Пређи на садржај

Пређи на садржај

44. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Испитај све димензије Божје Речи

Испитај све димензије Божје Речи

Како бисте у потпуности могли разумети шта је ширина, дужина, висина и дубина истине (ЕФ. 3:18)

ПЕСМА 95 Светлост све јаче сја

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1-2. Која је најбоља метода за читање и проучавање Библије? Наведи пример.

 ЗАМИСЛИ да купујеш кућу. Шта би хтео да видиш пре него што одлучиш да ли ћеш је купити? Да ли би ти била довољна само њена слика? Сигурно би желео да је видиш, да прошеташ око ње, да уђеш унутра, прегледаш сваку собу и сваки њен кутак. Можда би чак тражио да погледаш план куће да би видео како је саграђена. Нема сумње да би волео да што детаљније упознаш свој будући дом.

2 Нешто слично можемо да радимо док читамо и проучавамо Библију. Један библиста је рекао да је она попут „огромне зграде с високим кулама и дубоким темељем“. Како се онда можеш добро упознати са оним што стоји у њој? Ако је брзо читаш, вероватно ћеш сазнати неке основне ствари, које се називају „основама Божјих светих објава“ (Јевр. 5:12). Али баш као што би ушао у кућу да би сазнао више о њој, мораш „ући“ у Библију како би је боље разумео. Одлична метода за проучавање Библије јесте да запажаш како су неки њени делови међусобно повезани. Размишљај о томе у шта верујеш, али и зашто у то верујеш.

3. На шта је апостол Павле подстакао браћу и сестре и зашто? (Ефешанима 3:14-19).

3 Да бисмо упознали све димензије Божје Речи, то јест да бисмо је добро разумели, морамо проучавати дубља учења. Апостол Павле је подстакао браћу и сестре да марљиво проучавају Божју Реч како би „у потпуности могли разумети шта је ширина, дужина, висина и дубина истине“. То ће им помоћи да буду „укорењени и утемељени у вери“. (Прочитати Ефешанима 3:14-19.) И ми треба да радимо исто. Хајде да видимо како можемо темељно проучавати Божју Реч да бисмо имали јаснију и потпунију слику о њеној поруци.

ИСПИТАЈ ДУБОКА БИБЛИЈСКА УЧЕЊА

4. Шта ће нам помоћи да се зближимо с Јеховом? Наведи примере.

4 Као Божје слуге, не мислимо да је довољно да разумемо само основна библијска учења. Ми желимо да упознамо „чак и Божје дубине“, а то можемо уз помоћ његовог светог духа (1. Кор. 2:9, 10). Да би се још више зближио с Јеховом, могао би да започнеш с неким посебним пројектом за лично проучавање. Примера ради, можеш истраживати како је у прошлости показивао да воли своје слуге и како се из тога види да воли и тебе. Можеш проучавати и о томе како је желео да му Израелци служе, а како жели да му ми данас служимо. Такође, могао би дубоко проучавати пророчанства која је Исус испунио током свог живота и службе на земљи.

5. Шта би желео да дубље истражиш у Библији?

5 Нека браћа и сестре који воле дубоко да проучавају Библију навели су неколико ствари које би желели да мало дубље проуче. Нешто од онога што су споменули наведено је у оквиру „ Теме за дубље проучавање“. Уживаћеш док будеш истраживао те теме, а у томе ти могу помоћи Индекс публикација и Водич кроз публикације Јеховиних сведока. Дубоко проучавање Библије ојачаће ти веру и помоћи да нађеш „знање о Богу“ (Посл. 2:4, 5). У наставку ћемо осмотрити нека дубља учења која можемо детаљно разматрати.

ДУБОКО РАЗМИШЉАЈ О БОЖЈОЈ НАМЕРИ

6. (а) Која је разлика између плана и намере? (б) Зашто се може рећи да је Јеховина намера с људима и земљом вечна? (Ефешанима 3:11).

6 Примера ради, погледајмо шта Библија каже о Божјој намери. Постоји разлика између плана и намере. План би се могао упоредити са унапред утврђеним и непроменљивим путем који нас води до одређеног места. Међутим, план се може изјаловити уколико се на путу појаве препреке. С друге стране, намера се може упоредити са самим одредиштем. Ми тачно знамо где желимо да завршимо своје путовање, али тамо можемо стићи различитим путевима. По потреби се можемо прилагођавати. Јехова је у Библији постепено откривао своју намеру. Он може изабрати различите начине да оствари оно што је наумио и увек успева у томе зато што је „учинио да све служи његовој намери“ (Посл. 16:4). Библија нам открива и да је Јеховина намера вечна (Еф. 3:11). У ком смислу? Вечна је зато што ће оно што Јехова буде постигао трајати у сву вечност. Шта је Јеховина намера и шта он ради да би је остварио?

