Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 36

Армагедон – добра вест за човечанство!

Армагедон – добра вест за човечанство!

Сакупили су их на место које се зове Армагедон (ОТКР. 16:16)

ПЕСМА 150 Бог је наш Избавитељ

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. (а) Зашто се може рећи да је Армагедон добра вест за човечанство? (б) На која питања ћемо добити одговор у овом чланку?

ДА ЛИ си већ чуо да људи повезују „Армагедон“ с нуклеарним ратом или еколошком катастрофом? С друге стране, оно што Библија говори о Армагедону јесу добре вести и разлози за радост (Откр. 1:3). Армагедон ће за човечанство значити спасење, а не уништење. У ком смислу?

2 Библија показује да ће Армагедон значити избављење за човечанство јер ће тада бити уништене све људске власти. Зли ће бити уклоњени, а праведни сачувани. То ће такође бити крај уништавања наше планете (Откр. 11:18). Да бисмо све то боље разумели, потражимо одговоре на четири питања: Шта је Армагедон? Који догађаји ће му претходити? Како можемо бити међу онима који ће преживети Армагедон? Како можемо остати верни Богу док се ближи Армагедон?

ШТА ЈЕ АРМАГЕДОН?

3. (а) Шта значи реч „Армагедон“? (б) Према Откривењу 16:14, 16, зашто можемо рећи да се Армагедон не односи на дословно место?

3 Прочитати Откривење 16:14, 16. Реч „Армагедон“ у Библији се помиње само једном и потиче од хебрејског израза који значи „мегидско брдо“ (Откр. 16:16, фусн.). Мегидо је био град у древном Израелу (Ис. Нав. 17:11). Међутим, Армагедон се не односи на неко дословно место. Строго узевши, та реч се односи на ситуацију када се краљеви „целог света“ скупљају против Јехове (Откр. 16:14). Међутим, у овом чланку ћемо реч „Армагедон“ користити и да бисмо указали на рат који ће уследити одмах након сакупљања краљева целог света. Како знамо да се Армагедон односи на симболично место? Као прво, мегидско брдо не постоји. Као друго, подручје око Мегида је премало да би се тамо сакупили краљеви целог света са својим наоружањем. Као треће, као што ћемо у овом чланку касније видети, Армагедон ће почети када ти краљеви нападну Божји народ који живи у свим деловима света.

4. Зашто је Бог свој велики рат назвао по Мегиду?

4 Зашто је Јехова свој велики рат назвао по Мегиду? Мегидо и језраелска долина у његовој близини били су поприште многих битака. Било је и битака у којима је сам Јехова интервенисао. На пример, „код вода мегидских“ Бог је помогао израелском судији Вараку да победи хананску војску са Сисаром на челу. Варак и пророчица Девора су захваљивали Јехови на тој невероватној победи. Певали су: „С неба су се звезде бориле [...] против Сисаре. Воде Кисона све су их однеле“ (Суд. 5:19-21).

5. Која битна разлика постоји између Армагедона и битке коју је водио Варак?

5 Варак и Девора су своју песму завршили речима: „Нека тако пропадну сви непријатељи твоји, Јехова, а они који те воле нека буду као сунце кад у својој снази гране“ (Суд. 5:31). Армагедон ће имати сличан исход – Божји непријатељи ће пропасти, а они који воле Бога биће спасени. Али између ове две битке постоји једна битна разлика. У Армагедону се Божји народ неће борити. Неће чак ни имати оружје. Његова снага биће мир и поуздање у Јехову и његове небеске војске (Ис. 30:15; Откр. 19:11-15).

6. Којим средствима би Јехова могао поразити своје непријатеље у Армагедону?

6 Како ће Бог поразити своје непријатеље у Армагедону? Могао би то учинити на много начина. Примера ради, могао би да искористи земљотресе, град и муње (Јов 38:22, 23; Језек. 38:19-22). Могао би да окрене своје непријатеље једне против других (2. Лет. 20:17, 22, 23). А могао би и да пошаље анђеле да побију зле (Ис. 37:36). У сваком случају, Бог ће однети потпуну победу. Сви његови непријатељи биће уништени. А сви праведници ће бити спасени (Посл. 3:25, 26).

КОЈИ ДОГАЂАЈИ ЋЕ ПРЕТХОДИТИ АРМАГЕДОНУ?

7-8. (а) Према 1. Солуњанима 5:1-6, коју необичну објаву ће прогласити светски лидери? (б) Зашто ће то бити опасна лаж?

