Пређи на садржај

Пређи на садржај

Будимо обзирни и добри по угледу на Јехову

Будимо обзирни и добри по угледу на Јехову

Срећан је онај ко обзирно поступа према убогоме (ПС. 41:1)

ПЕСМЕ: 130, 107

1. По чему се види да у Божјем народу влада љубав?

БОЖЈИ народ у духовном смислу сачињава једну велику породицу у којој влада љубав (1. Јов. 4:16, 21). Понекад ћемо имати прилику да покажемо ту љубав неком великом жртвом, али најчешће се она огледа у малим стварима, као што су љубазне речи и добра дела. Када смо према другима добри и обзирни, показујемо да смо се угледали на Бога „као његова вољена деца“ (Еф. 5:1).

2. Како је Исус показао да воли људе?

2 Исус је савршено одражавао личност свог Оца. То се види и у његовим речима: „Дођите к мени сви који сте изморени и оптерећени, и ја ћу вас окрепити [...] јер сам ја благ и понизан у срцу“ (Мат. 11:28, 29). Када смо по угледу на Исуса обзирни „према убогоме“, имамо наклоност нашег небеског Оца и то нас чини срећнима (Пс. 41:1). Погледајмо сада како можемо показати обзирност у породици, хришћанској скупштини и служби проповедања.

ОБЗИРНИ У ПОРОДИЦИ

3. Како муж може бити обзиран према својој жени? (Видети слику на почетку чланка.)

3 Поглавар породице треба да буде пример у показивању обзирности према члановима своје породице (Еф. 5:25; 6:4). Библија саветује мужевима: „Живите са својим женама у складу са оним што сте научили“, што би се могло превести и као „будите обзирни и пуни разумевања“ (1. Петр. 3:7). Обзирност и разумевање иду руку под руку. Примера ради, разуман муж зна да то што га његова жена допуњује значи да је по много чему другачија од њега, али не и мање вредна (Пост. 2:18). Зато пази на њена осећања и поштује њено достојанство. Једна жена из Канаде за свог мужа каже: „Он никада не омаловажава моја осећања и не каже ми: ’Не треба тако да се осећаш.‘ Пажљиво ме слуша. Када ми помаже да ситуацију видим из другог угла, то чини благо.“

4. Како муж показује да је обзиран према својој жени када је у контакту с другим женама?

4 Пажљив муж узима у обзир осећања своје супруге и када је у контакту с другим женама. Никада не флертује с њима нити показује неприкладно занимање за њих, а то не чини ни на друштвеним мрежама нити на интернету уопште (Јов 31:1). Он остаје веран својој жени не само зато што воли њу већ и зато што воли Бога и мрзи зло. (Прочитати Псалам 19:14; 97:10.)

5. Како жена може бити обзирна према мужу?

5 Када се муж труди да поступа попут свог поглавара, Исуса Христа, жени је лакше да га дубоко поштује (Еф. 5:22-25, 33). То поштовање ће је подстаћи да буде пажљива према њему, нарочито када он мора да одвоји више времена за теократска задужења или када је нечим оптерећен. „Моја жена често примети када ме нешто мучи“, каже један брат из Велике Британије. „Тада поступа по начелу из Пословица 20:5, чак и ако то значи да мора да чека право време да би извукла из мене шта је посреди, осим ако се не ради о нечем поверљивом.“

6. Како сви ми можемо подстицати децу да буду обзирна према другима и како ће се то одразити на децу?

6 Када су родитељи обзирни једно према другом, деца расту у здравој атмосфери. Првенствено су родитељи одговорни да поуче своју децу да буду обзирна према другима. Примера ради, треба да их науче да не трче по Дворани Краљевства. На дружењима могу рећи деци да се не гурају да узму храну испред старијих. Наравно, сви у скупштини можемо помоћи родитељима. Када дете уради нешто добро за нас, на пример, када нам придржи врата, било би лепо да га похвалимо. То добро делује на децу јер тако разумеју да „више усрећује давање него примање“ (Дела 20:35).

ОБЗИРНИ У СКУПШТИНИ

7. (а) Како је Исус показао обзирност према глувом човеку? (б) Шта из тога учимо?

