Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади, јачајте своју веру

Млади, јачајте своју веру

Вера је [...] доказ онога што је стварно, премда се не види (ЈЕВР. 11:1)

ПЕСМЕ: 41, 69

1, 2. Под каквим притиском су млади и шта им може помоћи да се изборе с њим?

ЈЕДНОЈ нашој младој сестри из Велике Британије, другарица у школи је рекла: „Делујеш исувише паметно да би веровала у Бога.“ Један брат из Немачке је написао: „Наставници сматрају да је библијски запис о стварању обична прича и подразумевају да сви ученици верују у еволуцију.“ Млада сестра из Француске је рекла: „Наставници у мојој школи се запање кад чују да постоје ученици који верују Библији.“

2 Ако служиш Јехови или си почео да проучаваш Библију, да ли ти је тешко да докажеш да постоји Створитељ? Да ли си под притиском да прихватиш популарна веровања попут еволуције? Шта можеш предузети да би ојачао своју веру у Бога? Библија ти помаже да пажљиво размишљаш о ономе што чујеш или прочиташ и да дођеш до логичног закључка. У њој стоји: „Способност просуђивања пазиће на тебе.“ Како? Чуваће те од световних филозофија које ти могу уништити веру. (Прочитати Пословице 2:10-12.)

3. О чему ће бити речи у овом чланку?

3 Да би стекао праву веру, мораш добро упознати Бога (1. Тим. 2:4). Зато док читаш Божју Реч и наше публикације, немој само овлаш прелетети преко материјала, већ застани и размисли. Потруди се да разумеш оно што читаш (Мат. 13:23). Такво проучавање ће ти помоћи да нађеш обиље уверљивих доказа да је Бог Створитељ и да је Библија његова Реч (Јевр. 11:1). О томе ће бити речи у овом чланку.

КАКО МОЖЕШ ОЈАЧАТИ СВОЈУ ВЕРУ

4. У чему је веровање у еволуцију слично веровању у стварање и шта зато сви треба да радимо?

4 Да ли ти је неко некад рекао да прихвата еволуцију јер се она заснива на научним чињеницама а да не верује у Бога јер га нико није видео? Многи тако размишљају. Тачно је да нико од нас није видео Бога нити је присуствовао стварању (Јов. 1:18). Али шта рећи за оне који верују у еволуцију? И они верују у нешто што нико није видео. Ниједан човек, било да је научник или не, није видео прелазак неког облика живота у други, на пример, како је рептил еволуирао у сисара (Јов 38:1, 4). Зато сви морамо да испитамо доказе и добро размислимо пре него што донесемо неки закључак. Апостол Павле је о стварању написао: „[Божја] невидљива својства, наиме његова вечна моћ и божанство, јасно се виде још од стварања света, будући да се разабиру по ономе што је створено“ (Римљ. 1:20).

Добро искористи сав материјал који имаш на свом језику (Видети 5. одломак)

5. Који материјал о стварању нам је обезбедила Јеховина организација?

5 Кад посматрамо природу и дубоко размишљамо о њој, схватамо да је све створено на чудесан начин. „Вером схватамо“ да постоји Створитељ, иако је невидљив (Јевр. 11:3, 27). Увиђамо да он има предивне особине. У том правцу, Јеховина организација нам је обезбедила много материјала у ком се износе научне чињенице о стварању. На располагању су нам филм Задивљујућа дела стварања откривају Божју славу, брошуре Да ли је живот настао стварањем? и Порекло живота — пет питања која заслужују одговор, као и књига Постоји ли Створитељ којем је стало до тебе? Одличан материјал за размишљање добијамо и у нашим часописима. На пример, у издањима Пробудите се! често излазе интервјуи с научницима и другима који говоре о томе зашто су почели да верују у Бога. Поред тога, у рубрици „Игра случаја или дело Створитеља?“ налазимо предивне примере из света природе, које научници желе да искористе у развијању својих идеја.

6. Како ти могу користити наше публикације?

6 У вези с раније поменутим брошурама, један 19-годишњи брат из Сједињених Држава је рекао: „Заиста ми пуно помажу. Проучио сам их много пута.“ Једна сестра из Француске је написала: „Одушевљена сам чланцима ’Игра случаја или дело Створитеља?‘ Они показују да научници могу узети идеју из света природе, али оно што направе не може бити идентично с оригиналом из природе.“ Родитељи 15-годишње девојчице из Јужноафричке Републике кажу: „У часопису Пробудите се!, наша ћерка обично прво прочита ’Интервју‘.“ А ти? Да ли користиш сав материјал који имаш на располагању? То ће ти помоћи да стекнеш јаку веру и да се одупреш лажним учењима. Тада ћеш бити попут дрвета са снажним кореном које одолева олујним ветровима (Јер. 17:5-8).

