Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божја Реч је делотворна

Божја Реч је делотворна

Божја реч је жива и делотворна (ЈЕВР. 4:12)

ПЕСМЕ: 96, 94

1. Зашто нема сумње у то да је Божја Реч делотворна? (Видети слику на почетку чланка.)

МИ СМО као Јеховин народ потпуно сигурни да је његова реч, то јест порука коју је упутио људима „жива и делотворна“ (Јевр. 4:12). Многи од нас су живи доказ да Библија може да промени људе. Нека наша браћа и сестре некада су били лопови, зависници од дроге или су водили неморалан начин живота. Неки су постигли известан успех у овом свету, али су и даље имали осећај да им у животу нешто недостаје (Проп. 2:3-11). На сву срећу, многи који су били безнадежно изгубљени у овом свету пронашли су прави пут управо захваљујући Божјој Речи. Током година смо читали многа таква искуства објављена у Стражарској кули у серији чланака „Библија мења животе“. Али чак и након тако великих промена, прави хришћани морају наставити да јачају свој однос с Јеховом уз помоћ његове Речи.

2. Како је Божја Реч утицала на људе у првом веку?

2 Да ли смо изненађени чињеницом да су се и у наше време многи драстично променили набоље под утицајем Божје Речи? Ни најмање! Таква искуства нас подсећају на нашу браћу и сестре у првом веку, који су имали небеску наду. (Прочитати 1. Коринћанима 6:9-11.) Након што је набројао какви све људи неће наследити Божје Краљевство, апостол Павле је рекао: „Неки од вас били су такви.“ Успели су да се промене уз помоћ Божје Речи и светог духа. Али чак и када су постали хришћани, неки од њих су направили озбиљне грешке које су утицале на њихов однос с Јеховом. На пример, Библија спомиње једног помазаног хришћанина који је морао да буде искључен. Касније се променио и поново постао део скупштине (1. Кор. 5:1-5; 2. Кор. 2:5-8). Заиста је охрабрујуће што су наша браћа и сестре уз помоћ Божје Речи савладали многе велике проблеме.

3. О чему ћемо говорити у овом чланку?

3 Будући да је Божја Реч толико делотворна и да нам стоји на располагању, сигурно бисмо желели да и нама лично помогне (2. Тим. 2:15). У овом чланку ћемо говорити о томе шта можемо учинити како би Божја Реч несметано деловала (1) у нашем личном животу, (2) у служби проповедања и (3) док поучавамо у скупштини. Оно што будемо научили помоћи ће нам да покажемо љубав и захвалност нашем небеском Оцу, који нас учи за наше добро (Ис. 48:17).

У НАШЕМ ЛИЧНОМ ЖИВОТУ

4. (а) Шта треба да радимо ако желимо да Божја Реч делује на нас? (б) Када ти налазиш време за читање Библије?

4 Ако желимо да Божја Реч делује на нас, морамо је редовно читати — и то свакодневно ако је икако могуће (Ис. Нав. 1:8). Већина од нас има доста обавеза. Па ипак, немојмо дозволити да нам чак ни обавезе које спадају у нешто што је неизоставно поремете распоред за редовно читање Библије. (Прочитати Ефешанима 5:15, 16.) Многи Јеховини сведоци су веома домишљати када је реч о проналажењу времена за читање Библије, било да је то на почетку дана, на његовом крају или негде у средини. Они се слажу са оним што је псалмиста написао: „О како волим закон твој! По цео дан о њему размишљам“ (Пс. 119:97).

5, 6. (а) Зашто је важно да дубоко размишљамо о ономе што смо прочитали? (б) Како нам то што читамо може ући у срце? (в) Како теби лично користи читање Библије и дубоко размишљање?

5 Осим што читамо Библију, веома је важно и да размишљамо о ономе што смо прочитали (Пс. 1:1-3). Једино тако ћемо моћи да ту непролазну мудрост применимо у свом животу. Било да је читамо у штампаном или електронском облику, наш циљ је да нам те речи уђу у срце.

6 А како нам могу ући у срце? Када читамо Библију, требало би да застанемо и да поставимо себи нека питања, као на пример: „Шта ми ово говори о Јехови? Како начело које сам управо прочитао већ примењујем у свом животу? Где би још могао да се поправим?“ Док у молитви размишљамо о Божјој Речи, имаћемо жељу да у још већој мери примењујемо њене савете. Тако ће она несметано деловати у нашем животу (2. Кор. 10:4, 5).

У СЛУЖБИ ПРОПОВЕДАЊА

7. Како можемо ефикасно користити Божју Реч у служби проповедања?

7 Шта нам може помоћи да Божју Реч ефикасно користимо у служби проповедања? Први корак је да се не устежемо да људима указујемо на њу. Један брат је то овако објаснио: „Ако би с Јеховом проповедао од куће до куће, да ли би само ти говорио или би и њему дао реч?“ Поента је у томе да када у служби проповедања читамо директно из Библије, ми у ствари допуштамо да се Јехова обрати станару. Добро изабрани стихови вероватно ће оставити дубљи утисак од било чега што бисмо ми могли рећи (1. Сол. 2:13). Зато би било добро да се питамо да ли користимо сваку прилику да онима којима проповедамо прочитамо нешто из Божје Речи.

