Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Буди храбар и јак и крени на посао“

„Буди храбар и јак и крени на посао“

Буди храбар и јак и крени на посао. Не бој се и не плаши се, јер је с тобом Јехова (1. ЛЕТ. 28:20)

ПЕСМЕ: 38, 34

1, 2. (а) Који важан задатак је био додељен Соломону? (б) Због чега се Давид бринуо?

СОЛОМОНУ је био додељен један важан задатак. Наиме, Јехова га је опуномоћио да надгледа изградњу храма у Јерусалиму. Тај храм је требало да буде „нешто заиста величанствено, да у свим земљама буде чувен по својој лепоти“. Што је још важније, требало је да буде „дом Јехове, истинитог Бога“ (1. Лет. 22:1, 5, 9-11).

2 Краљ Давид је био уверен да ће Јехова подупрети изградњу храма. Међутим, био је свестан тога да је Соломон „млад и неискусан“. Да ли ће Соломон имати храбрости да прихвати тај задатак? Да ли ће му то што је млад и неискусан представљати препреку? Да би успешно извршио задатак, Соломон је морао да буде храбар и да прионе на посао.

3. Какав је пример храбрости Давид пружио Соломону?

3 Соломон је о храбрости много тога могао да научи од свог оца, Давида. На пример, Давид је као младић у неколико наврата одбранио стадо свог оца од дивљих животиња (1. Сам. 17:34, 35). Надаље, показао је изузетну храброст када се суочио с Голијатом, дивом који је био прекаљени ратник. Уз Божју помоћ, Давид га је убио само помоћу праћке и камена (1. Сам. 17:45, 49, 50).

4. Зашто је Соломону била потребна храброст?

4 Пошто је Давид и сам био храбар могао је да подстакне свог сина Соломона да одважно изврши задатак који је добио. (Прочитати 1. Летописа 28:20.) Да Соломон није био храбар, страх би га савладао и вероватно не би ни почео да ради на том великом пројекту. То би било горе него да је почео, па доживео неуспех.

5. Зашто нам је потребна храброст?

5 Као и Соломону, и нама је потребна Јеховина помоћ како бисмо били храбри и успешно обавили задатак који нам је поверио. Зато је добро да осмотримо примере људи из прошлости који су били храбри. Поред тога, размислимо на које све начине можемо показати храброст и извршити свој задатак.

ПРИМЕРИ ХРАБРОСТИ

6. Шта мислиш о Јосифовој храбрости?

6 Размислимо о примеру Јосифа. Петефријева жена је покушала да га наведе на полни неморал, али он ју је храбро одбио. Није погазио свој став иако је знао да ће то са собом повући одређене последице (Пост. 39:10, 12).

7. Како је Рава показала храброст? (Видети слику на почетку чланка.)

7 Још један пример храбрости јесте жена по имену Рава. Када су израелске уходе дошле у њен дом у Јерихону, она се није уплашила и није се устручавала да им помогне. Поуздала се у Јеховину помоћ и храбро их је сакрила, а касније им је помогла да безбедно побегну из града (Ис. Нав. 2:4, 5, 9, 12-16). Рава је веровала да је Јехова прави Бог и била је сигурна да ће он дати Израелцима земљу у којој је живела. Није је паралисао страх од човека, па чак ни од краља Јерихона и његових људи. Својом храброшћу је сачувала и свој живот и живот своје породице (Ис. Нав. 6:22, 23).

8. Како је Исусов пример храбрости утицао на апостоле?

8 Исусови верни апостоли су такође били изузетно храбри. У томе им је много помогао Исусов пример (Мат. 8:28-32; Јов. 2:13-17; 18:3-5). То што су се угледали на њега помогло им је да буду храбри кад су доживели прогонство. Зато нису престали да говоре о Исусу ни када су им се садукеји противили (Дела 5:17, 18, 27-29).

9. Како из 2. Тимотеју 1:7 разумемо ко нам може дати храброст?

9 Јосиф, Рава, Исус и апостоли били су одлучни да увек поступају исправно. Њихова храброст није била последица самоуверености, већ поуздања у Јехову. Понекад ћемо се и ми наћи у ситуацијама када ће нам бити потребна храброст. Тада не треба да се ослонимо на себе, већ на Јехову. (Прочитати 2. Тимотеју 1:7.) Осмотримо сада како нам је храброст потребна у породици и у скупштини.

