Пређи на садржај

Пређи на садржај

41. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Како пронаћи праву срећу

Како пронаћи праву срећу

Срећни су сви који се боје Јехове, који иду његовим путевима (ПС. 128:1)

ПЕСМА 110 Јеховина радост

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. Која веза постоји између среће и наших „духовних потреба“?

 ПРАВА срећа није само неки пријатан осећај који дође и прође. Она може трајати читавог живота. Како је то могуће? Исус је то објаснио у Проповеди на гори, када је рекао: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Мат. 5:3). Он је знао да су људи створени с јаком жељом да упознају свог Створитеља, Јехову Бога, и да му служе. То су наше „духовне потребе“. Будући да је Јехова „срећан Бог“, и они који му служе могу бити срећни (1. Тим. 1:11).

„Срећни су они који су прогоњени због праведности“ (Мат. 5:10) (Видети 2. и 3. одломак) d

2-3. (а) Према Исусовим речима, ко још може бити срећан? (б) О којим корацима ће бити речи у овом чланку и зашто је важно да их осмотримо?

2 Да ли морамо имати идеалне околности да бисмо били срећни? Не морамо. Исус је у својој проповеди рекао нешто необично. И „они који тугују“ – било да су сломљени због својих греха, било да се боре са озбиљним проблемима – могу бити срећни. Исто важи и за оне „који су прогоњени због праведности“, то јест оне који трпе увреде због тога што су Исусови следбеници (Мат. 5:4, 10, 11). Али како је могуће бити истински срећан у таквим околностима?

3 Из Исусових речи се види да срећа не зависи од идеалних околности у животу, већ од тога да ли су наше духовне потребе задовољене и да ли смо блиски с Богом (Јак. 4:8). Како то можемо постићи? У овом чланку ћемо осмотрити три важна корака до истинске среће.

УЗИМАЈ ДУХОВНУ ХРАНУ

4. Који је први корак ка правој срећи? (Псалам 1:1-3).

4 ПРВИ КОРАК: Да бисмо били истински срећни, морамо узимати духовну храну. Другим речима, морамо читати и проучавати Библију. Да би остали живи, и људи и животиње морају узимати храну. Али само људи могу и треба да узимају духовну храну. Зато је Исус рекао: „Човек не живи само од хлеба, него и од сваке речи која излази из Јеховиних уста“ (Мат. 4:4). Дакле, не смемо дозволити да прође ниједан дан, а да нисмо прочитали нешто из Божје драгоцене Речи, Библије. Псалмиста је написао: „Срећан је човек који [...] ужива у Јеховином закону и пажљиво чита [његов закон] дан и ноћ.“ (Прочитати Псалам 1:1-3.)

5-6. (а) Шта смо сазнали из Библије? (б) Како нам читање Библије помаже?

5 Јехова нас воли и зато нам је у Библији рекао шта треба да радимо да бисмо водили срећан живот. Из ње смо сазнали шта је сврха нашег постојања, како можемо да се приближимо Богу и шта треба да радимо да би нам опростио грехе. Сазнали смо и да нам обећава предивну будућност (Јер. 29:11). Много смо срећни због свега што смо научили проучавајући Библију!

6 Ми знамо да је Библија пуна и практичних савета за свакодневни живот. Ако желимо да будемо срећни, важно је да их примењујемо. Кад год те притисну животни проблеми, одвој време да читаш Јеховину Реч и да размишљаш о ономе што читаш. Исус је рекао: „Срећни су они који слушају Божју реч и поступају по њој!“ (Лука 11:28).

7. Шта треба да радимо да бисмо извукли максимум из времена које посветимо читању Библије?

7 Док читаш Божју Реч, немој само прелетати преко страница већ уживај у читању. Да ли ти се икада десило овако нешто? Неко је спремио једно од твојих омиљених јела. Али уместо да једеш натенане, јео си на брзину, можда зато што ниси имао времена или си био окупиран нечим другим. Након што си завршио с јелом, било ти је жао што ниси успорио и уживао у сваком залогају. У складу са овим примером, да ли ти се икада десило да си читао Библију на брзину тако да ниси стварно уживао у њеној поруци? Издвајај време да уживаш у читању Божје Речи, замишљај призоре и гласове ликова и размишљај о ономе што читаш. Ако то будеш радио, бићеш још срећнији.

8. Како „верни и разборити роб“ испуњава своју улогу? (Видети фусноту.)

