Пређи на садржај

Пређи на садржај

Развијајмо самосавладавање

Развијајмо самосавладавање

Плод духа је самосавладавање (ГАЛ. 5:22, 23)

ПЕСМЕ: 121, 36

1, 2. (а) До чега води недостатак самосавладавања? (б) Зашто је потребно да говоримо о овој теми?

САМОСАВЛАДАВАЊЕ је плод Јеховиног духа (Гал. 5:22, 23). Јехова је у показивању самосавладавања савршен пример. Али несавршеним људима није увек лако да се савладају и то се неповољно одражава на многа подручја живота. На пример, они који имају такав проблем одлажу важне ствари или се недовољно залажу на послу или у школи. Надаље, недостатак самосавладавања води до вербалног злостављања, пијанства, насиља, развода, непотребних дугова, зависности, губитка слободе, емоционалних траума, сексуално преносивих болести, нежељене трудноће и тако даље (Пс. 34:11-14).

2 Јасно је да они којима је тешко да се савладају наносе штету и себи и другима. Још 1940-их, спроведене су студије о самосавладавању и резултати нису били охрабрујући. А недавна истраживања показују да је данас стање још горе. Они који проучавају Библију нису тиме изненађени јер је у њој проречено да ће „у последњим данима“ људи бити необуздани (2. Тим. 3:1-3).

3. Зашто нам је самосавладавање потребно?

3 Зашто нам је самосавладавање потребно? Навешћемо два важна разлога. Као прво, људи који нису импулсивни обично имају мање озбиљних проблема. Они су емоционално стабилнији, лакше склапају пријатељства, ређе се љуте и мање су забринути и депресивни. Као друго, да бисмо имали Божју наклоност, морамо бити у стању да се одупремо искушењима и држимо под контролом неприкладне жеље. Адам и Ева у томе нису успели (Пост. 3:6). Многи њихови потомци жању болне последице јер попут њих не успевају да се савладају.

4. Шта може утешити оне који имају проблем са самосавладавањем?

4 Ниједан несавршен човек не може у свему да се савлада. Јехова је свестан колико је то тешка борба и жели да нам помогне да победимо лоше склоности (1. Краљ. 8:46-50). Он с љубављу помаже онима који искрено желе да му служе, али им је тешко да се на неким подручјима савладају. Погледајмо сада најпре савршен пример који нам Јехова пружа. Затим ћемо видети шта можемо научити од библијских личности које су успеле да се савладају и од оних које нису. На крају ћемо осмотрити неке практичне предлоге који нам могу помоћи да у већој мери показујемо самосавладавање.

ЈЕХОВИН САВРШЕН ПРИМЕР

5, 6. Какав нам је пример Јехова пружио у погледу самосавладавања?

5 Пошто је Јехова савршен у свему, он се савршено савладава (Пон. зак. 32:4). Али ми смо несавршени. Да бисмо разумели шта значи показивати самосавладавање, најбоље је да осмотримо Јеховин пример. У којим ситуацијама је он показао самосавладавање?

6 Сетимо се како се поставио након што се Сатана дрско побунио против њега. Тај озбиљан проблем се морао некако решити. Ђаволови поступци су међу верним анђелима сигурно изазвали огорченост, гнев и незадовољство. Можда се и ми тако осећамо кад размишљамо о свој патњи коју је Сатана проузроковао. Међутим, Јехова није импулсивно реаговао. Његова реакција је била одмерена и потпуно примерена. Показао је да је спор на гнев и праведан (Изл. 34:6; Јов 2:2-6). Али зашто је дозволио да прође толико времена? Зато што не жели да ико буде уништен већ да „сви дођу до покајања“ (2. Петр. 3:9).

7. Шта учимо од Јехове?

7 Од Јехове учимо да речи и поступке треба пажљиво одмерити. Ништа не треба да радимо исхитрено. Кад треба да донесемо важну одлуку, одвојмо довољно времена да о свему добро размислимо. Молимо се за мудрост да кажемо или урадимо праву ствар (Пс. 141:3). У тренутку кад смо љути или узнемирени, врло је лако бурно реаговати. Многи од нас су зажалили што су под налетом емоција нешто погрешно рекли или учинили (Посл. 14:29; 15:28; 19:2).

ДОБРИ И ЛОШИ ПРИМЕРИ

8. (а) Где можемо пронаћи примере оних који су показали самосавладавање? (б) Шта је Јосифу помогло да одбије удварање Петефријеве жене? (Видети слику на почетку чланка.)

