Пређи на садржај

Пређи на садржај

Развијајмо љубав јер нас она изграђује

Развијајмо љубав јер нас она изграђује

Љубав изграђује (1. КОР. 8:1)

ПЕСМЕ: 109, 121

1. О којој важној теми је Исус разговарао са својим ученицима последње ноћи свог живота на земљи?

ПОСЛЕДЊЕ ноћи коју је провео са својим ученицима, Исус је скоро 30 пута споменуо љубав. Конкретно им је рекао да треба да воле једни друге (Јов. 15:12, 17). Њихова међусобна љубав треба да буде толико јака да их други по томе препознају као праве Христове следбенике (Јов. 13:34, 35). Таква љубав је више од осећања. Исус је говорио о најузвишенијој љубави, а то је самопожртвована љубав. Он је рекао: „Нико нема већу љубав од ове — да неко положи свој живот за своје пријатеље. Ви сте моји пријатељи ако чините оно што вам ја заповедам“ (Јов. 15:13, 14).

2. (а) По чему су Божје слуге данас препознатљиве? (б) На која питања ћемо добити одговор у овом чланку?

2 Искрена, самопожртвована љубав и нераскидиво јединство јесу одлика правих Божјих слугу (1. Јов. 3:10, 11). Дивно је што таква љубав влада међу Јеховиним слугама без обзира на то одакле потичу или којим језиком говоре. Али можда се питамо: Зашто је таква љубав данас толико неопходна? Како нас Јехова и Исус изграђују у љубави? Како ми лично можемо испољавати љубав која ће друге изградити и ојачати? (1. Кор. 8:1).

ЗАШТО ЈЕ ЉУБАВ ДАНАС ТОЛИКО ПОТРЕБНА

3. Како ова нарочито тешка времена утичу на људе?

3 Живимо у нарочито тешким временима, када живот доноси „невољу и патњу“ (Пс. 90:10; 2. Тим. 3:1-5). Зато многима више није до живота. Према неким проценама више од 800 000 људи сваке године изврши самоубиство, што је отприлике једно самоубиство на сваких 40 секунди. Нажалост, чак су и неки Јеховини сведоци у тренуцима великог емоционалног бола одузели себи живот.

4. Које библијске личности су у једном тренутку пожелеле да умру?

4 И у библијско доба, неки који су верно служили Јехови били су толико сломљени под теретом проблема да су желели да умру. На пример, верног Јова је толико раздирао бол да је рекао: „Душа би се моја најрадије угушила, радије бих умро него да гледам ове кости своје“ (Јов 7:15; 14:13). Јона је био толико разочаран тиме како су се одвијале ствари на његовом задатку да је рекао: „Зато те сад молим, Јехова, узми моју душу од мене, јер ми је боље да умрем него да живим!“ (Јона 4:3). Исто тако, пророк Илија је у једном тренутку толико био погођен својом ситуацијом да је молио Бога да умре. Рекао је: „Доста ми је! Јехова, узми моју душу“ (1. Краљ. 19:4). Али Јехови су његове верне слуге биле веома драгоцене и желео је да наставе са животом. Ни у једном тренутку их није осудио због тога како се осећају, већ им је помогао да савладају ту жељу за смрћу и с љубављу их је изграђивао тако да су могли да му и даље верно служе.

5. Зашто је нашој браћи и сестрама нарочито данас потребна љубав?

5 Многа наша браћа и сестре су у веома тешкој ситуацији. Иако можда нису толико лоше да би дигли руку на себе, ипак им је потребно да осете љубав која ће их ојачати. Неки трпе прогонство и исмевање. Други су жртве критика или оговарања на радном месту. А неки су исцрпљени зато што раде прековремено или су под притиском да постигну нереалне рокове. Другима снагу одузимају озбиљни породични проблеми. Можда трпе сталне критике брачног друга који није Јеховин сведок. Због таквих и сличних притисака, многи у скупштини су и физички и психички исцрпљени. Ко им може помоћи да поврате снагу?

ЈЕХОВА НАС ИЗГРАЂУЈЕ СВОЈОМ ЉУБАВЉУ

6. Како Јехова изграђује своје слуге?

6 Јехова изграђује своје слуге тако што их уверава да их воли и да ће их увек волети. За израелски народ је сигурно било охрабрујуће када му је Јехова рекао: „Пошто си драгоцен у мојим очима, достојан си части и ја те волим [...] Не бој се, јер сам ја с тобом“ (Ис. 43:4, 5). Будући да си и ти Јеховин слуга, буди сигуран да те он искрено воли. * Божја Реч обећава: „Моћан је и спашће те. Клицаће због тебе радосно“ (Соф. 3:16, 17).

