Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нека ти руке не клону!

Нека ти руке не клону!

Нека ти руке не клону! (СОФ. 3:16)

ПЕСМЕ: 81, 32

1, 2. (а) С којим се све проблемима многи данас суочавају и до чега то води? (б) Како нас теше речи из Исаије 41:10, 13?

ЈЕДНА сестра која је општи пионир и чији је муж старешина каже: „Радим све што је потребно да бих била духовно јака. Па ипак, годинама се борим са емоционалним проблемима. То ме лишава сна, утиче на моје здравље и опхођење с другима. Понекад пожелим да побегнем од свега и сакријем се у неку рупу.“

2 Да ли си се и ти некад тако осећао? То је сасвим разумљиво, јер живот у Сатанином злом свету ствара огроман притисак. Због тога нас понекад обузме узнемиреност и клонемо духом. Таква осећања су тешка попут сидра, које не допушта броду да се покрене (Посл. 12:25). На пример, шта ако умре неко нама драг, ако се озбиљно разболимо, ако имамо економских проблема или се суочавамо с противљењем? Сасвим је на месту да нас обузму негативна осећања. Она прете да нам с временом одузму снагу, па чак и радост. Али ту је Јехова. Он је спреман да нам пружи руку. (Прочитати Исаију 41:10, 13.)

3, 4. (а) У ком смислу Библија користи реч „руке“? (б) Због чега нам могу клонути руке?

3 У Библији се често користе делови људског тела да би се описале особине или поступци неке особе. На пример, руке се помињу на стотине пута. Ојачати руке неке особе може значити охрабрити је и ојачати тако да може чинити оно што је потребно или јој помоћи да поврати наду у будућност (Језд. 6:22; Јов 4:3).

4 С друге стране, када се у Библији каже да су некој особи клонуле руке, то значи да се она обесхрабрила, да је клонула духом и изгубила наду (2. Лет. 15:7; Јевр. 12:12). Уколико си под стресом или си физички, емоционално или чак духовно исцрпљен, можда чак пожелиш да одустанеш од свега. Али како можеш повратити снагу? Шта те може покренути да радосно наставиш даље?

„ЈЕХОВИНА РУКА НИЈЕ КРАТКА, ПА ДА НЕ МОЖЕ СПАСТИ“

5. (а) Чему смо склони кад се нађемо у проблемима, али шта треба да задржимо на уму? (б) Шта ћемо сада размотрити?

5 Прочитати Софонију 3:16, 17. Када смо у проблемима, не треба да се плашимо и обесхрабримо, то јест допустимо да нам руке клону. Библија нам каже шта тада да радимо: „Све своје бриге баците на [Јехову Бога], јер се он брине за вас“ (1. Петр. 5:7). Важно је да задржимо на уму да је Јехова рекао Израелцима да његова „рука није кратка, па да не може спасти“ његове верне слуге (Ис. 59:1). У наставку ћемо осмотрити три изузетна библијска примера која нам показују да Јехова жели и може ојачати свој народ да се избори с наизглед нерешивим проблемима. Погледајмо како нам ти примери могу улити снагу.

6, 7. Које важне поуке извлачимо из победе Израелаца над Амаличанима?

6 Убрзо након што је Јехова чудом ослободио Израелце из Египта, напали су их Амаличани. Мојсије је том приликом рекао храбром Исусу Навину да поведе Израелце у битку, а он је са собом повео Арона и Ора на оближње брдо одакле су могли да посматрају битку. Да ли су се уплашили и покушали да избегну одлазак на бојно поље? Ни у ком случају!

7 Мојсије је радио нешто што је било кључно за победу у овој бици. Узео је Божји штап и руке подигао према небу. Док год је он тако држао руке, Израелци су били надмоћнији. Међутим, када су му отежале руке и када је почео да их спушта, онда су Амаличани били надмоћнији. Чим су то приметили Арон и Ор, одмах су „узели [...] камен, ставили га под [Мојсија] и он је сео. А Арон и Ор држали су му руке, један с једне, а други с друге стране, тако да су му руке остале подигнуте све до заласка сунца“. Тако је Јехова својом моћном руком дао победу Израелцима (Изл. 17:8-13).

8. (а) Шта је Аса учинио када су Етиопљани напали Јуду? (б) Како се можемо угледати на Асу?

