Осим што редовно проучава сваке недеље, за ученика је добро и да сваког дана сам ради нешто. Важно је да издваја време за комуникацију с Јеховом. Шта то подразумева? Треба да слуша Јехову и да разговара с њим. Он слуша Бога тако што свакодневно чита Библију (Ис. Нав. 1:8; Пс. 1:1-3). Покажи му „Распоред за читање Библије“ који се налази на сајту jw.org. * Да би му читање Библије што више користило, подстакни га да дубоко размишља о ономе што је прочитао – шта је из тога научио о Јехови и како то може применити у животу (Дела 17:11; Јак. 1:25).

11. Како ученик може научити да се исправно моли и зашто је важно да се често моли Јехови?

11 Подстакни ученика да разговара с Јеховом тако што ће му се сваког дана молити. На почетку и на крају сваког курса моли се с њим и за њега. Док слуша твоје молитве, научиће да се моли од срца и да своје молитве упућује Јехови у име Исуса Христа (Мат. 6:9; Јов. 15:16). Замисли колико ће свакодневно читање Библије (слушање Јехове) и молитва (разговор с Јеховом) помоћи ученику да се још више приближи Богу! (Јак. 4:8). Кад стекне такве навике, брже ће напредовати ка предању и крштењу. Шта ће му још помоћи у томе?

ПОМОЗИ УЧЕНИКУ ДА ИЗГРАДИ ПРИЈАТЕЉСТВО С ЈЕХОВОМ

12. Како учитељ може помоћи ученику да развије пријатељство с Јеховом?

12 Оно што неко учи на библијском курсу треба да утиче не само на његов ум него и на срце. Због чега? Срце, које представља наше жеље и осећања, покреће нас да применимо оно што учимо. Људи су волели да слушају Исуса јер су његова учења била јасна и разумљива, али следили су га зато што су та учења утицала и на њихово срце (Лука 24:15, 27, 32). Ученик треба да доживи Јехову као стварну особу, као некога с ким може да буде близак. У њему треба да види свог Оца, Бога и Пријатеља (Пс. 25:4, 5). Док проучавате, истакни Јеховине дивне особине (Изл. 34:5, 6; 1. Петр. 5:6, 7). Коју год тему да разматрате, укажи шта из тога учимо о Јехови. Помози ученику да још боље разуме Јеховине особине – његову љубав, доброту и саосећање. Исус је рекао да „највећа и прва заповест“ гласи: „Воли Јехову, свог Бога“ (Мат. 22:37, 38). Труди се да у срце ученика усадиш дубоку љубав према Богу.

13. Помоћу примера објасни како би могао помоћи ученику да боље упозна Јехову.

13 Док разговараш са учеником, реци му због чега ти волиш Јехову. То му може помоћи да схвати да и он треба да развије срдачно, блиско пријатељство с Богом (Пс. 73:28). Примера ради, да ли си у материјалу који проучавате или у неком стиху наишао на нешто о Јехови – о његовој љубави, мудрости, правди или моћи – што те је дирнуло? Спомени то особи с којом проучаваш и реци јој да је то један од многих разлога што волиш нашег небеског Оца. Осим тога, постоји још нешто што сваки ученик треба да ради да би напредовао до крштења.

ПОДСТАКНИ ГА ДА ДОЛАЗИ НА САСТАНКЕ

Подстакни ученика да што пре почне да долази на састанке (Видети 14. и 15. одломак)

14. Шта се у Јеврејима 10:24, 25 каже о састанцима и како они могу помоћи ученицима да напредују?

14 Сви желимо да се особе с којима проучавамо крсте. Важан начин да им помогнемо у томе јесте да их подстакнемо да долазе на скупштинске састанке. Браћа и сестре који имају искуства у поучавању кажу да они који одмах почну да долазе на састанке најбрже напредују (Пс. 111:1). Неки објасне ученицима да ће на састанцима сазнати многе ствари које неће научити на курсу. Осмотри са учеником Јеврејима 10:24, 25 (прочитати) и објасни му зашто је добро да долази на састанке. Пусти му кратак филм Како изгледају састанци у Дворани Краљевства? * Помози му да стекне навику да буде на свим састанцима.

15. Како можемо подстаћи особу да редовно долази на састанке?

15 Шта можеш урадити ако особа с којом проучаваш још није била на састанку или долази само повремено? Испричај јој нешто што ти се недавно посебно допало на неком састанку. То ће је заинтересовати више од самог позива да дође. Дај јој Стражарску кулу или Радну свеску које се тренутно разматрају. Покажи јој о чему ће бити речи на следећем састанку и питај је да ли је нешто од тога посебно занима. Нема сумње да ће оно што буде видела и чула на првом састанку оставити на њу јачи утисак од свега што је до тада доживела на неком верском скупу (1. Кор. 14:24, 25). Упознаће друге на које се може угледати и који ће јој помоћи да напредује до крштења.

16. Шта је потребно да би неко напредовао до крштења и о чему ће бити речи у следећем чланку?

16 Шта треба да урадимо да би библијски курс водио до крштења? Важно је да помогнемо ученику да озбиљно схвати проучавање Библије тако што ћемо га подстаћи да проучава сваке недеље и да се сваки пут припреми. Осим тога, треба да га подстакнемо да сваког дана чита Библију и моли се Јехови, као и да гради пријатељство с њим. Треба да га подстичемо и да присуствује састанцима. (Видети оквир „ Пет ствари које ученик треба да ради“.) Међутим, као што ћемо видети у следећем чланку, постоји још пет ствари које сваки учитељ треба да уради како би помогао ученику да напредује до крштења.

ПЕСМА 76 Да ли си радостан?

^ одл. 5 Поучавати некога значи помоћи му да „размишља, осећа или поступа на нови или другачији начин“. Наш годишњи цитат за 2020, Матеј 28:19, подсећа нас колико је важно да проучавамо Библију с људима и помогнемо им да постану крштени ученици Исуса Христа. У овом и следећем чланку видећемо како можемо још боље обављати тај важан задатак.

^ одл. 2 ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: Ако с неким редовно и тематски разматраш Библију, ти водиш библијски курс. Библијски курс можеш известити ако је одржан два пута након што си показао станару како се проучава Библија и ако имаш разлог да верујеш да ће се курс наставити.

^ одл. 3 У овим чланцима се налазе и предлози из серије чланака „Водити напредне библијске студије“, у Нашој служби за Краљевство од јула 2004. до маја 2005.

^ одл. 9 Погледај четвороминутни филм Поучимо оне с којима проучавамо да се припремају за курс. У апликацији JW Library® иди на МУЛТИМЕДИЈА > САСТАНЦИ И СЛУЖБА ПРОПОВЕДАЊА > ПОБОЉШАЈМО СВОЈЕ ВЕШТИНЕ.

^ одл. 10 Иди на БИБЛИЈСКА УЧЕЊА > ИСТРАЖИВАЊЕ БИБЛИЈЕ.

^ одл. 14 У апликацији JW Library® иди на МУЛТИМЕДИЈА > САСТАНЦИ И СЛУЖБА ПРОПОВЕДАЊА > ПОМОЋ ЗА СЛУЖБУ ПРОПОВЕДАЊА.