7 Једном када је Исус био на подручју Декапоља, људи су му „довели једног глувог човека који је тешко говорио“ (Мар. 7:31-35). Исус му није вратио слух пред свима, већ га је одвео на страну. Зашто је тако поступио? Можда је том човеку било непријатно међу толиким народом зато што не чује. Ми наравно не можемо да лечимо, али можемо и треба да пазимо на осећања наших суверника. Апостол Павле је написао: „Размишљајмо једни о другима [то јест, будимо обзирни према другима], како бисмо се подстицали на љубав и добра дела“ (Јевр. 10:24). Исус је знао како се глуви човек осећа и био је добар према њему. Заиста диван пример за нас!

8, 9. Наведи примере како можемо бити обзирни према старима и немоћнима.

8 Буди обзиран према старијима и особама с хендикепом. Главно обележје хришћана није ефикасност већ љубав (Јов. 13:34, 35). Таква љубав нас покреће да чинимо све што можемо да бисмо помагали старијој браћи и браћи с хендикепом да долазе на хришћанске састанке и учествују у служби проповедања. То радимо и када они не могу много тога учинити (Мат. 13:23). Мајкл, брат који је у инвалидским колицима, веома цени то што му помоћ пружају чланови породице и браћа и сестре из његове групе за службу проповедања. Он каже: „Захваљујући свему што чине за мене, присуствујем већини састанака и редовно учествујем у служби проповедања. Посебно волим службу на јавним местима.“

9 У многим Бетелима има оних који су стари и немоћни. Надгледници у Бетелу брину се да и та браћа учествују у служби проповедања. Они проповедају путем писама или телефона. „Срећни смо што можемо да сведочимо путем писама“, каже 86-годишњи брат по имену Бил, који на овај начин сведочи људима на удаљеним подручјима. Сестра Ненси, која има близу 90 година, каже: „За мене ово није само слање писама. Ово је служба проповедања. Људи морају сазнати истину!“ Етел, рођена 1921, каже: „Бол је саставни део моје свакодневице. Неким данима ми је тешко и да се обучем.“ Па ипак, она ужива у сведочењу путем телефона, а има и неке лепе накнадне посете. Барбара, која има 85 година, каже: „Пошто сам слабог здравља јако ми је тешко да редовно идем од врата до врата. Али ипак могу да разговарам с људима јер сведочим путем телефона. Захвална сам Јехови на томе!“ За мање од годину дана, старији чланови једне бетелске породице у служби проповедања су провели укупно 1 228 сати, написали 6 265 писама, обавили преко 2 000 телефонских позива и уручили 6 315 публикација! Колико то само радује Јехову! (Посл. 27:11).

10. Како можемо допринети томе да наша браћа извуку поуку са састанака?

10 Буди обзиран на хришћанским састанцима. Желимо да наша браћа у потпуности извуку поуку са састанака. Када смо обзирни, помажемо им у томе. Како? Један начин је да стигнемо на време да им не бисмо одвлачили пажњу својим кашњењем. Наравно, свима нам се може десити да закаснимо због нечега на шта нисмо рачунали. Али уколико нам се то редовно дешава, треба да размислимо како то утиче на нашу браћу и шта бисмо могли да променимо да бисмо показали да нам је стало до њих. Имајмо на уму и то да су наши домаћини Јехова и његов Син (Мат. 18:20). Они заслужују наше најдубље поштовање.

11. Зашто браћа која имају тачке на састанцима треба да се држе начела из 1. Коринћанима 14:40?

11 Обзир према браћи показујемо и када поступамо по следећим речима: „Све нека буде пристојно и онако како је ред“ (1. Кор. 14:40). Браћа која износе тачке на састанцима послушна су том начелу када не прекорачују време. То је обзирно и према браћи која након њих имају тачке, а и према свима у скупштини. Неки морају доста да путују до куће, други морају да стигну на аутобус или воз, а неки имају брачног друга који није Јеховин сведок и који их нестрпљиво чека код куће.

12. Зашто старешине заслужују да их ценимо и волимо? (Видети оквир „ Буди обзиран према браћи која предводе у Јеховиној организацији“.)

