Пређи на садржај

Пређи на садржај

43. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 90 Храбримо једни друге

Како одагнати сумње

Како одагнати сумње

Све проверавајте како бисте се уверили да је то истина (1. СОЛ. 5:21)

СРЖ

Како одагнати сумње које би могле утицати на нашу службу Јехови.

1-2. (а) У шта Јеховине слуге могу посумњати? (б) О чему ће бити речи у овом чланку?

 БИЛИ млади или стари, сви понекад имамо сумње. a На пример, замисли младу особу која се пита да ли је Јехови заиста стало до ње. Због тога можда није сигурна да ли да се крсти. Замисли средовечног брата који је у младости одлучио да се посвети служби Јехови а не каријери која би му донела добру зараду. Сада са својом породицом живи јако скромно. Можда се пита да ли је у младости донео добру одлуку. Замисли старију сестру која има све мање снаге. Можда је обесхрабрена јер више не може да ради оно што је радила раније. Да ли си некада поставио себи питања као што су: „Да ли ме Јехова уопште примећује? Да ли је уопште требало да се толико жртвујем за Јехову? Да ли сам још увек од неке користи Јехови?“

2 Ако пустимо да нам се таква питања врзмају по глави и не нађемо одговор на њих, то нас може удаљити од Јехове. У овом чланку ћемо видети како нам библијска начела могу помоћи ако сумњамо (1) да је Јехови стало до нас, (2) да смо у прошлости донели исправне одлуке или (3) да смо Јехови још увек од користи.

КАКО ДА СЕ ОСЛОБОДИМО СУМЊИ

3. Шта треба да урадимо када нам се јаве сумње?

3 Када нам се јаве сумње, важно је да одговоре на питања која нас муче потражимо у Божјој Речи. Ако то урадимо, наша вера у Јехову и пријатељство с њим ојачаће и бићемо „непоколебљиви у вери“ (1. Кор. 16:13).

4. Шта нас Библија подстиче у 1. Солуњанима 5:21 и зашто?

4 Прочитати 1. Солуњанима 5:21. Библија нас подстиче: „Све проверавајте како бисте се уверили да је то истина“. Како да то урадимо? Кад у нешто нисмо сигурни, треба да проверимо шта Библија каже о томе. Примера ради, замисли младу особу која се пита да ли ишта значи Богу. Да ли је добро да то своје питање једноставно остави без одговора? Није. Треба да провери шта Јехова мисли о томе.

5. Како „чујемо“ Јеховин одговор на своја питања?

5 Док читамо Божју Реч, ми „чујемо“ Јеховин глас. Али да бисмо сазнали шта он мисли о неком питању које нас мучи, треба да уложимо труд. Током читања треба да се усредсредимо на оно што нас брине. Можемо истражити нешто о тој теми, користећи разноврсне алатке које нам је обезбедила Јеховина организација (Посл. 2:3-6). Можемо се молити Јехови да нам помогне да пронађемо одговор на своје питање. Затим можемо тражити библијска начела и конкретне информације које се односе на нашу ситуацију. Значиће нам и ако читамо о библијским личностима које су имале слична осећања као и ми.

6. Како нам састанци помажу да одагнамо сумње?

6 Јеховин глас „чујемо“ и на састанцима. Ако редовно идемо на састанке, у нечијем говору или коментару можемо чути баш оно што ће нам одагнати сумње (Посл. 27:17). Погледајмо сада како да се ослободимо неких конкретних сумњи.

КАД СУМЊАШ ДА ЈЕ ЈЕХОВИ СТАЛО ДО ТЕБЕ

7. Које питање би нам се могло јавити?

7 Да ли си се икада питао: „Да ли ме Јехова уопште примећује?“ Ако се осећаш безначајно, помисао да будеш пријатељ Створитељу свемира можда ти делује нереално и недостижно. Можда је и краљ Давид то помислио. Он је био задивљен тим да Јехова уопште обраћа пажњу на људе. Рекао је: „Јехова, шта је човек да се на њега обазиреш, шта је син смртног човека да за њега мариш?“ (Пс. 144:3, фусн.). Где можеш пронаћи одговор на питање да ли је Јехови стало до сваког од нас?