8 Које библијске личности су својим примером показале колико је важно савладавати се? Можда се можемо одмах сетити неких примера. Један од њих је Јаковљев син, Јосиф. Он је био слуга у кући Петефрија, заповедника фараонове страже. Пошто је био „лепог стаса и лепог лица“, запао је за око Петефријевој жени. Шта му је помогло да је увек изнова одбије? Нема сумње да је размишљао о томе шта би се десило ако би попустио под њеним притиском. Једном је била толико навалентна да је дословно морао да побегне од ње. Рекао је: „Како бих [...] могао да учиним тако велико зло и да згрешим Богу?“ (Пост. 39:6, 9; прочитати Пословице 1:10.)

9. Како се можемо припремити за искушења?

9 Шта учимо од Јосифа? Једна ствар је да треба да се снажно одупиремо искушењу да прекршимо Божје законе. Неки који данас служе Јехови раније су имали проблем са преједањем, опијањем, пушењем, дрогирањем, неморалом и сличним стварима. Чак и након крштења, понекад су можда у искушењу да се врате том начину живота. Шта ће нам помоћи ако се нађемо под притиском да прекршимо Јеховине законе? Дубоко размишљање о последицама које би из тога могле проистећи. Надаље, покушајмо да предвидимо које би ситуације за нас могле бити искушавајуће и како да их избегнемо (Пс. 26:4, 5; Посл. 22:3). Ако се ипак нађемо у некој искушавајућој ситуацији, молимо се Јехови за мудрост и самосавладавање.

10, 11. (а) С чим се многи тинејџери суочавају у школи? (б) Шта младима може помоћи да се одупру искушењима?

10 Оно што се десило Јосифу дешава се многим младим Јеховиним слугама. Један пример је наша сестра по имену Ким. Већина њених другова и другарица из разреда већ су били сексуално активни и обично су се после викенда хвалили с ким су спавали. Међутим, Ким није имала таквих искустава. Она признаје да се због тога што се разликовала од других понекад осећала „одбачено и усамљено“ и да су је вршњаци сматрали глупом зато што није имала дечка. Али она је била свесна да је то период кад млади имају снажну жељу да се упусте у полне односе (2. Тим. 2:22). Други ученици су је често питали да ли је још увек невина, тако да је имала прилику да им објасни зашто се не упушта у полне односе. Заиста смо поносни на младу браћу и сестре који се одупиру притиску да се упуштају у полни неморал. Јехова је такође поносан на њих!

11 У Библији налазимо примере оних који се нису савладали кад је реч о полним односима. Такође можемо читати о жалосним последицама њихових поступака. Онима који су у ситуацији у каквој је била Ким може много помоћи дубоко размишљање о безумном младићу који се помиње у седмом поглављу Пословица. Добро је сетити се и шта је урадио Амнон и до каквих је страшних последица то довело (2. Сам. 13:1, 2, 10-15, 28-32). Родитељи могу помоћи деци да буду мудра и да науче да се савладају кад је реч о забављању. То може бити тема породичног проучавања, на ком могу размотрити библијске примере које смо навели.

12. (а) Како се Јосиф савладао пред браћом? (б) У којим ситуацијама морамо да савладамо осећања?

12 Јосиф је у још неким приликама успео да се савлада. На пример, када су његова браћа дошла у Египат да купе храну, он није хтео да им каже ко је он у ствари јер је желео да провери да ли су се променили од кад их је последњи пут видео. Када су га у другој прилици осећања преплавила, повукао се у приватне одаје да би сакрио сузе (Пост. 43:30, 31; 45:1). Слично томе, када неки наш суверник или члан породице ради нешто што нас узнемирава, добро је да по угледу на Јосифа не реагујемо исхитрено (Посл. 16:32; 17:27). Ако је неки наш рођак искључен, потребно је да савладамо осећања како бисмо избегли непотребан контакт с њим. Самосавладавање у тим ситуацијама не долази само по себи, али ипак ће нам бити лакше ако имамо на уму да је то у складу с примером и саветима које нам пружа Бог.

13. Шта можемо научити од Давида?

13 Још један пример вредан пажње јесте краљ Давид. Он се суздржао да свој положај не искористи да се освети Саулу и Симеју (1. Сам. 26:9-11; 2. Сам. 16:5-10). Наравно, не можемо рећи да је у свим ситуацијама успевао да се савлада. Знамо да је починио прељубу с Витсавејом и да је у први мах бурно реаговао због речи које му је упутио похлепни Навал (1. Сам. 25:10-13; 2. Сам. 11:2-4). Па ипак, од њега можемо много тога научити. Као прво, надгледници у Божјем народу треба посебно да воде рачуна да се савладавају како не би злоупотребљавали свој ауторитет. Као друго, нико не треба да буде толико самоуверен да мисли да неће подлећи никаквом искушењу (1. Кор. 10:12).