ВЕРА У БИБЛИЈУ

7. Зашто Бог жели да користиш разум?

7 Да ли је погрешно себи поставити питање: „Зашто верујем у оно што пише у Библији?“ Ни у ком случају! Јехова жели да користиш разум да би се лично уверио у њену тачност. Он не жели да у нешто верујеш само зато што други верују у то. Што боље упознајеш Библију, бићеш сигурнији да је оно што стоји у њој истина. (Прочитати Римљанима 12:1, 2 и 1. Тимотеју 2:4.) Један начин да добро упознаш Библију јесте да проучаваш конкретне теме које те занимају.

8, 9. (а) Шта неки млади проучавају? (б) Како је некима помогло дубоко размишљање о ономе што су проучавали?

8 Неки су одлучили да дубље проучавају библијска пророчанства. Другима је занимљиво да истражују како историја, археологија и наука потврђују Библију. Једно упечатљиво пророчанство је записано у Постанку 3:15. У њему се уводи главна тема Библије, то јест како ће Божје Краљевство доказати да је Божја власт најбоља и како ће оно окончати патњу. Како би могао да проучаваш тај стих? На пример, могао би да направиш списак стихова који показују како је Јехова постепено откривао детаље о испуњењу овог пророчанства. Затим би могао да истражиш кад су ти стихови записани и да их послажеш по хронолошком реду. На тај начин ћеш видети да су библијски пророци и писци живели у различито време, али да је оно што су записали допринело бољем разумевању тог пророчанства. Тако ћеш се уверити да су они писали онако „како их је свети дух водио“ (2. Петр. 1:21).

9 Један брат из Немачке је размишљао о томе како свака библијска књига садржи неке детаље о Краљевству. Он је рекао: „То је невероватно, јер је Библију писало око 40 писаца, а многи од њих су живели у различито доба и нису се познавали.“ На једну сестру из Аустралије велики утисак је оставио чланак за разматрање из Стражарске куле од 15. децембра 2013, у ком је било речи о значењу Пасхе. Тај посебан празник је уско повезан с пророчанством из Постанка 3:15 и доласком Месије. Она је написала: „Проучавање тог чланка помогло ми је да разумем колико је диван Јехова. Одушевило ме је то како је тај празник, који су држали Израелци, заправо повезан са Исусом. Морала сам да застанем и дубоко размишљам о невероватном пророчанском значењу пасхалног оброка.“ Зашто се та сестра тако осећала? Зато што је дубоко размишљала о ономе што је читала и добро разумела. Њена вера је постала јача и то ју је још више приближило Јехови (Мат. 13:23).

10. Како нам искреност библијских писаца јача веру у Библију?

10 Нашу веру можемо ојачати и ако размишљамо о храбрости и искрености оних који су писали Библију. Многи писци из древног доба су навелико хвалили своје вође и уздизали њихова краљевства. Међутим, Јеховини пророци су увек говорили истину. Били су спремни да открију пропусте свог народа, па чак и својих краљева (2. Лет. 16:9, 10; 24:18-22). Такође су отворено говорили о својим грешкама, као и о грешкама других Божјих слугу (2. Сам. 12:1-14; Мар. 14:50). „Таква искреност је врло ретка“, рекао је један млади брат из Велике Британије. „То нас још више уверава да је Библија заиста Јеховина Реч.“

11. Шта нас још уверава да Библија потиче од Бога?

11 Многи су се уверили да је Библија Божја Реч јер утиче на живот људи. (Прочитати Псалам 19:7-11.) „Моја породица је постала заиста срећна када смо почели да живимо у складу с библијским учењима. То је допринело томе да у њој владају јединство, љубав и мир“, написала је једна млада сестра из Јапана. Библија нас штити и од лажних верских учења и сујеверја којем робују многи људи (Пс. 115:3-8). Она подстиче људе да се уздају у Јехову и обећава бољу будућност. С друге стране, они који верују у еволуцију сматрају да је природа бог. Они мисле да људи могу остварити бољу будућност, али када видимо оно што су до сада постигли, очигледно је да нису успели да реше проблеме који муче човечанство (Пс. 146:3, 4).

