Пређи на садржај

Пређи на садржај

44. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Да ли ће служити Богу кад одрасту?

Да ли ће служити Богу кад одрасту?

Исус је растао, напредовао у мудрости и уживао све већу наклоност Бога и људи (ЛУКА 2:52)

ПЕСМА 134 Деца су дар од Бога

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Која је најбоља одлука коју неко може донети?

ОДЛУКЕ које родитељи доносе обично дуго утичу на децу. Њихове лоше одлуке могу створити деци проблеме. Али својим добрим одлукама родитељи им пружају најбољу могућност да буду срећна и задовољна животом. Наравно, и деца морају доносити добре одлуке. Најбоља одлука коју неко може донети јесте да служи нашем небеском Оцу Јехови, који нас неизмерно воли (Пс. 73:28).

2. Које добре одлуке су донели Исус и његови родитељи?

2 Исусови родитељи су желели да њихова деца служе Јехови и одлуке које су доносили показале су да им је то главни циљ у животу (Лука 2:40, 41, 52). Исус је доносио добре одлуке које су му помогле да испуни своју улогу у Јеховиној намери (Мат. 4:1-10). Он је израстао у доброг, верног и храброг човека. Сви родитељи који воле Јехову били би поносни и срећни да имају таквог сина.

3. На која питања ће бити одговорено у овом чланку?

3 Овај чланак ће нам пружити одговоре на следећа питања: Шта је Јехова изабрао за Исуса? Шта родитељи могу научити из одлука које су донели Јосиф и Марија? Шта млади могу научити из Исусових одлука?

УЧИ ОД ЈЕХОВЕ

4. Шта је Јехова изабрао за свог Сина?

4 Јехова је изабрао изванредне родитеље за Исуса (Мат. 1:18-23; Лука 1:26-38). Маријине искрене речи захвалности које су забележене у Библији откривају дубину њене љубави према Јехови и његовој Речи (Лука 1:46-55). Јосифова спремност да послуша Божје вођство показује да је и он волео Бога и желео да му угоди (Мат. 1:24).

5-6. Шта је Јехова дозволио да његов Син доживи?

5 Вреди запазити да Јехова није изабрао Исусу богате родитеље. Жртва коју су Јосиф и Марија након Исусовог рођења принели у храму показује да су били сиромашни (Лука 2:24). Могуће је да је Јосиф имао малу тесарску радионицу поред њихове куће у Назарету. Сигурно су скромно живели будући да су имали најмање седморо деце (Мат. 13:55, 56).

6 Јехова је чувао Исуса од неких опасности, али није га заштитио од свих тешкоћа (Мат. 2:13-15). Примера ради, у почетку нису сви чланови Исусове породице поверовали да је он Месија. Сигурно му је било веома тешко због тога (Мар. 3:21; Јов. 7:5). Нема сумње да је осећао велики бол и кад је изгубио свог поочима Јосифа. Пошто је био најстарији син, могуће је да је Исус после Јосифове смрти преузео његов посао (Мар. 6:3). Како је растао, Исус је учио да брине о својој породици. Вероватно је много радио да би обезбедио оно што им је потребно. Зато је знао шта значи бити уморан на крају дана.

Родитељи, припремајте децу за живот тако што ћете их поучавати да се воде начелима из Божје Речи (Видети 7. одломак) *

7. (а) Која питања ће помоћи брачним паровима да васпитавају децу? (б) Према Пословицама 2:1-6, чему родитељи треба да поучавају децу?

7 Ако ти и твој брачни друг желите да имате децу, размислите о овим питањима: „Да ли смо понизни људи који воле Јехову и његову Реч? Да ли би нам Јехова поверио бригу о нечему тако драгоценом као што је дете?“ (Пс. 127:3, 4). Ако си већ родитељ, питај се: „Да ли помажем својој деци да стекну добре радне навике?“ (Проп. 3:12, 13). „Да ли дајем све од себе да их заштитим од опасности у Сатанином свету?“ (Посл. 22:3). Немогуће је држати децу под стакленим звоном и заштитити их од свих могућих проблема. Али можеш их постепено и с љубављу припремати за живот тако што ћеш их поучавати да се воде начелима из Божје Речи. (Прочитати Пословице 2:1-6.) На пример, ако члан породице престане да служи Јехови, помоћу Божје Речи објасни деци зашто је толико важно остати веран Јехови (Пс. 31:23). Ако умре неко кога волите, помози им да се изборе са жалошћу тако што ће у Божјој Речи наћи утеху и мир (2. Кор. 1:3, 4; 2. Тим. 3:16).