8. Према 1. Самуиловој 16:6, 7, 10-12, на шта Јехова обраћа пажњу када посматра људе?

8 Читајући Библију увиђамо да Јехова запажа и оне који другим људима изгледају небитно. На пример, када је Јехова послао Самуила код Јесеја да помаже једног од његових синова за будућег краља Израела, Јесеј је позвао седморицу својих синова, иако их је имао осморицу. Није позвао најмлађег сина, Давида. Али управо је Давид био тај кога је Јехова изабрао! b (Прочитати 1. Самуилову 16:6, 7, 10-12.) Јехова је имао праву слику о Давиду. Знао је да га тај младић много воли.

9. Зашто можеш бити сигуран да је Јехови стало до тебе? (Видети и слику.)

9 Да ли је Јехова на неки начин већ показао да му је стало до тебе? Размисли о следећем: Он ти даје савете који су баш за тебе (Пс. 32:8). Како би то могао да уради ако те не познаје добро? (Пс. 139:1). Када примењујеш његове савете и видиш колико ти то значи у животу, бићеш сигуран да му је стало до тебе (1. Лет. 28:9; Дела 17:26, 27). Јехова види све што радиш за њега. Види твоје лепе особине и жели да ти буде пријатељ (Јер. 17:10). Он жели да се одазовеш на тај позив (1. Јов. 4:19).

„Ако будеш тражио [Јехову], даће ти да га нађеш“ (1. Лет. 28:9) (Видети 9. одломак) c


КАД СЕ ПИТАШ ДА ЛИ СИ ДОНЕО ДОБРЕ ОДЛУКЕ

10. Шта бисмо се могли запитати када размислимо о одлукама које смо донели у прошлости?

10 Дешава се да се у средњим годинама човек осврне и запита да ли је у младости донео добре одлуке. Можда се због службе Јехови одрекао каријере или уносног посла. Сада када је прошло доста времена, можда чак и више деценија, види да су његови познаници који су тежили за неким другим циљевима сада добро ситуирани. Зато се можда пита: „Да ли је било паметно да се толико жртвујем? Јесам ли због тога пропустио добре прилике?“

11. Шта је мучило писца 73. псалма?

11 Ако и тебе муче слична питања, размисли како се осећао писац 73. псалма. Посматрајући друге, стекао је утисак да им све иде од руке и да их не мучи никаква болест нити икакви проблеми (Пс. 73:3-5, 12). Док је посматрао како им у животу све иде низглед добро, имао је осећај да је све што је чинио у служби за Јехову било узалудно. Та обесхрабрујућа мисао мучила га је по цео дан (Пс. 73:13, 14). Како је успео да се избори са негативним осећањима?

12. Према Псалму 73:16-18, како је псалмиста одагнао негативне мисли?

12 Прочитати Псалам 73:16-18. Псалмиста је отишао у Божје светилиште да би могао на миру да размисли о свему. Тамо је схватио да иако изгледа да је некима у животу све потаман, заправо немају никакву наду за будућност. То му је вратило унутрашњи мир јер је схватио да је добро користио своје време тежећи за духовним циљевима и да то јесте била најбоља одлука коју је могао да донесе. Тако је ојачао своју решеност да настави да служи Јехови. (Пс. 73:23-28).

13. Шта ти може помоћи ако почнеш да доводиш у питање одлуке које си раније донео? (Видети и слику.)

13 Попут псалмисте, и ти можеш пронаћи унутрашњи мир ако помоћ потражиш у Божјој Речи. Размишљај о добрим стварима које имаш у животу, укључујући и благо на небу, то јест Јеховин благослов и одобравање. Сети се да људи који не служе Јехови немају ништа осим онога што овај свет може да понуди. Њима је важно да постигну што више у животу јер немају никакву наду за будућност. Међутим, теби је Јехова обећао благослове који далеко надмашују све што би икада могао да замислиш (Пс. 145:16). Осим тога, размисли и о овоме: Да ли је могуће знати какав би нам живот био да смо донели другачије одлуке? Једно је сигурно: Они који се при доношењу одлука воде љубављу према Богу и ближњима никада не пропуштају ништа што је истински вредно.