7. Како се Јеховина љубав може упоредити с мајчинском љубављу? (Видети слику на почетку чланка.)

7 Јехова обећава да ће подржавати и тешити своје слуге у каквим год проблемима да се нађу. „У наручју ће вас носити и миловаће вас на коленима. Као што човека теши његова мајка, тако ћу ја вас тешити“ (Ис. 66:12, 13). Каква дирљива слика брижне мајке која носи дете у наручју или га нежно цупка у крилу. Јехова тако на сликовит начин описује дубину своје љубави према својим верним слугама. Никада немој посумњати у то да си Јехови веома драгоцен (Јер. 31:3).

8, 9. Како нам Исусова љубав улива снагу?

8 Постоји још нешто на основу чега знамо да нас Јехова воли. Библија каже да је он „толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јов. 3:16). Исус је такође показао колико нас воли када је дао свој живот за нас. Његова љубав је наша велика мотивација. Божја Реч каже да нас никаква „невоља или мука“ не може „раставити од Христове љубави“ (Римљ. 8:35, 38, 39).

9 Када нас проблеми физички, психички и духовно исцрпе, сазнање колико нас Христ воли може нам дати снагу да све то поднесемо. (Прочитати 2. Коринћанима 5:14, 15.) Његова љубав нам подиже дух и подстиче нас да не одустанемо, чак и када се нађемо у великим проблемима можда због неке природне катастрофе или прогонства, када доживимо неко велико разочарање или када имамо бриге које нас изједају.

БРАЋИ ЈЕ ПОТРЕБНА НАША ЉУБАВ

Проучавање Исусовог живота ће нас мотивисати да храбримо друге (Видети 10. и 11. одломак)

10, 11. Ко треба да браћи пружи утеху и охрабрење?

10 Јехова нам и преко наше браће и сестара у скупштини показује колико нас воли. Свако од нас може узвратити Јехови љубав тако што ће волети своје сувернике и пружати им не само духовну већ и емоционалну подршку (1. Јов. 4:19-21). Апостол Павле је подстакао хришћане: „Тешите једни друге и изграђујте једни друге, као што већ и радите“ (1. Сол. 5:11). Сви у скупштини, не само старешине, могу по угледу на Јехову и Исуса тешити и изграђивати браћу и сестре. (Прочитати Римљанима 15:1, 2.)

11 Ако неко у скупштини има неки емоционални поремећај, треба да потражи стручну помоћ и лечење (Лука 5:31). Старешине, као и остали у скупштини, свесни су тога да нису лекари и да зато нису компетентни за решавање таквих проблема. Али и они и сви остали у скупштини треба да теше потиштене, да помажу слабима и да буду стрпљиви са свима (1. Сол. 5:14). Сви треба да се потрудимо да будемо стрпљиви и саосећајни према нашој браћи, да им кажемо нешто што ће их утешити и охрабрити. Да ли се и за тебе може рећи да си неко ко друге теши и храбри? Шта ти може помоћи да у томе будеш још бољи?

12. Наведи пример како подршка скупштине некоме може значити живот.

12 Како наша љубав може изградити некога ко се бори с негативним емоцијама? Једна наша сестра из Европе је рекла: „Понекад помишљам на самоубиство. Али с тим се не борим сама. Жива сам захваљујући мојој скупштини. Браћа и сестре ми пружају подршку и охрабрење. Иако мало њих у скупштини зна да патим од депресије, браћа и сестре су увек уз мене. Један брачни пар ми је попут духовних родитеља. Брину се о мени и буквално су ту за мене 24 часа дневно.“ Наравно, не могу сви помагати у истој мери. Али онима који се боре са својим емоцијама искрена подршка много значи. *

КАКО МОЖЕМО ИЗГРАЂИВАТИ ДРУГЕ

13. Шта морамо да радимо ако некога желимо да охрабримо?

13 Будимо спремни да слушамо (Јак. 1:19). Другима можемо показати да их волимо када их саосећајно слушамо. Могли бисмо их тактично питати за неке ствари да бисмо боље разумели како се осећају. Биће им лакше да се отворе кад на нашем лицу виде колико нам је стало до њих. Ако имају потребу да нам детаљније објасне неке ствари, стрпљиво их слушајмо и одупримо се жељи да их прекинемо да бисмо им нешто рекли. Ако их пажљиво слушамо, биће нам лакше да их разумемо. То ће им помоћи да стекну поверење у нас тако да ће бити спремнији да прихвате оно што им кажемо док се трудимо да их охрабримо. Заиста можемо бити извор утехе за друге ако им покажемо да нам је стварно стало до њих.