7 Објава „мир и сигурност“ уследиће пре него што дође „Јеховин дан“. (Прочитати 1. Солуњанима 5:1-6.) У 1. Солуњанима 5:2, „Јеховин дан“ се односи на „велику невољу“ (Откр. 7:14). Како ћемо знати да смо на прагу велике невоље? Библија говори о једној веома необичној објави. Она ће најавити почетак велике невоље.

8 То ће бити проречени повик „мир и сигурност“. Зашто ће светски лидери прогласити „мир и сигурност“? Да ли ће у томе учествовати и верске вође? Могуће је. Како год било, та објава ће бити само још једна лаж иза које стоје демони. Али та лаж ће бити нарочито опасна јер ће људима улити лажан осећај сигурности непосредно пре највеће невоље у историји човечанства. „Тада ће их изненада задесити уништење као порођајни болови трудну жену.“ А шта ће се догодити с Јеховиним слугама? Можда ће их Јеховин дан изненадити, али их неће ухватити неспремне.

9. Којим ће редом Јехова уништавати Сатанин свет?

9 Јехова неће одједном збрисати читав Сатанин свет, као што је то урадио у Нојевим данима. Учиниће то у две етапе. Прво ће уништити Вавилон Велики, то јест све лажне религије. Затим ће у Армагедону уништити остатак Сатаниног света који обухвата политичке, војне и трговачке системе. Погледајмо сада детаљније та два догађаја.

10. Према Откривењу 17:1, 6 и 18:24, зашто ће Јехова уништити Вавилон Велики?

10 „Суд над великом блудницом.“ (Прочитати Откривење 17:1, 6; 18:24.) Вавилон Велики је нанео велику срамоту Божјем имену. Он шири лажи о Богу. Чини духовни блуд тако што склапа савезе са светским владарима. Своју моћ и утицај користи да искоришћава своје стадо. А пролио је и много крви, укључујући и крв Божјих слугу (Откр. 19:2). Како ће Јехова уништити Вавилон Велики?

11. Кога представља скерлетна звер и како ће је Бог искористити против Вавилона Великог?

11 Јехова ће помоћу десет рогова скерлетне звери уништити велику блудницу. Та симболична звер представља Уједињене нације. Десет рогова представљају политичке силе које сада пружају подршку тој организацији. У време које је Бог одредио, те политичке силе ће се окренути против симболичног Вавилона. Опустошиће и оголиће ту блудницу тако што ће опљачкати њено богатство и разоткрити њену злоћу (Откр. 17:3, 16). То уништење, које ће бити тако брзо као да траје само један дан, изненадиће све оне који је подржавају. Та блудница се дуго хвалила: „Седим као краљица и нисам удовица и нећу туге видети“ (Откр. 18:7, 8).

12. Шта Јехова неће дозволити народима и зашто?

12 Бог неће дозволити народима да униште његов народ. Његове слуге с поносом носе његово име и послушали су његову заповест да побегну из Вавилона Великог (Дела 15:16, 17; Откр. 18:4). Осим тога, улажу велики труд да и другима помогну да то учине. Због тога Јеховине слуге неће задесити невоље какве ће задесити Вавилон Велики. Па ипак, биће им потребна јака вера да би издржали оно што следи.

Где год да буде био, Божји народ на земљи поуздаће се у Бога када Гог крене у напад (Видети 13. одломак) *

13. (а) Ко је Гог? (б) Према Језекиљу 38:2, 8, 9, шта ће навести Гога да нападне Божји народ?

13 Напад Гога. (Прочитати Језекиља 38:2, 8, 9.) Након што све лажне религије буду уништене, Божји народ ће бити попут усамљеног дрвета које је преживело жестоку олују. Сатана ће сасвим сигурно киптети од беса. Зато ће искористити „нечисте надахнуте изјаве“, лажи које ће ширити демони и које ће навести коалицију народа да нападне Јеховине слуге (Откр. 16:13, 14). Та коалиција се назива „Гог из земље Магог“. Када народи буду кренули у тај напад, доћи ће на симболично место које се зове Армагедон (Откр. 16:16).

14. Шта ће Гог схватити?

14 Гогова узданица биће „телесна мишица“, то јест његова војна сила (2. Лет. 32:8). Наша узданица биће Јехова Бог – што ће народима изгледати као лудост. На крају крајева, богови некада моћног Вавилона Великог нису могли да га спасу од звери и њених десет рогова (Откр. 17:16). Због тога ће Гог бити уверен у лаку победу. „Као кад облаци прекрију земљу“, Гог ће се надвити над Јеховиним народом и напасти га (Језек. 38:16). Али Гог ће убрзо увидети да је упао право у замку. Као фараон код Црвеног мора, схватиће да се бори против Јехове (Изл. 14:1-4; Језек. 38:3, 4, 18, 21-23).

