Пређи на садржај

Пређи на садржај

Бори се за Јеховин благослов

Бори се за Јеховин благослов

Борио си се с Богом и с људима и на крају си победио (ПОСТ. 32:28)

ПЕСМЕ: 60, 38

1, 2. С којим се изазовима Јеховине слуге суочавају?

СВЕ верне Божје слуге, још од времена Авеља па до данас, боре се с разним изазовима. Многи јеврејски хришћани су у време апостола Павла „издржали велику борбу и патње“ у својој служби за Јехову (Јевр. 10:32-34). Ту њихову борбу за Јеховин благослов, Павле је упоредио с напорним такмичењима у древној Грчкој, попут трчања, рвања и боксовања (Јевр. 12:1, 4). И ми смо данас у једној посебној трци. У питању је трка за живот, током које се срећемо с противницима који желе да нас одвуку с пута, да нам одузму радост и да нас спрече да освојимо награду.

2 У тој трци, највећу борбу водимо са Сатаном и његовим злим светом (Еф. 6:12). Зато је важно да избегавамо доктрине и филозофије овог света, као и пороке, попут неморала, пушења и злоупотребе алкохола и дроге. Такође не смемо посустати ни у борби против обесхрабрења и наших грешних нагињања (2. Кор. 10:3-6; Кол. 3:5-9).

3. Путем чега нас Бог обучава да се боримо с нашим непријатељима?

3 Да ли можемо победити тако снажне непријатеље? Можемо, али не без борбе. Павле је себе упоредио с древним боксером, када је рекао: „Не ударам песницом као да млатим ваздух“ (1. Кор. 9:26). И ми попут Павла треба да се боримо с нашим непријатељима. Јехова нас обучава за ту борбу и помаже нам. Он то чини путем своје Речи, наших публикација, састанака, конгреса и других скупова. Па ипак, може се десити да „млатимо ваздух“. Када је то случај? Уколико не примењујемо оно што учимо.

4. Како можемо победити зло?

4 Наши непријатељи нас могу напасти када то најмање очекујемо или када смо слаби. Зато је важно да увек будемо на опрезу. На то нас и Библија подстиче: „Не дај да те зло надвлада, него надвладавај зло добрим“ (Римљ. 12:21). Ове речи показују да можемо победити зло. У томе ћемо успети уколико се снажно напрежемо у тој борби. Међутим, уколико то не чинимо, онда нас могу победити Сатана, његов зли свет и наше пало тело. Немојмо никада допустити Сатани да нас заплаши и наведе да се предамо! (1. Петр. 5:9).

5. (а) Шта нам може помоћи у борби за Божји благослов? (б) Које примере ћемо разматрати?

5 Да бисмо били победници, не смемо изгубити из вида сврху наше борбе. Уколико желимо Божји благослов, морамо задржати на уму речи из Јеврејима 11:6: „Онај ко [Богу] приступа мора веровати да он постоји и да награђује оне који га ревно траже.“ Ревно или усрдно тражити Бога, у изворном, грчком тексту носи мисао о снажном напрезању (Дела 15:17). У Библији се налазе многи примери Божјих слугу које су се снажно напрезале да би их Јехова благословио. На пример, Јаков, Рахела, Јосиф и Павле су се суочавали са околностима које су биле физички и емоционално исцрпљујуће. Међутим, они нису поклекнули. Зато их је Јехова благословио. Погледајмо како се можемо угледати на њих.

УПОРНОСТ ВОДИ ДО БЛАГОСЛОВА

6. Због чега се Јаков није повукао и како га је Јехова наградио? (Видети слику на почетку чланка.)

