Пређи на садржај

Пређи на садржај

Свемоћан али и обзиран

Свемоћан али и обзиран

[Јехова] добро познаје грађу нашу, памти да смо прах (ПС. 103:14)

ПЕСМЕ: 30, 10

1, 2. (а) Како се за разлику од утицајних људи Јехова опходи према другима? (б) О чему ће бити речи у овом чланку?

МОЋНИ и утицајни људи обично господаре над другима и угњетавају их (Мат. 20:25; Проп. 8:9). Колико је Јехова другачији! Иако је Свемоћан, он је веома обзиран према несавршеним људима. Добар је и брижан. Обраћа пажњу на наша осећања, као и на наше потребе. Никада од нас не тражи нешто што не можемо јер „памти да смо прах“ (Пс. 103:13, 14).

2 У Библији је забележено много ситуација на основу којих се види колико је Јехова обзиран према својим слугама. Осмотримо сада три. Најпре како је помогао малом Самуилу да пренесе поруку осуде првосвештенику Илију. Затим, како је био стрпљив према Мојсију када се опирао његовој вољи да буде вођа народа. И на крају, како је Бог извео Израелце из Египта. Док будемо анализирали ове догађаје, обратимо пажњу на то шта нам они говоре о Јехови и које се ту поуке крију за нас.

ОБЗИРАН ПРЕМА ДЕЧАКУ

3. Шта је Самуило доживео једне ноћи и које питање се јавља? (Видети слику на почетку чланка.)

3 Самуило је још као мали почео да служи Јехови у шатору састанка (1. Сам. 3:1). Једном када је отишао на спавање, доживео је нешто необично. * (Прочитати 1. Самуилову 3:2-10.) Чуо је како га неко дозива по имену. Помисливши да га је звао првосвештеник Илије, одмах је отрчао до њега и рекао му: „Ево ме, звао си ме.“ Илије је рекао да га није звао. Исто се десило још два пута. Тада је Илије схватио да Бог дозива Самуила. Зато је објаснио дечаку шта да ради и он га је послушао. Јехова је преко анђела могао одмах да каже Самуилу да га он дозива, али то није урадио. Зашто? Библија то не каже, али на основу тога како су ствари текле можемо закључити да је то било из обзира према младом Самуилу.

4, 5. (а) Како се Самуило осећао када му је Бог рекао шта да каже Илију и шта се десило наредног јутра? (б) Шта из овог догађаја учимо о Јехови?

4 Прочитати 1. Самуилову 3:11-18. Према Јеховином закону, деца су морала да поштују старије, а нарочито поглаваре народа (Изл. 22:28; Лев. 19:32). Можеш ли замислити како Самуило ујутру иде до првосвештеника Илија и храбро му саопштава поруку осуде од самог Бога? И не баш! У Библији стоји да се Самуило „бојао да исприча ову визију Илију“. Међутим, Јехова је ставио Илију до знања да он зове Самуила. Зато је Илије подстакао Самуила да му слободно све каже, рекавши му: „[Немој да] ми затајиш макар и једну реч од свега што ти је рекао.“ Дечак му је тада „све испричао“.

5 Илије се вероватно није сасвим изненадио јер му је „један Божји човек“ већ рекао нешто слично (1. Сам. 2:27-36). Из овог догађаја се види колико је Јехова обзиран и мудар.

6. Шта можемо научити из тога како је Бог помогао Самуилу кад је био млад?

6 Да ли си млад? Ако јеси, овај догађај те може уверити да Јехова тачно зна с чим се суочаваш и како се осећаш. Можда си стидљив и тешко ти је да проповедаш одраслима или да се разликујеш од вршњака. Буди уверен да Јехова жели да ти помогне. Зато му отвори срце у молитви (Пс. 62:8). Размишљај о младима из Библије, као што је био Самуило. Разговарај са суверницима, било младима било старијима, који су већ прошли оно што ти сада доживљаваш. Можда ће ти испричати како је њима Јехова притекао у помоћ, и то онако како се нису ни надали.

