Пређи на садржај

Пређи на садржај

Родитељи, помозите деци да стекну јаку веру

Родитељи, помозите деци да стекну јаку веру

Хвалите Јехову, младићи и девојке (ПС. 148:7, 12)

ПЕСМЕ: 88, 115

1, 2. (а) Зашто родитељима није лако да усаде веру у децу и како у томе могу успети? (б) Која четири савета ћемо осмотрити у овом чланку?

ЈЕДАН брачни пар из Француске је рекао: „Ми верујемо у Јехову, али то не значи да ће то бити случај и с нашом децом. Веру не можемо да наследимо. Деца је стичу мало по мало.“ Један брат из Аустралије је написао: „Један од највећих изазова за сваког родитеља јесте да помогне детету да изгради јаку веру. Морате користити све што вам је на располагању. Можда дете постави неко питање и ви мислите да је оно задовољно вашим одговором. Али онда вам поново постави то исто питање! Одговор који данас задовољи дететов радознали ум, можда већ сутра неће бити довољан. На неке теме ће бити неопходно да се вратите.“

2 Ако си родитељ, да ли се понекад осећаш недорасло одговорности да поучаваш своју децу и одгојиш их у особе које имају јаку веру у Бога? У суштини, нико не би успео у томе ако би се ослањао само на своју мудрост! (Јер. 10:23). Али успех је могућ ако тражиш савете од Бога. Да би помогао детету да стекне јаку веру, неопходно је да (1) добро познајеш дете, (2) поучаваш га оном што је у твом срцу, (3) користиш поређења и практичне примере и (4) будеш стрпљив и молиш се Јехови.

ДОБРО УПОЗНАЈ ДЕТЕ

3. Како родитељи могу да опонашају Исуса док поучавају своју децу?

3 Исус је често питао своје следбенике у шта верују (Мат. 16:13-15). Чини и ти то исто са својом децом. Најбоље је да их у неким опуштеним околностима питаш шта мисле о нечему. То значи да отворено разговараш с њима о њиховим недоумицама и сумњама. Један 15-годишњи брат из Аустралије је рекао: „Често с татом разговарам о својој вери. Он ме подстиче да сам доносим закључке. Пита ме: ’Шта Библија каже? Да ли верујеш у то? Зашто?‘ Подстиче ме да му одговарам својим речима, а не да само понављам његове или мамине речи. Како сам старији, очекује од мене да му одговарам опширније.“

4. Како треба гледати на питања која деца постављају?

4 Ако дете каже да није сигурно у неко учење, немој бурно реаговати или се понети као да те је напало. Стрпљиво му помози да само дође до закључка. „Озбиљно гледајте на питања своја деце“, каже један отац. „Немојте их сматрати неважним и немојте избегавати неку тему само зато што вам је непријатно.“ Добро је да дете поставља питања јер то значи да жели да нешто разуме. Исус је већ са 12 година постављао нека дубока питања. (Прочитати Луку 2:46.) Један 15-годишњи младић из Данске је испричао: „Кад сам својим родитељима рекао да нисам сигуран да ли смо у правој религији, они су остали смирени — иако су се сигурно забринули. Затим су ми на темељу Библије одговорили на сва питања.“

5. Чак и ако изгледа да деца верују у Бога, шта родитељи треба да раде?

5 Добро упознај своју децу — како размишљају, како се осећају, шта их брине. Никада немој претпоставити да верују у Бога само зато што иду на састанке и у службу проповедања. Користи прилике кад нешто радите заједно да разговарате о Јехови. Моли се с децом и за њих. Буди у току са оним што им се дешава како би знао да ли им нешто отежава да остану верни Јехови. Помози им да победе сваку кушњу.

НЕКА БИБЛИЈСКА ИСТИНА БУДЕ У ТВОМ СРЦУ

6. Зашто је важно да библијска истина буде у срцу родитеља?

6 Исус је волео Јехову, његову Реч и људе и зато је могао допрети до срца људи (Лука 24:32; Јов. 7:46). Слично томе, ако деца виде да ти као родитељ волиш Јехову, и она ће га волети. (Прочитати Поновљене законе 6:5-8 и Луку 6:45.) Зато треба да проучаваш Библију и публикације темељене на њој. Занимај се за свет природе и проналази чланке који говоре о томе (Мат. 6:26, 28). Тако ћеш повећати знање, још више ћеш ценити Јехову и биће ти лакше да поучаваш децу (Лука 6:40).

