Пређи на садржај

Пређи на садржај

Подела дана и ноћи у библијско доба

Подела дана и ноћи у библијско доба

КАДА желиш да сазнаш тачно време, вероватно погледаш на сат. Ако би те неко упитао колико је сати, могао би да му одговориш на више начина. Како то?

Претпоставимо да је један сат и тридесет минута после подне. Можда би му рекао да је 1.30. У зависности од тога како се у твом крају каже, можда би рекао да је 13.30. Овај други начин се базира на подели дана на 24 часа. А могли бисмо рећи и да је „пола два“.

Док читаш Библију, можда се питаш како су људи у то доба говорили колико је сати. Постојало је више начина. У хебрејском делу Светог писма, спомињу се изрази попут „ујутру“, „у подне“ и „предвече“ (Пост. 8:11; 19:27; 43:16; 1. Краљ. 18:26). Међутим, у неким приликама су коришћени неки прецизнији изрази.

У библијска времена, било је уобичајено да град чувају стражари, нарочито током ноћи. Вековима пре Исусовог рођења, Израелци су делили ноћ на три дела која су назвали „ноћним стражама“ (Пс. 63:6). У Судијама 7:19 спомиње се средња ноћна стража. Затим, у време Исуса, Јевреји су усвојили грчки и римски начин рачунања времена који се састојао од четири ноћне страже.

У јеванђељима се ове страже спомињу много пута. На пример, када је Исус ходао по води према чамцу у ком су били његови ученици, Библија каже да је то било „за време четврте ноћне страже“ (Мат. 14:25). Исус је у једном поређењу рекао: „Кад би домаћин знао у коју стражу долази лопов, остао би будан и не би дозволио да му провали у кућу“ (Мат. 24:43).

Исус је указао на све четири ноћне страже када је својим ученицима рекао: „Зато бдите, јер не знате када долази господар куће, да ли увече или у поноћ или кад се огласе петлови или рано ујутру“ (Мар. 13:35). Прва стража, то јест „увече“, трајала је од заласка сунца до отприлике девет сати увече. Друга стража, то јест „поноћ“, трајала је од отприлике девет сати увече па до поноћи. Затим, трећа стража, позната као време „кад се огласе петлови“, трајала је од поноћи до отприлике три сата ујутру. Врло је могуће да се управо током ове страже петао огласио оне ноћи када је Исус био ухапшен (Мар. 14:72). Четврта ноћна стража, то јест „рано ујутру“, трајала је од отприлике три сата ујутру до изласка сунца.

Иако у библијско доба људи нису користили сат, имали су систем по ком су одређивали које је доба дана и ноћи.