8. Зашто није довољно да у служби проповедања само прочитамо неки стих?

8 Међутим, није довољно да некоме само прочитамо библијски стих. Многи знају мало тога о Библији. Тако је било и у првом веку (Римљ. 10:2). Зато не би требало да претпоставимо да је особа разумела оно што смо јој прочитали. Треба да поновимо неке речи, или можда чак да поново прочитамо део стиха, као и да објаснимо шта то значи. Тако Божја Реч може стићи до срца и мисли наших саговорника. (Прочитати Луку 24:32.)

9. Наведи примере како можемо помоћи људима да цене Библију.

9 Оно што кажемо пре него што прочитамо неки стих може помоћи нашем саговорнику да цени оно што стоји у Библији. На пример, могли бисмо рећи: „Погледајмо шта наш Створитељ каже о томе.“ Кад разговарамо с неким ко не припада некој хришћанској религији могли бисмо рећи: „Запазите шта се каже у светим списима.“ Или ако разговарамо с неким ко није религиозан, могли бисмо га питати: „Да ли сте можда чули ову стару изреку?“ Дакле, узмимо у обзир разноликост међу људима и наш приступ прилагодимо томе (1. Кор. 9:22, 23).

10. (а) Шта је доживео један наш брат? (б) Како си се ти у служби проповедања уверио да је Божја Реч делотворна?

10 Многи су се уверили да на људе оставља дубок утисак оно што им прочитамо из Божје Речи. Ево једног примера. Један брат је посетио једног старијег господина који је годинама читао наше часописе. Решио је да му прочита један стих који је наведен у том издању, а не само да му остави часопис. Прочитао му је стих из 2. Коринћанима 1:3, 4, где се каже: „Отац милосрђа и Бог сваке утехе [...] нас теши у свакој нашој невољи.“ Те речи су толико дирнуле тог човека да је замолио брата да му то још једном прочита. Рекао је да је њему и његовој супрузи заиста потребна утеха и желео је да сазна нешто више о Библији. Зар то није доказ да је Божја Реч заиста делотворна у служби проповедања? (Дела 19:20).

ДОК ПОУЧАВАМО У СКУПШТИНИ

11. Коју одговорност имају браћа која држе говоре?

11 Сви ми волимо да долазимо на наше састанке и веће скупове. Главни разлог је то што желимо да славимо Јехову, али и да добијемо духовну поуку. Браћа која у таквим приликама држе говоре имају велику част али и озбиљну одговорност (Јак. 3:1). Зато морају водити рачуна о томе да се оно што кажу увек темељи на Божјој Речи. Ако и ти имаш част да држиш говоре, шта можеш учинити да твоји слушаоци осете снагу Божје Речи?

12. Шта говорник треба да уради да би библијски стихови били окосница његовог говора?

12 Библијски стихови треба да буду окосница твог говора (Јов. 7:16). Шта то значи? То значи да ни искуства, ни примери, па чак ни твој начин излагања не смеју да гурну у други план библијске стихове. С друге стране, не заборави да читање стихова није исто што и поучавање. Штавише, кад слушаоци чују превише стихова, вероватно неће запамтити ниједан од њих. Зато пажљиво изабери кључне стихове. Током говора их прочитај, објасни, поткрепи примером и истакни њихову практичну примену (Нем. 8:8). Ако говор спремаш на основу предлошка, добро га проучи и прочитај све наведене стихове. Потруди се да разумеш како су мисли из предлошка повезане с наведеним стиховима. Затим изабери стихове који ће истаћи главне мисли. (Корисне савете можеш наћи у књизи Извуци корист из образовања у Теократској школи службе, студије 21-23.) И оно што је најважније, моли се Јехови да ти помогне да добро пренесеш драгоцене мисли из његове Речи. (Прочитати Јездру 7:10 и Пословице 3:13, 14.)

13. (а) Како су на једну сестру утицали стихови које је чула на састанку? (б) Како на тебе утичу стихови које чујеш на састанцима?

13 На једну сестру из Аустралије су веома дубоко утицали стихови које је чула на једном састанку. Она је у детињству доживела многе лоше ствари. Касније је прихватила библијску истину и предала живот Јехови. Па ипак, било јој је тешко да прихвати да је Јехова воли. Али с временом се уверила у то. Шта јој је у томе помогло? Прекретница је уследила када је дубоко размишљала о стиховима које је чула на једном састанку и које је повезала с још неким стиховима. * Да ли си и ти можда на неком састанку или конгресу чуо неки стих који је тако дубоко утицао на тебе? (Нем. 8:12).

14. Како можемо показати да ценимо Јеховину Реч?

14 Зар нисмо од срца захвални Јехови што нам је дао своју писану Реч, Библију? И не само што нам ју је дао већ се побринуо да она до дан-данас опстане (1. Петр. 1:24, 25). Зато желимо да је редовно читамо, да примењујемо њене савете и да је користимо док помажемо другима. Тако ћемо показати не само да волимо и ценимо тај диван дар, већ и онога од кога смо га добили, Јехову Бога.

^ одл. 13 Видети оквир „ Прекретница“.