8 Исус је поставио „верног и разборитог роба“ да нам даје духовну храну у право време и зато смо добро духовно збринути (Мат. 24:45). b Надахнута Божја Реч је главни састојак свега што нам верни роб обезбеђује (1. Сол. 2:13). Та духовна храна нам помаже да разумемо Библију и Јеховин начин размишљања. Зато читамо часописе Стражарска кула и Пробудите се! и чланке на нашем сајту jw.org. Такође се припремамо за састанке радним даном и викендом. Поред тога, гледамо и наше месечне емисије. Ако се трудимо да узимамо сву ту духовну храну, моћи ћемо да предузмемо и други корак који је потребан за праву срећу.

ЖИВИ ПО ЈЕХОВИНИМ МЕРИЛИМА

9. Који је други корак који води до праве среће?

9 ДРУГИ КОРАК: Да бисмо били истински срећни, морамо живети по Јеховиним мерилима. Псалмиста је написао: „Срећни су сви који се боје Јехове, који иду његовим путевима“ (Пс. 128:1). То што се бојимо Јехове значи да га толико поштујемо да пазимо да га ничим не повредимо (Посл. 16:6). Зато дајемо све од себе да се држимо мерила за исправно и погрешно, која нам је он дао на страницама Библије (2. Кор. 7:1). Бићемо срећни ако радимо оно што он воли, а одбацујемо оно што мрзи (Пс. 37:27; 97:10; Римљ. 12:9).

10. Да ли је довољно знати шта је Божја воља? Објасни (Римљанима 12:2).

10 Прочитати Римљанима 12:2. Није довољно само знати да Јехова има право да одреди шта је исправно, а шта погрешно. Морамо се и држати његових мерила. На пример, неки возач вероватно зна да власти имају право да поставе ограничење брзине кретања на аутопуту. Али он можда не жели да се држи тих ограничења и зато вози брже него што би требало. У складу с тим, ми својим поступцима показујемо да смо уверени да послушност Јехови води до најбољег начина живота (Посл. 12:28). Давид је био свестан тога и зато је рекао Јехови: „Показујеш ми пут који води у живот. Препун сам радости кад стојим пред тобом, вечна је срећа бити уз твоју десницу“ (Пс. 16:11).

11-12. (а) На шта морамо пазити када смо оптерећени бригама или обесхрабрени? (б) Како нам речи из Филипљанима 4:8 могу помоћи када бирамо разоноду?

11 Када смо оптерећени бригама или обесхрабрени, можда имамо потребу за нечим што би нам одвратило мисли од проблема. То је сасвим разумљиво, али морамо бити опрезни како не бисмо упали у замку да радимо нешто што Јехова мрзи (Еф. 5:10-12, 15-17).

12 У својој посланици Филипљанима, апостол Павле је подстакао хришћане да размишљају о свему „што је праведно, што је чисто, што подстиче на љубав [и] што је честито“. (Прочитати Филипљанима 4:8.) Премда Павле овде није конкретно говорио о разоноди, оно што је написао може нам помоћи да и у том погледу доносимо добре одлуке. Имајући у виду његове речи, размисли да ли се песме које слушаш, филмови које гледаш, књиге које читаш и игрице које играш уклапају у опис који је он дао. Тако ћеш разумети шта је од тога прихватљиво Богу, а шта није. Ми желимо да живимо у складу с његовим узвишеним мерилима (Пс. 119:1-3). Тада ћемо чисте савести моћи да предузмемо следећи корак који води до праве среће (Дела 23:1).

СЛУЖЕЊЕ ЈЕХОВИ НА ПРВОМ МЕСТУ

13. Који је трећи корак који води до праве среће? (Јован 4:23, 24).

13 ТРЕЋИ КОРАК: Нека ти служење Јехови буде на првом месту у животу. Јехова нас је створио и зато треба да му служимо (Откр. 4:11; 14:6, 7). Дакле, најважније треба да нам буде да му служимо онако како он очекује, „духом и истином“. (Прочитати Јована 4:23, 24.) Ми желимо да нас у томе води Божји свети дух и да то буде у складу са истином из његове Речи. Служба Богу треба да нам буде важнија од свега, чак и ако живимо у земљи где су наше активности ограничене или забрањене. Тренутно је више од 100 браће и сестара у затвору само зато што су Јеховини сведоци. c И поред тога, они су срећни и дају све од себе да се моле Јехови, да проучавају и да говоре другима о Богу и његовом Краљевству. Када нас вређају или прогоне, можемо бити срећни зато што знамо да је Јехова уз нас и да ће нас наградити (Јак. 1:12; 1. Петр. 4:14).