КАКО МОЖЕШ ДА РАЗГОВАРАШ О СВОЈИМ ВЕРОВАЊИМА

12, 13. Како с другима можеш да разговараш о стварању или Библији?

12 Како можеш да разговараш с другима о стварању и Библији? Немој брзо претпоставити да знаш у шта они верују. Неки верују у еволуцију, али верују и да Бог постоји. Они мисле да је Бог путем еволуције створио различите животне облике. Други кажу да верују у еволуцију, јер сматрају да се она не би предавала у школама да није потврђена чињеницама. Има и оних који су престали да верују у Бога, јер су се разочарали у религију. Зато је мудро да кад разговараш с неким о пореклу живота најпре сазнаш у шта он верује. Ако покажеш да си разуман и спреман да слушаш, можда ће и друга страна желети да саслуша тебе (Титу 3:2).

13 Шта ако неко доведе у питање твоју веру у стварање? Тактично га питај да ли би желео да ти објасни шта он мисли како је живот настао. Затим би могао да изнесеш следећу чињеницу: да би први животни облик, као што је ћелија, опстао, морао се репродуковати, такорећи дуплирати самог себе. Један професор хемије је рекао да су за репродукцију били потребни: (1) нека врста заштитне мембране, (2) способност да се прикупи енергија и да се она искористи, (3) информације у генима (ДНК) и (4) способност да се те информације дуплирају. Затим је рекао: „Задивљујуће је колико је сложен и најједноставнији облик живота.“

14. Које једноставно поређење можеш да користиш када разговараш о стварању?

14 Ако мислиш да нећеш умети да разговараш с другима о стварању, можеш користити једноставно поређење које је изнео апостол Павле. Он је написао: „Сваки дом је неко саградио, а онај ко је све саградио јесте Бог“ (Јевр. 3:4). То је заиста логично. Као што је сваку кућу неко саградио, тако је и живи свет, који је далеко компликованији, морао неко да створи. Такође можеш да користиш и неку публикацију. Једна сестра је једном младићу, који је рекао да не верује у Бога већ да је све настало еволуцијом, дала две брошуре које смо раније помињали. Након око недељу дана, тај младић је рекао: „Сада верујем у Бога.“ Почео је да проучава Библију и сада је наш брат.

15, 16. Како можеш да започнеш разговор с неким ко сумња у то да је Библија од Бога и који циљ треба да имаш?

15 Како можеш да започнеш разговор с неким ко сумња у то да је Библија Божја Реч? Најпре сазнај у шта верује и које теме га занимају (Посл. 18:13). Ако га занима наука, можда ће му бити занимљиво да сазна да су библијске изјаве у складу с науком. Некима ће се свидети примери који показују да Библија садржи тачна пророчанства и тачне историјске записе. Другима ће се можда свидети практични савети, као што су они који се налазе у Проповеди на гори.

16 Не заборави да је твој циљ да допреш до срца. Зато се немој расправљати. Постављај питања и добро слушај. Буди благ и показуј поштовање, посебно према старијима. Тада ће и они вероватно саслушати твоје мишљење. Такође ће видети да си много размишљао о ономе у шта верујеш. То је данас реткост код младих. Наравно, задржи на уму да не мораш да разговараш с онима који желе да се свађају или да збијају шале на рачун твојих веровања (Посл. 26:4).

НЕКА ТИ ИСТИНА БУДЕ У СРЦУ

17, 18. (а) Како можеш развити снажну веру у Библију? (б) О чему ће бити речи у следећем чланку?

17 Да би имао снажну веру, није довољно да знаш само основна библијска учења. Зато дубоко проучавај Божју Реч, као да тражиш скривено благо (Посл. 2:3-6). Добро искористи материјал који имаш на свом језику, као што су библиотека публикација на CD-у (Watchtower Library), онлајн библиотека, Индекс публикација и Водич кроз публикације Јеховиних сведока. Осим тога, постави себи циљ да прочиташ целу Библију, можда у року од годину дана. Мало је ствари које ће ти ојачати веру као читање Божје Речи. Размишљајући о својој младости, један покрајински надгледник је рекао: „Читање целе Библије ми је помогло да се уверим да је она Божја Реч. Библијске приче које сам учио као дете коначно су добиле прави смисао. Била је то прекретница у мом духовном напретку.“

18 Родитељи, ви имате најважнију улогу у духовном напретку своје деце. Како им можете помоћи да имају снажну веру? О томе ће бити речи у следећем чланку.