7, 8. Шта треба да радиш кад сазнаш нешто о Јехови и како то неки родитељи раде?

7 Када сазнаш нешто о Јехови, причај деци о томе. Немој то чинити само док се припремате за састанке или током породичног проучавања, већ у свако доба. Још је боље да такве теме долазе природно и спонтано, као део свакодневне комуникације. Један брачни пар из Сједињених Држава разговара са својом децом о Јехови док су у природи или док нешто једу. Они кажу: „Подсећамо децу на то да у свему што нам Јехова пружа виде његову љубав и бригу.“ У једној породици из Јужноафричке Републике родитељи добро користе време док са своје две ћерке раде у башти. На пример, причају им о томе како семе израсте у биљку. „Желимо да наше ћерке цене живот и увиде колико је сложен“, кажу они.

8 Један отац из Аустралије је са својим сином који је имао око десет година отишао у музеј како би ојачао његову веру у Бога и у стварање. „Тамо смо видели морска створења позната као амонити и трилобити“, каже отац. „Одушевили смо се када смо видели колико су те изумрле животиње биле предивне, сложене и потпуно развијене — баш као и данашње животиње. Ако је живот еволуирао из једноставнијег у сложеније облике, зашто су та древна створења била тако сложена? Та чињеница је на мене оставила велики утисак и желео сам да је поделим са својим сином.“

КОРИСТИ ПОРЕЂЕЊА И ПРАКТИЧНЕ ПРИМЕРЕ

9. Зашто родитељи треба да користе поређења и примере и како је то једна мајка урадила?

9 Исус је често користио поређења која подстичу на размишљање, допиру до срца и помажу да се нешто лакше запамти (Мат. 13:34, 35). Пошто деца имају бујну машту, родитељи треба што више да користе поређења и практичне примере. Једна мајка из Јапана је баш то урадила. Када су њена два сина имала девет, односно десет година, причала им је о томе како је Јехова створио земљину атмосферу. Да би им показала колико је Јехова у то уложио труда, обојици је дала млеко, шећер и кафу. Замолила их је да јој направе кафу. „Баш су се потрудили“, каже она. „Када сам их питала зашто се толико труде, рекли су ми да су хтели да направе кафу какву ја волим. Онда сам им рекла да се и Бог веома потрудио да направи смешу гасова у атмосфери да то буде најбоље за нас.“ Ово поређење је одговарало деци њиховог узраста, и то што су нешто својим рукама радили било је много боље од пасивног слушања. Сигурно никад нису заборавили ту поуку!

Користи свакодневне ствари да би код деце изградио веру у Бога и стварање (Видети 10. одломак)

10, 11. (а) Која поређења неки родитељи користе да би помогли деци да стекну веру у Бога? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Која поређења ти користиш?

10 Како можеш помоћи детету да изгради веру у Бога? На пример, након што заједно испечете неки колач, објасни детету зашто вам је било важно да се држите рецепта. Затим дај детету неко воће, можда јабуку, и питај га: „Да ли си знао да и за ову јабуку постоји ’рецепт‘?“ Пресеци јабуку напола и дај му семенку. Реци му да се „рецепт“ налази у семенки, али је написан много компликованијим језиком. Питај га: „Знамо да је рецепт за колач неко написао, али ко је написао рецепт за јабуку?“ Са старијим дететом можеш разговарати о томе да се рецепт за јабуку, па и за цело дрво јабуке, налази у генетском коду ДНК. Можете погледати неке слике и примере у брошури Порекло живота — пет питања која заслужују одговор, које се налазе на странама 10-20.

11 Многи родитељи воле да с децом разматрају чланке из рубрике „Игра случаја или дело Створитеља?“ Те чланке користе и да би млађој деци објаснили нешто на једноставнији начин. На пример, брачни пар из Данске је упоредио авион с птицама. „Авиони личе на птице“, рекли су они деци. „Али да ли авиони легу јаја из којих се излегу мали авиони? Да ли су птицама потребне посебне писте за слетање? Шта ти се више свиђа — звук авиона или птичји цвркут? Ко је мудрији — онај ко је измислио авион или Створитељ који је створио птицу?“ Такав разговор, уз промишљена питања, може помоћи деци да размишљају и стекну веру у Бога (Посл. 2:10-12).

12. Како помоћу практичних примера можеш помоћи детету да се увери у тачност Библије?