УЧИ ОД ЈОСИФА И МАРИЈЕ

8. Које су савете из Поновљених закона 6:6, 7 Јосиф и Марија применили?

8 Исус је одрастао у човека који је имао Божју наклоност јер су га Јосиф и Марија поучавали у складу са саветима које је Јехова дао родитељима. (Прочитати Поновљене законе 6:6, 7.) Њих двоје су свим срцем волели Јехову и било им је најважније да ту исту љубав усаде у своју децу.

9. Шта су Јосиф и Марија чинили за своју породицу?

9 Јосиф и Марија су се трудили да целој породици служење Јехови буде на првом месту. Сваке седмице су ишли у синагогу у Назарету, а сваке године на прославу Пасхе у Јерусалиму (Лука 2:41; 4:16). Можда су та породична путовања користили да Исуса и своју осталу децу поуче о историји Јеховиног народа. Можда су успут посећивали места која се помињу у Писму. Док је њихова породица расла, Јосифу и Марији сигурно није било лако да сачувају такву рутину. Али били су богато награђени за то! Пошто им је служење Јехови било важније од свега, њихова породица је била духовно јака.

10. Шта родитељи могу научити од Јосифа и Марије?

10 Шта родитељи који служе Јехови могу научити од Јосифа и Марије? Најважније од свега је да својим речима и поступцима покажете деци да искрено волите Јехову. Помозите и њима да га заволе – то је највредније што можете учинити за њих. Посебно је важно да их научите да редовно проучавају Библију, да се моле и да иду на састанке и у службу (1. Тим. 6:6). Наравно, деци морате обезбедити све што им је неопходно у материјалном погледу (1. Тим. 5:8). Али немојте заборавити да ће им чврсто пријатељство с Јеховом, а не материјалне ствари, помоћи да преживе крај садашњег света и уђу у Божји нови свет (Језек. 7:19; 1. Тим. 4:8). *

Лепо је видети да многи родитељи доносе одлуке које добро утичу на духовност њихове породице (Видети 11. одломак) *

11. (а) Како ће савет из 1. Тимотеју 6:17-19 помоћи родитељима у одгајању деце? (б) Које циљеве би ваша породица могла поставити и зашто је то добро? (Видети оквир „ Циљеви за целу породицу“.)

11 Заиста је лепо видети да многи родитељи доносе одлуке које добро утичу на духовност њихове породице! Они служе Јехови са својом децом – редовно иду на састанке и конгресе и учествују у служби проповедања. Неке породице чак проповедају на ретко обрађиваним подручјима. Друге планирају да посете Бетел или да учествују у градњи наших објеката. Све то подразумева одређене трошкове и није увек лако. Али Јехова ће их великодушно наградити за то. (Прочитати 1. Тимотеју 6:17-19.) Деца из таквих породица обично сачувају те добре навике и кад одрасту и захвална су својим родитељима на васпитању које су им пружили (Посл. 10:22). *

УЧИ ОД ИСУСА

12. Како је растао, шта је Исус морао да научи?

12 Исусов небески Отац увек доноси добре одлуке. И Јосиф и Марија су доносили мудре одлуке. Међутим, како је растао, Исус је морао да научи да самостално одлучује (Гал. 6:5). Попут свих нас, и он је имао слободну вољу. Могао је да угађа себи, а не да ради оно што Бог жели. Али изабрао је да гради пријатељство с Јеховом (Јов. 8:29). Како би његов пример могао помоћи младима данас?

Млади, будите увек послушни својим родитељима (Видети 13. одломак) *

13. Како је Исус поступао одмалена?

13 Још као дечак Исус је слушао своје родитеље. Никад није одбио да их послуша мислећи да зна више од њих. Библија каже: „Био им је послушан“ (Лука 2:51). Нема сумње да је озбиљно схватао одговорности које је имао као најстарији син. Сигурно се трудио да научи занат свог поочима како би могао да помогне породици.

14. Како знамо да је Исус темељно проучавао Божју Реч?