6 Јаков је волео Јехову и имао духован поглед на ствари и зато се није повукао пред изазовима. Такође је целим срцем веровао да ће Јехова благословити његово потомство (Пост. 28:3, 4). Толико је желео Јеховин благослов да се у старости од скоро 100 година борио с материјализованим анђелом. (Прочитати Постанак 32:24-28.) Да ли се он својом снагом борио против тог снажног анђела? Наравно да није. Али био је одлучан борац и показао је да не окреће леђа изазовима! Због тога му је Јехова променио име у Израел (што значи „онај који се (устрајно) бори с Богом; Бог се бори“). Тиме га је Јехова наградио и благословио. И ми желимо да опонашамо Јакова и добијемо Јеховин благослов.

7. (а) С чиме се Рахела борила? (б) Како је успела да се избори за благослов?

7 Јаковљева вољена жена, Рахела, једва је чекала да види како ће Јехова испунити обећање које је дао њеном мужу. Али постојала је једна наизглед несавладива препрека. Наиме, она није имала децу. У њено доба, жена која није имала децу много је патила. Како је она нашла емоционалну и физичку снагу да не поклекне пред тим наизглед нерешивим проблемом? Никада није губила наду. Истрајно се молила Јехови. На крају ју је Јехова услишио и она је имала децу. Зато је могла да каже: „Жестоко сам се рвала [...] и победила сам!“ (Пост. 30:8, 20-24).

8. С којим се кушњама суочавао Јосиф и зашто је добар пример за нас?

8 Јаковљев и Рахелин добар пример сигурно је утицао на њиховог сина Јосифа и помогао му да се и он касније избори с кушњама. Када је имао 17 година, Јосифу се живот из корена променио. Његова љубоморна браћа су га продала у ропство. Касније је био неправедно осуђен и провео је многе године у затвору у Египту (Пост. 37:23-28; 39:7-9, 20, 21). Међутим, он се није обесхрабрио, нити је огорчено тражио освету. Уместо тога, целим срцем и умом усредсредио се на свој однос с Јеховом (Лев. 19:18; Римљ. 12:17-21). Његов пример може помоћи и нама. Морамо се борити за веру, поготово ако смо имали тешко детињство или се сада налазимо у наизглед безизлазној ситуацији. Уколико наставимо да се боримо, Јехова ће нас благословити. (Прочитати Постанак 39:21-23.)

9. У чему можемо да опонашамо Јакова, Рахелу и Јосифа?

9 Можда се и ти суочаваш с неким кушњама. Можда си жртва неправде, предрасуда или исмевања. Можда те је неко због љубоморе лажно оптужио за нешто. Немој дозволити да те то обесхрабри, већ размишљај о оном што је помогло Јакову, Рахели и Јосифу да наставе да радосно служе Јехови. Пошто су дубоко ценили пријатељство с њим, он их је ојачао и благословио. Наставили су да се боре и поступају у складу са својим искреним молитвама. Ми живимо у времену краја овог злог света и зато је важно да сачувамо наду. Да ли си спреман да се бориш, такорећи рвеш са изазовима, да би задобио Јеховино признање?

БУДИ СПРЕМАН ДА СЕ РВЕШ СА ИЗАЗОВИМА

10, 11. а) У којим околностима се морамо борити за Божји благослов? (б) Шта ће нам помоћи да доносимо исправне одлуке?

10 Које су неке околности због којих се морамо борити за Божји благослов? Код неких су у питању погрешне жеље. Код других је то негативан став према служби проповедања. Ту могу бити и лоше здравље и усамљеност. Надаље, не треба потценити ни борбу коју можда водимо да бисмо опростили неком ко нас је увредио или згрешио против нас. На крају крајева, без обзира колико дуго служимо Јехови, сви имамо нешто с чим се боримо. Уколико останемо верни нашем Богу, он ће нас наградити.

Да ли се рвеш са изазовима да би добио Божји благослов? (Видети 10. и 11. одломак)

11 Руку на срце, понекад је веома тешко остати на правом путу и донети исправне одлуке. То је посебно изазов уколико нас срце вуче на погрешну страну (Јер. 17:9). Уколико то осећаш, усрдно се моли за свети дух. Молитва и свети дух даће ти снагу да учиниш оно што је исправно да би те Јехова благословио. Поступај у складу са својим молитвама. Настој да сваки дан читаш Библију и да је сваке седмице проучаваш, сам или у кругу породице. (Прочитати Псалам 119:32.)