ШТА КОНКРЕТНО МОЖЕМО УРАДИТИ

14. Шта можемо научити из онога што је доживео један брат?

14 Шта можемо учинити да бисмо у већој мери показивали самосавладавање? Погледајмо то на једном примеру. Док је наш брат по имену Луиђи возио аутомобил, неко га је отпозади ударио. Иако је возач тог аутомобила био крив, почео је да вређа Луиђија и хтео је да започне тучу. Луиђи се помолио Јехови да остане сталожен и покушао је да смири тог човека, али није успео у томе. Зато је само записао регистарски број таблица аутомобила који га је ударио. Затим је отишао, а онај човек је и даље стајао и викао. Након недељу дана, Луиђи је отишао у накнадну посету код једне жене и испоставило се да је њен муж онај човек који је изазвао судар. Том човеку је било веома непријатно због тога како је реаговао и извинио се. Понудио се да оде у Луиђијеву осигуравајућу кућу и да убрза процес наплате штете. Затим су водили леп разговор о неким библијским темама. Луиђи је увидео колико је било добро што је остао смирен након те незгоде и колико би му било непријатно да је бурно реаговао. (Прочитати 2. Коринћанима 6:3, 4.)

Способност да останемо смирени директно или индиректно ће се одразити на нашу службу (Видети 14. одломак)

15, 16. Како проучавање Библије може помоћи нама и нашој породици да развијамо самосавладавање?

15 Редовно и смисаоно проучавање Библије ће нам помоћи да развијамо самосавладавање. Сетимо се да је Бог рекао Исусу Навину: „Нека се ова књига закона не одваја од твојих уста. Пажљиво је читај дан и ноћ, да би савесно чинио све што је у њој написано, јер ћеш тада бити успешан на свом путу и поступаћеш мудро“ (Ис. Нав. 1:8). Како нам онда проучавање Библије може помоћи да развијамо самосавладавање?

16 На основу библијских примера смо видели колико се добра може постићи кад неко показује самосавладавање, као и до којих жалосних последица води недостатак самосавладавања. Јехова је дао да се то запише за нашу поуку (Римљ. 15:4). Мудро је да о тим библијским примерима читамо, дубоко размишљамо и проучавамо их. Настојмо да схватимо како оно што научимо можемо применити ми и наша породица. Молимо Јехову да нам помогне да применимо савете из његове Речи. Ако приметимо да нам на неком пољу недостаје самосавладавања, немојмо то игнорисати. Молимо се Јехови и потрудимо се да схватимо како да се поправимо (Јак. 1:5). У нашим публикацијама можемо наћи материјал који ће нам помоћи у том погледу.

17. Како можемо помоћи деци да науче да се савладавају?

17 Како својој деци можемо помоћи да науче да се савладавају? Знамо да се деца не рађају с тим. И као што је случај с другим особинама, родитељи треба да пружају деци добар пример (Еф. 6:4). Ако видимо да нашој деци није лако да се савладају, питајмо се да ли им дајемо добар пример у томе. Немојмо потцењивати позитиван утицај који на нашу децу може имати то што редовно учествујемо у служби, идемо на састанке и проучавамо као породица. Не треба да се плашимо да деци кажемо „не“ ако је то потребно. И Јехова је поставио границе Адаму и Еви, што им је могло помоћи да науче да поштују ауторитет. Слично томе, наша деца ће развити самосавладавање ако им пружимо добар пример и ако их дисциплинујемо када је то потребно. Најважније што можемо усадити у своју децу јесте љубав према Божјем ауторитету и поштовање према његовим мерилима. (Прочитати Пословице 1:5, 7, 8.)

18. Зашто је важно да мудро бирамо пријатеље?

18 Било да смо родитељи или не, важно је да мудро бирамо своје пријатеље. То треба да буду особе које ће нас подстицати да постављамо вредне циљеве и избегавамо лоше ствари (Посл. 13:20). Духовно зреле особе ће позитивно утицати на нас и подстаћи ће нас да попут њих показујемо самосавладавање на свим пољима у животу. С друге стране, наши добри поступци ће храбрити њих. Дакле, показивање самосавладавања је од суштинске важности ако желимо да имамо Божју наклоност и да будемо добро друштво за друге.