Усредсреди се на дивне ствари које је Јехова обећао (Видети 13. одломак) d


КАДА МИСЛИШ ДА НИСИ ОД КОРИСТИ ЈЕХОВИ

14. Зашто је некима пољуљано самопоуздање и шта се можда питају?

14 Неке Јеховине слуге стижу године, имају слабо здравље или нека ограничења. Можда због тога доводе у питање да ли вреде у Јеховиним очима. Можда се питају: „Да ли сам још увек од користи Јехови?“

15. У шта је писац 71. псалма био уверен?

15 Писац 71. псалма имао је сличне бојазни. Он се молио Јехови: „Немој ме оставити кад ме снага изда“ (Пс. 71:9, 18). Без обзира на све, псалмиста је био сигуран да ће га Јехова водити и подржавати све док му он ревно служи. Као што је псалмиста увидео, Јехова воли оне који се труде да учине што више за њега упркос својим ограничењима (Пс. 37:23-25).

16. Шта старији могу учинити за Јехову и друге? (Псалам 92:12-15).

16 Старија браћо и сестре, гледајте на своју ситуацију из Јеховиног угла. Иако у физичком погледу имате све мање снаге, он вам може помоћи да духовно будете све јачи. (Прочитати Псалам 92:12-15.) Немојте се оптерећивати тиме шта све више не можете. Усредсредите се на оно што можете. Можете јачати друге својим добрим примером и тиме што се занимате за њих. Можете им причати како вас је Јехова све ове године подржавао и којим његовим обећањима се највише радујете. Никад немојте потценити колико добра можете постићи својим усрдним молитвама за друге (1. Петр. 3:12). Какве год да су нам животне околности, сви ми имамо шта да пружимо и Јехови и другима.

17. Зашто не треба да се упоређујемо с другима?

17 Ако ти је тешко што не можеш да учиниш више за Јехову, буди сигуран да он цени све оно што можеш да урадиш. Можда си склон томе да упоређујеш оно што радиш са оним што раде други. Али немој то радити! Јехова нас не упоређује, па то не треба да радимо ни ми (Гал. 6:4). Примера ради, Марија је поклонила Исусу скупоцено мирисно уље (Јов. 12:3-5). За разлику од ње, сиромашна удовица је у храмску касицу убацила два новчића врло мале вредности (Лука 21:1-4). Па ипак, Исус их није упоређивао. Он је оба поклона видео као израз вере. Његов Отац Јехова веома цени све што радиш за њега покренут оданошћу и љубављу, иако то теби можда делује безначајно.

18. Шта ће нам помоћи да се ослободимо сумњи? (Видети и оквир „ Јеховина Реч ти може помоћи да одагнаш сумње“.)

18 Свима нам се понекад јаве сумње. Али као што смо видели, Божја поуздана Реч истине, Библија, може нам помоћи да их се ослободимо. Позабави се њима и кад их одагнаш, више нећеш бити толико забринут већ ћеш бити испуњен миром и поуздањем. Јехова те и те како примећује. Он веома цени све што си жртвовао због њега и наградиће те, као што је и обећао. Буди сигуран да Јехова све своје верне слуге веома воли и поклања им пажњу.

ПЕСМА 111 Многи разлози за радост

a ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: У овом чланку се не ради о сумњама у Јехову и његова обећања, већ у себе – кад неко није сигуран да ли је вредан Јехови или да ли је донео добре одлуке.

b У Библији не пише колико је Давид имао година када га је Јехова изабрао, али по свему судећи још увек је био тинејџер. (Видети Стражарску кулу од 1. септембра 2011, стр. 29, одл. 2.)

c ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Млада сестра „тражи Јехову“ тако што у Библији тражи његов савет.

d ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Брат ради физички посао којим издржава своју породицу, а у мислима види себе у рају.