7. Шта је након побуне у Едену Јехова предузео да би остварио своју намеру? (Матеј 25:34).

7 Бог је рекао првом људском пару шта је његова намера за њих: „Рађајте се и множите се, напуните земљу и подложите је себи, и владајте над [. . .] свим створењима која се мичу по земљи“ (Пост. 1:28). Јехова није променио своју намеру када је, након побуне Адама и Еве, грех ушао у људску породицу. Променио је само начин на који ће је остварити. Одмах након побуне у Едену, одлучио је да на небу успостави Краљевство које ће остварити његову првобитну намеру за људе и земљу. (Прочитати Матеја 25:34.) У време које је одредио, Јехова је послао на земљу свог прворођеног Сина да поучава људе о Краљевству и да свој живот да како би нас откупио од греха и смрти. Након тога, Јехова је ускрснуо Исуса и поставио га за Краља небеског Краљевства. Али постоји још много тога што можемо научити о Божјој намери.

Замисли време када ће сви на небу и на земљи уједињено служити Јехови! (Видети 8. одломак)

8. (а) Шта је главна тема Библије? (б) Према Ефешанима 1:8-11, шта ће Јехова још постићи? (Видети слику на насловној страни.)

8 Главна тема Библије је посвећење Божјег имена путем Краљевства под Христом, које ће испунити Божју намеру за земљу. Јеховина намера се не може променити. Он је обећао да ће се све догодити баш онако како је рекао (Ис. 46:10, 11, фусн.; Јевр. 6:17, 18). Земља ће с временом бити претворена у рај, у ком ће заувек живети савршени и праведни потомци Адама и Еве (Пс. 22:26). Али то није све. Јехова ће ујединити сва разумом обдарена створења на небу и на земљи. Затим ће му се сви радо подложити као свом Врховном Владару. (Прочитати Ефешанима 1:8-11.) Шта мислиш о начину на који Јехова остварује своју намеру? Зар није све то вредно дивљења?

ДУБОКО РАЗМИШЉАЈ О СВОЈОЈ БУДУЋНОСТИ

9. Колико далеко у будућност можемо видети читајући Библију?

9 У Постанку 3:15 забележено је пророчанство које је Јехова изрекао у еденском врту. b Хајде да га осмотримо. Оно је указивало на догађаје који ће се одиграти хиљадама година касније и који ће водити до испуњења Јеховине намере. Примера ради, Бог је рекао Аврахаму да ће након многих генерација из његове лозе потећи Месија (Пост. 22:15-18). Надаље, Исус је 33. године такорећи рањен у пету, као што је и проречено (Дела 3:13-15). Пророчанство из Едена ће се у потпуности испунити када потомство жене здроби Сатанину главу. До тог догађаја је преостало нешто више од хиљаду година (Откр. 20:7-10). Библија открива још много о ономе што ће се дешавати док непријатељство Сатаниног света према Јеховиној организацији све више расте.

10. (а) Који догађаји нас ускоро очекују? (б) Како можемо припремити ум и срце за будуће догађаје? (Видети фусноту.)

10 Размисли о следећим упечатљивим догађајима који су проречени у Библији. Као прво, народи ће објавити „мир и сигурност“ (1. Сол. 5:2, 3). Одмах након тога ће нападом на лажну религију почети велика невоља (Откр. 17:16). Затим ће народи видети „Сина човечјег како долази на небеским облацима са силом и великом славом“ (Мат. 24:30). То ће по свему судећи бити нека врста натприродне појаве. Исус ће судити људима и одвојиће овце од јараца (Мат. 25:31-33, 46). Међутим, Сатана неће седети скрштених руку. Пун мржње, покренуће коалицију народа, коју Библија назива Гог из земље Магог, да нападне Јеховин народ (Језек. 38:2, 10, 11). У једном тренутку током велике невоље, помазаници ће бити сакупљени на небо и придружиће се Христу и његовој небеској војсци, како би се борили у завршном рату Армагедону (Мат. 24:31; Откр. 16:14, 16). c Након свега тога ће почети Христова хиљадугодишња владавина (Откр. 20:6).

Колико ћеш бити близак с Јеховом након што милијардама година будеш учио о њему? (Видети 11. одломак)

11. Шта ће ти вечни живот омогућити? (Видети и слику.)