ОБЗИРАН ПРЕМА МОЈСИЈУ

7, 8. Објасни како је Јехова био изузетно обзиран према Мојсију.

7 Када је Мојсије имао 80 година, Јехова му је дао веома тежак задатак — да избави Израелце из египатског ропства (Изл. 3:10). Пошто је претходних 40 година провео као пастир у мадијанској земљи, Мојсије је вероватно био потпуно затечен и није очекивао тако нешто. „Ко сам ја да идем код фараона и да изведем Израелове синове из Египта?“, рекао је он. Бог га је храбрио речима: „Ја ћу бити с тобом“ (Изл. 3:11, 12). Уверавао га је да ће га израелске старешине послушати. Али Мојсије је одговорио: „А шта ако [...] не послушају мој глас?“ (Изл. 3:18; 4:1). Тиме је Мојсије заправо противречио Богу. Али Јехова није изгубио стрпљење с њим. Није дигао руке од њега, већ му је чак дао моћ да чини чуда. Заправо, Мојсије је први човек за ког се зна да је добио такву моћ (Изл. 4:2-9, 21).

8 Мојсије је и даље покушавао да се извуче, тврдећи да није вешт на речима. Бог му је на то рекао: „Ја ћу бити с твојим устима и научићу те шта ћеш говорити.“ Да ли је Мојсије коначно пристао? Није. Замолио је Бога да пошаље неког другог. Јехова се тада с правом наљутио на њега, али је ипак уважио његова осећања и дао му Арона да говори уместо њега (Изл. 4:10-16).

9. Како је на Мојсија деловало то што је Јехова био стрпљив и обзиран према њему?

9 Шта нам овај догађај говори о Јехови? Као Свемоћни Бог, могао је да застраши Мојсија и да га натера да га слуша без поговора. Али он је био стрпљив и благ. Гледао је да охрабри овог скромног и понизног човека. Да ли је такав приступ уродио плодом? И те како! Мојсије је постао изузетан вођа и трудио се да буде благ и обзиран према другима, као што је и Јехова био према њему (Бр. 12:3).

Да ли се према другима опходиш онако како би то Јехова учинио? (Видети 10. одломак)

10. Зашто је добро да будемо обзирни попут Јехове?

10 Шта ми учимо из овога? Да ли си муж, отац, скупштински старешина? Ако јеси, имаш известан ауторитет над другима. Веома је важно да се угледаш на Јехову и будеш обзиран, благ и стрпљив према својој жени, деци и браћи и сестрама у скупштини (Кол. 3:19-21; 1. Петр. 5:1-3). Када се трудиш да се угледаш на Јехову и на Већег Мојсија, Исуса Христа, други ће ти радо прилазити и осећаће се пријатно у твом друштву (Мат. 11:28, 29). Поред тога, бићеш им добар пример (Јевр. 13:7).

МОЋНИ СПАСИТЕЉ ПУН ОБЗИРА

11, 12. Како је Јехова улио Израелцима осећај сигурности када их је изводио из Египта?

11 Процењује се да је 1513. пре н. е. из Египта изашло више од три милиона Израелаца. С обзиром на то да је ту било три или четири генерације, било је деце, старих, а сигурно и болесних и особа са хендикепом. Извести толики народ из Египта није било нимало лако. Нема сумње да им је требао добар и брижан вођа. Јехова им је посредством Мојсија пружао управо такво вођство. Зато су Израелци, иако су у суштини напустили свој дом, осећали да су у сигурним рукама (Пс. 78:52, 53).

12 Како им је Јехова улио тај осећај сигурности? Пре свега, извео их је из Египта „у бојним редовима“ (Изл. 13:18). Таква организованост је уливала народу поверење да њихов Бог све држи под контролом. Осим тога, Јехова их је „облаком [...] водио дању, а светлошћу ватре сву ноћ“ и тако им је показао да је с њима (Пс. 78:14). Као да им је говорио: „Не бојте се. Ја вас водим и штитим.“ Такво охрабрење ће им убрзо много значити.