КАДА НАМ ЈЕ ПОТРЕБНА ХРАБРОСТ

10. Зашто је младима потребна храброст?

10 Младима је често потребна храброст да би остали верни Јехови. Шта им може помоћи? Размишљање о примеру Соломона који је храбро доносио мудре одлуке како би изградио храм. Иако је младима свакако потребна помоћ родитеља, они сами треба да доносе мудре одлуке (Посл. 27:11). На пример, храброст им је потребна када треба да изаберу друштво и забаву, да остану морално чисти или да одлуче да ли ће се крстити. Зашто? Зато што се тиме директно супротстављају Сатани, који се руга Богу.

11, 12. (а) Како је Мојсије показао храброст? (б) Како млади могу опонашати Мојсија?

11 Једна од важних одлука које млади морају донети јесте одлука чему ће посветити живот. У неким земљама, млади су под притиском да стекну високо образовање како би могли да нађу добро плаћен посао. С друге стране, у сиромашнијим земљама су под притиском да материјално збрину своју породицу. Уколико се налазиш у једној од ове две ситуације, размисли о Мојсијевом примеру. Пошто је одрастао на фараоновом двору, могао је да постави себи циљ да буде утицајан и богат човек. На то су га сигурно подстицали чланови породице, учитељи и саветници. Али Мојсије је храбро одлучио да служи Јехови. Након што је иза себе оставио Египат и све богатство, потпуно се поуздао у Јехову (Јевр. 11:24-26). Због тога је доживео много благослова, а још многи га чекају у будућности.

12 Јехова ће тако благословити и све младе који храбро постављају духовне циљеве и труде се да задрже Краљевство на првом месту у животу. Он ће им сигурно помоћи да се побрину за потребе своје породице. Буди уверен да и ти, попут младог Тимотеја из првог века, можеш посветити живот служењу Богу. * (Прочитати Филипљанима 2:19-22.)

Да ли си одлучан да будеш храбар на свим подручјима живота? (Видети одломке 13-17)

13. Зашто је једној сестри била потребна храброст да би остварила своје циљеве?

13 Једној сестри која живи у Сједињеним Државама била је потребна храброст како би поставила духовне циљеве. Она је написала: „Као дете сам била веома стидљива. Било ми је тешко да започнем разговор с браћом и сестрама у дворани, а камоли с потпуним незнанцима у служби.“ Међутим, уз помоћ родитеља и других у скупштини, ова млада сестра је остварила циљ да буде општи пионир. Она каже: „Сатанин свет нас подстиче да тежимо за високим образовањем, славом, новцем и обиљем материјалних ствари. Али често је то недостижно и води само до стреса и разочарања. За разлику од тога, служба Јехови је извор највеће среће и пружа нам осећај испуњености.“

14. Када је родитељима потребна храброст?

14 Родитељи, и вама је потребна храброст. На пример, можда сте често под притиском да радите прековремено или током викенда, науштрб времена које одвајате за породично проучавање, службу проповедања и састанке. Потребна вам је храброст да бисте послодавцима објаснили да то не желите, али тиме ћете својој деци пружити добар пример. Надаље, можда у вашој скупштини има неких родитеља који својој деци допуштају да раде нешто што ви вашој деци не допуштате. Ти родитељи би вас могли питати зашто имате такав став. Да ли ћете храбро и тактично објаснити своје разлоге?

15. Како речи из Псалма 37:25 и Јеврејима 13:5 могу помоћи родитељима?

15 Храброст нам је потребна и када помажемо деци да постављају и остварују духовне циљеве. На пример, неки родитељи се устручавају да подстичу децу да постану пионири, да се преселе на подручје где има мало објавитеља, да служе у Бетелу или да помажу у изградњи наших објеката. Ти родитељи се можда плаше да деца неће моћи да се брину за њих када они остаре. Међутим, мудри родитељи ће се храбро уздати у то да ће Јехова испунити своја обећања. (Прочитати Псалам 37:25 и Јеврејима 13:5.) Тако ће својим примером поучити децу да то исто чине (1. Сам. 1:27, 28; 2. Тим. 3:14, 15).

16. Како су неки родитељи помогли деци да поставе духовне циљеве?