11 Погледај сада још даље у будућност. Библија каже да нам је Створитељ „у срце усадио свест о вечности“ (Проп. 3:11). Размисли шта то значи за тебе и твоје пријатељство с Јеховом. На 319. страни књиге Приближи се Јехови налазимо нешто занимљиво о томе: „Након што будемо живели стотинама, хиљадама, милионима, па чак и милијардама година, знаћемо далеко више о Јехови Богу него што сада знамо. Али, још увек ћемо осећати да има безброј дивних ствари које треба да научимо [. . .] Вечни живот ће бити незамисливо богат и интересантан – а приближавање Јехови ће увек бити његов највреднији аспект.“ Док то време не дође, шта још можемо дубље истраживати у Божјој Речи?

УПОЗНАЈ СЕ СА ОНИМ ШТО СЕ ДЕШАВА НА НЕБУ

12. Како се можемо упознати са оним што се дешава на небу? Наведи пример.

12 Божја Реч нам даје наговештај тога како изгледа Јеховино пребивалиште „на висинама“ (Ис. 33:5). Библија открива задивљујуће ствари о Јехови и небеском делу његове организације (Ис. 6:1-4; Дан. 7:9, 10; Откр. 4:1-6). На пример, у њој читамо о стварима које уливају страхопоштовање, а које је Језекиљ видео једном приликом када се небо отворило и он „добио [. . .] визију од Бога“ (Језек. 1:1).

13. Имајући у виду Јеврејима 4:14-16, колико теби значи оно што Исус чини с неба?

13 Размисли и о томе шта Исус чини за нас с неба као наш Краљ и саосећајни Првосвештеник. Преко њега можемо приступити Божјем „престолу незаслужене доброте“ и молити за милосрђе и помоћ. (Прочитати Јеврејима 4:14-16.) Не дозволимо да прође ни један једини дан, а да нисмо размишљали о томе шта су Јехова и Исус учинили и шта чине за нас с неба. Њихова љубав треба дубоко да утиче на нас и да нас подстакне да будемо ревни у служби (2. Кор. 5:14, 15).

Замисли колико ћеш се у новом свету радовати што си помагао другима да постану Јеховини сведоци и Исусови ученици! (Видети 14. одломак)

14. Који је један од најбољих начина да покажемо колико смо захвални Јехови и Исусу? (Видети и слике.)

14 Један од најбољих начина да покажемо колико смо захвални нашем Богу и његовом Сину јесте да помажемо другима да постану његови сведоци и Исусови ученици (Мат. 28:19, 20). То је радио и апостол Павле. Он је знао да је Јеховина воља да се „све врсте људи спасу и да добро упознају истину“ (1. Тим. 2:3, 4). Неуморно се залагао у служби да би помогао што већем броју људи и „на сваки могући начин неке [спасао]“ (1. Кор. 9:22, 23).

УЖИВАЈ У ИСТРАЖИВАЊУ БОЖЈЕ РЕЧИ

15. Према Псалму 1:2, шта ће нас учинити срећнима?

15 Писац првог псалма је с разлогом рекао да срећан човек коме све полази за руком „ужива у Јеховином закону и дубоко размишља о његовом закону дан и ноћ“ (Пс. 1:1-3, фусн.). Коментаришући овај стих, библијски преводилац Џозеф Ротерам је у својој књизи рекао да човек треба да „буде толико жељан Божјег вођства да га тражи у Божјој Речи, проучава и дуго размишља о њему“. Још је рекао и да „можемо сматрати протраћеним сваки дан у ком нисмо читали Библију“ (Studies in the Psalms). И ти можеш уживати у проучавању Библије тако што ћеш запажати што више детаља и трудити се да разумеш како су сви они повезани. Велико је задовољство истраживати све димензије Божје Речи!

16. О чему ће бити речи у следећем чланку?

16 Предивна учења из Јеховине Речи нису претешка да бисмо их разумели. У следећем чланку ћемо осмотрити једну веома дубоку тему. Биће речи о Јеховином великом духовном храму, који је Павле описао у Посланици Јеврејима. Уживај у проучавању те занимљиве теме.

ПЕСМА 94 Захвалност за Божју Реч

a Проучавање Библије је занимљив пројекат који може трајати целог живота и донети нам много радости. Оно нас приближава нашем небеском Оцу. У овом чланку ћемо видети како можемо испитати „ширину, дужину, висину и дубину“ Божје Речи.

b Видети чланак „Древно пророчанство које утиче на твој живот“, у Стражарској кули од јула 2022.

c Да би сазнао како се можеш припремити за будуће догађаје који ће потрести свет, види књигу Божје Краљевство влада!, стр. 230.