14. Зашто не смемо бити критични?

14 Немојмо бити критични. Ако неко ко је већ депресиван стекне утисак да смо према њему критички настројени, осећаће се још горе и сав наш труд да га охрабримо пашће у воду. Библија каже: „Неко ко непромишљено говори као да мачем пробада, а језик је мудрих лек“ (Посл. 12:18). Наравно, нико од нас не би намерно својим речима пробадао некога ко се емотивно лоше осећа. Али чак и ако то ненамерно учинимо, последице су веома болне. Да бисмо некога изградили и охрабрили, морамо бити саосећајни и дати све од себе да разумемо како се та особа осећа (Мат. 7:12).

15. Шта ће нам помоћи да друге тешимо и храбримо?

15 Тешимо друге помоћу Божје Речи. (Прочитати Римљанима 15:4, 5.) У Божјој Речи се налази неисцрпно благо утешних и охрабрујућих мисли. Она потиче од Бога „који даје истрајност и утеху“. Осим утешних стихова које у њој можемо наћи, имамо и обиље библијске литературе. Помоћу Индекса публикација и Водича кроз публикације Јеховиних сведока можемо пронаћи библијске мисли и публикације које пружају савете о томе како се изборити са разним проблемима. Тако ћемо у још већој мери моћи да тешимо и храбримо нашу браћу и сестре.

16. Какви треба да будемо када желимо да охрабримо некога ко пати од депресије?

16 Будимо благи и обзирни. То су одлике несебичне љубави коју показујемо када се трудимо да некога изградимо и охрабримо. Јехова је „Отац милосрђа и Бог сваке утехе“ и веома је самилостан према својим слугама. (Прочитати 2. Коринћанима 1:3-6; Лука 1:78; Римљ. 15:13.) Апостол Павле је у том погледу оставио одличан пример. Он је написао: „Били смо благи према вама, као мајка која храни и негује своју децу. Тако смо, пуни љубави према вама, били спремни да вам дамо не само Божју добру вест него и свој живот, јер смо вас заволели“ (1. Сол. 2:7, 8). Када смо благи и обзирни попут Јехове, можда ћемо бити у прилици да некоме пружимо утеху и тако будемо одговор на његове молитве.

17. Како треба да гледамо на нашу браћу да бисмо могли да их охрабримо?

17 Не очекујмо од браће да буду савршена. Будимо реални. Ако мислимо да наша браћа никада неће погрешити, само ћемо се разочарати (Проп. 7:21, 22). Сетимо се да је Јехова реалан у погледу тога шта очекује од својих слугу. Ако и ми тако размишљамо, лакше ћемо подносити несавршеност других (Еф. 4:2, 32). Немојмо код других стварати утисак да нису довољно добри, већ тражимо начине да их похвалимо за оно што раде. Тако ћемо их охрабрити. Искрена похвала може изградити некога и помоћи му да нађе „разлог за задовољство“ у својој светој служби. Много је боље да тако радимо него да кажемо нешто на основу чега ће стећи утисак да их упоређујемо с другима, што ће их само депримирати (Гал. 6:4).

18. Зашто желимо да једни друге изграђујемо у љубави?

18 Јехова веома цени сваког свог слугу, а исти став има и Исус, који нам је обезбедио откупну жртву (Гал. 2:20). Ми истински волимо нашу браћу и сестре и зато желимо да према њима будемо обзирни. Да бисмо им били извор охрабрења, дајмо све од себе да „унапређујемо мир и да се међусобно изграђујемо“ (Римљ. 14:19). Сви ми једва чекамо да дође нови свет и време када нико неће имати разлога да буде обесхрабрен. Више неће бити болести, ратова, смрти, прогонства, породичног насиља и разочарања. На крају Хиљадугодишње владавине, читаво човечанство ће достићи савршенство. Јехова ће оне који буду прошли последњу кушњу усвојити као своје земаљске синове и они ће добити „славну слободу Божје деце“ (Римљ. 8:21). Зато наставимо да се изграђујемо у љубави и помажимо једни другима да постигнемо циљ и уђемо у Божји нови свет.

^ одл. 12 Практични предлози о томе како се изборити са суицидним мислима могу се наћи у часопису Пробудите се! у следећим чланцима: „Зашто не одустати од живота“ (април 2014), „Када вам се чини да живот више нема смисла“ (јануар 2012) и „Живот је вредан живљења“ (22. октобар 2001).