16 Један брачни пар из Сједињених Држава помогао је својој деци да поставе духовне циљеве. Отац каже: „Пре него што су наша деца проговорила и проходала, причали смо им колико је лепо бити пионир и помагати другима у скупштини. Сада је то њихов циљ. То што наша деца постављају и остварују духовне циљеве, помаже им да се одупру притиску Сатаниног света и да се усредсреде на служење Јехови.“ Један брат, који има двоје деце, написао је: „Многи родитељи улажу доста времена и средстава како би се њихова деца посветила спорту, хобијима и образовању. Много је вредније помагати деци да постављају циљеве који ће им помоћи да буду блиски с Јеховом. Право је задовољство не само посматрати како наша деца остварују духовне циљеве већ све време бити уз њих на том путу.“ Нема сумње да ће Бог благословити родитеље који помажу деци да поставе и остваре духовне циљеве.

ХРАБРОСТ У СКУПШТИНИ

17. Коме је све потребна храброст у скупштини?

17 Понекад ће бити потребно да покажемо храброст унутар скупштине. На пример, старешинама је потребна храброст када учествују у дисциплинским одборима или када помажу онима којима је потребна хитна медицинска интервенција јер им је живот у опасности. Неке старешине посећују затворе како би проучавали Библију са затвореницима. Храброст је потребна и сестрама које нису у браку како би се ослониле на Јехову и служиле му у већој мери. Неке од њих служе као пионири или су се преселиле на подручје где има мало објавитеља, а неке помажу у изградњи наших објеката. Поред тога, неке од њих имају прилику да похађају Школу за објавитеље Краљевства, па чак и Библијску школу Галад.

18. Како старије сестре показују да су храбре?

18 Старије сестре су заиста благослов за скупштину. Колико их само волимо! Неке од њих не могу да дају Јехови онолико колико су могле раније, али и даље су веома храбре и ревне. (Прочитати Титу 2:3-5.) Њима је потребна храброст уколико их старешине замоле да посаветују млађе сестре када је реч о облачењу и дотеривању. Оне их неће критиковати, већ ће их охрабрити да размисле о томе како избор одеће може утицати на друге (1. Тим. 2:9, 10). Када на такав начин покажу љубав и бригу, заиста јачају скупштину.

19. (а) Како браћа могу показати храброст? (б) Како стихови из Филипљанима 2:13 и 4:13 могу помоћи браћи да буду храбра?

19 Браћи је такође потребна храброст да преузму веће одговорности у скупштини. Али када су спремни на то, прави су благослов за друге (1. Тим. 3:1). Међутим, можда се неки устручавају да то учине. Можда неког брата оптерећују грешке из прошлости и због тога мисли да није достојан да буде слуга помоћник или старешина. Неки брат можда има осећај да није дорастао неком задатку. Ако се и ти тако осећаш, Јехова ти може помоћи да будеш храбар. (Прочитати Филипљанима 2:13; 4:13.) Немој заборавити да се једном приликом и Мојсије тако осећао (Изл. 3:11). Па ипак, Јехова му је помогао да храбро испуни свој задатак. Слично томе, Јехова ће и данас помоћи браћи да стекну храброст ако у молитви траже вођство од њега и свакодневно читају Библију. Дубоко размишљање о примерима храбрости такође им може бити од помоћи. Поред тога, они понизно могу замолити старешине да им пруже потребну обуку и могу се понудити да ураде шта год је потребно у скупштини. Подстичемо сву крштену браћу да буду храбра и да ревно служе другима у скупштини!

„С ТОБОМ [ЈЕ] ЈЕХОВА“

20, 21. (а) На шта је Давид подсетио Соломона? (б) У шта можемо бити уверени?

20 Краљ Давид је подсетио Соломона да ће Јехова бити с њим док се не заврши сав посао око изградње храма (1. Лет. 28:20). Соломон је дубоко размишљао о тим речима и зато није дозволио да му то што је млад и неискусан буде препрека. Показао је велику храброст, прионуо је на посао и уз Јеховину помоћ величанствени храм је био завршен за седам и по година.

21 Као што је помагао Соломону, Јехова може помоћи и нама да будемо храбри и извршимо задатке које нам је поверио, како у породици тако и у скупштини (Ис. 41:10, 13). Када смо храбри у служби за Јехову, можемо очекивати благослове и сада и у будућности. Зато будимо храбри и кренимо на посао!

^ одл. 12 Корисне савете о томе како да поставиш духовне циљеве можеш пронаћи у чланку „Постављај духовне циљеве да би славио свог Створитеља“, у Стражарској кули од 15. јула 2004.