8 Јехова је показао да његова рука није кратка ни када је моћна етиопска војска, на челу са Заром Етиопљанином, напала његов народ у време краља Асе. У Библији се помињу многе битке и војске, али се управо за ову војску каже да је била највећа. Зара је имао милион војника, што је било скоро дупло више него Израелаца. Да ли се Аса узнемирио и уплашио? Да ли је допустио да му клону руке? Никако! Одмах се обратио Јехови за помоћ. Гледано из војног угла, било је немогуће победити Етиопљане. Али „Богу је све могуће“ (Мат. 19:26). Он је показао велику моћ и „поразио Етиопљане пред Асом“ који је „целим срцем био одан Јехови“ (2. Лет. 14:8-13; 1. Краљ. 15:14).

9. (а) Које околности нису спречиле Немију да обнови јерусалимске зидине? (б) Како је Бог услишио Немијину молитву?

9 Погледајмо и пример Немије. Како се он осећао када је отишао у Јерусалим да обнови зидине? Тај град је био скоро без икакве одбране. Јевреји су се касније обесхрабрили због претњи околних непријатеља и престали да обнављају јерусалимске зидине. Да ли је Немија клонуо због ових неповољних околности? Не. Попут Мојсија, Асе и других верних слугу он се увек ослањао на Јехову и тражио његову помоћ у молитви. Тако је учинио и овог пута. Зато га је Јехова услишио и „својом великом силом и својом снажном руком“ ојачао клонуле Јевреје, који су мислили да се налазе у безизлазној ситуацији. (Прочитати Немију 1:10; 2:17-20; 6:9.) Да ли верујеш да Јехова и данас може ојачати своје слуге „великом силом и својом снажном руком“?

ЈЕХОВА ЋЕ ОЈАЧАТИ И ТВОЈЕ РУКЕ

10, 11. (а) Како Сатана покушава да нас обесхрабри? (б) Како нам Јехова даје снагу? (в) Колико теби значи поука коју пружа наша организација?

10 Сигурни смо да ће Ђаво и даље неуморно покушавати да нас наведе да клонемо у служби за Јехову. Он користи лажи и претње власти, верских вођа и отпадника. Зашто то ради? Жели да нам руке клону у објављивању добре вести о Краљевству. Међутим, Јехова нам може улити снагу преко свог светог духа (1. Лет. 29:12). Важно је да од њега тражимо његов дух како бисмо се суочили са свим проблемима које нам стварају Сатана и његов зли свет (Пс. 18:39; 1. Кор. 10:13). Јехова нам улива снагу и преко своје Речи, која је надахнута његовим духом. Ту је и духовна храна коју добијамо сваког месеца. Речи које је Јехова упутио преко пророка Захарије храбриле су Израелце током градње храма, а храбре и нас данас. (Прочитати Захарију 8:9, 13.)

11 Снагу нам даје и поука коју добијамо на нашим састанцима, конгресима и другим скуповима, као и у школама унутар наше организације. Таква поука нам помаже да имамо исправне мотиве, да постављамо духовне циљеве и да испуњавамо одговорности које имамо као Божје слуге (Пс. 119:32). Какав став ти имаш према таквој поуци? Да ли дозвољаваш Јехови да те на тај начин ојача?

12. Шта морамо радити да бисмо остали духовно јаки?

12 Као што смо досад видели, Јехова је помогао Израелцима да победе Амаличане и Етиопљане, а Немији и његовим сународницима дао је снагу да доврше обнову јерусалимских зидина. На сличан начин, он ће и нама дати потребну снагу. Зато нас никакво противљење, равнодушност нити било какав емоционални притисак неће спречити да наставимо да проповедамо добру вест (1. Петр. 5:10). Међутим, не очекујемо да ће Јехова за нас чинити чуда. Морамо и ми радити оно што је до нас. На пример, потребно је да сваког дана читамо његову Реч, сваке седмице идемо на наше састанке и припремамо се за њих, редовно проучавамо Библију, сами или у кругу породице, и увек се у молитви ослањамо на Јехову. Не желимо да нас ишта спречи у томе, јер су то све начини како нас Јехова храбри и подржава. Али шта ако приметиш да си у неким од ових подручја клонуо? Тада моли Јехову да ти помогне и он ће те својим духом ојачати тако да ћеш имати жељу и снагу да учиниш оно што је потребно (Фил. 2:13). Међутим, како можеш јачати руке других?