14 Родитељи су Исусу вероватно испричали да је његово рођење било чудо и шта су анђели рекли о њему (Лука 2:8-19, 25-38). Исус није остао само на томе што је чуо него је и сам проучавао Писмо. Како знамо да је темељно проучавао Божју Реч? Док је још био дечак, учитељи у Јерусалиму „дивили су се његовој оштроумности и његовим одговорима“ (Лука 2:46, 47). Са само 12 година он је већ био уверен да је Јехова његов Отац (Лука 2:42, 43, 49).

15. Како је Исус показао да му је Божја воља на првом месту?

15 Кад је сазнао шта Јехова очекује од њега, Исус је одлучио да се подложи његовој вољи (Јов. 6:38). Знао је да ће га многи мрзети и та помисао сигурно није била пријатна. Па ипак, био је решен да буде послушан Јехови. Након што се 29. године крстио, потпуно се посветио томе да чини оно што је по Јеховиној вољи (Јевр. 10:5-7). Никад се није поколебао у томе, чак ни док је умирао на мученичком стубу (Јов. 19:30).

16. Шта деца могу научити од Исуса?

16 Слушај родитеље. Попут Јосифа и Марије, и твоји родитељи су несавршени. Међутим, Јехова им је поверио да те штите, поучавају и воде. Треба да слушаш њихове савете и поштујеш их „да би ти било добро“ (Еф. 6:1-4).

17. Према Исусу Навину 24:15, коју одлуку млади треба да донесу?

17 Изабери коме ћеш служити. Важно је да сазнаш ко је Јехова, шта је његова намера и како то утиче на твој живот (Римљ. 12:2). Тада ћеш моћи да донесеш најважнију одлуку у животу – одлуку да служиш Јехови. (Прочитати Исуса Навина 24:15; Проп. 12:1.) Ако будеш редовно читао и проучавао Библију, све више ћеш волети Јехову и твоја вера ће бити све јача.

18. Који избор стоји пред младима и како ће оно за шта се одлуче утицати на њихов живот?

18 Нека ти Јеховина воља буде на првом месту. Сатанин свет покушава да те увери да ћеш бити срећан ако своје способности користиш да би стекао нешто за себе. Али чињеница је да су они који су се посветили материјалистичким циљевима „нанели себи многе патње“ (1. Тим. 6:9, 10). С друге стране, ако слушаш Јехову и ако ти је његова воља на првом месту, бићеш успешан и „поступаћеш мудро“ (Ис. Нав. 1:8).

ШТА ЋЕШ ТИ ИЗАБРАТИ?

19. Шта родитељи морају имати на уму?

19 Родитељи, дајте све од себе да помогнете деци да служе Јехови. Ослањајте се на њега и он ће вам помоћи да доносите мудре одлуке (Посл. 3:5, 6). Имајте на уму да оно што радите оставља јачи утисак на вашу децу од онога што говорите. Зато доносите добре одлуке како бисте својој деци пружили најбољу прилику да стекну Јеховину наклоност.

20. Шта ће доживети млади ако изаберу да служе Јехови?

20 Млади, родитељи желе да вам помогну да доносите мудре одлуке. Али од вас зависи да ли ћете имати Божју наклоност. Зато се угледајте на Исуса и изаберите да служите свом небеском Оцу који вас воли. Ако то будете чинили, живот ће вам већ сада бити испуњен, занимљив и пун радости (1. Тим. 4:16). Осим тога, у новом свету ћете заувек бити срећни!

ПЕСМА 133 Ми млади, служимо Јехови

^ одл. 5 Родитељи желе да им деца буду срећна и да служе Јехови кад одрасту. Како својим одлукама могу помоћи деци да остваре тај циљ? Које одлуке млади треба да донесу да би имали испуњен живот? Одговоре на та питања добићемо у овом чланку.

^ одл. 11 Видети оквир „Не могу да замислим боље родитеље“ у издању Пробудите се! од октобра 2011, стр. 20 и чланак „Једно посебно писмо родитељима“ у издању Пробудите се! од 8. марта 1999, стр. 25.

^ одл. 66 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Марија се сигурно трудила да у Исуса усади љубав према Јехови. Попут ње, и данас се мајке труде да њихова деца заволе Јехову.

^ одл. 68 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Нема сумње да је Јосифу било важно да његова породица редовно иде у синагогу. Данашњим очевима је важно да њихова породица долази на скупштинске састанке.

^ одл. 70 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Исус је од свог оца научио практичне ствари. Млади данас то могу научити од својих очева.