Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова цени верност старије браће

Јехова цени верност старије браће

СТАРЕШИНЕ широм света сматрају драгоценом службу коју обављају у корист своје браће. Колико нам они само значе! Пре извесног времена, дошло је до једне промене која се тиче старије браће која служе као старешине. Они су замољени да предају нека своја већа задужења млађим старешинама. О чему је реч?

Промена се односила на то да браћа која служе као покрајински надгледници или као инструктори у неким нашим школама прекину с тим видом службе када напуне 70 година. Поред тога, старешине које имају 80 година, треба да препусте неке одговорности млађим старешинама, на пример као што је одговорност да служе као координатори Одбора подружнице или координатори старешинства у некој скупштини. Како су ова драга старија браћа реаговала на ову промену? Остали су верни Јехови и његовој организацији.

Један брат по имену Кен, који је служио скоро 49 година у једној подружници као координатор Одбора подружнице, рекао је: „Потпуно сам се сложио са овом променом. У ствари, управо тог јутра, пре него што сам сазнао за ту промену, молио сам се Јехови да неки млађи брат почне да служи као координатор.“ Слично су реаговала и друга браћа широм света. Али пошто уживају у томе да служе својој браћи, у почетку су били мало разочарани.

Брат по имену Есперандио, који је служио у једној скупштини као координатор старешинства, искрено је рекао: „Мало ме је растужила та вест. Али разумем и то да треба да водим рачуна о свом слабом здрављу.“ Наравно, брат Есперандио и даље верно служи Јехови и прави је благослов за своју скупштину.

Шта можемо рећи за дугогодишње путујуће надгледнике на које је ова промена такође утицала? Алан, који је 38 година служио као путујући надгледник, рекао је: „Када сам чуо за то, просто сам се шокирао.“ Па ипак, он је наставио верно да служи Јехови и увидео је колико је вредно и то што сада пружа обуку млађој браћи.

Брат по имену Расел, који је укупно 40 година служио као инструктор у неким школама наше организације, каже да су његова супруга и он у почетку били разочарани. Он каже: „Заиста смо ценили своју службу и сматрали смо да имамо снаге да и даље служимо на овај начин.“ Расел и његова супруга користе знање и искуство које су стекли како би помагали скупштини, на радост објавитеља с којима служе.

Ако та промена није утицала на тебе лично као на браћу коју смо споменули, оно што стоји у 2. Самуиловој може ти помоћи да их разумеш.

СКРОМАН И РЕАЛАН ЧОВЕК

Краљ Давид је због побуне свог сина Авесалома морао да побегне у град Маханаим, који се налазио источно од Јордана. Тамо су Давиду и онима који су били с њим затребале неке основне ствари за живот. Да ли се сећаш шта се затим десило?

Три човека из тог подручја, донела су им постеље, разноврсну храну и земљане посуде. Један од тих људи био је Варзелај (2. Сам. 17:27-29). Када је Авесаломова побуна била угушена, Давид је кренуо назад у Јерусалим. Том приликом, Варзелај га је испратио до Јордана. Давид га је позвао да пође с њим у Јерусалим. Такође му је понудио да се брине о њему, иако је Варзелај био веома богат и то му није било неопходно (2. Сам. 19:31-33). Давид је веома ценио Варзелаја због добрих особина и сигурно би му значило да има једног таквог саветника поред себе. За Варзелаја би била посебна част да живи и ради на краљевом двору!

Пошто је био реалан и скроман, Варзелај је истакао чињеницу да има 80 година. Затим је додао: „Могу ли да разаберем шта је добро, а шта зло?“ Шта је тиме мислио? Очигледно је током живота стекао мудрост и још увек је био у стању да пружи добар савет, као што су касније старији људи дали добар савет краљу Ровоаму (1. Краљ. 12:6, 7; Пс. 92:12-14; Посл. 16:31). Зато је вероватно хтео да каже да има физичких потешкоћа које старост носи са собом. Рекао је да због својих година више не осећа укус хране и не чује добро (Проп. 12:4, 5). Зато је замолио Давида да уместо њега поведе у Јерусалим једног млађег човека по имену Химам, који му је вероватно био син (2. Сам. 19:35-40).