ЈАЧАЈМО КЛОНУЛЕ РУКЕ ДРУГИХ

13, 14. (а) Шта је једног брата ојачало после смрти његове жене? (б) У којим ситуацијама можемо бити окрепа за друге?

13 Апостол Павле је написао: „Исправите клонуле руке и ослабљена колена, и поравнајте стазе којима иду ноге ваше“ (Јевр. 12:12, 13). Многи су у првом веку примили помоћ да би исправили клонуле руке, то јест били духовно ојачани. Јехова и нас данас јача преко нашег међународног братства. Погледајмо пример једног брата ком је умрла супруга и који се морао суочити с другим тешким проблемима. Он каже: „Схватио сам да не можемо бирати проблеме, као ни то кад ће се они појавити и колико ће их бити. За мене су молитва и проучавање били попут појаса за спасавање који ми је држао главу изнад воде да се не бих удавио. Подршка духовне браће и сестара пружала ми је много утехе. Увидео сам колико је важно да изградимо близак однос с Јеховом пре него што се суочимо с тешким ситуацијама.“

Помажимо другима у скупштини (Видети 14. одломак)

14 Током израелске битке с Амаличанима, Арон и Ор су у дословном смислу држали Мојсијеве руке. И ми се можемо угледати на њих и чинити нешто за друге. Рецимо, можемо пружати помоћ онима који се боре с последицама позних година, здравственим проблемима, противљењем породице, усамљеношћу и губитком вољене особе. Такође можемо пружати подршку и младима, који су под притиском да учине нешто погрешно или да граде каријеру у овом свету (1. Сол. 3:1-3; 5:11, 14). Настој да у свим приликама — када си у Дворани Краљевства, у служби, на неком оброку или када разговараш телефоном — покажеш другима да ти је искрено стало до њих.

15. Колико су важне наше речи упућене сухришћанима?

15 Након победе Израелаца над Етиопљанима, пророк Азарија је Аси и народу рекао: „Будите храбри и немојте да вам клону руке, јер ће ваша дела бити награђена“ (2. Лет. 15:7). Те речи су мотивисале Асу да учини много тога да би се Јехова опет обожавао на исправан начин. Слично томе, и ми својим речима можемо охрабрити друге и помоћи им да наставе да служе Јехови (Посл. 15:23). На пример, то чинимо када на састанцима дајемо добро припремљене коментаре. Немојмо никада превидети колико и једноставне мисли могу охрабрити друге.

16. (а) Како старешине могу опонашати Немију? (б) Наведи пример како су теби помогли браћа и сестре.

16 Јехова је Немији и његовим сарадницима ојачао руке да обнове јерусалимске зидине. Због тога су они градњу завршили за само 52 дана! (Нем. 2:18, 6:15, 16). Немија није само надгледао градњу већ је и сам учествовао у њој (Нем. 5:16). На сличан начин, многе старешине помажу у изградњи наших објеката или у чишћењу и одржавању Дворана Краљевства. Они јачају браћу и сестре који су клонули и онда када врше пастирске посете и с њима иду у службу. (Прочитати Исаију 35:3, 4.)

„НЕКА ТИ РУКЕ НЕ КЛОНУ!“

17, 18. У шта можемо бити сигурни када се суочавамо с проблемима или смо под неким притиском?

17 Када с браћом служимо раме уз раме, развијамо блискост. На тај начин, стичемо верне пријатеље и помажемо једни другима да имамо још веће поуздање у Божје Краљевство. Када јачамо руке наше браће, помажемо им да се изборе с потешкоћама и задрже чврсту наду у будућност. Штавише, то и нама помаже да останемо духовно јаки и да не изгубимо из вида нашу наду.

18 Док размишљамо како је Јехова подржао и заштитио своје слуге у прошлости то ће ојачати нашу веру и поверење у њега. Зато када смо под неким притиском или смо оптерећени неким проблемом, немојмо дозволити да нам руке клону! У тако тешким ситуацијама, важно је да се молимо Јехови и допустимо да нас његова десница ојача и води у нови свет (Пс. 73:23, 24).