12 Духовни пастири који се много труде око скупштине и ревни су у служби проповедања заслужују да их с љубављу посебно ценимо. (Прочитати 1. Солуњанима 5:12, 13.) Сигурно и ти цениш оно што раде. То показујеш када си им од срца послушан и када им пружаш подршку. Они то заслужују јер „бдију над [нашим] душама као они који ће за то положити рачун“ (Јевр. 13:7, 17).

ОБЗИРНИ У СЛУЖБИ ПРОПОВЕДАЊА

13. Шта учимо од Исуса на основу тога како се опходио према људима?

13 Исаија је за Исуса прорекао: „Згажену трску неће сломити и фитиљ који тиња неће угасити“ (Ис. 42:3). Пошто је волео људе, Исусу није било тешко да саосећа с њима. Разумео је оне који су фигуративно били попут згажене трске или фитиља који само што се није угасио. Зато је био обзиран, добар и стрпљив према њима. Чак су и деца волела да буду у његовом друштву (Мар. 10:14). Ми наравно не можемо да као Исус проникнемо у осећања других и да их као он поучавамо. Али можемо, и треба, да будемо пажљиви према људима којима проповедамо. Зато је важно како разговарамо с њима, када идемо код њих и колико дуго се задржавамо.

14. Зашто треба да пазимо како разговарамо с људима?

14 Како да разговарамо с људима? Свет је пун безосећајних и корумпираних бизнисмена, политичара и верских вођа и то је разлог због ког се људи осећају измучено (Мат. 9:36). Тако многи постају цинични и очајни. Зато је изузетно важно да будемо добри и саосећајни према њима, а то ће се видети по нашем избору речи и тону гласа. Многи су спремни да нас саслушају не само због нашег познавања Библије или логичних аргумената већ и зато што осећају да смо искрено заинтересовани за њих и зато што их поштујемо.

15. Како можемо показати обзир према људима када им сведочимо?

15 У много чему можемо показати обзир према људима којима сведочимо. Примера ради, како им постављамо питања. Треба да пазимо да то буде тактично и с поштовањем. Један пионир на чијем подручју су многи прилично резервисани и стидљиви схватио је да не треба да поставља питања због којих би се људи могли осећати нелагодно. То су рецимо питања на која можда не би знали да одговоре или би погрешно одговорили. На пример, он их не пита: „Да ли знате како се Бог зове?“ или „Да ли знате шта је Божје Краљевство?“ већ „Из Библије сам сазнао да Бог има своје име. Могу ли да вам покажем како оно гласи?“ Наравно, не можемо поставити нека правила јер има разних култура и личности. Али важно је да увек будемо обзирни и пуни поштовања, а то подразумева да добро упознамо менталитет људи на нашем подручју.

16, 17. Како показујемо да смо обзирни према ближњима када одлучујемо (а) у које време ћемо ићи код њих? (б) колико дуго ћемо се задржати?

16 У које време да идемо код људи? Када идемо од врата до врата, ми смо заправо незвани гости. Зато је веома важно да идемо у време када су људи обично расположенији за разговор (Мат. 7:12). Рецимо, да ли људи на твом подручју викендом воле да дуже спавају? Ако је тако, можеш прво сведочити на улици, на јавним местима или обавити накнадне посете код оних за које знаш да су у то време будни.

17 Колико да се задржимо? Многи су доста заузети па је зато мудро да наше посете буду краће, барем у почетку. Боље је да будемо кратки него да дужимо с причом (1. Кор. 9:20-23). Када виде да поштујемо њихово време, вероватније је да ће хтети да и други пут разговарају с нама. Очигледно је веома важно да у служби испољавамо плод духа јер „ми смо Божји сарадници“. Дакле, преко нас Бог некога може привући истини (1. Кор. 3:6, 7, 9).

18. Какве благослове ћемо имати ако се трудимо да будемо обзирни према другима?

18 Зато се свесрдно потрудимо да будемо пажљиви према другима, било у породици, у скупштини или у служби проповедања. Када то радимо, имаћемо много благослова и сада и у будућности. У Псалму 41:1, 2 стоји: „Срећан је онај ко обзирно поступа према убогоме, у дан невоље Јехова ће га избавити [...] Биће срећан на земљи.“