САВРЕМЕНИ ПРИМЕР

14. Шта се догодило младом брату из Таџикистана и зашто?

14 Примери наше браће и сестара потврђују да три корака која смо размотрили воде до праве среће, без обзира на околности у којима се налазимо. Погледајмо шта се догодило 19-годишњем Џовидону Бобоџонову из Таџикистана, који је одбио да служи војску. Војна полиција га је 4. октобра 2019. на силу одвела из куће. Неколико месеци је провео у притвору, где су га третирали као криминалца. Његов случај је чак привукао пажњу светске јавности. Новинари су известили да су власти батинама покушале да га приморају да положи војну заклетву и обуче униформу. Након тога је проглашен кривим и послат у затвор, у ком је остао све док га председник државе није помиловао. Како је током тог тешког периода успео да остане веран Богу и да задржи радост? Тако што је увек био свестан својих духовних потреба.

Џовидон је узимао духовну храну, живео по Божјим мерилима и служење Јехови му је било на првом месту (Видети одломке 15-17)

15. Како је Џовидон добијао духовну храну док је био у затвору?

15 Док је био у затвору, Џовидон је наставио да се духовно храни, чак и када није имао Библију и друге публикације. Како је то било могуће? Браћа и сестре су му доносили храну у кесама на којима би написали дневни цитат. Тако је могао сваког дана да чита Библију и размишља о ономе што чита. Након што је пуштен из затвора, Џовидон је свима који још нису доживели озбиљне кушње поручио: „Веома [је] важно да искористите своју слободу да добро упознате Јехову читајући његову Реч и наше публикације.“

16. О чему је Џовидон размишљао док је био у затвору?

16 Наш брат је живео по Јеховиним мерилима. Он није размишљао о погрешним жељама и није чинио лоше ствари, већ се усредсредио на Јехову и на оно што он сматра вредним. Џовидон се дивио свему лепом што је Бог створио. Сваког јутра га је будио цвркут птица. Ноћу је посматрао месец и звезде. Он каже: „Ти дарови од Јехове су ме тешили и храбрили.“ Када смо захвални Јехови за све што нам даје у духовном и материјалном погледу, радосни смо а то нам може дати снагу да истрајемо.

17. Када се нађемо у ситуацији као што је Џовидонова, какав ће бити исход ако останемо верни Богу? (1. Петрова 1:6, 7).

17 Џовидону је служење Јехови било на првом месту. Знао је колико је важно да му остане веран. Исус је рекао: „Јехови, свом Богу, клањај се и једино њему служи“ (Лука 4:8). Командири и војници су захтевали од Џовидона да се одрекне своје вере. Али он то није учинио, већ се дан и ноћ усрдно молио Јехови да му помогне да не попусти под притиском и да га не разочара. Упркос неправди коју је доживео, Џовидон је остао веран Јехови. Захваљујући томе, сада се може радовати јер има нешто што није имао пре него што је на силу био одведен од куће, претучен и затворен – испитану веру. (Прочитати 1. Петрову 1:6, 7.)

18. Како можемо бити срећни у свим околностима?

18 Јехова зна шта нам је потребно да бисмо били истински срећни. Ако следиш три корака о којима је било речи у овом чланку, и ти можеш бити радостан без обзира на проблеме с којима се суочаваш. Тада ћеш моћи да кажеш: „Срећан је народ чији је Бог Јехова!“ (Пс. 144:15).

ПЕСМА 89 Послушност води до среће

a Многим људима срећа стално измиче зато што покушавају да је нађу на погрешним местима. Они је траже у задовољствима, богатству, слави и моћи. Па ипак, она није недостижна. Док је Исус био на земљи, поучавао је људе томе шта треба да раде да би били срећни. У овом чланку ћемо размотрити три корака која нам могу помоћи да будемо истински срећни.

b Видети чланак „Да ли добијамо ’храну у право време‘?“ у Стражарској кули од 15. августа 2014.

c За више детаља, видети серију чланака „Затворени због својих веровања“ на веб-сајту jw.org.

d ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Приказ ситуације из стварног живота – браћа и сестре су се окупили испред зграде суда да пруже подршку брату ког полиција води на суђење.