ПЛАНОВИ ЗА БУДУЋНОСТ

Варзелај је одбио понуду краља Давида јер је већ био у позним годинама и то нам показује да је имао реално гледиште о себи. Промене које смо споменули на почетку настале су из сличног разлога. Пре него што је донета та одлука, браћа су узела у обзир околности и способности не само једног човека, као што је то било у случају Варзелаја. Било је потребно да се реално сагледа шта је најбоље за браћу широм света која верно служе као старешине.

Ова скромна старија браћа су увидела да је мудро да обуче млађу браћу да преузму веће одговорности које су они дуги низ година обављали јер је то добар начин да Јеховина организација буде спремна за даљњи напредак. У већини случајева, старија браћа обучавају млађу, баш као што је Варзелај вероватно преносио знање свом сину и као што је апостол Павле обучавао Тимотеја (1. Кор. 4:17; Фил. 2:20-22). А млада браћа показују да су прави дар од Бога и да су способна да допринесу изградњи скупштине (Еф. 4:8-12; упоредити с Бројевима 11:16, 17, 29).

НОВЕ МОГУЋНОСТИ

Многа наша браћа широм света која су своје одговорности препустила другима сада имају могућност да на нове начине служе Јехови.

Брат по имену Марко, који је 19 година служио као путујући надгледник, каже: „Сада могу да се посветим мужевима сестара из наше скупштине који нису у истини.“

„Поставили смо себи циљ да помажемо неактивним објавитељима и да водимо више библијских курсева“, каже Жералдо, који је 28 година био у путујућој служби. Он каже да су до сада он и његова супруга започели 15 библијских курсева и да је доста неактивних објавитеља почело да долази на састанке.

Алан, ког смо раније споменули још каже: „Сада имамо прилику да се у потпуности посветимо служби проповедања. Уживамо у служби на јавним местима, на пословном подручју и док проповедамо својим комшијама, од којих је двоје дошло у Дворану Краљевства.“

Уколико си и ти један од верне старије браће на коју се односила ова промена и уколико ти околности дозвољавају, постоји још један начин на који можеш помоћи другима. Можеш поделити своје драгоцено искуство с млађом браћом из скупштине и на тај начин подупрети Јеховино дело. Расел, ког смо раније споменули каже: „Јехова обучава и користи те младе и способне људе. Свима у скупштини веома значи што су с таквим ентузијазмом посвећени поучавању и пастирској служби.“ (Видети оквир „ Помози млађој браћи да развију свој потенцијал“.)

ЈЕХОВА ЦЕНИ ТВОЈУ ВЕРНОСТ

Ако си однедавно у неком новом виду службе, остани позитиван. Својом досадашњом службом си већ позитивно утицао на живот многих људи, а то можеш и даље чинити. Због тога су те браћа заволела и сигурно ће те и даље волети.

Што је још важније, Јехова те воли. Он неће заборавити твој труд и љубав коју си показао према његовом имену, тиме што си служио светима и што им и даље служиш (Јевр. 6:10). Овај стих нас све уверава да се његово обећање не односи само на оно што смо некада чинили. Јехови си сувише драгоцен да би тек тако заборавио оно што си чинио и што и даље чиниш како би му угодио.

Али чак и ако не спадаш у групу о којој смо овде говорили, ова промена се тиче и тебе. У ком смислу?

Уколико си у контакту са верном старијом браћом на које је ова промена утицала, њихово искуство и зрелост могу ти много значити. Питај их за савет и за неке предлоге. Посматрај како у новим околностима верно примењују оно што су с годинама научили.

Било да си старији брат коме су се околности промениле или неко ко је у позицији да учи од старијих, увек имај на уму колико Јехова цени верност оних који му годинама служе и чврсто су решени да то и даље чине.