15. Шта ће Христ учинити у Армагедону?

15 Христ и његове небеске војске браниће Божји народ и уништиће Гогове хорде (Откр. 19:11, 14, 15). Али шта ће бити с Јеховиним главним непријатељем Сатаном чије су лажи и довеле народе до Армагедона? Исус ће њега и његове демоне бацити у бездан, где ће бити закључани хиљаду година (Откр. 20:1-3).

КАКО МОЖЕШ ПРЕЖИВЕТИ АРМАГЕДОН?

16. (а) Како показујемо да познајемо Бога? (б) Шта ће се у Армагедону догодити са онима који познају Јехову?

16 Без обзира на то колико дуго смо у истини, да бисмо преживели Армагедон морамо показати да познајемо Бога и да се покоравамо „доброј вести о нашем Господу Исусу“ (2. Сол. 1:7-9). Ми познајемо Бога када знамо шта он воли, шта не воли и која су његова мерила. Показујемо да га познајемо и када га волимо, када смо му послушни и када смо одани искључиво њему (1. Јов. 2:3-5; 5:3). Када све то чинимо, и Бог ће нас познавати, то јест имаћемо његово одобравање (1. Кор. 8:3). То ће нам спасти живот кад дође Армагедон.

17. Шта значи покоравати се „доброј вести о нашем Господу Исусу“?

17 „Добра вест о нашем Господу Исусу Христу“ обухвата све истине о којима је Исус говорио и које су записане у Божјој Речи. Покоравамо се тој доброј вести када све то примењујемо у свом животу. Таква послушност подразумева да нам је Краљевство на првом месту, да живимо у складу с Божјим праведним мерилима и да објављујемо Божје Краљевство (Мат. 6:33; 24:14). Осим тога, то значи да подупиремо Христову помазану браћу док извршавају важне одговорности које су им поверене (Мат. 25:31-40).

18. Како ће Христова помазана браћа моћи да узврате за доброту која им је показана?

18 Божје помазане слуге ускоро ће бити у прилици да онима који припадају „другим овцама“ узврате за доброту коју су им показали (Јов. 10:16). Како? Пре него што почне Армагедон, свих 144 000 биће на небу као бесмртни духови. Они ће бити део небеских војски које ће уништити Гога и сачувати „велико мноштво“ (Откр. 2:26, 27; 7:9, 10). Велико мноштво заиста има огромну част да пружа подршку Јеховиним помазаним слугама док су још на земљи!

КАКО МОЖЕМО ОСТАТИ ВЕРНИ БОГУ ДОК СЕ БЛИЖИ АРМАГЕДОН?

19-20. Упркос кушњама, како можемо остати верни Богу док се ближи Армагедон?

19 Током ових тешких последњих дана, многе Јеховине слуге пролазе кроз кушње. Па ипак, сви можемо радосно истрајати (Јак. 1:2-4). Тајна је у томе да истрајемо у усрдним молитвама (Лука 21:36). Осим тога, морамо се понашати у складу са својим молитвама тако што ћемо свакодневно проучавати Божју Реч и дубоко размишљати о ономе што је у њој записано укључујући и невероватна пророчанства која се односе на наше дане (Пс. 77:12). Све то, као и редовно учешће у служби проповедања одржаће нашу веру јаком, а нашу наду живом!

20 Замисли колико ћеш бити одушевљен када више не буде Вавилона Великог и када прође Армагедон. Што је још важније, замисли колико ћеш бити срећан када Божје име буде посвећено и његово право да влада потврђено! (Језек. 38:23). Армагедон је заиста добра вест за све оне који познају Бога, слушају његовог Сина и истрају до краја (Мат. 24:13).

ПЕСМА 143 Бдимо, чекајмо, будимо вредни

^ одл. 5 Јеховин народ већ дуго чека Армагедон. У овом чланку ћемо говорити о томе шта је Армагедон, који догађаји ће му претходити и како можемо остати верни Јехови док се ближи крај овог света.

^ одл. 71 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Док се драматични догађаји буду одвијали око нас, ми ћемо (1) учествовати у служби докле год је то могуће, (2) редовно проучавати Библију и (3) наставити да се уздамо у Божју заштиту.

^ одл. 85 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Полиција се спрема да упадне у дом породице наше браће која су уверена да Исус и његови анђели виде шта се дешава.