12 Поређења и практични примери могу помоћи детету да се увери и у тачност Библије. На пример, погледајмо речи из Јова 26:7. (Прочитати.) Како можеш показати детету да је то записано под Божјим надахнућем? Можеш само изнети чињенице. Али зар не би било боље да пробудиш дететову машту? Најпре реци да људи у Јовово време нису могли да верују да нешто велико попут планете може да стоји ни на чем, јер су знали да сваки предмет мора да стоји на нечему. Дете може да узме лопту или камен да то покаже. У Јовово време није било телескопа и свемирских бродова, па нико није могао да докаже да земља лебди. Међутим, у Библији је то записано јер она потиче од Јехове (Нем. 9:6).

ИСТАКНИ ВРЕДНОСТ ОНОГА ШТО КАЖЕ БИБЛИЈА

13, 14. Како родитељи могу помоћи деци да слушају оно што каже Библија?

13 Веома је важно да помогнеш деци да разумеју да ће бити најсрећнија ако слушају оно што каже Библија. (Прочитати Псалам 1:1-3.) То можеш учинити на много начина. На пример, могао би рећи детету да замисли да треба да живи на пустом острву и да мора да изабере неке људе да живе с њим. Питај га: „Какве би људе повео са собом ако би желео да се сви лепо слажете?“ Можете разговарати и о ономе што стоји у Галатима 5:19-23.

14 Дете ће научити две важне ствари. Као прво, ако се држимо Божјих мерила, живећемо у миру и слози. Друго, Јехова нас сада припрема за живот у новом свету (Ис. 54:13; Јов. 17:3). Те поуке можеш истаћи и на основу животних прича из наших публикација. На пример, користи рубрику „Библија мења животе“, која излази у Стражарској кули. Ако у твојој скупштини има објавитеља који су променили начин живота да би угодили Јехови, позови их у госте и нека испричају своју животну причу. Тако ће деца видети Божју Реч на делу! (Јевр. 4:12).

15. Шта ће ти помоћи у поучавању деце?

15 Немој дозволити да ти поучавање деце постане рутина. Користи машту. Подстичи их да размишљају у складу с њиховим узрастом. Учини да учење буде занимљиво. Труди се да им ојачаш веру. „Никада немојте престати да смишљате нове начине да приступите старим темама“, рекао је један отац.

ЈАЧАЈ ВЕРУ, МОЛИ СЕ ЗА СВЕТИ ДУХ И БУДИ СТРПЉИВ

16. Зашто је у поучавању деце стрпљење веома важно? Наведи примере.

16 Да би дете имало јаку веру, потребан му је Божји дух (Гал. 5:22, 23). Међутим, за то треба време. Зато буди стрпљив с децом и стално их поучавај. „Моја жена и ја смо пуно пажње посвећивали својој деци“, каже један отац из Јапана који има сина и ћерку. „Када су били мали, проучавао сам с њима 15 минута сваког дана, осим оним данима кад смо ишли на састанке. Тих 15 минута није тешко падало ни њима ни нама.“ Један покрајински надгледник је написао: „Док сам био тинејџер, имао сам питања и сумње о којима нисам причао. С временом ми се много тога разјаснило путем састанака или личног и породичног проучавања. Заиста је важно да родитељи стално поучавају децу.“

Нека дете види да вам је Божја Реч веома важна (Видети 17. одломак)

17. Зашто је важно да имаш јаку веру и зашто је један брачни пар добар пример?

17 Важно је да и ти као родитељ имаш јаку веру у Јехову. Деца ће посматрати оно што радиш и то ће сигурно добро утицати на њих. Зато је важно да и ти као родитељ јачаш своју веру. Деца треба да виде да је за тебе Јехова стварна особа. Узмимо за пример једну породицу с Бермудских острва. Када пролазе кроз тежак период, они се моле Јехови да их води и подстичу децу да се и она моле. „Такође говоримо старијој ћерки: ’Потпуно се уздај у Јехову, буди заокупљена службом и немој много да се бринеш.‘ Када она види како се све добро заврши, зна да нам Јехова помаже. То изузетно јача њену веру у Бога и Библију.“

18. Шта родитељи не смеју заборавити?

18 Родитељи, немојте заборавити да не можете присилити децу да верују у Бога. Ти као родитељ садиш и заливаш, али само Бог даје да расте (1. Кор. 3:6). Зато га моли за свети дух и труди се да квалитетно поучаваш децу. Тада ће те Јехова обилно благословити (Еф. 6:4).