12, 13. Испричај како се један брат и једна сестра боре с неисправним жељама.

12 Многима су у борби с неисправним жељама помогли Божја Реч, његов дух и наше публикације. На пример, један тинејџер је након читања чланка „Како се можемо одупрети неисправним жељама?“ из издања Пробудите се! од 8. децембра 2003. рекао: „Борим се с неисправним мислима. Када сам у том чланку прочитао да многи ’воде веома снажну борбу како би савладали неисправне жеље‘ разумео сам да нисам једини и да се и друга браћа боре с тим.“ Такође му је значио и чланак „Алтернативни начин живота — да ли га Бог одобрава?“ из издања Пробудите се! од 8. октобра 2003. У том чланку је речено да је за неке то стална борба, попут трна у телу, али док год се боре да остану беспрекорни, могу имати чврсту наду (2. Кор. 12:7). „То и мени помаже да сваког дана останем веран Јехови. Захвалан сам му што нам преко своје организације помаже да дан за даном преживљавамо у овом злом свету.“

13 Погледајмо и пример једне сестре из Америке, која је написала писмо тамошњој подружници. Она каже: „Желим да вам захвалим што нам дајете духовну храну у право време. Често имам осећај да су чланци написани баш за мене. Годинама се борим са снажном жељом да учиним нешто што Јехова мрзи. Понекад пожелим да дигнем руке и престанем да се борим. Знам да је Јехова милосрдан и да радо опрашта, али пошто имам ту погрешну жељу и дубоко у себи је не мрзим, осећам да нисам достојна његове помоћи. Та стална борба утиче на сваки аспект мог живота [...] Када сам прочитала чланак ’Да ли имаш срце које познаје Јехову?‘ из Стражарске куле од 15. марта 2013, схватила сам да Јехова жели да ми помогне.“

14. (а) Како се Павле осећао због својих грешних нагињања? (б) Када ћемо се и ми изборити с погрешним жељама?

14 Прочитати Римљанима 7:21-25. Павле је из личног искуства знао колико је тешко борити се против погрешних жеља и склоности. Међутим, био је сигуран да може победити ако се моли Јехови и ослања на њега, и уколико верује у Исусову откупну жртву. И ми можемо успети ако се у потпуности ослањамо на Јехову, а не на себе, и ако показујемо веру у Исусову откупну жртву.

15. Како нам Јехова помаже да му останемо верни?

15 Понекад ћемо морати да покажемо Јехови колико нас нешто брине. На пример, како ћемо реаговати ако се озбиљно разболимо или доживимо неку неправду или се то деси неком члану наше породице? Хоћемо ли показати потпуно поверење у Јехову тако што ћемо га горљиво молити да нам да снагу да му останемо верни и да не изгубимо радост и духовну равнотежу? (Фил. 4:13). Искуства многих, како у Павлово време тако и данас, показују да нам молитва може помоћи да обновимо снагу и наставимо даље.

НАСТАВИ ДА СЕ БОРИШ ЗА ЈЕХОВИН БЛАГОСЛОВ

16, 17. Шта смо одлучни да чинимо?

16 Ђаво би волео да види како се предајемо. Зато је важно да се чврсто држимо „онога што је добро“ (1. Сол. 5:21). Једно је сигурно — уколико нимало не сумњамо да ће нам Бог дати потребну снагу, победићемо у борби против Сатане, његовог злог света и наших грешних нагињања (2. Кор. 4:7-9; Гал. 6:9).

17 Зато се свим силама боримо! Будимо упорни и не одустајмо! Сигурни смо да ће Јехова „излити [...] благослов док не буде доста!“ (Мал. 3:10).