У чему се огледала Јеховина обзирност према Израелцима када су пролазили кроз Црвено море? (Видети 13. одломак)

13, 14. (а) Шта је Јехова код Црвеног мора учинио за Израелце? (б) Како је Јехова испољио своју моћ над Египћанима?

13 Прочитати Излазак 14:19-22. Замисли да си тамо. Пред тобом је Црвено море, а за петама ти је фараонова војска. А онда Јехова ступа на сцену! Стуб од облака се премешта иза логора, блокирајући пут Египћанима и остављајући их у тами, док тебе и читав народ обасјава чудесном светлошћу. Мојсије пружа руку ка мору и снажан источни ветар потискује море и формира пут све до супротне обале. Заједно са осталима, ти и твоја породица, као и ваше домаће животиње, у реду и миру идете тим путем. Међутим, примећујеш нешто чудно. Морско дно није блатњаво, а ни клизаво. Суво је и чврсто тако да се њиме лако хода. Чак и најспорији безбедно стижу на другу обалу.

14 Прочитати Излазак 14:23, 26-30. У међувремену, поносни и неразумни фараон махнито јури за вама. Мојсије опет пружа руку ка мору и водени зидови почињу да се обрушавају. Море незадрживо креће ка средини, попут два цунамија. То је крај за фараона и његове хорде (Изл. 15:8-10).

15. Шта на основу овог догађаја учимо о Јехови?

15 Из овог догађаја можемо закључити да је Јехова Бог реда, захваљујући чему се осећамо безбедно и заштићено (1. Кор. 14:33). Јехова је и брижан пастир, који на конкретан начин показује колико му је стало до његових слугу. Под његовим окриљем, они су заштићени од непријатеља. Те мисли нам уливају осећај сигурности када размишљамо о томе шта нам све предстоји до краја овог света (Посл. 1:33).

16. Зашто нам значи оно што читамо о избављењу Израелаца?

16 Јехова и данас брине о свом народу као целини. Он својим слугама помаже да остану блиски с њим и штити их од непријатеља. То ће чинити и у великој невољи, која нам се брзо приближава (Откр. 7:9, 10). Имајући то на уму, нико у Божјем народу, ни млади ни стари, ни здрави ни особе са хендикепом, неће паничити нити ће у страху устукнути када наступи велика невоља. * Баш напротив! Сетиће се речи Исуса Христа: „Усправите се и подигните главу, јер се приближава ваше избављење“ (Лука 21:28). Божје слуге ће бити уверене у Божју подршку чак и када их буде напао Гог — коалиција народа, много моћнија него што је био фараон (Језек. 38:2, 14-16). На основу чега ће бити уверене у то? Знају да се Јехова не мења. Опет ће показати да је брижан и обзиран Спаситељ (Ис. 26:3, 20).

17. (а) Зашто је добро да размишљамо о разним ситуацијама у којима је Јехова бринуо о свом народу? (б) О чему ће бити речи у следећем чланку?

17 Размотрили смо само неке примере који показују колико Јехова обзирно и мудро брине о својим слугама, води их и избавља. Док размишљаш о таквим библијским догађајима, обрати пажњу на детаље који откривају неке можда не тако очигледне црте Јеховине личности. Тако ћеш га још више заволети и ојачаћеш поверење у њега. У наредном чланку ће бити речи о томе како по угледу на Јехову можемо бити обзирни према другима у породици, хришћанској скупштини и служби проповедања.

^ одл. 3 Према јеврејском историчару Јосифу Флавију, Самуилу је у то време било 12 година.

^ одл. 16 Логично је закључити да ће међу онима који ће преживети Армагедон бити и особа са хендикепом. Када је био на земљи, Исус је лечио „сваку немоћ“ и тако је показао шта ће урадити за оне који ће преживети Армагедон, а не за ускрснуле (Мат. 9:35). Они који буду ускрснули неће имати никакву телесну ману.